torsdag 18 april 2019

Kändisekonomi

Då och då bestämmer sig kvällstidningarna för att fläka ut någon känd persons privatekonomi. Den här gången gjorde podden Radio Redgert jobbet genom att intervjua Camilla Henemark och det kunde varken Aftonbladet eller Expressen motstå utan skrev varsin artikel. Jag ska inte vara bättre.

Henemark, här med en slags fruktsallad på huvudet.

Även om min och Henemarks förhållningssätt till privatekonomi skiljer sig rätt mycket (eller vad säger ni om formuleringen ”Jag sprutar pengar som en fontän när jag har dem”?) blev jag positivt överraskad. Jag hade i vanlig ordning väntat mig en offerkofta av den typ Anita Lindblom sydde när hon inte förstod hur hon skulle ha råd att behålla slottet i Monaco och huset i Schweiz om Sverige envisades med att hon skulle betala skatt för sina gamla inkomster (att jobba var tydligen inget alternativ).

Och så är det fastighetsskatten...

Henemark konstaterar att hon aldrig haft så dålig ekonomi, bara har några tusen på kontot och normalt har 3000 kr kvar varje månad efter att alla räkningar är betalda. Men hon skyller inte på någon annan och säger dessutom att det går att överleva på mindre än så. Och inte bara överleva:
Jag mår bättre nu, jag skulle rekommendera denna livsstil till folk. Du blir tacksammare för småsaker.
Hon kanske borde åka runt och hålla föredrag om vett och sans i privatekonomin. Om jag minns rätt var sång ändå aldrig riktigt hennes grej.

34 kommentarer:

 1. Henemark är rätt cool kvinna och tuff. Hon har ju också jobbigt med alla sjukdomar så där finns likheter med mig. Läste uttalandet i nån kvällstidning med vill jag minnas. Lite synd hon inte sparat nåt för några kronor måste de dratt ihop med Army of lovers? Eller när hon var kungens älskarinna, blev hon inte kompenserad med pengar, presenter, etc? Hon skrev väl en bok om det med vill jag minnas? Speciellt de där kändisåren måste man ju helst bunkra en del, tycker det är synd många kändisar gör av med alla pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man "sprutar pengar som en fontän" blir det svårt att spara.

   Visst är märkligt! Läste Björn Ferrys bok Ferrytales om hans sista år som skidskytt. Han insåg att vad han än skulle göra efter karriären behövde han bunkra pengar. En del musikartister och människor som lever på sitt utseende tycks tro att de kan köra på tills de blir folkpensionärer. Ändå trevligt att hon inte skyller detta på någon annan än sig själv - ovanligt.

   Radera
  2. Förstår inte riktigt det där sprutar pengar som en fontän tänket, även om jag träffat massor som gör det. Är så jobbigt för när de levt loppan ett bra tag kommer de till mig eller nån annan och vill låna? Har faktiskt knappt lånat privat någonsin i livet, tycker det är allmänt pinsamt att inte kunna försörja sig själv. Ofta har de ju pengar också om de inte gjorde alla dessa korkade beslut. Eller tycker man ska jobba lite, men ha råd till 2X mer pengarna. Har vart många vintrar när jag också velat vara ute och resa, men så tänkt, nä, jag står ut är hemma o jobbar istället, bunkrar på. Vintern är alltså den tiden jag helst vill resa, men samma med sommaren, då ska det också resas och ha kul, men bruka vara trist där med, vara hemma o jobba istället. De blir ju sura då nästan att man inte vill hänga med för man är så "rolig kompis", men är ju inte mitt fel att de inte har fler kompisar. De får väl odla.

   Radera
  3. Ja, bränner man sitt lager har man inget kvar. Det fattar såväl bin som ekorrar, men en del människor verkar helt chockade över att det inte går att äta och ha kvar kakan.

   Radera
  4. Mmm.. jo.. så blir de avis sen också att det går bra för mig eller nån annan som anstränger sig lika mycket. Helt sjukt.
   Annars tycker jag Henemark verkar cool och hon var riktigt snygg i Army of lovers, men synd hon gått upp så mycket, kanske hormoner, många som går upp rejält när de blir äldre, tänker akta mig väldigt noga för att bli 2X mig själv som struttar runt även om jag vet vad hormoner och annan skit kan göra. Hatar att nära runt på extravikt, så man knappt kan knyta skorna. Tror problemet är att många aldrig motionerat eller lägger av med det när de är äldre (barnen kommer etc), men man måste träna hela livet.

