onsdag 17 april 2019

Äntligen gjutjärnspanna!

Åtminstone sedan jag skaffade induktionsspis för snart ett decennium sedan har jag tänkt att jag borde skaffa gjutjärnspanna, men varje gång mina billiga teflonpannor fallit för åldersstrecket har det passat dåligt att ta tag i det, så det har slutat med att jag köpt en ny lågprisstekpanna för en hundring eller två.


Men nu var det dags! Den gamla pannan har blivit rund i botten, vilket lett till att det bränner fast i mitten, och nu gav jag mig fan på att köpa gjutjärn. Och eftersom jag tänkt att den ska hålla livet ut ville jag inte låta priset styra, jag vill ha den bästa.

Tester, forum och recensioner pekade entydigt på att jag borde köpa en Skeppshult. Nästa steg var att bestämma modell – det är en djungel! Raka eller vinklade kanter, låga eller höga? Stål- eller trähandtag?

För att bli lite klokare frågade jag en kompis som jag tänkte skulle ha koll om han hade gjutjärnspanna. Jodå, han hade stekpanna, traktörpanna, äggpanna, grillpanna, pannkakspanna, takpanna... Samtliga från Skeppshult, som han också tyckte var bäst. Nu föll det sig inte sämre än att en av hans kompisar skulle åka till Skeppshult outlet i just Skeppshult (förlåt, alla smålänningar, hade ingen aning om att det var en ort, jag trodde att det var en cykel) om någon månad.


Jag bestämde mig för en traktörpanna eftersom jag inte vill köpa flera utan sikta på en enda allroundpanna. På nätet hade den kostat mig 889 kr. Hanterbart om jag får glädje av den i 40 år eller så, men genom att invänta den här shoppingrundan fick jag köpa samma panna för 349 kr. Nu går jag och steker.

48 kommentarer:

 1. Kan även tipsa om Ronneby Bruk som gör fina gjutjärnsgrejor.

  Vi fastnade för wok-pannor för några år sedan och lagar det mesta av maten i en sån. Koka köttfärssås, steka pyttipanna etc. Allt kan man göra i en gjutjärnswok... även woka såklart! Den står alltid framme och används nästan dagligen. Det bästa köp vi någonsin gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i princip kan ju allt göras i alla pannor, handlar mest om hur man ska får ur maten. Fast pannkakor tycker jag skulle bli knivigt i en wok ;-).

   Bra att slippa ställa undan för den väger ju bly.

   Radera
 2. Ser fram emot framtida blogginlägg om husmorstips om hur man bäst sköter/fettar in/"renoverar" sin panna.. Min har blivit helt värdelös, bränner fast allt. Har försökt salta ur och olja in men utan framgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas slippa ta reda på det, men har för mig att man kan slipa ur den maskinellt.

   Radera
  2. https://www.thekitchn.com/how-to-restore-a-rusty-cast-iron-skillet-cleaning-lessons-from-the-kitchn-203086

   Radera
  3. Tack för tipset! Och alltihop tar alltså bara 39 sekunder :-).

   Radera
 3. Har en gjutjärnspanna från Skeppshult se'n anno dazumal. Helt outslitlig (blir egentligen bara bättre och bättre). Använd inget diskmedel bara!

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då. Det gjorde jag faktiskt inte i min gamla teflonpanna heller, men nu kör jag dessutom en separat diskborste till pannan.

   Radera
  2. Blev det en De Laval-borste? :)

   Radera
  3. Haha! Det får bli nästa steg. Än så länge kör jag femkronorsborstar.

   Radera
 4. Detta är den bästa jag haft men kanske inte fungerar på alla hällar. Mina vegobiffar får en perfekt yta och all annan mat är ren njutning att laga. https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/koksmaskiner-koksredskap/stekpanna-kastrull/tefal-ceramic-control-vit-28-cm/222213.13607/?gclid=CjwKCAjwndvlBRANEiwABrR32JrUWICQAVyS6zBgHGWBvPz_ioBRb0CaEWsM5_NU3odK0xm2hTqb4hoCa4kQAvD_BwE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fungerar på alla värmekällor" står det. Men en vit stekpanna verkar opraktiskt oavsett beläggning.

