torsdag 25 april 2019

Är reklam hela världen?

Kanske är det överspelat nu, men jag vill gärna ge en kort kommentar till sponsringsdiskussionen i samband med gårdagens inlägg.

Jag började blogga här för lite drygt tre år sedan och i takt med att läsekretsen blivit större har flera läsare uppmanat mig att ta betalt, att skaffa Swish, Paypal eller Patreon. Jag har inget emot dessa betallösningar, men de har inte känts rätt för mig. Den läsare som betalar pengar för att läsa min blogg skulle ju med viss tyngd kunna ha åsikter om innehållet.


Jag är frilansskribent och har under hela 2000-talet tagit betalt för det jag skrivit, men jag har sett bloggen som en lekstuga snarare än en produkt. Ibland har jag gjort reklam för tjänster, företag och fenomen jag gillar, som Portionen Under Tian och Alternativ.nu, utan att ta betalt, bara för att jag gillar dem. Ingen har klagat, varken i kommentarsfältet eller i mejl.

Men ett sponsrat inlägg var mer än vad några kunde stå ut med. En av de första kommentarerna igår löd: ”Reklam?! Nu tappade du en läsare, tyvärr.” Okej, det är en (någorlunda) fri värld och jag respekterar beslutet, men undrar samtidigt om personen läser andra bloggar eller tidningar på nätet, lyssnar på ekonomipoddar, ser på tv, åker kollektivt... Och återigen, inga klagomål när jag gjort gratisreklam, så "problemet" måste vara att jag tjänar pengar.


Flera andra hade problem med vad jag skrivit och mitt sätt att svara på kommentarer. Det är jag van vid, jag formulerar mig gärna lite spetsigt i detta forum där jag har den möjligheten. Jag lyssnar på kritik, men nog känns det som att de starka reaktionerna hängde ihop en del med orden ”sponsrat” och ”reklamsamarbete”. Och dessa ord vill jag ha med, inte bara för att följa lagen utan för att jag tycker att det är rimligt att berätta om jag får betalt för att redovisa en åsikt.

Tråkigt om läsare väljer bort min blogg pga sponsrade inlägg, men jag kan inte förstå hur något enstaka reklamsamarbete kan provocera så till den milda grad. Jag bloggar normalt varje dag och så länge jag gör fler icke-sponsrade inlägg än nästan alla andra ekonomibloggar skulle jag önska att ni åtminstone tänker efter ett ögonblick innan ni kastar första stenen.

Varning – obegriplig referenshumor

Vissa företag, produkter och tjänster passar en del, andra inte. Många gillar jag inte alls och dessa kommer jag inte marknadsföra oavsett. I alla inlägg strävar jag efter intressant och tänkvärt innehåll, men vill ni hitta en webbsida där ni håller med om allt är detta fel ställe att leta. Ni är välkomna att kritisera allt i kommentarsfältet. Jag försöker hålla en hög diskussionsnivå med högt i tak, så bered er på mothugg. Men den som vill kritisera att det finns människor i världen som tjänar pengar får gärna redogöra för alternativet.

44 kommentarer:

 1. Det är ju din blogg som du får göra vad du vill med.

  Vet inte hur många som är inne här och läser en dag men de få dryga kommentarerna igår gissar jag var extremt lite del av läsarna.

  Och den som skulle sluta läsa bloggen nu, den får väl göra det vem bryr sig om han/hon läser eller inte.

  Hur som tacksam för jobbet du lägger ner och för de oftast riktigt bra inläggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   En övervägande majoritet kommenterar såklart inte alls så det är omöjligt att veta hur väl kommentarsfältet överensstämmer med övriga.

   Och visst, jag tappar säkert läsare varje dag. En del av aktivt val, andra för att de glömmer bort bloggen för att den inte engagerade dem tillräckligt. Jag vill vara lyhörd, men inte FÖR lyhörd för då blir det bara fel.

   Radera
 2. Puckon kommer och går, men trogna läsare består! :)

  Självklart får du köra med sponsrade inlägg om du vill. Jag tycker bara det är rätt att du tjänar pengar på detta arbete. Det är din blogg, även om folk verkar tycka annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ja, det är min blogg, men utan interaktionen med läsarna kunde jag lika gärna skriva den i ett textdokument på min dator. Därför vill jag inte vifta bort någon, men argument av typen "Nu slutar jag läsa" kan jag inte göra så mycket med.

