onsdag 10 april 2019

Garderobsundersökning

En snart två år gammal undersökning från Myrorna, men jag tänker att siffrorna troligen skulle bli desamma idag.

Hur stor andel av kläderna i din garderob har du, uppskattningsvis, använt det senaste året?

Det ledande svaret är ”hälften” tätt följt av ”en fjärdedel” och jag tänker att jag nog också ligger där. Rätt uselt. Har man inte användning för plagg ens varje år borde de nog kastas/säljas/skänkas, eller aldrig köpas in.

Nej, gult är inte min färg...

Hur ofta rensar du i din garderob?

8 procent gör det minst en gång i månaden. Eller: 8 procent har inget liv. Jag tillhör ”vinnargrupperna”som säger max en gång om året. Om det med rensning menas att man ska utvärdera vartenda plagg är svaret att det görs varje gång jag flyttar.

Vad känner du när du öppnar din garderob?

Jag är kanske ingen känslomänniska för jag känner (i likhet med 36 procent) ingenting. 3 procent känner skuld. För vadå – att de har kläder? Fjöl av, kliv ner från den höga hästen!

Världen, förlåt mig!

Vad skulle få dig att inte slänga kläderna i soporna?

Vet inte vad jag ska svara här. Jag tänker att Myrornas kunder inte vill ha mina gamla kallingar med utsliten resår.

Vad gör du med kläderna du har rensat ut?

7 av 10 säger sig skänka dem till en ideell second hand, men min mamma har till skillnad från deras sagt åt mig att det är fult att ljuga. Allvarligt talat, såvida undersökningen inte är gjord bland Myrornas anställda tror jag inte ett skit på det.


Avslutningsvis lite ”snabba fakta”:

7 av 10 svenskar handlar kläder en gång i månaden eller oftare
7 av 10 använder hälften av sin garderob – eller mindre
3 av 10 är missnöjda med sin garderob
6 av 10 rensar garderoben en gång om året eller mindre ofta
3 av 10 slänger kläder som de sorterat ut ur garderoben
4 av 10 (av de som slänger kläder) skulle lämna till second hand om det var enklare
6 av 10 lagar sina kläder

Lite snabba reflektioner kring det. 7 av 10 handlar kläder minst en gång i månaden. Det tror jag absolut för jag har sett ännu högre siffror. Märkligt att så många tycks tycka att det är så kul att handla kläder, för det kan knappast vara behovsstyrt att gå så ofta.

3 av 10 är missnöjda med sin garderob. Undrar om inte samma 3 är missnöjda med sin kropp, att det i själva verket är där valken klämmer. Eller också är det de 3 som inte handlar kläder varenda månad.

Taskig passform på den här tröjan.

4 av 10 av de som slänger kläder skulle lämnat dem till second hand ”om det var enklare”. Hur mycket enklare kan det bli? Man stoppar dem i en påse och lämnar in dem på närmaste secondhandbutik när man ändå har vägarna förbi. Frågor på det?

25 kommentarer:

 1. Va, handlar svenskarna kläder så ofta? Ok, då har jag något andra vanor. Men visst, när jag var fjortis så satt mitt självförtroende också i bla kläderna. Men, jag växte ifrån det som tur väl är.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också betydligt mer intresserad av kläder och beroende av att vara "rätt" när jag var tonåring, men inte ens då handlade jag kläder i närheten av varje månad. För mig känns det på gränsen till galet, men enligt den här undersökningen är alltså sju av tio svenskar (gissningsvis i alla åldrar) uppe på den nivån.

   Radera
 2. Det handlar nog mycket om vilka värderingar man lägger i orden "handla". Jag är totalt ointresserad av kläder och mode men det blir säkert handling en gång i månaden i snitt ändå. Krasst sett "handlar jag ju kläder" om jag slänger ner en 5-pack tubsockar när jag går förbi den där tunnan på Jula. Menar man istället varje gång man handlar en hel uppsättning med skjorta, kavaj, byxor, slips och skor -ja då handlar jag kanske en gång per decennium...

  Vad gäller utsortering brukar det bli när plagget är slitet. Då hamnar det i soptunnan istället för tvättmaskinen. Rensning i garderoben brukar bara behövas på t-shirt hyllan. Jag har nog en liten fabrik för reklam-tischor i garderoben...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag segdrar nog längre än du på Julas tubsockor för jag tycker nästan aldrig att jag behöver köpa det heller. Tvärtom kan jag nästan bli frustrerad över att de aldrig tar slut.