   Radera
  5. Klart de blir avis om de inte ser sambandet mellan sådd och skörd. De tror ju att du lyckats för att du haft tur och de misslyckats pga otur.

   Jag tyckte att det var ett helt igenom uselt band.

   Radera
  6. Jo, fast det måste man ju lära sig förstå. Även om många inte verkar göra det. Lite som "men du har så snygg smal kropp, jag är fet.. bläää" Jaha, men jag tränar 2-4 ggr/v också och gjort hela livet, sen äter jag inte så mycket skit, snarare tvärtom, kanske därför då min kropp ser rätt bra ut? Kan det möjligen finnas ett samband där?

   Radera
  7. Sådd och skörd där med. Sen är såklart inte livet rättvist, men det är sällan det de gnäller om.

   Radera
  8. Nej, tycker det är lite orättvist med de väntar arv från föräldrar. Även om det "bara" är några miljoner är det ju rejält tillskott i FI-budgeten man kan ta hänsyn till när man planerar sitt liv. Inte lika mycket, jag måste fixa allt själv. En del är så bortskämda med allt sånt där.
   Vet inte hur det är för Camilla, men tror hon levt loppan, likt jag har, och nu på äldre dagar med sjukdomar, taskig ekonomi får man tänka till lite. Sen strömmar pengarna fortfarande tydligen, men misstänker hon har väldigt lite numera också. Blir mer försvarbart då..

   Radera
  9. Sanbbgooglade lite på henne nu, hon har hjärtsvikt, diskbråck och diabetes, sen nån bipolär och autistisk sjukdom. Säkert alla mediciner som ger viktuppgång, gick upp själv av hormoner nyligen men håller på och gå ned dem igen. Även vart öppen med att hon försökt ta sitt liv flera gånger. Sen vart hemlös 2 år, vart med kungen, Stakka Bo, blivit rånad på allt hon äger, modellat, vart sångerska. Allt det där ger ju perspektiv och livserfarenhet. Tror hon är rätt intressant människa faktiskt. Samt stark.

   Radera
  10. Kungen och Stakka Bo... Tydligen står inte intellektuella utmaningar högst upp på hennes önskelista :-).

   Radera
 2. Är det Wayne manor på bilden? I så fall borde ägaren inte ha problem med fastighetsskatten. ;) När det gäller Henemark undrar jag inte om hennes dåliga ekonomi kanske till och med har räddat livet på henne. Det är läskigt hur många som går under när pengarna rullar in i massor. Lottomiljonärer och artister verkar vara de det går sämst för. Bäst verkar det gå för de som själva byggt upp en förmögenhet genom hårt eget arbete (visst artister jobbar hårt också).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det lite luft och fantasi mellan bild och bildtext :-).

   Jag tror att det har väldigt mycket med uppfostran att göra hur man hanterar rikedom. Bäst är nog om man inte blir upptäckt som femtonåring utan får chansen att ha ett riktigt jobb först, så att man vet hur livet funkar.

   Radera
  2. Sämst är, så vitt jag förstår, amerikanska fotbollsspelare. Läste en artikel om det för ett tag sedan och försökte hitta igen den nu, orkade dock inte leta så länge men hittade denna tex.

   https://www.businessinsider.com/ap-liz-weston-why-nfl-players-go-broke-and-what-you-can-learn-2017-10?r=US&IR=T&IR=T

   Radera
  3. Den sajten blockade mig, men jag tror att jag förstod budskapet.

   Jag kan ingenting om amerikansk fotboll, men gissar att man inte blir proffs vid 28, efter att först ha pluggat några år och jobbat på ett kontor med normal månadslön.

   Radera
  4. Märkligt.

   Prova här https://theundefeated.com/features/why-do-so-many-pros-go-broke/

   "Sports Illustrated once estimated that 78 percent of NFL players are either bankrupt or under financial stress within two years of retirement and 60 percent of National Basketball Association players are broke within five years of leaving the sport. The average length of a career in professional sports is relatively short: 3.3 years in the NFL; 4.6 years in the NBA; and 5.6 years in MLB."

