fredag 26 april 2019

Engångsköp

Jag vill alltid handla billigt, men inte nödvändigtvis billigt i inköp utan billigt på sikt. Jag vill köpa grejer som håller i decennier. Hur vet man då om de gör det? Det vet man inte. Ibland lönar det sig att lägga lite extra pengar, ibland inte. Ett sätt att lyckas är att genomgå en omfattande köpprocess och låta den ta tid. Att springa iväg och köpa första bästa lyckas nästan aldrig. Att inte låta sig stressas har främst två vinster:

1. Man hinner känna efter vad man har för behov. Om något alls. Bara för att en hushållsmaskin, möbel eller mojäng går sönder är det inte säkert att den måste ersättas. Men om den gör det är det viktigt att utvärdera sina behov. Rätt mobiltelefon för dig är inte rätt för mig osv.


2. Man hinner gå igenom marknaden, kolla vad som finns och ta reda på vad andra konsumenter har tyckt. Fråga vänner och bekanta vad de valt för lösning, om de är nöjda och varför (inte). Släng ur dig frågan i sociala medier och fikarummet på jobbet också. Har du tur får du också hjälp med fråga 1, behovet: ”Jag köpte en bensindriven och är helnöjd för den är mycket starkare än min gamla som dessutom lät så mycket högre att grannarna hotade att ringa polisen.

Läs undersökningar du tror på, men också kundrecensioner. Tänk bara på att recensionerna kan vara skrivna av uppfinnaren eller personalen på företaget som säljer den. Och det finns sajter och grupper med namn som ”Buy it once” eller ”Buy it for life”, som gjort det till sin grej att leta upp hållbara köp. Men återigen, du vet ju inte deras motiv. Skadar inte att lyssna, kritiskt.

Ibland spricker det ändå, men har jag gjort min hemläxa känns det åtminstone bättre än om jag har slarvat, och ibland blir det helrätt. Min brödrost (Salton, varumärket försvann 2007) använder jag varje dag sedan minst femton år, fortfarande som ny. Min kaffebryggare (Bosch) fick jag av en kompis när han skulle emigrera och inte ville släpa en bryggare över Atlanten. Måste vara tio år sedan. Och så har vi den här:


Denna hushållsassistent använder släkten för produktion av nyponsoppa. Min moster köpte den i mitten av 1950-talet. Fast då var den begagnad.

26 kommentarer:

  1. Känns oftast mentalt bra att ha kollat av marknaden och fundera igenom vilka behov jag egentligen har. Det är sällan jag behöver alla funktioner i de bästa mobiltelefonerna och om jag ändå ska köpa en sådan får jag den ofta för halva priset ett drygt halvår efter lanseringen. Sen kan man i och för sig ändå ha otur med att priset sänks strax efter köp.
    Har haft Audi tidigare men köpte nu en Skoda Superb som faktiskt känns bättre pa alla sätt och vis men till nästan halva priset jämfört med Audi.
    Imponerande kvalitet på hushållsassistenten - lite nyfiken - vad är det du producerar på bilden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju fler funktioner - desto mer kan gå sönder. Så har man ändå inte behovet av dem är det ofta bättre att köpa en pryl där de inte ens finns.

      Det ser blodigare ut än det är, det är nyponpuré: https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/arets-sista-barplockning.html

      Radera
  2. Hushållsassistent de luxe!
    Innan programmerad föråldring och konsumentmanipulation.
    Underbart:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är fantastisk. Låter illa, slår av ibland, men det är bara att starta igen. Verkar helt outslitlig och jag skulle vilja se hur många av dagens moderna hushållsassistenter som funkar på 2080-talet.

      Radera
  3. Om produkten är betygsatt mellan 1-5 så brukar jag gå in och läsa några recensioner med betyg 2 och några med betyg 4 de brukar vara lite mer informativa och genomtänkta än de andra.

    Hade tänkt såga ditt köp av dimmer för ett tag sedan då jag aldrig sett någon som håller en längre tid samt inte brummar till ett så lågt pris. Men jag kanske får fel där...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Tyvärr är det ju mest de som ger 1 och 5 som bemödar sig, vilket är synd.

      Du har nog rätt om dimmern och jag var medveten om det. Grejen är att lampan inte är på så ofta och att jag struntar i om den surrar lite, men är man känslig för det bör man nog gå upp i pris.

