fredag 5 april 2019

Går-det-så-går-det-försäljning

En granne säljer sin begagnade markis för 5000 kr. Den ser bra ut på bilderna, men en snabb sökning visar att det utan tvekan går att få tag i en billigare som är helt ny. Jag håller det inte för otroligt att det går att köpa en ny inklusive montering och fortfarande komma undan billigare än den begagnade.


Jag vet inte vad jag ska tycka om detta. Å ena sidan har jag sålt begagnade grejer till rätt friska priser, och tänkt att om någon vill betala snudd på nypris för mina begagnade sopor är det deras ensak. Å andra sidan skulle det inte kännas helt bra att veta att den jag säljer till betalar ett överpris.
Kanske börjar jag utveckla något slags samvete på gamla dagar.

Jag har sålt mycket på second hand och tror aldrig att jag mörkat fel och brister. Det skulle inte löna sig eftersom det tar tid att behöva diskutera med någon som känner sig lurad. Dessutom skulle det ge mig en klump i magen att låtsas som att jag inte sett den där skadan, rostfläcken eller bristande funktionen.


Men pris är något annat. Det är ju inte för högt om marknaden är villig att betala. Jag säljer i stort sett aldrig en aktie som jag inte tycker är överprissatt, men inte ligger jag vaken över att köparen ska tappa sina surt förvärvade pengar när aktien vänder ner, på samma sätt som jag inte känner dåligt samvete gentemot säljaren när den aktie jag köpt går upp mer än börsen.

Fast en markis som kostar 4000 kr ny skulle jag nog inte kunna sälja begagnad för 5000 kr. En eventuell köpare borde ha gjort sin hemläxa och sett det orimliga i prissättningen och det är måhända rätt åt den som inte gjort det, men det rättfärdigar knappast mig som säljare. Eller?

29 kommentarer:

 1. Hur är det med loppisfynd som det visar finnas en (samtidig) marknad som betalar 2-10 ggr mer?
  Eller exakt likadana matvaror kostar 30%-50% mindre på Lidl jämfört med på ICA som ligger precis tvärs över gatan?
  Vad sägs om hamburgare, priserna verkar vara i ett stort spann här, 10-200 kr, är det rätt att ta så mycket av en kund när du vet att du får likadan vara någon annanstans men till ett mycket lägre pris?
  Vad sägs om politiker som ger sken av "välfärd i världsklass" när dom sätter en av världens högsta skattetryck men inte levererar enligt sina tal/löften/ åtagande och heller inte har någon som helst plan för att rätta till vare sig det förstnämnda eller det sistnämnda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min erfarenhet av just hamburgare är begränsad sedan 80-talet, men med alla grejer du räknar upp gäller det väl att handla så billigt som möjligt och sälja dyrt. Så länge man öppet redovisar sina priser tycker jag det mesta är okej.

   Annat är det med politiker som lovar en sak innan valet och gör en annan efter, då ladorna som nyss påstods vara fulla plötsligt är tomma.

   Radera
  2. "handla så billigt som möjligt och sälja dyrt. Så länge man öppet redovisar sina priser tycker jag det mesta är okej"

   Undantaget är, taaam, en markis!?

   Radera
  3. Har du någon egen chifferkod som du tolkar min text igenom ;-)?

   Radera
 2. Ett rättvist pris är väl bra? Orkar inte sälja saker, ger bort..
  En del tycker nog det är oekonomiskt men så fort man försökt sälja har det vart ett heltidsjobb och tycker inte det är värt?
  Har t ex massa konst och ger provision till den som lyckas sälja för orkar inte. Blir det sålt kan man tjäna bra hacka, säkert 50-100 000 provision men ingen runt verkar orka heller. Har frågat flera..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är oekonomiskt beror väl på vad man skulle ha lagt tiden på annars och hur man värderar sin tid.

   Radera
  2. Större saker som bil säljer jag naturligtvis, men annars gett bort massa. Är skumt se sina saker på eller hos vänner bara. Stadsmissionen, myrorna är nog glada för mina transporter också. Numera slängs mest trista saker som gamla linnen för gjort oss av med nästan allt.