   Radera
  5. Och där kan man ana offerkoftor. Laget och branschen gjorde inget för att upplysa dem om att inte bränna alla pengar. De har väl för guds skull ett eget ansvar för sina liv?!

   Radera
 3. Lyssnade också på programmet Blev positivt överraskad och fattade sympati för Camilla som verkar vara en schysst människa trots sitt trassliga liv. Haha bara det att hon i ett sammanhang, tror det var let´s dance, Läckberg beställde in massor av mat som hon inte åt upp, utan lämnade kvar i överflöd. Henemark tog hem resterna för att hon inte tycker att man ska kasta mat och kanske p g a något sämre ekonomi än Läckberg;) Hos mig var det Henemark som vann poäng.
  Som sagt positivt överraskad, kan inte säga att jag har blivit det över de andra i Army of lovers gänget.
  Såg Dominika häromdagen, hon låter ju aldrig någon annan tala till punkt, samtidigt är hon ihop med den där propellernissen Borg, bara det är suspekt.Bard ska vi inte tala om, förstår att Henemark hade det svår i egenskap av sin "vanlighet", sådana där människor kan bli utstuderat elaka och Henemark verkar vara en snäll person./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske inte hade så höga förhoppningar på Henemark :-). Jag hade det i alla fall inte. I sympatitävling med Läckberg vinner nog alla i min bok.

   Bard tycker jag är intressant. Jag håller sällan med honom, men han har alltid tänkt. Dominika har jag noll koll på, men bloggade en gång om en artikel hon skrivit (https://sparosverige.blogspot.com/2017/09/den-oanstallningsbara-generationen.html).

   Radera
  2. Tycker Dominika är riktigt snygg med, även om hon var snyggare innan. Lite mycket fillers nu kanske. Sen gillar jag hennes hårdhet. Hon är iaf driven kvinna som vet vad hon vill. Bra när man som kvinna ska slå sig fram här i livet.

   Radera
  3. Är väl bra att kunna ta sig fram i livet alldeles oavsett kön. Utseendet ska jag inte uttala mig om, jag tror inte att jag skulle känna igen henne.

   Radera
  4. Jag tycker nog framförallt tjejer ska tränas än mer i att vara tuffa och ta för sig eftersom vi är en ej prioriterad grupp, t ex ej prioriterade kvinnosjukdomar, löner, dubbelarbetande hemmajobbande, förväntade utseendeaspekter, självförsvar, etc. Sen attraheras jag mer av smarta, starka och drivna kvinnor också, men det är kanske en annan fråga..

   Radera
  5. Det jag gillar med Dominika är att hon spelar på att vara superkvinnlig utseendemässigt, alltså klänningar, korta kjolar, höga klackar, urringningar, men så är hon benhård och vet vad hon vill ha. Perfekt om man ska ta sig fram i en mansdominerad värld med män som många gånger försöker trycka ned starka kvinnor som vet vad de vill. Få kvinnor som vågar anamma det tricket då de då slås på av sina medsystrar istället.

   Radera
  6. Är kvinnor en icke-prioriterad vårdgrupp? Hur förklarar du då att samhället satsar mångdubbelt mer på bröstcancer än prostatacancer trots att sjukdomarna har ungefär lika många drabbade och dödsfall?

   Det där med löner är ett ämne i sig, men jag ser att myten om lägre kvinnolöner i Sverige lever.

   "Perfekt om man ska ta sig fram i en mansdominerad värld med män som många gånger försöker trycka ned starka kvinnor som vet vad de vill."

   Lever du i ett parallellt samhälle? För i det land jag bor anses det helt okej att könsdiskriminera män på arbetsmarknaden genom kvotering. Vidare bor jag i ett land där kvinnor i mycket högre utsträckning skaffar sig eftergymnasial utbildning, ett faktum samhället lägger absolut noll kronor på att rätta till. Jag kan ana tongångarna om förhållandet hade varit omvänt.

