måndag 1 april 2019

Kreativa badrumslösningar

När badrummet ska renoveras brukar även relativt händiga människor lämna bort allt arbete. Jag gör det definitivt eftersom jag varken kan koppla rör, kakla snyggt eller dra el. Dessutom brukar försäkringsbolaget ogilla hemmapul i rummet med flest försäkringsskador.

Kanske är det därför så många öppnar plånboken maximalt och mer eller mindre skiter i vad det kostar. Det skulle kunna vara orsaken till att all badrumsinredning är dyr. En vanlig badrumskommod utan exklusiva materialval kostar ofta femsiffrigt medan samma skåp för ett annat rum går att hitta för en tusenlapp.


Men varje krona räknas och att man renoverar ett badrum för över hundratusen är ingen anledning att inte spara pengar där det går. Här är några tips för att göra badrummet billigare.

Återanvänd

Kanske behöver inte precis allt i badrummet bytas ut bara för att du vill ha nytt kakel. Du valde duschkabinen, badkaret, handfatet och skåpen för att du gillade dem. Är det inget fel på dem kanske de håller tio år till. Allt som krävs är att du tar ner dem lite fint innan du släpper in Byggare Bob som har för vana att slå sönder allt med kofot.

När jag flyttade från hyresrätt till bostadsrätt tog jag med mig de badrumsskåp som inte hörde till lägenheten. Allt som krävdes för att få dem att funka i min badrumsrenovering var att köpa ett likadant handfat som jag haft i hyresrätten.


Tänk utanför boxen

Det finns ingen lag emot att använda möbler i badrummet som egentligen är avsedda för andra rum, och varje gång det lyckas spar det pengar. Bara för att möblerna ska stå i badrummet behöver de inte kunna tåla ofantliga mängder vatten, såvida du inte tänkt använda en garderob som duschkabin.

Ett par släktingar till mig sänkte ner handfatet i ett rokokoskåp som de lackade om. Det blev hur bra som helst och mycket billigare än att köpa ett badrumsskåp på Ikea.


Handla begagnat

Många tror som sagt att det är en naturlag att allt gammalt i badrummet måste slås sönder och bytas ut mot splitter nya grejer eftersom allt från handdukshängare till handfat blir mögelskadat efter fem år, men det finns faktiskt en begagnatmarknad på Blocket och Tradera. En badrumsmöbel i nyskick är värdelös för den som slängt ut den och guld värd för den som behöver den, så här finns pengar att spara genom att sälja det du får över och överväga att köpa det du behöver.

Själv har jag ett badkar som kostade mig 100 kr. Man blir lika ren i det som i ett fruktfatsformat designerkar med guldtassar, bara till ett lägre pris.

39 kommentarer:

 1. Om bilden är från ditt renoverade badrum så tror jag flera skulle tänka att det nog borde renoveras då det ser ut att vara från 1989. Jag anser dock att det inte finns någon som helst anledning till byte om allt lätt hålls rent och fräscht och dessutom fyller den tänkta funktionen.

  Standardrenoveringar har för övrigt inte förändrats särskilt mycket heller den senaste 40-årsperioden. Jag vet eftersom jag bott i olika hyresrätter som vuxen och som liten även bott ett tag i nyproduktion på 70-talet. (Visst lät det fint med nyproduktion istället för miljonprogram?) Renovering i mitt hyresbadrum från 2010 är knappt mer modernt än ditt, inte heller mycket mer än badrummet från 1977 heller. (Dock blev skillnaden stor mellan badrum från 50-talet/1968 till 2010!) Det är främst frånvaro av trädetaljer som är skillnaden. Ser inte heller vilket golv du har.

  Har du förresten en handdukstork? Denna besynnerliga detalj slukar hutlöst med el för att torka ett badlakan blixtsnabbt fastän det ändå blir torrt till nästa användning. Utnämner den härmed till de moderna hemmens mest onödiga pryl. Om du har enkel åtkomst till elmätare rekommenderas att du slår på torken samtidigt som en annan tittar på elmätarens aktivitet vid samma tidpunkt.