   Radera
  3. En del är svårsålt och kräver mycket energi, men jag säljer mycket som bara tar mig några minuter att packa och när jag ändå går eller springer kan jag ta med och lämna in paketet.

   Radera
 3. Jag är sämst på att sälja på Blocket, sålde nyligen ett bord. Hade det ute för 900kr. Inget intresse på en månad. Tröttnade och ändrade lite väl impulsivt priset till 450kr. Då strömmade intresset in, men det lustiga var att de frågade lite misstänksamt varför jag sålde ett sånt fint bord så billigt..aldrig blir det rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min (i och för sig inte särskilt stora) erfarenhet av att sälja bord och andra möbler på Blocket är att det är svårt att sälja. Och, om man vänder på det, perfekt att köpa för det är väldigt mycket köparens marknad. Om ingen hörde av sig för 900 på en månad kändes din sänkning rimlig. Däremot hade jag nog satt 500 för den som betalar 450 kan lika gärna betala 500. Då slipper man växla också, om man inte swishar.

   Radera
  2. Skriv gratis. Då jävlars strömmar det till folk och de kommer med en minivespa och en person och ska släpa bort det där bordet och stolarna som jag satte till extrema reapriset 1500 (mer värt 7000)..
   Alltid viktigt skriva de får själva bära. Så många gånger man sålt och kommer en förvirrad person som jaha ska jag bära också? Men jag är ju bara en.. flyttat många ggr och sålt av.

   Radera
  3. Jag sålde en komplett servis som köparen skulle frakta hem i kollektivtrafiken. Jag var inte ett dugg avundsjuk :-).

   Radera
  4. :)

   Sålt stolar, bord, soffor, flyttkartonger, kläder,skor, skåp, lampor , kristallkronor, etc etc.. gratis fungerar iaf! Bordet ovan var ju billigt för 1500 men ingen nappade. När jag skrev gratis blev jag nedringd. Är det inte märkligt? Hur kan folk inte vilja hosta upp 1500 om de behöver det? Var ska de ställa om de inte behöver? Han som lovade noga att bära ned allt själv skulle ha det till svärmor tror jag. Gett bort soffot gratis med, då kom de och hämtade på några timmar. Vill man bli av med prylarna snabbt: gratis

   Därför jag tänker numera att ingen ide köpa saker man inte får nåt 2a handsvärde på. En lyxig väska är faktiskt bättre för en LV, Dior, Gucci är lättare sälja.

   Sen vill jag inte ha in massa skumma folk i lgh som man får via blocket, hade en väldigt märklig utländsk kvinna med sin man som gick runt och frågade vad vi betalat för lgh, skulle kika runt när jag hade hemmaloppis. Mer som de kollade för inbrott. Även haft skumma snubbar jag blivit nedringd av när jag sålt snygga sexiga kläder och skor.
   En knäböjde framför mina fötter och lixom dyrkade skorna, haha. Han köpte iofs alla skor, men är rent ledsen än idag vad han gjorde med dem. Oljade in och låg och gned sig emot?

   Radera
  5. Jag har full förståelse för att folk gör stor skillnad på 1500 kr och gratis. Det behöver inte skilja så mycket heller. Gratis är alltid gratis och då kan man ta emot det för att ha det en kort tid eller för att se om det passar. Så fort det kostar börjar man tänka efter på ett annat sätt.

   Och visst gör det skillnad för säljaren hur krånglig köparen är. Jag sålde en gång en begagnad kyl/frys för ett par hundralappar. Mest handlade det om att bli av med skiten så att jag slapp släpa iväg det själv. Först kom en kille och tittade och vände och vred i en halvtimme. Gick ner till bilen, ringde sin fru, funderade och funderade för att så småningom tacka nej. Då kom nästa köpare, tittade i tio sekunder, betalade och bar bort det. Jag hade ju hellre gett bort det gratis till honom än att pressa ut sista kronan ur strulputten innan.

   Radera
  6. Tycker det är lite konstigt ändå. Jag vill inte ha saker bara för de är gratis. Är ju ändå jobb ta sig till platsen, frakta, kanske hyra bil, fixa nån till som kan bära, fast ordet gratis verkar göra folk helt galna.