   Radera
  2. Absolut, men läsarna försvinner inte. De flesta håller dig om ryggen, även om du kanske inte märker det :) Att de måste deklarera att de nu slutar läsa bloggen istället för att bara sluta säger en del om behovet av bekräftelse, vilket du inte behöver ge dem.

   Radera
  3. Ja, så himla många var nu inte de som kände detta behov och jag har inte legat sömnlös över detta i natt. Funderade på om jag borde skriva ett helt inlägg om detta (just av det skäl du är inne på), men tänkte att jag ändå ville tydliggöra min syn på reklam lite mer än genom att svara på gårdagens kommentarer. Om inte annat så har jag då en text att hänvisa till om kommentarsfältet på ett specifikt inlägg börjar handla om att tjäna pengar på ett inlägg istället för om själva inlägget.

   Radera
  4. Bra! Sov gott om nätterna så du orkar skriva fler vettiga inlägg ;)

   Radera
  5. Äh, jag ligger sömnlös över annat istället, men jag ska försöka.

   Radera
 3. Det finns inget som folk hatar/ är rädd för mer än förändring.....det skulle möjligtvis vara att saker inte förändras då.....men förändring även till det bättre är obehagligt. (skämt åsido...det är faktiskt bevisat!)

  Testa om en tid att helt ändra typsnitt eller upplägg på bloggen. Du kommer att få samma reaktion.

  Kan bara tipsa om :
  https://www.xkcd.com/386/

  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kul och tänkvärd länk!

   Det är möjligt att du har rätt, men jag tror att det var just det faktum att jag skulle tjäna pengar på ett enstaka inlägg som det reagerades på. Men kanske borde jag bli stolt över att någon upplever att fri, reklamfri läsning av min blogg är en mänsklig rättighet ;-).

   Radera
 4. Vi lever i de lättkränktas värld, fylld med snöflingor. "Nu slutar jag läsa"-människor får lov att hitta något annat som inte stör deras världsuppfattning. Inte mycket att bry sig om, Micke. Fortsätt skriva så länge du tycker att det är roligt. Vi är många som uppskattar det du gör!

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, jag är inte brydd, jag är mer förundrad. Som jag ser det är ett sponsrat inlägg det minsta reklam man kan tänka sig. Är ämnet/tjänsten ointressant så kan man ju bara scrolla förbi på ett par sekunder. Tycker man att det rör sig om ren bluff, lån med ockerräntor eller liknande vore det en sak, men de som tyckte tjänsten är dålig var mycket mer resonabla.

   Radera
 5. Fullt stöd för reklam då och då. Inget konstigt med det, så länge det är tydligt att det är reklam. Lyssnar jag på andra intressanta poddar, läser andra bra bloggar, etc så får man ta det som en naturlig del. Gruppen "nu jäklar ska jag sluta läsa din blogg för för nu går det för långt ett reklaminslag per 1000 inlägg är för jävligt" är förhoppningsvis ganska marginell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, all reklam "stjäl" tid, men på en blogg väljer man ju själv. Särskilt om det framgår i rubriken till inlägget. Mer frustrerande på poddar där det är insprängt 1-2 minuter lite då och då, men blir det så mycket att det inte längre är värt det skulle jag som lyssnare bara sluta lyssna utan att göra någon grej av det.

   Radera
 6. Jag är inte särskilt förtjust i reklam och typen "sponsrade inlägg" är värre än banners (med måtta) tycker jag. Men samtidigt tycker jag du förtjänar ersättning för all tid du lägger ned, så sponsrade inlägg då och då skulle inte få mig att sluta läsa, inte heller om du skulle sätta någon reklambanner på sidan.
  Din blogg är bland de mest genomtänkta och välformulerade som finns, klart högre kvalitet än många prenumerationssajter. Inte mer än rätt att du får betalt för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker tvärtom. Banners ser man ju i alla inlägg medan sponsrade inlägg går att scrolla förbi.

   Tack för berömmet!

