söndag 7 april 2019

Lita inte på folk!

Jag litar aldrig på människor jag inte känner och lämnar inte mina ägodelar utan uppsyn i en minut även om det är grejer som inte direkt är värda något. Det här kan tyckas lite cyniskt, men hellre det än alternativet.


I alla fall om alternativet är att vara som Jonathan. Han hittade en bil på Blocket som han ville ha och swishade över 10000 kr som handpenning. Efter en stund vill säljaren ha resten av köpeskillingen, 35000 kr, för att ”intresset för bilen var stort”. Så varför ber man då först om en handpenning? Jag är helt med på att han inte kan lova att hålla bilen ifall någon annan hinner före, men inte om han först begärt handpenning.

Men jodå, det kan man visst, man kan begära hela beloppet i förskott. Köparen betalar glatt och har nu swishat 45000 kr för en bil han aldrig sett. ”Man tror att folk är ärliga, men det är de tyvärr inte.” Nej, de är ju inte det, och vad beror det på? Att tillfället gör tjuven. I det här fallet är ”tillfället” människor som Jonathan, som betalar tiotusentals kronor för en bil han aldrig sett till en människa han aldrig träffat.


För nu visade sig annonsören inte vara bilens ägare. Har vi sett den varianten förut? Det har vi. Ibland är det bilar eller andra fordon, ibland lägenheter. Att sälja grejer man inte äger kallas häleri, en brottsrubricering som gissningsvis inte hittats på för skojs skull.

Å ena sidan, klart det är synd om Jonathan och andra som lurats av denna bedragare. Å andra sidan, att tjuvar, hälare och myglare lever och frodas är just tack vare Jonathan som sitter i sin lilla, lilla värld av blommor och enfald och drömmer om en värld där alla är rättskaffens. Skärp dig!

25 kommentarer:

 1. Är det seriöst folk som swishar så mycket för en bil de ens aldrig sett? Det är ju helt... vet inte vad jag ska säga..
  Har alltid råkoll på väskan här, många kan nog tycka det är lite för mycket, men så har jag inte tappat bort mobiler eller väskor någonsin tror jag? Jo, en gång under party och en gång då de tog sedlar ur väskan på efterfest. Sen hade jag iofs en "vän" som plockade då och då. Det var jobbigt. Sen blivit blåst på skulder då man vart snäll mot "vänner" samt via jobb. Å andra sidan kan man bli blåst via seriösa företag med om de kånkar. Gillar att läsa Tripadvisor, få personliga rekommendationer och sånt minimerar problem..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ändrade mig, antal inbrott i bilar - glömde det. Lämnar aldrig nåt av värde eller väska i en bil nu och säger åt alla som inte fattar. Sen blivit blåst vid 2:a hands uthyrningar med. Finns massa oärliga som gärna utnyttjar godtrogna.

   Radera
  2. Bevisligen sker det. Hur vanligt vet jag inte, men det är varken första eller sista artikeln på temat.

   Och visst kan man bli blåst och utnyttjad hur mycket man än garderar sig, men det är dumt att lämna walkover i den matchen.

   Radera
  3. Vet när jag sålde min sista bil. Vi satt med säljarna i köket och de ville betala pengarna nu men skulle hämta bilen nån vecka senare. Jag tyckte de skulle vänta så de skulle känna sig säkra? Det var ju kanske inte så smart av mig, men bilen blev ju såld till dem ändå fast där tänkte jag nog för mycket åt dem så de skulle känna sig trygga.
   Var superschysst och betalade en besiktning till dem också utan att de bad om det.

   Radera
  4. Ja, det var nästan onödigt schysst.

   Radera
 2. Jag gjorde tidigt i livet ett val: att medvetet vara naiv, att tro gott om andra som kommer i min väg. Det har fungerat förvånansvärt bra och har skänkt mig mycken glädje. En anledning till att det har gått så bra är att jag samtidigt valt att inte vara naiv med pengar till någon jag inte känner väl.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
 3. Du såg alltså det där i Sveriges fakenews? Men, det kanske stämmer. För i Sverige skänks ju ut hela vårt land, allt vi äger och våra kvinnor till de som behagar ta det. Finns det något land på jorden som är mer naivt än Sverige, jag tror inte det faktiskt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundläggande människosyn: kvinnor är inga ägodelar utan personer, vilka det står fritt att själva välja eventuell partner, utbildning, bostadsort etc. Kvinnor kan alltså inte "skänkas bort", eftersom de inte ägs av någon. Rätt enkelt!