   Radera
  2. Ursäkta all annan text som kom med. Den är ren underverk dock, sånt jag skulle kunna köpa och ge bort i present bara för den är så fantastiskt bra. Knappast typen som ger bort köksprodukter annars ;)

   Radera
  3. Hade en keramisk stekpanna tidigare, beläggningen höll i ett år ungefär.

   Radera
  4. Aj då..

   Radera
  5. Själv har jag aldrig haft problem med beläggningen på mina teflonpannor, den har hållit i flera år. Däremot har de slagit sig på olika sätt eftersom godset varit så klent.

   Radera
 5. Instämmer med Snålgrisen. Köpte en lättviktsgjutjärnspanna i deras outlet för några år sen. Den lär ju hålla livet ut nästan. Vi handlade loss en hel där och fick ett fondueset på köpet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vem behöver ett fondueset nu när 70-talet är slut ;-)?

   Radera
  2. Hehe sant. Vi har väl bara använt det några gånger, men gratis är gott.

   Radera
 6. Har också en Skeppshultpanna, dock en vanlig lite mindre för 1 person (26cm?). Lite liten för grytor (då ska det vara traktörpanna) och ibland skulle jag vilja ha en grillpanna där inte köttbiten ligger direkt i fettet. Men jag försöker leva enligt less is more så det går inte.

  Köper ibland en teflonpanna när jag ska äta lite smalare, men när den är utsliten återvänder jag till gjutjärnet.

  Just pannkakor verkar torka ur allt fettet från gjutjärnspannan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min traktörpanna är 28 cm, men grytor skulle jag nog ändå inte göra i den. Då vill jag göra större satser och frysa in.

   Jag är inte stor på pannkakor oavsett.

   Radera
 7. Kolstål?
  Helt underbar att använda och liknar gjutjärn till egenskaper men har av någon anledning blivit favoriten hemma hos mig framför den kära gamla gjutjärnsklenoden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En anledning skulle kunna vara vikten. Min gjutjärnspanna väger nästan 4 kilo, vilket gör det lite bökigt att tilta pannan med ena handen medan man skrapar ur innehållet med den andra.

   Radera
 8. Svar
  1. Va, vad hände nu? Scrollade upp för att kolla om jag hade gylfen öppen på bilden, men insåg att det inte är jag på bilderna.

   Radera
  2. Jag kanske har ett normalstatus av extra deprimerad men det där var det roligaste jag läst om stekpannor. Älskar ditt språk!

   Radera
  3. Tack, jättekul att höra!

   Radera
 9. Är det den som heter professional?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det, men jag är ju amatör så det är pärlor för svin :-).

   Radera
  2. Men då kan den ju passa mig 😀

   Radera
  3. Exakt! Don efter person, som man säger. Fast oftast tror jag att det är tvärtom. Proffs kan laga god mat i eländiga kärl, spela fin musik med spruckna instrument och bygga hus med rostiga fogsvansar. Det är vi amatörer som behöver bra grejer om vi ska ha en chans.

   Radera
 10. Jag har hört att det är en bra källa för att få i sig järn. Perfekt om man är vegetarian. Ha i lite krossade tomater så får du loss lite extra. Själv har jag ärvt mormors gamla Skeppshult. Mer än 30 år gammal och verkar knappt använd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även om det verkar osannolikt sägs det att gjutjärnspannor ska vara en ganska bra järnkälla.

   Det är det jag hoppas på. Håller den bara 45-50 år så har jag ätit klart.

   Radera
 11. Men va? Menar du att du har gått runt ett halvt liv typ, och inte vetat om Skeppshult i Småland? Klart du ska ha det bästa, och det finner du i Småland, ja.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner ju till Småland, men man kan ju inte memorera varje Hultarydabruk-ort med tio invånare och 32 företag ;-).