      Radera
  4. Är vidundret stationerat hemma hos dig eller valsar den runt i släkten? Vad jag har med mig hemifrån är gjutjärnspannan inköpt i början på femtiotalet.
    Minns när de visade en film om hållbara/ohållbara grejer, bl a var det en glödlampa som hade hållit, minns inte riktig men det var en herrans massa år, femtio eller mer kanske.Man skulle ha kommit över ett parti glödlampor från forna DDR, håller i evighet sägs det. Det är inget som slår skenet från en glödlampa./Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den valsar helst inte, så den står på heltid hos min moster. Passar mig utmärkt som bara behöver tillgång till den en dag om året.

      Glödlampor är ett lysande exempel. En del höll i en evighet och så kunde vi såklart inte ha det. Det tyckte inte hemelektroniklobbyn i EU heller, så då blev det bestämt att vi istället ska använda lågenergilampor, "för miljöns skull". Ja, det är sant att de drar några färre watt, men innehåller också en hiskelig massa farliga ämnen, bl a kvicksilver, som sprids ut när de slängs i hushålls- eller grovsopor (där gissningsvis en stor majoritet av världens lampor till slut hamnar).

      Radera
    2. Du tänker nog på den här https://en.wikipedia.org/wiki/Centennial_Light

      Över 100 år och still going strong.

      Radera
    3. Ser att den tappat betänkligt i styrka sedan 1901 ;-).

      Radera
    4. Ja men den fungerar fortfarande. Den är väl lite som din hushållsassistent, tappat lite i effektivitet men fortsatt funktionell. ;)

      Radera
    5. Jadå, vem tappar inte lite effektivitet efter hundra år...

      Radera
    6. Fast när det gäller lampor är väl både kvicksilverlampor och glödlampor totalomkörda av LED sedan ett bra tag. Håller i evigheter och drar 15% av energin. Har nu dessutom kommit ner bra i pris. Här var det inte bättre förr.

      //Krusse

      Radera
    7. Klart att LED-lampor nästan inte drar något, för de lyser ju nästan inte upp något heller! I mitt garage dubblade man antalet lysrör och bytte ut dem mot LED. Det var ungefär dubbelt så starkt ljus tidigare, så effekten per lysrör är väl en fjärdedel. Från början trodde jag att LED var förkortning för light emitting diode, men nu har jag förstått att när man pratar om ledljus är det verkligen ledljus.

      Radera
  5. Min syster har en julgransbelysning som hon har ärvt efter vår far - inköpt på Domus 1959. Vissa saker var onekligen bättre förr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt mycket var det, och det är inte utan att man anar att det finns en mening med att vi numera ska tvingas köpa nytt hela tiden.

      Radera
    2. Jag hade också en gammal belysning fram till i julas då den gick sönder fick i panik köpa nytt och det var slut överallt. Hittade till slut en med färre lampor och bedrövlig design av sladdragningen, saknar redan min gamla.

      Radera
    3. Och du kom inte fram till att du inte behövde en julgransbelysning? Se det som en möjlighet att även spara in på julgransinköp ;-).

      Radera
    4. Inte så säker på att mer var bättre förr. Det vi ser är att det som är kvar idag var bra. Mycket skit har kastats. Så kommer det vara med dagens grejer om 50 år också.
      Vem skulle förresten komma på tanken att säga att en 50 år gammal bil var bättre och hållbarare än dagens? Iofs mer lättmekade...

      //Krusse

      Radera
    5. I och för sig har du en poäng i det, även om jag tror att mycket som kastats hade hållit nu också om ägarna bara förstått vilka bra grejer det var.

      På din fråga svarar jag ett tveklöst: "Jag!" De var inte bara hållbarare utan också snyggare och trivsammare att åka i. Det finns såklart tekniska framsteg som skulle kunna implementeras i bilarna från 50- och 60-talet, men jag kommer aldrig tycka att det är positiv utveckling att bygga bilar i plast och aluminium. T ex borde den som kom på att man skulle göra "stötfångare" av lackad hårdplast istället för gummiklädd metall förnedras och avrättas under plågsamma former.

      Radera
  6. Vad i all sin dar säger du :) Kommer du här och påstår att "man ska lyssna på olika synpunkter"? Det låter ju hur osvenskt som helst, har du ingen filterbubbla som alla andra svenskar idag?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara osvenskt, snarare universellt omodernt.

      Radera
  7. Vi har också en hushållsassistent av äldre modell som vi ärvde efter min mormor. Inköpt nån gång i början av åttiotalet och bakar fortfarande bröd nästan 40 år senare. Bra skit!

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, 40 år kan man inte klaga på. Jag börjar känna att min egen som jag köpte för kanske tio år sedan borde börja leva på övertid.

      Radera