lördag 20 april 2019

Det handlar aldrig om miljön

Jag kan tycka att Skattebetalarna är lite överspända ibland, men här har de en poäng. Elskatten har fyrdubblats sedan avregleringen. Ändå låter politiker av alla färger som elkonsumentens bästa vänner i kampen mot de elaka elbolagen.


Faktum är att man ofta passar på att höja skatter för att främja miljön. Ibland kallar man det ”skatteväxling”. Det låter bra, högre skatt på något dåligt, lägre på något annat. Bara det att det där ”något annat” sällan eller aldrig gynnas lika mycket som det första missgynnas.

Ta trängselskatterna som exempel. Man inför en straffskatt för bilpendlare med idén att satsa pengarna på järnväg och kollektivtrafik. Det låter ju bra, men inte ens politikerna bryr sig längre om att låtsas som att merparten av pengarna ska gå dit. Om någon trodde på politikernas goda intentioner borde den illusionen ha släppt när S/MP-regeringen tvingade igenom skatt på solenergi.


Är det något politiskt parti eller någon enskild politiker som bryr sig om miljön på riktigt? Så länge vi betalar skatt verkar de sitta lugna i båten. I värsta fall kan de sälja lite utsläppsrätter till de största miljöbovarna. Eller låta dem ”klimatkompensera”. När jag gick i skolan fick jag lära mig att vi bara hade en jord, men så länge vi betalar tillräckligt med skatt har vi tydligen en till.

12 kommentarer:

 1. Vad gäller skatteväxling så verkar växlingskursen klart riggad, det är ju knappast någon 1:1 omvandling vi talar om här. Istället påminner det mer man gick in på växlingskontoren i något av östblocksländerna med dollar och ut kom man med långnäsan påklistrad och den lokala valutan i handen till den officiella kursen. Men gick det att växla tillbaka till samma kurs? Det var en utmaning, som det heter nuförtiden.

  Begreppet klimatkompensering är ju ett smart sätt att använda sig av de genom århundradena välkända avlatsbreven, betala till kyrka/överheten och du är fri från all skuld. Det är intressant att just pengar ger dig den möjligheten, måhända pengar är av gud skapat? Att bankerna skapar pengar är numer välkänt men att de även står gud och klimatet nära är nog mindre känt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatteväxling verkar helt klart vara något man slänger ur sig för att rättfärdiga skattehöjningar.

   Jämförelsen klimatkompensation och avlatsbrev är klockren. Möjligen med tillägget att pengarna går att skicka lite vartsomhelst i den här nya religionen, inte bara till kyrkan. T ex kan man "klimatkompensera" genom att skicka pengar till det vänsterextrema bidragsprojektet ETC (jag tänker inte länka, den som vill betala pengar dit får leta själv). Högst oklart på vilket sätt miljön blir bättre av det.

   Radera
 2. Det där med trängselskatt stämmer inte riktigt, det är nog få skatter som är så direkt kopplade till vad pengarna skall användas till. Visserligen går det in i den totala statsbudgeten som i detta fall agerar bank (som inte ger någon ränta) men betalas sedan ut till infrastrukturprojekt. Trängselskatten i Stockholm som infördes 2006-2007 går till finansiering av Förbifart Stockholm. Höjningen 2016 till byggande av tunnelbana till Nacka, Solna och Barkarby. I Göteborg skall pengarna gå till Västsvenska paketet. Att ändra på detta går såklart, men det finns avtal skrivna med kommuner och landsting som är medfinansiärer. En mer intressant fråga är istället om dessa investeringar hade tillkommit även utan finansiering via trängselskatt? Då skulle man kunna säga att det är en "straffskatt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till att börja med försvann väldigt mycket pengar bara genom att införa systemen. I Göteborg kostade det närmare en miljard, troligen ännu mer i Stockholm. Sedan går över 20 procent av skatteintäkten varje år till att hålla igång systemet, alltså försörjning av politiker och myndighetspersoner.

   Klart som tusan det är en straffskatt i och med att bilåkning är det enda området som ska finansiera sig självt, inte bara en gång, med fordonsskatten, utan två med drivmedelsskatten och nu tre med vägtullar.

   Radera
 3. Avlatsbreven var en bra liknelse med miljöskatter. Det är tydligt att Miljöpartiet bara vill kapitalisera på folks samveten.
  För mig är det obegripligt att ett parti som kallar sig Miljöpartiet är emot kärnkraft. Kärnkraft är det enda sättet vi rimligen kan minska våra koldioxidutsläpp utan att göra avkall på levnadsstandard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också liknelsen. Hade velat komma på den själv :-).

   Det som är obegripligast för mig är att folk röstar på miljöpartiet för att de utifrån namnet förutsätter att det är ett parti som bryr sig om miljön. Det är lite som att rösta på moderaterna för att man gillar mode.

   Radera
 4. skatten ska in. det är prioritering nr ett. sen kan det ju vara bra om det är miljövänligt och så, men glöm inte att betala skatten!
  hur ska man annars tolka att man lägger skatt på solen eller så fort elbilarna slog igenom så kom förslaget om kilometerskatt nu när man inte längre får in skatt via bensinen.
  vår elräkning är 20% förbrukning och 80% skatt och fasta avgifter. inte ens om jag släcker ner en hel månad spar jag några nämnvärda pengar.

  men som mona sa: det är häftigt att betala skatt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte säker på miljövänligheten vare sig hos elbilar eller solceller. Särskilt angående de förstnämnda finns gott om skeptiska tyckare. Hur som helst kan man nog vara säker på att politikerna inte heller vet det, och det är heller inte deras prio 1.

   Sahlin ja :-). Kvinnan som hade så fullt upp med att propagera för att betala skatt att hon glömde att betala sina egna. Tror att hon fortfarande har obetalda skatter sedan några decennier tillbaka.

   Radera
 5. Det sjuka är att många inte ens inser att politikernas intresse för miljön enbart finns där av samma anledning som deras intresse för barn. Det är ett känslosamt ämne som kan nyttjas för att slå dig hårdare i pungen enkelt, utan protester.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert enskilda politiker med miljöintresse, men den gemensamma nämnaren är helt klart intresset för medborgarnas pengar.

   Radera
 6. Jadu, vad ska man säga. Sverigedemokraterna framstår som det enda miljöpartiet vi har, även om KD har ploppat upp som gubben ur lådan den senaste tiden. Jimmie uttryckte sig snyggt i någon debatt med typ; "Ni är globalister i allt utom i miljöfrågor - då är ni så mycket nationalister man kan bli". Är slutet nära för Sverige när SD framstår som de mest sansade vi har att tillgå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittar inga sansade. Det kan bero på att jag försöker hålla mig undan partipolitiken så mycket som möjligt, fast det beror ju i sin tur på att jag inte hittade några sansade :-).

   Radera