   Radera
  2. Håller med sparo där, finns vissa bloggar som har bra innehåll men alla banners rör på sig så jag får epilepsi typ. Klart bättre då med sponsrade inlägg

   Radera
  3. @triDave. Det var banners med en "stillbild" som jag tänkte på. Typen som flimrar och rör sig eller startar videoclip eller ljud är fruktansvärda.

   Radera
 7. Vi bloggare kommer alltid bli utsatta av personer som verkligen kastar skit på oss de gånger vi gör sponsrade inlägg. Men vi kräver inget annat heller. Vi tar inte 399 kr som DI gör för att få tillgång till artiklarna.
  Dessa människor har inget emot att kommentera när det väl visar sig att du, jag och andra vill framföra andra tjänster som vi får betalat av. Ändå får jag flera mail i veckan där läsare frågar mig hur jag lyckas fakturera +10k i månaden för min blogg.

  Samtidigt skriver inte dessa personer till TV4 varje gång reklam dyker upp när de sitter och r*nkar framför Arga snickaren om kvällarna i stället för att göra något viktigt som skapar värde för en själv och andra.

  Over and out.

  Du gör det riktigt jäkla bra och sluta inte med det <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för glada tillrop!

   Även om jag tycker att DI har rätt att ta betalt hur de vill blir jag också irriterad när jag klickar på länkar där det inte alls framgår att innehållet är låst, förrän man klickat och får läsa att det kostar pengar att läsa. Det tar ju tid på riktigt, jämfört med att scrolla förbi ett blogginlägg man inte är intresserad av, oavsett om orsaken är att det är sponsrat eller bara inte aktuellt för den läsaren.

   Jag tycker att sponsrade inlägg är ett ärligt sätt att ta in pengar. Det kostar inget för läsaren, man redovisar tydligt att det är reklam och det går lätt att slippa undan. Jag har ju sett hur andra bloggare fått skit för olika former av reklam, så jag borde kanske inte ha blivit förvånad, men några reaktioner var starkare än jag hade räknat med.

   Radera
 8. Micke, du har verkligen inget att skämma över. Fortsätt att köra ditt race så som du behagar.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skäms inte. Och även om det kanske verkar så var inte min mening med dagens blogginlägg att fiska efter beröm eller "ge hatarna svar på tal". Jag respekterar att man vill slippa reklam och är inte arg över det, bara förundrad över en del kommentarer. Hade jag lagt in smygreklam för något där jag inte redovisat sponsring (ja, jag är t ex så konspiratorisk att jag inte tror att det var Bianca Ingrossos egen idé att hylla Annie Lööf och deklarera sin C-röst några veckor innan riksdagsvalet) eller förvandlat bloggen till ett flipperspel med fullt av blinkande reklambanners vore det en sak, men ett tydligt markerat reklamsamarbete kändes inte som starten på tredje världskriget :-).

   Radera
 9. Jag hade missat det inlägget. Jag har känslan av att de flesta "ekonomi" bloggar försöker skapa innehåll för att sedan kunna tjäna pengar på reklamintäckter ingen nämnd och ingen glömd. Men i ditt fall skulle jag snarare säga tvärt om. Du skapar innehåll vilket det sen visade sig kunna inbringa några kronor. Är ingen hejjare att uttrycka mig i skrift men jag hoppas det blev förståeligt.

  Jag skall nu leta upp ditt reklam inlägg, klicka på länken. Med förhoppningen att det skänker dig några kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag förstår hur du menar och som skribent kan jag lugnt garantera att vill man tjäna pengar på sitt skrivande är ekonomibloggande inte det enklaste sättet.

   Tror och hoppas att det där reglerar sig självt. Har man inget innehåll får man inga läsare och då kan man heller inte tjäna pengar. Möjligen med viss fördröjning.

   Min plan är inte att tumma på kvaliteten. Jag kommer inte att göra reklamsamarbeten med företag vars tjänster och produkter jag inte tror på, och troligen kommer merparten av de sponsrade inläggen vara sådana där jag själv kommer med idén och initierar samarbetet. Alltså på precis samma sätt som jag gjort hela tiden, tipsat om grejer jag gillar av ekonomiska skäl.

