måndag 15 april 2019

Påsk, vad ska det vara bra för?

Så är det påskvecka då. Som barnlös egenföretagare kommer nästan alla högtider som en överraskning för mig. Inte jul och nyår, men de andra.

Och inte firar jag heller, men kan inte låta bli att reflektera över det. En del högtider har syrat bröd och fasta i grundkonceptet, men i Sverige slutar det alltid på samma sätt. Vi firar med godis och sill.


Jag vill inte pissa på traditioner, men förstår inte varför allt ska uppmärksammas med hjälp av konsumtion, oavsett om Jesus föddes, dog eller återuppstod. Presenter, frossa i mat och godis, shopping, shopping, shopping...

Enligt Wikipedia vinner Thanksgiving mark i Sverige, men det blir väl samma sak där - ”Skulle man inte kunna byta ut kalkonen mot sill...?” Kan vi inte ägna en högtid åt att tänka efter, förverkliga oss själva, träna och spara pengar? Stryk första maj eller ytterligare någon menlös annandag, och ge oss en pynt- och köpfri helgdag, ”a festivus for the rest of us”:

51 kommentarer:

 1. Jag är ju rätt glad i högtidsmaten och ledigheten. I övrigt håller vi firandet på en låg nivå och njuter av tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget fel att äta gott eller vara ledig.

   Radera
  2. Förutom löpningen är det väl det som är livets goda.

   Radera
  3. Nja, godast är väl ändå att se pengar komma in på kontot och det funkar ju bättre när man jobbar än när man är ledig.

   Radera
 2. Förstår inte varför svenskar i allmänhet skulle fira Thanksgiving i Sverige lika lite som vi skulle fira ramadan eller någon annan främmande högtid. Halloween är ett elände som jag inte kan förstå hur det kunde bli populärt. Det verkar, som det mesta i USA, gå ut på att sälja en massa spök-skräp från Kina och att gå runt och säga "bus eller godis". En högtid vi kan vara utan.

  Likadant julen, där folk konsumerar så svångremmen spricker. Varför? Att köpa mat är väl en sak, men varför detta extrema överflöd?

  Min tes är att dessa shoppinghelger drivs på av handeln själva, och att många är för svaga för att stå emot grupptrycket, speciellt från andra småbarnsföräldrar som såklart ska handla in den häftigaste kostymen eller de dyraste leksakerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du säger verkar vi kunna ta till oss vad som helst bara det kommer utifrån. Allra helst från USA.

   Och visst är det handeln som vill ha nya försäljningsrekord, allt innefattar ju ohämmad konsumtion. Jag tycker att det är en trevlig tradition att äta med nära och kära, och att man får en ursäkt att ta kontakt med människor man tappat. Men detta behöver inte kosta något.

   Radera
  2. Tesen stämmer. Jag arbetar inom retail och vi behöver fler högtider då det är de som driver mycket av försäljningen. Fram till black friday visar handeln röda siffror. Efter BF skall rött bli svart. Kan man få mer tryck resten av året så är det önskvärt.

   Kan tillägga att jag ändå är rätt glad att arbeta med det jag för trots att retail är den store satan. Just mitt företag är snällt och främjar bra grejjer.

   Radera
  3. Fast att ni tjänar på dem är ju inte detsamma som att ni behöver dem. Så fort nya högtider etablerats och normaliserats behöver ni annars nya för att öka försäljningen. Det tar aldrig slut.

   Radera
  4. På vårat jobb envisas man med att köra ett "julklappsspel" där man måste ta med sig nån värdelös grej för ca 50 spänn som man sen spelar om. De flesta köper nån töntig plast-grej. Jag var med en gång och då köpte jag ett paket kaffe av hyfsad kvalitet. Det var nog den enda grejen som gick att äta eller dricka, resten var "skit". Märkte att de andra tyckte jag var tråkig, när de satt med sina små meningslösa grejor som var sååå roliga hö-hö-hö :)

   Radera
  5. Märkligt! Har själv aldrig spelat julklappsspelet, men som jag förstått det är det just dryck som brukar vara populärast. Själv hade jag gärna "vunnit" (konstigt uttryck när man betalat själv) någon konsumtionsvara som toapapper eller matolja.

   Radera
  6. 😁😁😁 toapapper behöver ju alla! Bästa tipset hittills till julkappsspel (som jag f.ö aldrig varit med i) när jag köpte julklappar satsade jag på sånt som gick att äta eller dricka eller elda upp, alternativt använda upp.

   Radera
  7. Jag tror inte att jag är genomsnittlig här, så vill du bli populär tror jag inte att du ska byta taktik.

   Vill du inte bli populär motsvarar 50 kr ungefär 35 toarullar av kvalitetsmärket Eldorado och det är ju inget som säger att du måste ha med någon slags förpackning till dem ;-).