   Radera
  7. Gäller även när man gett bort saker till bekanta. De ska ha ALLT. Jaha, men ska du inte kolla igenom vad du vill ha då? Så har det ofta slutat med att man får hjälpa till och frakta hem det till dem, sen önskar de hjälp till myrorna x månader senare med mina prylar då de inte orkar sälja.
   Tycker mest det är betungande att få saker jag inte vill ha för då måste jag göra mig av med det.

   Radera
  8. Men har du alltid varit sån? Jag har definitivt tagit emot saker bara att de varit gratis och sedan insett att även gratis är för dyrt om behovet inte finns.

   Radera
  9. Minns ju inte riktigt hur det var som yngre, men har nog shoppat av mig rätt bra och inte lika roligt nu. Är mer impad av de som har mindre saker och ändå får ihop alla behov. Eftersträvar mer de perfekta sakerna för behoven numera än att ha för att ha. Vissas hem kommer man ju knappt in i och gillar fria ytor, hitta mina saker.

   Radera
  10. Som exempel, kommer få ett läppstift eller läppglans från stort sminkmärke levererat idag gratis. Kostar kanske 350. Problemet är att färgen använder jag väldigt sällan och har redan färger hemma i den färgen. Vill jag ha den då? De flesta hade nog svarat ja, men är mer tveksam eftersom jag inte behöver den. Har vart samma med annat, har jag ingen nytta för det är det ju onödigt samla på sig. Tar bara plats.

   Radera
  11. Det där är nog något som kommer med åren oavsett om man "shoppat av sig", för jag har aldrig gjort det men ser ändå nyttan av att inte ha för mycket saker nu.

   Radera
 4. Min erfarenhet av Blocket är att det funkar bara att sälja så länge man dumpar priset ordentligt. Så pass att jag i princip tänker att jag slänger hellre denna prima vara.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, först prutar de redan i telefon och sedan - om de dyker upp när de lovat - fortsätter de att pruta som att man inte redan gjort upp om ett pris. De senaste gånger jag sålt på Blocket (men det var länge sedan nu) har jag skrivit "färdigprutat" eller liknande i annonstexten för att visa att priset i annonsen är det pris jag vill ha, annars skiter vi i det.

   Radera
 5. Men visst är det skillnad på markis och markis? Enligt min erfarenhet är det väldigt stor kvalitetsskillnad på en billig sådan och en dyrare variant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det säkert. Om inte annat är det olika pris om det är elhiss eller gammal hederlig vev. Men jag har ändå svårt att tro att en flera år begagnad markis kan komma upp i motsvarande nypris för en annan sort.

   Radera
  2. En begagnad Porsche kan kosta betydligt mer än en ny Dacia. Min känsla är att prisspannet även bland markiser är betydande.

   Radera
  3. Nu gjorde jag visserligen mindre research inför det här inlägget än jag hade gjort för att köpa en bil för några hundratusen, men min känsla är att skillnaderna är betydligt mindre mellan olika markiser på två kvadratmeter än det är mellan bilmodeller :-).

   Radera
 6. Är det dålig moral att sälja något oanvänt dyrare än man betalat för i butik. Jag har ibland köpt saker kraftigt rabatterade för att sedan sälja det vidare dyrare. Senast var det en mobiltelefon. Inköpt på rea för 4000kr som sedan såldes ouppackad på Tradera för 5400kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut inte dålig moral. Särskilt inte på Tradera eftersom jag antar att 5400 kr inte var ditt utropspris. Men även annars, den rabatten du fått kan inte lägga dig till last när du säljer.

   Jag har förresten gjort exakt det där själv. Var på en bensinmack som samlat en låda med grejer där de sålde allt för 30 kr/st. I lådan låg en motorvärmarkabel jag visste att jag kunde sälja för närmare det tiodubbla, så det gjorde jag.

   Radera
  2. När det gäller kläder, kanske främst barnkläder, på Tradera är det inte ovanligt att budgivare bjuder mer är nypris trots frakt. Som sagt köparna har troligen inte alltid koll eller så dras de bara med i budgivningen.

   Radera