  Kan längta tillbaka till de lättskötta plastgolven i badrummet. Att sätta in klinkergolv med vita fogar är ett riktigt ofog!

  Tips: Om man är i Stockholm går man med fördel och tittar på 40-talslägenheten på Nordiska muséet och spanar in badrummet. Det är snyggt ju! Och köket är en dröm av hemtrevnad. Gratis inträde för snåljåpar tisdagar kl 13-17 fram till 31/5.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nedre är mitt, renoverat -08 så helt säkert är det många som hade hunnit renovera både två och tre gånger sedan dess. Vad som är modernt för stunden har jag ingen koll på. Antagligen vitt och det gillar inte jag.

   Jag har en handdukstork kopplad till fjärrvärmen, så istället för element i badrummet. Elfritt, vilket är bra, men ouppvärmt halva året, vilket är dåligt. När den är i drift har jag stor nytta av den.

   Jag får kolla in Nordiska Museet. Har skrivit om det för kunds räkning, men inte varit där själv på säkert trettio år.

   Radera
  2. När du skriver att du inte har koll på vad som är modernt, skojar du inte då?

   /Eva

   Radera
  3. Absolut inte. Jag har inte haft badrumsrenoveringsplaner på tio år och kollar därför inte på badrums- och kakelbutiker. Jag är ju inne i andras badrum och ser hur det ser ut, men det är sällan jag vet om de representerar personlig smak eller trender.

   Radera
  4. Annars räcker det med att kika på bostadsannonser lite nu och då. Förresten så räcker det med att titta på två eller max tre annonser i månaden för att hålla sig ajour. Alla hem ser ju nästan likdana ut ändå.

   Måste också bara påpeka att det adderar stort till din charm att vara så där relativt bortkommen vad gäller modern stil. ;)

   /Eva

   Radera
  5. Jag tycker nog att man måste kolla ganska många och jämföra för att bli säker. Självklart har jag en aning. Blir jag förevisad tio badrum och ska gissa årtalet skulle jag pricka några, men att säga att jag inte har koll är verkligen ingen överdrift.

   Radera
  6. Oj,oj,oj Eva du skulle se min lägenhet med linoleumgolv från 1967. Inte ett uns av polish kvar men slitet rent och helt. Mitt badrum är med plastmatta är säkert åttiotal. Tänkte inte ens på att Mickes badrum skulle kunna vara omodernt. Bodde för ett par år sedan i ett bostadsrättshus byggt 1968, där i stort sett alla hade kvar samma gröna färg på luckorna från den tiden och plastgolv i badrummet. Stämningen var också lite sextiotal, goa kaffetanter som drack kaffe vid samma tid varje dag och alltid var man välkommen, dörrarna stod öppna från tio på morgonen till framåt eftermiddagen,det var bara att stiga på. Saknar dessa fantastiska tanter som inte finns mer/FU

   Radera
  7. För den som letar finns handfat och badkar i härliga 70-talsfärger som mintgrönt och chokladbrunt att köpa begagnat. Men tanterna har nog försvunnit, det är sant :-(.

   Radera
  8. FU, det där låter ju kanontrevligt! Låter lite som min uppväxt på landet. Som barn var det bara att kliva in i grannhusen. Det där med att ringa på dörrklocka lärde jag mig som vuxen. Förstod först då också att man aldrig aldrig någonsin ska gå hem till någon om det inte gjorts upp i förväg.

   Gällande inredningen så tänker jag att den får vara hur gammal som helst, bara den är fräsch och funktionell. Ungefär detsamma gäller för människor. Låter som de där gamla tanterna inte behövde "bytas ut" till några yngre eller mer jämnåriga grannar heller. Vilka guldtanter! Det kommer an på andan, inte åldern. Det där med att en människa bör vara funktionell lät dock inte helt bra. Men då likställer jag inte heller människor med inredning. Vissa personer skulle dock behöva kliva fram från sin position som fluga på väggen. ;)

   /Eva

   Radera
 2. Det vore fantastisk kul att återanvända ett rokokoskåp i badrummet! Sjukhusvita badrum bör undvikas på andra ställen än på just sjukhus.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rädd att de lackade om rokokoskåpet i sjukhusvitt (som jag också ogillar), men det har åtminstone guldbeslagen kvar.