   Radera
 3. Gör nu som alla andra Micke, köp 5 kg godis, ta dig ledigt, frossa :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt inte ens sugen. Möjligen på ledigheten, men inte på fem kilo kemi.

   Radera
 4. Påsken bruka jag vara på bättre humör än julen kanske för att solen lyser nu:) Sen om man firar vartannat eller var tredje år blir det roligare. Vi ska vara med släkten på påskafton och jag ska köpa mat nu i veckan och laga vegansk att ta med. Sen vet jag inte vad vi ska hitta på, men jag borde börja jobba på ett nytt startup projekt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kunde vara en idé, att t ex bara fira jämna år. För som det är nu tycker jag att det ramlar in helgdagar hela tiden. Vore kanske roligare om jag hade månadslön. Nu är enda skillnaden att helger innebär att det är svårt att få tag i folk.

   Radera
  2. Ja så firade jag innan, var ofta ute och reste eller jobbade, men min partners släkt bor inte i Sthlm och vissa är mycket äldre, så vi har bestämt vi ska vara där vartannat år tills vidare på julen. Lite samma med påsken, förra året var vi hemma eller jobbade, minns inte, men försök hitta på nåt kreativt. Borde finnas massa sociala projekt utan alkohol med mer alternativa grupper att hitta på. Är med i massa fb-grupper, forum, eller rättare sagt, jag är nog inte aktivt med eftersom jag spar på krafterna numera, men vet det finns saker att hitta på om man vill som inte innebär släkt/barn/lägga ut massa pengar. Kan skriva privat om det utifall du vill, för vill inte lägga för mycket spår till alla som läser här ;) Snabbläste nu ett forum jag var med på i deras kalender, är fika 30+ 21/4 söndagen. På Fb vet jag det innan fanns massa singelgrupper med massa sociala aktiviteter, sen har vi citypolarna om de finns kvar? Borde ploppat upp mer sånt där nu, men räknade ut iaf innan att jag (och alla andra) kunde ha fullt schema varje dag om man så önskade, inte skulle man hinna jobba heller..

   Radera
  3. Inget fel med sådana grupper, men det känns konstigt att bara knyta upp dem på att vara singel. Då träffar jag hellre folk med gemensamma intressen, även om det skulle innebära att jag "riskerar" att träffa icke-singlar :-).

   Radera
  4. Finns blandat :) Den som söker den finner, men jag/vi tyckte det var rätt bekvämt att gå på sånt innan nån gång för man kunde alltid hoppa om t ex jobb kom i vägen eller man inte kände för det. Utan att känna dåligt samvete som man kan göra om man knyter upp med en eller fåtal personer. Var rätt kul, nya kontakter, kravlöst. Underlättar om man är nyfiken på nya saker, människor, men annars om nu påsken blir fin och solig borde bergsklättring vara perfekta aktiviteten. Eller annan skogsaktivitet. Ska vara ute iaf en del om det är soligt för saknar soooolen. D-vitamin.

   Radera
 5. Haha. Det är väl bara att köpa ett godisföretag eller en matbutik. Så kommer du att tjäna sköna slantar å måste jobba all högtidsdagar. Eller så gör du som jag njuter av att vara ledig och tar en längre promenad i skogen och lyssnar på livet där. Medtages hemgjorda sillmackor å kaffe att avnjutas till fågelsång. Häls Raggaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då föredrar jag promenadförslaget, även om Icahandlare verkar lika lönsamt som att vara knarkbaron, fast riskfritt.

   Radera
 6. Då hinner man åka hem till sin bror, gosa med sin nyfödda brorson och få äta ägghalvor tills det sprutar ut öronen. Livet leker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att spruta ägg ur öronen låter inte helt njutbart :-).

   Radera
  2. Lite kladdigt, men det är det värt :)

   Radera
  3. Kanske släpper med Revaxör :-).

   Radera
 7. Jag tycker det är bra att svenskarna måste äta godis på högtiderna så länge dom köper från cloetta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med om det :-). Dags för lite vinst i den där aktien snart.

   Radera
 8. Påsk för mig har blivit en skön träningshögtid... förhoppningsvis är vädret bra nog för säsongspremiär på landsvägsracern och iår siktar jag på två pass racer och två pass löpning dessa fyra lediga dagar från ekorrhjulet !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara fyra dagar? Du kan inte jobba statligt. Jag vet folk som gick ut i frihet redan i torsdags och inte kommer tillbaka förrän nästa tisdag.

   Vettiga aktiviteter! Det är väl bara att bylta på tillräckligt mycket kläder för att vädret ska funka? Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga människor.