   Radera
  7. Jag vet att män också lider i detta samhälle, det är inte perfekt för män heller, men ex bröstcancer vs prostatacancer så dör det eller iaf gjorde fler kvinnor i bröstcancer än i prostatacancer. Forskningen på andra kvinnosjukdomar såsom endometrios och liknande gynekologiska sjukdomar är väldigt bristfällig i Sverige.

   Just utbildning är det jämställt. Alla har samma möjligheter att läsa vidare. Det är mer individuellt om man väljer att studera vidare.

   Jag tror du ser saker väldigt mycket från ditt perspektiv, vilket naturligtvis är okej då du är född man. Jag har också färgade åsikter pga jag är kvinna. Det blir från olika perspektiv man upplever/ser saker. Hade gärna testat vart man ett par veckor, en dröm faktiskt.   Radera
  8. En stor skillnad är manlig och kvinnlig pension. Kvinnor har mycket lägre idag i genomsnitt än män pga de stora löneskillnaderna, löneutveckling, välbetalda jobb under de senaste 40 åren. Det har ju skett en förbättring med kvinnligt välbetalda jobb, men dagens pensionärer ser ju inte det. Sen så valde kvinnor i större utsträckning att stanna hemma med barnen för det var mest lönsamt för familjen eftersom mannen tjänade mest. Personligen kan jag uppleva det som lite slaveri nästan, kanske en av orsakerna jag vart så avigt inställd till att skaffa barn.
   Inte lätt att separera då inte..

   Radera
  9. "Just utbildning är det jämställt."

   I teorin kanske, men det är ju kvinnorna som vidareutbildar sig. Återigen, hade det varit tvärtom hade det varit skäl för krafttag. Nu anses det bara bra. Lite som de två nätverken Hilda och Ruben som jobbar för fler kvinnor i rättsväsendet. Nu är det över 60 % kvinnor, varför man skulle kunna tänka sig att deras fokus nu borde vara att få in fler män, men icke.

   Mitt perspektiv handlar inte om att jag är född man, utan att jag föredrar fakta framför ogrundade kvällstidningsfloskler. När det gäller likalönsprincipen rekommenderar jag David Eberhards böcker, men denna Youtubedebatt där han med fakta fullständigt dödar sin motståndare är en bra introduktion:
   https://www.youtube.com/watch?v=vyONVjaRyRQ

   Jag kan tänka mig andra skäl till kvinnors vilja att vara hemma med barnen än strikt ekonomiska och är övertygad om den har väldigt lite att göra med att mannen tjänar mer (vilket han oftast gör i förhållandet eftersom mannen i snitt är några år äldre). Ju mer jämställt ett samhälle blir, desto mer väljer kvinnor aktivt att söka sig till vårdande yrken där man jobbar med människor. Hade det berott på att man av ekonomiska skäl är tvungen skulle det ju ha varit tvärtom, att kvinnor i rika länder väljer att jobba med maskiner och datorer.

   Radera
 4. Är det inte märkligt att folk än idag fascineras av vad kändisar har ätit till frukost? För "tidningarna" hade inte haft dem på löpen om det inte sålt som smör. Hade det sålt lika bra om de skrivit en artikel om en fattig medelsvensk?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt är det, men det fungerar uppenbarligen.

   Radera
 5. Och att man mår bättre som fattig? Jo, snacka om livslögn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att det stämmer i hennes fall, men givetvis inte för att hon är fattig utan för att hon levde ett destruktivt liv som höginkomsttagare (uppenbarligen blev det ju 0 kvar i slutet av månaden oavsett).

   Radera
 6. Det citatet är huvudet på spiken. Jag lever också på under 3 000 kronor i löpande utgifter för mat och mindre engångsutgifter större engångsutgifter borträknat. Det går alldeles utmärkt.

  Precis som hon säger lär man sig med tiden att uppskatta extrautgifterna mer. Ett par öl med ett par goda vänner eller en ny blomma till lägenheten blir plötsligt en lyx i vardagen som man värdesätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man vänder på det skulle jag bli stressad av att behöva göra av med pengar hela tiden, i "fontäntempo".

   Radera
  2. Ja, sådär är det, småsaker blir plötsligt lyx. Speciellt om man är sjuk o krasslig som hon och jag är. Då lägger man 1/3 av sin tid på att söka vård och det suger. En bra dag blir guld värt.

   Radera