   Radera
 10. Kör på med sponsrade inlägg om du vill, tyckte det var ett bra inlägg (som vanligt) och kul att du kan få betalt. Tills du spårar fullständigt och vartannat inlägg är sponsrat så kommer jag fortsätta läsa (nästan) varje dag.
  /Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Bara lugn, vartannat blir det aldrig. Men som exempel vill jag ta Alternativ.nu som jag nämner här uppe. Jag vet inte om det är en kommersiell sida, ett ideellt hobbyprojekt eller något mellanting, men jag skrev en gång ett hyllningsinlägg om dem:

   https://sparosverige.blogspot.com/2017/05/alternativnu.html

   Hade jag fått betalt skulle det stått "Sponsrat av..." högst upp. Om inlägget var informativt, bra, dåligt eller meningslöst är en smaksak, men i mitt tycke hade inlägget inte blivit ett dugg sämre om det hade varit ett reklamsamarbete.

   Radera
 11. Kalle i inlägget ovan har redan satt ord på mina tankar men tänkte ända försöka utveckla lite. Jag unnar dig att få in lite slantar på din blogg och tycker t o m att du mer än förtjänar det. Problemet med sponsrade inlägg är att de blir tämligen ointressanta eftersom man vet den bakomliggande avsändarens syfte och därmed inte kan lita helt på skribentens ord.
  Risken är att den känslan spiller över även på övriga inlägg. Därför tycker jag att det kan det vara att föredra att ha tydligt avskild reklam från den redaktionella texten.

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer till mitt exempel till Christer här ovan, Alternativ.nu-inlägget. Vad skiljer egentligen det från Fundler-inlägget (mer än att det är två helt olika tjänster)? Jag skriver om något jag tycker är bra att det finns (inte för alla, men för en del) och så skriver jag om det med mina egna ord. Hade jag trott att jag kunnat få pengar från Alternativ.nu hade jag lätt kunnat fråga dem innan och i så fall skrivit att det är ett reklamsamarbete. Den texten hade inte blivit annorlunda av det.

   Sen tycker jag inte att någon ska ta mitt ord för någonting annat än möjligen när jag hänvisar till faktasiffror.

   Radera
 12. Tjenare Micke!
  Jag har följt din blogg länge och det är inte oförtjänt att du har många läsare. Jag gillar din blogg! Det är inte alltid jag instämmer med det du skriver men det jag alltid gillat är att du skjuter rakt och säger som du tycker utan krusiduller.

  I min åsikt blir en blogg varken bättre eller sämre för man väljer att ha reklam. Skriver man en bra blogg så är det en bra blogg, med eller utan reklam. Jag förstår inte hur man kan bli så störd på att någon tjänar en slant på något som man vanligtvis redan konsumerar? Dessutom orsakar denna reklam inte någon extra kostnad för läsaren.

  Som tur är fungerar bloggar och hemsidor ungefär som en vanlig TV, gillar man inte programmet så är det bara att byta kanal eller stänga av. Orka bli kränkt!

  Jag tycker inte du ska bry dig om den kritiken. Kör på som vanligt. Tummen upp!

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det vore jättekonstigt om du höll med om allt. Och förmodligen skulle du uppleva det som lite tråkigt också.

   Och lite på samma vis skulle jag känna att jag antagligen gjorde något fel om jag aldrig fick kritik för någonting, men en del kritik är begripligare än annan och det här förstod jag inte fullt ut.

   Radera
 13. Vilket trams, att sluta läsa bloggen för att du har reklamsamarbete. Kan förstå det här med banners full av massa blink, bara jobbigt när man ska läsa, men men om du har jobbat upp en läsekrets som gillar det du skriver för att du är bra på det - varför inte dra in lite pröjs. Du kanske lever i armod och elände och behöver pengarna:-)
  Du gör vad du vill på din blogg sen är det upp till oss om vi vill läsa eller inte./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla behöver väl alltid pengar :-). Fast jag behöver inte så mycket att jag skulle sälja min själ för det, men det har jag inte tänkt göra heller.