   Radera
  2. håll i dig nu gosse, postnord... ledig fredag och måndag!

   Löpning utför jag i vilket väder som helst. spelar ingen roll om det är snöstorm, regnrusk eller 35 grader varmt. Men cyklar jag, då vill jag ha njutigt väder. Det ser lovande ut för det!

   Radera
  3. När man snackar om posten är det ofrånkomligt att se Newman i Seinfeld framför sig :-).

   Ja, det verkar som man kan låta jacka och mössa hänga kvar inne i helgen.

   Radera
 9. gick inom coop på vägen hem idag och såg att påskerbjudandet med lösgodis för 39,90:-/kg för lösgodis var tillbaka. däremot var det bara jag och en till som stod där, men det ändrar sig nog på torsdag när folk slåss om billigt godis. plockade på mig några lakritspipor iaf. tänkte hålla rökpaus på jobb...

  ska hem till svärföräldrarna till helgen och äta och funderar på om man ska ta med sig något speciellt. för ett par år sedan så tog jag med mig thaisill från lidl. riktigt god, men man såg att det inte var speciellt populärt. det ska nämligen vara "det vanliga".
  nu bar det sig inte bättre än att jag mutade svägerskans femåring med att om han åt en bit sill så fick han en extra skumtomte (dettta var på julen), och den föll honom i smaken så pass att han numera frågar var gång efter den till svärföräldrarnas stora förtret :-)
  trots detta har hålt på nu i ett par år nu så tror jag inte att de en provat specialsillen ens.

  för övrigt: när började man med påskskinka? eller helgskinka som det så fint heter. har inget minne av att jag ätit skinka på påsken någon gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har de inte förbjudit lakritspipor än? Hörde att det var på gång för att inte normalisera rökandet.

   Thaisill har jag inte hört talas om. Det var inte uppfunnet när jag åt sill senast. Inte helgskinka heller, men det är väl något smart sätt att tina upp julskinkan som blev över.

   Radera
  2. de har de velat göra i åratal. vet inte varför de inte gjort det. säkert något med eu. vem börjar förresten röka pga att man ätit lakritspipor? även ett barn förstår väl skillnaden?

   chokladcigaretter har jag däremot inte sett på länge. köpte en ask, måste vara runt 2005, när platschefen där jag jobbade tyckte det var synd att jag inte fick följa med ut och höra de senaste nyheterna. jag var den enda som inte rökte som jobbade under den perioden när de flesta hade sommarsemester.
   då köpte jag en ask bara så jag också kunde säga att jag skulle hålla rökpaus!

   intressant grej egentligen. en kollega berättade att när han rökte så var det inget konstigt att gå ut i fem minuter och röka, men efter han slutat så tittades det snett och ifrågasattes varför han inte arbetade när kollegorna gick ut och rökte och han följde med ut...


   https://www.lidl.se/sv/erbjudanden.htm?articleId=19536
   https://www.lidl.se/sv/erbjudanden.htm?articleId=19330

   Radera
  3. Ja, jag undrar om man ens kopplar samman lakritspipor eller chokladcigaretter med rökning. Jag hatar rökning intensivt, men det där känns som fel väg att bekämpa detta.

   Jag hade en rökande kollega som läste en artikel om att rökare var mer effektiva på jobbet, så han skulle räkna ut hur mycket extra arbetsgivaren var skyldig honom :-). Jag har en känsla av att om man lät en tidsstudieman utvärdera de båda grupperna skulle man hitta lika många latmaskar i bägge.

   Radera
  4. chokladcigaretterna var ju kassa. man sög på en bit uppblött papper med chokladsmak...

   undrar om du skrivit om den artikeln tidigare eller det är min kollega som rökte som visade mig den? han var iaf inte jätteglad när jag berättade att jag kunde ställa klockan efter hans rökpauser. en gång i timmen med max fem minuters avvikelse kom jag fram till.

   Radera
  5. Har inget minne av chokladcigaretter, så bevisligen kan man få för sig att börja röka även utan denna inkörsport.

   Kan ha nämnt den tidigare. Grejen är ju att rökare oftare tar med sig jobbet på rökpausen, löser ett problem eller ringer ett samtal samtidigt. Ickerökaren som surfar runt hos Aftonbladet en stund gör ingen nytta under tiden.