   Radera
 3. Hur ofta ska man byta badrum om man ska hänga med? Aldrig bytt nåt. Man kan lacka om skåpluckor kök också, färgen håller inte jättebra men då kan man skjuta på bytet ett tag. Ogillar mest när saker gulnar och ser gammal och slitet ut.

  Annars kan det vara helt okej att behålla ett funktionellt äldre badrum om man trivs med det. Äckligast av allt är dock smuts, så kan man hålla rent runt sig och fräscha till med enkla medel betyder det mycket. Viktigare än att badrummet är perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett vanligt badrum har ca 20 års livslängd på materialet enligt den kontrollant vi hade vid vårt senaste husköp. Efter 20 år brukar det börja släppa på olika platser etc. vilket riskerar vattenskador. Betyder inte att ett 20 år gammalt badrum inte fungerar men från en budget/risk perspektiv så bör det bakas in som ett närtida renoverings behov.

   Radera
  2. Beror ju också på hur man använder rummet. Själv har jag badkar, duschar ytterst sällan och får sällan vatten på golv och väggar. Så även om tätskiktet blir sämre vore risken för vattenskador minimal även efter tjugo år. Dock undrar jag hur ofta man ser ett badrum som inte renoverats det senaste decenniet, nästan alla verkar riva ut badrummet när de flyttar in i en lägenhet, oavsett ålder.

   Radera
  3. Ok, då har vi 8 år kvar på vårt badrum ungefär..
   Tror det blir i samband vi troligen säljer lägenheten, men inte bestämt än. Gillar annars såklart nyrenoverade fräscha badrum :) Känner annars några killar Micke som inte alls verkar störas av gulnade tapeter, gula väggkontakter, gula täcken&kuddar etc.
   Att det ska vara fräscht är nog viktigast för mig.
   Förstår inte heller folk som inte har städade rena badrum.
   Då spelar det ingen roll hur fräscht renoverat badrummet är i övrigt. Brukade lägga en timme kanske på badrumsrengöring regelbundet innan vi skaffade städfirma..
   Inte ett hårstrå ska det vara.

   Radera
  4. Spar i så fall pengarna. Köparen kommer nästan garanterat ändå riva ut badrummet och tar höjd för det i sin kalkyl.

   Gulnade väggkontakter har jag svårt för hur rena och fräscha de än må vara. Annat, som trä i inredning, kan slitas med charm.

   Radera
  5. Det jag undrar är var bor man under tiden? Tar väl hur många veckor som helst att fixa allt? Kostar ju multum att hyra in sig här i Stockholm. Vi betalade kanske 5000 för relativt fräsch lgh förort några nätter som vi delade på tre när vi skulle sälja, hade stylat, etc... Så var bor man? Är tanken man ska klämma in sig hos vänner under tiden eller betala 25 000 för hotell eller Airbnb en månad? Seriöst intresserad.. samma med köket..

   Radera
  6. Annars är det en merkostnad som kommer till och är väl också en anledning man drar sig för att fixa stora saker. Har gjort andra renoveringar och sällan de vart klara på den tid de sagt. Alla har inte föräldrar på nära avstånd de kan klämma in sig hos, vänner med större lägenheter (inga av mina privata vänner har stora lägenheter i Sthlm ,de sitter som bäst på en övermöblerad 2:a) o s v..

   Radera
  7. Helst renoverar man väl innan man flyttar in och låter boendena överlappa ett par månader. Annars får man duscha på jobbet och bo i flyttkartonger.