   Radera
  2. När man eller kvinna måste sälja sin själ är det illa, riktigt illa. Antar att det är sista utvägen för de som inte glatt säljer sin själ åt det håll som passar just nu. De som väljer att sälja sin själ utan att vara tvungen, Tja, dom skulle jag inte lita på oavsett vad det handlar om. P.s jag håller inte alltid med dig och det är väl tur, men jag uppskattar din blogg och bredden på den väldigt mycket!

   Radera
  3. Tack så mycket!

   Ja, det är tur. Hade du hållit med om allt jag spyr ur mig på bloggen borde det skrämma oss bägge :-).

   Radera
 14. Svar
  1. Haha, tack!

   Men som sagt, jag skrev inte det här inlägget pga ett akut behov av beröm. Jag kände bara att jag ville utveckla mina tankar kring reklamsamarbeten, och kanske bli lite klokare kring vad som upplevdes som så provocerande.

   Radera
 15. Har du funderat om du ska använda materialet i bloggen till något annat? Sammanställa det till en, eller flera böcker? Vissa följetonger i kommentarsfältet är smått episka. 😉 Angående banners tycker jag att en enstaka statisk sådan inte gör något för upplevelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker tycks bli svårare och svårare, med förläggare som håller allt hårdare om sina pengar. Kanske med rätta, jag vet inte. Och så fantastiskt vet jag inte om materialet är.

   En enstaka statisk banner kanske inte gör så mycket för upplevelsen, men inte för ekonomin heller :-(.

   Radera
 16. Hej Micke!

  Ville bara tacka för all kunskap och läsning du sprider via din blogg. Verkligen imponerande med den kontinuitet du har. Personligen tycker jag inte det är fel om man publicerar något inlägg då och då som innehåller reklam, tycker definitivt också att du förtjänar den finansiella ersättning som det medför efter all tid du lägger ned på bloggen. Skulle man som läsare sedan inte vara intresserad av Fundler (i det här fallet) kan man ju enkelt hoppa över att läsa just detta inlägget.

  Personligen tycker jag att Fundler och liknande bolag är ett intressant inslag på sparamarknaden. Det är säkert många som läser ekonomibloggar som hellre gör sina investeringar själva, men inte alla. Och för den stora massan känns det ju som riktigt bra idéer. Sedan vem som kommer bli marknadsledande och vad tjänster etc ska kosta får vi se, men intressant utveckling tycker jag :)

  Ha en bra helg och keep up the good work!

  Mvh
  The Dividend Story

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Absolut, jag utgår ifrån att nästan alla hoppar över ett och annat inlägg. Ingen mer än jag är väl intresserad av både aktier, ETF:er, självhushållning och vegetarisk matlagning.

   Samtidigt uppmanar jag alla inklusive mig själv att också försöka ta del av sånt vi inte tror oss intresserade av. Det är så vi utvecklas.

   Radera
 17. Har inga problem med reklam bara det ej stör för mycket (% av sida, blinkar, auto video, popup etc) så länge det är tydligt att det är reklam. Gäller även betalda samarbeten.

  Sen om det blandas med att jaga klick o mer betalda än eget skrivet (utan att nämna namn) så slutar jag att läsa de sidorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner likadant. Popup är ett elände och jag blir vansinnigt störd när uppenbara beställningsjobb framställs redaktionellt ("När jag gick från bilen slog det mig att om jag nu hade haft en bilvaxsvamp av märket Kläggoff...") utan reklammarkering.

   Radera
 18. Kollar man på andra bloggar så är din blogg en av de allra renaste och den som gnäller på ett enda sponsrat inlägg vill du nog inte ha som läsrae ändå. Tycker du har en integritet som är nästintill oslag bar inom bloggvärlden. Jag bytte plattform vilket resulterade i mycket mindra reklam för läsarna men det var inte heller bra. Kanske är folk bara rädda för förädringar?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag varken kan eller vill ha åsikter om hur min integritet står sig i jämförelser, men ska man kunna tjäna någon krona på en blogg måste man åtminstone glänta på locket för möjligheten av att utsätta läsaren för marknadsföring. Jag kan förstå om man inte vill det som läsare, bättre ifall alla jobbar helt ideellt för dem, men nog känns det som att man utsätts för mer reklam utanför ekonomibloggarna än på dem, min blogg inkluderad.

   Radera