   Radera
 12. Jag är Smålänning och ärvde min Skeppshult av mormor 1980 när jag flyttade hemifrån.Jag roar mig med att beräkna PPA (pris per användning) 300 dagar per år ggr 50 år blir 15000 stekningar 349:-/15000= 2,32 öre per stekning. Här tillkommer kostnad för att smörja in den med rapsolja varje dag , lämpligen inköpt i 5 litersdunk på Willys. Min hustru beklagar sig stundom över att jag pysslar mer med min gjutjärnspanna än med henne.
  Stort Grattis till en trogen följeslagare genom livet !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack! Din fru har dock min djupaste sympati ;-).

   Radera
 13. Jag köpte min gjutjärnspanna på Myrorna för 69 kr. :) Går man och letar lite under ett par veckor hittar man snart en på second hand. Har ersatt mina tidigare teflonpannor till fullo. Inte blev man mer sugen på att gå tillbaka till dem efter att ha sett dokumentären om teflonet och vad det släpper ifrån sig som kommer in i blodet och kroppen... :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett fynd. Jag hittar aldrig vettig köksutrustning på Myrorna.

   Nej, det är väl egentligen det som är värst. Annars har jag råd med en ny teflonpanna vart femte år, men det verkar ju som ett sätt att förgifta sig själv.

   Radera
 14. 349:-? Här slår vi på stort. Jag brukar fiska upp finfina gjutjärnare för 80-100:-/st på loppmarknader. En gång hittade jag en nästan ny 80-talsbrun 5 liters gjutjärnsgryta som jag fick för 100:-, den lagas det mat flitigt i. 280:- för två pannor och en gryta, och fortfarande pengar över till att laga mat till en hel familj i 5 dagar gentemot att betala 349:- för en panna (inkl. ny statlig moms?).

  Är lite orolig Micke, vad hände med snålheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, jag har aldrig hittat någon på Myrorna. Och så vet jag inte, det är något visst med nya stekpannor. I min ungdom lät jag en kompis steka korv i min stekpanna och jag tyckte att det luktade kött om allt jag stekte i den i flera månader trots att jag diskade den hårt.

   Radera
 15. Uttrycket "man tar sig för pannan" poppar upp i sinnet, men jag lyckas inte få till något bra i sammanhanget med detta uttryck, vilket känns lite synd med tanke på ämnet för dagen.

  Men, men, grattis till den nya stekpannan!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Sant, det borde jag också tänkt på och jobbat in i rubriken.

   Radera
 16. Gjutjärn is the shit, dom håller i evigheter och kan ärvas i generationer, tänk dock på att vätskor tränger in i pannan och kommer fram nästa gång du steker samtatt själva metallen skall ha absorberat fett för att fungera som tänkt.. Kort sagt aldrig diskmedel eller andra rengöringsmedel (och fundera inte enns på diskmaskin)

  Men stekpannor kan man med fördel hitta på loppisar och efter dödsbon.

  Men är du riktigt i köpartagen så rekommenderar jag den här för storkok
  https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=306423

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lugnt, jag funderar inte på att någonsin skaffa mig en diskmaskin :-).

   Jag tror faktiskt att jag har en gryta i den där storleken. Tyvärr måste jag erkänna att jag aldrig använt den :-(.

   Radera
 17. En gammal stekgryta från Kockums är också kanonbra! Emalj på utsidan och järn inuti. Har ärvt en men finns på Tradera och loppis. Ett annat tips för bekväm matlagning. Köpte en ny lergryta "Römertopf" för en hundring, i med alla ingredienser in i kall ugn ut och ut och spring i 1,5 timme klart när man kommer hem. Är man sen riktigt ekonomisk kan man slå av värmen 20 min innan det är klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släpper inte emaljen alltid på dem och förvandlas till svarta kratrar? Påverkar såklart inte funktionen (särskilt på utsidan), men snyggt är det inte.

   Självklart slår jag av ugnen innan. Att inte göra det vore lika främmande som att slå på den i förväg.

   Radera