   Radera
  8. Mm.. fast idag knepigare då man helst ska sälja lgh innan man köper så man vet om man alls får sålt. Eller så får man duscha på gymmet då. Går ju såklart att sätta tillträdesdatum senare om köparna vill, men allt knepigare idag. Vi skulle nog, om vi ville byta ut badrum och kök, bo Airbnb - blir extra kostnad.

   Radera
  9. Har det inte alltid varit precis så knepigt. Att man får sålt är givet, frågan är om man får det pris man vill ha och det har aldrig varit säkert.

   Radera
  10. Tycker det var enklare förr. Då shoppade man först och sålde sen. Ingen oro. Ingen bo månaders månader airbnb leta, buda. Funderade som sagt massa på det där och insåg att ska vi först sälja vår lgh till lägre pris för att få sålt, sen ska vi försöka övertyga nån annan att sälja för lägre fast deras är överprisat.. går inte ihop. Om man inte vill bo kappsäck då ett halvt år eller vad det kan ta. Jaja, tillbaka till badrum.. såg precis "Vem bor här?" på SVT. Kul om man gillar inredning även badrum. Jättefina genomarbetade hem vilket får mig och tänka, varför lever jag i plastkartonger? Vad är fel på mig? :)Samtidigt ser man det gått mycket pengar för att skapa de där hemmen.
   Tänk om man aldrig köpt med än vad man -egentligen- behövde när det gäller hem. Skulle haft mycket pengar då.
   Uppskattar dina inlägg som får en att tänka tvärtom..

   Radera
  11. Det där programmet du hänvisar till får mig att skämmas. Vet inte riktigt varför. Klarar inte av att se när folk ska koppla ihop personer med rätt hem och allt ändå handlar om att visa upp sig och sitt ofta väldigt originella och påkostade hem. Usch, pinsamt! På samma sätt är Halv åtta hos mig också pinsamt. Det handlar mest om att visa upp hemmet och att imponera. Att äta mat med främlingar framför en kamera och bedöma och ge betyg. Nä, så skämmigt! :(

   /Eva

   Radera
  12. Handlar det inte mest om vilken energi de lagt ner på hemmet senaste veckan? Alla hem blir snygga om man bara städar tillräckligt och rensar undan allt som inte går ihop med stilen i övrigt. Precis som matlagningsprogrammen handlar om att "slänga ihop" den där rätten man övat på 150 gånger.

   Radera
  13. "Alla hem blir snygga om man bara städar tillräckligt och rensar undan allt som inte går ihop med stilen i övrigt."

   Mäklaryrket är nog inget för dig. ;)

   /Eva

   Radera
  14. Du fattar vad jag menar. Man kan inte jämföra bostäder man ska bo i med bostäder som ska visas upp. De kan ju ha hela vinden knökad med allt som inte var snyggt och stilenligt.

   Radera
  15. Jaha, nej så tänker jag inte alls. Det är väl bra de är stolta över sitt hem, men visst ser det städat ut. Tycker det är ett kul program med glada människor och ger mig idéer hur man kan göra. Om nån såg programmet igår så blev jag frälst på marmorhemmet :) Älskade två duscharna. Skulle gärna haft mer personligt dock. Alla andra stilarna var fina med, men hade valt marmorhemmet om jag blev tvungen att välja. Även tofshemmet var jättefint, det gillade jag med, kanske bättre bo där, mindre sterilt. Apropå badkar så hade huset i bromma där läraren bodde ett målat badkar? Rosa utsida? Var riktigt snyggt.. funderade på det innan jag somnade i natt.. billigt, men det finns alltså färg man målar utsidan av badkar med..?