   Överkurs, för dig som inte vill hamna i fängelse/utsatt för hämd likt Lisbeth Salander: En man har således inte rätt att kräva sex av en kvinna, oavsett om de bor ihop eller inte.

   /L

   Radera
  2. Jag såg det inte i tidningen i sig utan i fenomenet, som absolut inte är fake. I varje bedrägeri finns ett eller flera offer, inte sällan väldigt godtrogna.

   Den andra diskussionen tror jag att ni får sköta själva.

   Radera
 4. Alla är inte lika smarta som du Sparo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut, men man kan träna sig i att inte ge onda människor onödiga chanser att dra vinning av sin omgivning.

   Radera
 5. När en av mina jobbarkompisar efter många års arbete i en av Stockholms mest kriminella områden, fick jobb bland kultureliten i innerstan,blev hen förvånad över hur ovarsamma kulturarbetarna var med sina grejer,kulturkrocken blev stor. Att de lämnade väskor och annat obevakat. Inte låste dörrar och skåp för förvaring o s v.Hens nojande över detta ansågs vara överdrivet.Efter många år ute i värsta förorten är min erfarenhet, att många svenskar är godtrogna och naiva./FU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta går det säkert bra att ställa en väska utanför dörren eller att inte låsa dörren eller cykeln för varje obevakad sekund, men jag tänker att det är väldigt onödigt eftersom det bara tar några sekunder extra att vara försiktig.

   Att skicka 10000-45000 till en vilt främmande människa är bara nästa nivå av onödiga risker. Åk och hämta bilen direkt, ta dig tid om du verkligen vill ha den. Men skicka inte pengar det vore katastrof att bli av med för den möjligheten är rätt stor.

   Radera
 6. Sparo, du har ju massvis med grejer du vill bli av med, är det inte bara att ställa dessa obevakade i någon minut så är du av med grejen (och problemet)?
  Gratis och snabb upphämtning, inget problem med avtalade tider och ingen prutning. Låter śom en fantastisk enkel lösning ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag vill bli av med som är helt värdelöst slänger jag i en container som finns redo året runt i min BRF. Problemet är att jag inbillar mig att jag ska kunna pressa ut några kronor ur mina sopor :-).

   Radera
  2. Åjasom trodde du gjorde det av miljöskäl, återbruket alltså.....

   Radera
  3. Nej. Jättebra, både om grejerna kommer till användning och blir till nöjd, och om det gynnar miljön, men jag säljer grejer främst av två skäl: att få mer plats och pengar.

   Radera
 7. Liksom Mrs Doubtfire tänkte jag att jag inte blivit lurad eller bestulen men kom då på att jag som student blev av med ett 10-tal cyklar; de flesta inte alltför dyra. Sedan inbrott i bilen vid besök i storstaden samt ett 5-10-tal inbrott i stugan på landet där främst skadegörelsen förargat mig. Mobil och plånbok har gått bra trots att jag då och då glömmer dem på gym:et, jobbet eller andra ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5-10 inbrott?! Annonserar du i Kåkfararen? "Välbärgad familj behöver hjälp att vattna blommor under vår månadslånga utlandssemester."

   Radera
 8. Herr Snålgris är notoriskt vaksam och litar inte på en käft. Hade givetvis inte skickat ett öre till en kotte jag inte känner. En bil provkör man och kikar på innan man ens överväger att köpa. Det är skillnad på att vara naiv och enbart dum.

  Tyvärr har Sverige blivit tjuvaktigare de senaste 10 åren, mycket från utländska ligor som plågar husägare här nere i Småland. De åker på stöldturné och försvinner via Karlskrona till Polen innan nån hinner ropa "stoppa tjuven". Tullverket kollar enligt utsago aldrig bilar som åker FRÅN Sverige så det är ett aningen riskfritt leverne kan tyckas.

  Att Svenskarna är ett naivt folk skriver jag under till 100%, det är lite som om vi bara lämnat gottebutiken på vid gavel, gått därifrån och lagt en lapp på disken "betala innan ni går"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stöldligor måste se Sverige som ett paradis sedan polisen på många håll slutat att ens åka på villainbrott utan ser det som ett rent försäkringsärende.

   Radera
  2. Jo, tyvärr ett av många symptom på att något inte är friskt med samhället. Polisen har ju enligt egen utsago fullt upp med alla mord, sprängningar och skjutningar, så varenda kriminalare håller ju på med detta. Det svenska samhället var inte dimensionerat för vad som kom runt 2015... det är min fria tolkning.

   Radera
  3. Tror bilden är mer komplex. Det är ju inte så att Sverige funkade prickfritt 2014.

   Radera