   Och det gäller även t-shirts. Kan inte begripa vem som lastat in så många tishor i garderoben.

   Radera
 3. Jag köper kläder nån gång om året. Får lite kläder i present ibland av Fru Snålgris. Rensar ut nån gång om året, det mesta jag har ryms i en 60-garderob med några trådbackar. Några vinterjackor hänger på annan plats. Utslitna kläder slängs. läder jag inte använder pga dålig passform eller att de är hemskt omoderna skänks till UFF eller vad de heter på avfallsstationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ungefär som jag, förutom att jag inte har Fru Snålgris som personal shopper.

   Tror att de brukar heta Erikshjälpen nu. Namnet UFF försvann när det framkom att i stort sett ingenting av deras pengar nådde fram till målet, så de var tvungna att byta eftersom de annars kallades BlUFF.

   Radera
 4. Sen jag började sy egna kläder har garderoben stadigt minskat i antal plagg, trots det har jag inte lika ofta känslan av typen ”jag har inget att ta på mig!” nuförtiden. De kläder som åker ut i rensningarna är ofta köpekläder med halvdålig passform, för hög modegrad så att inget passar till eller att de blivit utslitna. Syr man själv kan man ju välja material, snitt och färg helt själv så att det sitter bra på kroppen och kan kombineras med de andra kläderna man redan har i garderoben. Tyg är dock riktigt dyrt så det är ingen billig hobby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Respekt! Det senaste plagg jag sydde var ett par manchesterjeans i syslöjden, vilket tog en hel termin.

   Radera
 5. Vill helst piffa till varje säsong med nåt eller några nya plagg. Har en liten önskelista :) Sen får vi se om det blir det eller inte.. är rätt lat med.. sen känner jag mig snyggare o snyggare ju mer pengar vi får, är inte det märkligt? Funderar på om det är så för andra också..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggare vet jag inte, även om mäns pris på köttmarknaden bevisligen stiger med förmögenheten. Är det inte bara att ju äldre man blir desto mer pengar får man och samtidigt inser man att ingen annan ändå bryr sig om hur man klär sig. Hur såg den förra människan du träffade ut? Själv har jag ingen aning.

   Radera
  2. Funderar på om det är nån självkänslagrej, men tycker ärligt jag är snyggare ju mer pengar jag har. Vilket faktiskt gjort mitt köpbehov minskat en del. Kan tänka lite som, ja de här kläderna kanske inte är absolut snyggast, solglasögonen lite trasiga och sexighetsfaktorn noll nu, men jag har (vi har) 2,3 mille och det är inte alla som har. Undrar om hon som är supersnygg i senaste design allt lagt alla pengar på kläder eller sparat nåt.

   Ser nog mer än du ser :)

   Radera
 6. Som ett experiment har jag använt en app som heter Cladwell och loggat vilka kläder jag använt dom senaste 185 dagarna. Sista 90 dagar har jag använt 72% av min garderob och "all time" är siffran 85% - Det syns vilket plagg i varje kategori jag använt mest/minst osv. Personliga syftet är att motivera mig själv avyttra det jag defacto inte använder.

  Nu har appen generellt försämrats under tiden jag använt den för numer så dyker såklart sociala funktioner upp + shopping så jag vill ABSOLUT INTE rekommendera den, men det är funktionen att se vad jag verkligen ska ha i garderoben och inte jag är ute efter.

  Projekt 33 eller Capsule wardrobe är oxå exempel på minimalistiska initiativ till att ta itu med garderobshelvetet.

  Jag köper ytterst sällan något nytt och tar gärna emot överblivna kläder från vänner, men de åker på samma gallring sen i det fall jag inte börjar använda dom. Då åker de till Stadsmissionen eller Erkshjälpen eller närmaste tacklåda..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar banne mig finnas en app för allting. Undrar om inte min nittiodagarssiffra snarare skulle vara 7,2 än 72 %.

   Måste erkänna att jag aldrig riktigt fattat vitsen med de där projekten. Det viktiga är väl vad man köper, inte vad man har. Jättebra om man kan matcha kläder och på så vis skapa fler kombinationer, men så länge man använder varje plagg tills det är slut spelar ju ingenting annat någon roll.

   Radera
 7. Japp about an app, det finns en för allt eftersom någon ville bli rik på att skapa en ficklampe-app eller whatever, sell out till bolag X, bli rika snabbt och aldrig behöva jobba mer..