   Radera
 4. "Jag gör det definitivt eftersom jag varken kan koppla rör, kakla snyggt eller dra el."
  Det är exakt den inställningen som gör att folk spenderar alldeles för mycket pengar helt i onödan. Byt istället inställning till: "Kan någon annan så kan jag". Sen behöver man bara tidsätta det. Det är exempelvis inte tidsmässigt rimligt att bygga sin egen bil eller programmera ett spel, där tjänar man istället på industrialiseringen och automatiseringen. Att däremot byta bromsar på bilen, böja ett rör eller installera el enligt vissa klassningar är inga som helst problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker så här. Mitt livs kaklingsbehov är max fem bostäder. För att få det lika snyggt som den som kaklat femhundra bostäder behöver jag därför hundra liv, förutsatt att min talang skulle vara lika bra (så antagligen det dubbla). Jag gör väldigt mycket av mitt egna renoveringsarbete, men jag är kinkig med resultatet och det finns jobb jag helt enkelt inte kan räkna hem.

   Radera
  2. Just i våtutrymmen får det dessutom jobbiga konsekvenser om det är något som inte blir som det ska, dvs läckage - indirekt eller direkt. Både ekonomiska konsekvenser och men även ur aspekten att man dessutom inte kan använda utrymmet på några veckor, jag har själv lite svårt att hålla mig så länge.
   Vad gäller elinstallationer är det kraftigt begränsat rent lagligt. Du kan själv göra delar av elarbetet men du behöver ha en elektriker som godkänner det hela.
   Bägge dessa saker ovan får ekonomiska konsekvenser som i många fall kan vara svåra att räkna hem. Inte alltid, men i många fall.

   Så jag är helt med på byta hängrännor, bygga uteplatser, byta bromskivor och däck, lampor och olja på bilen är mycket enkelt och det kan alla som inte har fem tummar i varje hand göra. Men lika lite som jag styr ett flygplan själv, eller gör en operation på mig själv under narkos så väljer jag att låta andra göra känsliga saker åt mig och köper hela eller delar av deras tjänster.

   Radera
  3. Jag håller med. En felaktigt uppsatt hängränna går att fixa till priset av lite pengar och förlorat ego, men i badrummet får det inte bli fel.

   Radera
 5. Ja, det där med badrum. Så sjukt dyrt. Själv har jag bara ett av dem topprenoverat. Jag blev så trött på kostnaden att jag helt enkelt lät det andra vara, vilket inte var planen först. Men, nu har det hållit och fyllt sitt syfte i ytterligare 10 år faktiskt. Att själva designen ser 70 ish ut skiter jag fullkomligt i.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag flyttade in här var jag tvungen att renovera lägenhetens enda badrum. De hade slitit ut ett inbyggt badkar och ställt in en handikappanpassad duschkabin, så en del av väggen bakom var helt okaklad.

   Radera
 6. Mitt badrum är i princip original från 1972. Jag har bytt handfat toalett och badrumsskåp. Man får vara försiktig och se till att golvbrunnen är ren så vatten inte kan läcka där. Enda som skulle få mig att renovera badrummet är om tecken visades att någon form av vattenskador uppkommit. Renovera för att stilen är daterad känns bortkastat med tanke på hur ofta, samt vilka aktiviteter man pysslar med där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur himla daterat blir det? Toaletter och badkar ser ut som de gjorde -72. Åtminstone har de inte blivit snyggare.

   Radera
  2. Sant. Toaletten byttes för att den rostade och började läcka. Handfatet råkade ut för en olycka och sprack. Badrumsskåpet var på tok för litet. Förhoppningsvis klarar sig badrummet till stambytet.

   Radera
  3. Spricker möblerna är det svårt att komma ifrån ett byte.

   Radera
 7. Mitt minimala badrum i norr (3 kvm?) kostade 100 000 kr i renovering. Då tog jag billigaste inredningen och plastmatta eftersom det är ett gammalt hus. Supernöjd med resultatet, men till skillnad från söderut kommer jag aldrig kunna få tillbaka den kostnaden när jag säljer huset. Enda trösten är väl att jag inte kommer betala nån skatt vid försäljning, går väl back sisådär 300 000 kr totalt. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät dyrt, tycker jag. Mitt var aningen billigare och då är det dubbelt så stort, klinkers och golvvärme. Kanske stiger priset på arbete, men samtidigt blir det ju fler och fler polacker som gör jobbet.

   Radera