   Radera
 10. Det svämmar över av godis på jobbet - gigantiska påskägg från konsulterna, små ägg till oss anställda och ludna kaniner överallt i köket. Fascinerande ändå, men skulle gärna blivit bjuden på något annat än choklad i prassligt papper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt långsökt att koppla ihop Jesus död och återuppståndelse med choklad. Möjligen med ägg, som ju symboliserar liv, men även det känns sådär. "Det låter lite långsökt" som de skulle ha sagt på Bahamas Air:
   https://www.youtube.com/watch?v=q2G9AaOPRdc

   Radera
 11. Äsch,vad ska någonting vara bra för om man tänker efter, det kommer att gå åt helvete med allt.Annars är jul bättre än påsk, då kan man åtminstone krypa in i sitt hål i skydd av det dystra vintermörkret. Nu tittar den äckliga solen fram och man ska ut, fy fan det är bara grusigt under skorna, hatar det. Sur, tvär, förbannad och arg - dra åt... alla samkvämsterrorister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jul känns även mera rejäl som högtid. Påsk känns lika oviktig som pingst.

   Samkvämsterrorism är ett elände.

   Radera
 12. Vägde precis inneboende, BMI 32. NOT GOOD. Kategorin fetma. Inte övervikt utan fetma. Massa hälsorisker. Äts alldeles för mycket godis, chips, coca cola där. Kan väl tycka att raw godis, nån vegochokladkaka, enstaka glas coca cola en gång månaden som högst är okej. Kosten är viktigast, som jag ser det, sen kommer träningen om man ska gå ned i vikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, man kan springa sig halt utan att tappa kilon så länge man äter fel! De blir ju inte heller precis lättare med åren att bli av med, de där "trivselkilona". Och med BMI 32 gissar jag att vi snackar runt tjugo kilon. Inte avundsjuk alls.

   Radera
  2. Så sjukt envis person att diskutera med. Blir mörkrädd när jag läser sjukdomslistan för förökade sjukdomsrisker vid fetma. En dietist vore bra att gå till men lär nog aldrig hända. Jag har BMI 21,5, vägde precis, och min partner 20,2. Bara att äta massa grönsaker underlättar verkligen om man nu är bekväm och lat av sig.

   Radera
  3. Om jag går till mig själv VET jag när jag äter rätt respektive fel. Undrar om en dietist skulle göra någon skillnad.

   Radera
  4. De skulle antagligen säga det jag redan säger, men då skulle de bli bekräftat och mer på riktigt kanske för honom. Som att om tillräckligt många människor säger coca cola och godis/chips är dåligt även som nattmat när man vaknar mitt i natten kanske det går in. Han påstår han måste dricka coca cola för att orka med. Varför man inte borstar tänderna innan man lägger sig finns det dock inget försvar till. Sen hade det vart bra och införa frukost samt nån typ av åtminstone tallriksmodell som inte består av kött/pommes/köttfärssås/spagetti/pizza/hamburgare, allt insvept med 2-3 glas coca cola. Att få honom äta "normalt med grönsaker" känns väldigt långt inne, men en köttbit med lite sallad istället för kolhydrater insvept med vatten vore ett bra steg. Har aldrig sett nån äta så mycket godis och chips. Lådan i köket svämmar över och går knappt att stänga samt förråden i sovrummet är enorma. Även högarna av halv till heltomma påsar som är gömda överallt. Är som såna där skräckbilder man ser på nätet för folk som inte kan städa. Tatt många foton för mina memoarer.

   Radera
  5. Och ja, jag använder mig numera av att bli riktigt arg angående städningen. Verkar ha iaf nån effekt för då pilar han ned gråtandes med alla dessa coca cola flaskor för panten rätt snabbt som annars kan ta veckors tjatande att bli av med, men är orolig för honom faktiskt angående vikten. Eftersom det vore väldigt trist om han fick en hjärtinfarkt, diabetes 2 eller nån av de andra 22 sjukdomarna som ökar iom fetma. Läst att det kan bero på depression, diagnoser, etc. Vet själv man kan avgifta sig från sockerberoende då jag för länge sen var gammal matmissbrukare, så vill gärna hjälpa honom, men är som att prata med en mur som har tusen försvar. Han är dock smart på många sätt, hyfsat framgångsrik, så är inte där det faller. Känns väldigt tråkigt att se någon äta sig sjukare och sjukare för är vad han gör. Vi tror han ska dö var och varannan dag bara av hostningarna och alla dessa återkommande förkylningar. Sen hans andra 6 sjukdomar eller nåt..

   Radera
  6. Jag tror snarare på att äta nyttigt och träna för att orka med än trycka i sig socker. Men jag är ju inte heller dietist, så det väger lätt (pun intended).

   Och beträffande skitmat och sockerberoende kontra depression är jag inte säker på vad som ger vilket. Låter rimligare att BLI deprimerad av att äta/dricka fel.

   Radera
  7. Önskar alla var lika kloka som dig på den punkten. Konstaterande är att sockerberoende inte är bra iaf.

   Radera
  8. Det är en sak att veta i teorin, en annan att leva efter det i praktiken. Men visst, sjukdomsinsikt är ett nödvändigt första steg.

   Radera