  Syftet med projekten är väl att övertyga folk att dom klarar sig fanimej bättre med färre grejer i garderoben och att resten bör avyttras på lämpligt sätt beroende på slitage. Använder du 7,2% av allt i din garderob kan du med gott samvete skänka det mesta förutom kallingarna i närmaste "Uff" låda och leva enklare med resten, vad ska det ligga där för? Använder du kallingarna till dom går upp i atomer är det väl dig väl unnat att skaffa nya när det behövs. Projekten är ofta sprungna ur declutter/minimalism ändå, inte alls för att uppmuntra konsumtion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om vi för resonemangets skull utgår ifrån att allt i garderoben går att använda men att det mesta saknar ett andrahandsvärde, så tror jag det flesta av oss har det. Åtminstone de flesta män. Då är det väl bättre att jag använder dem än slänger/skänker? Minimalister verkar ofta helt besatta av att tömma sin garderob till varje pris och helst igår, och hittills har ingen kunnat förklara poängen begripligt för mig. Troligen för att jag i första hand ser det ur ett ekonomiskt perspektiv, inte behovet av en luftig garderob.

   Radera
  2. Javisst. Har du strikt noll inflöde av av annat än sådant som defacto är uttjänt och lyckas använda slut, över tid, på allt som finns däri så har du nog lyckats med något som verkar svårt, om än omöjligt, för de flesta människor. Minst belastning för miljön och plånboken. Och det jag sa om att de flesta människor bryr sig sällan av vad du har på dig, sålänge det är hyffsat helt och rent så du inte behöver känna dig som en lodis. Grattis till ditt utmärkta livshack.

   Poängen för mig personligen är att jag har samlat på mig onödigt mycket stuff över tiden och det blir en mental belastning ha allt kvar, även sådant som jag inte använder och som därav skänker mig mer ångest än lycka. Se skiten, hantera skiten, flytta med mig skiten, lämnar kvar skiten åt någon annan när jag trillar av pinn. Så länge minimalismen inte går till överdrift såsom att ha under 100 personliga ägodelar kvar in alles, så tror jag delar av resonemanget är bra eftersom dessa människor tenderar undvika dra på sig nya grejer och åtminstone försöker ha en grundinställning kring konsumtions-samhället.

   Men ska man dra saker till sin spets så tror jag inte alla överfyllda "Uff" lådor kommer världen til så mycket nytta heller, hur gärna vi än vill se det så som att vi är goda samaritaner som skänker till välgörenhet. Nu minns jag inte vilken dokumentär jag såg, men mycket av det som samlas in av kläder globalt går till destruktion nånstans, inte till frusna fattiga barn i Rumänien eller hipsters som vil handla på Beyond Retro. Det är ju den sorgliga baksidan av hela konkarongen. Så grattis till oss för att våra H&M aktier går bra och ger utdelning till portföljen.

   Radera
  3. "Har du strikt noll inflöde av av annat än sådant som defacto är uttjänt och lyckas använda slut, över tid, på allt som finns däri så har du nog lyckats med något som verkar svårt, om än omöjligt, för de flesta människor."

   Det där är en beskrivning av hela min ekonomi, så helt omöjligt är det inte :-).

   Att flytta med onödigt mycket kläder ser jag som ett problem. Annars "hanterar" jag ju ändå inte garderoben, och vad som händer när jag gör får någon annan tänka på, förhoppningsvis om länge.

   Annars är jag helt för minimalism och är på väg mot ett mindre boende med mindre prylar, men kläder känns inte som överst på den listan. Inte för mig i alla fall, men troligen för rätt få.

   "Så grattis till oss för att våra H&M aktier går bra".

   Har du hittat något parallellt H&M att investera i ;-)? Mina har jävlar inte gått bra.

   Radera
 8. Jag handlar inte en gång i månaden kanske 1gång per kvartal men det inkluderar även barnen. Men jag bor på landet och är inte tonåring eller har ändrat storlek de senaste 15 åren eller mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn är annars ett rimligt undantag, som jag ser det. Särskilt om de är riktigt små så att de byter storlek hela tiden.

   Att du bor på landet borde däremot inte göra någon skillnad. För du har väl butiker inom rimligt avstånd. Och internet.

   Radera
 9. Jag har också alldeles för mycket kläder. Framför allt kläder som inte passar "just nu"... men jag köper inte mycket längre!

  Vid utrensningar försvinner kläderna åt olika håll - alla kläder som fortfarande är i bra skick flyttar till second hand (utom barnkläder som skänks till syskonbarnen). Men alla kläder som är utslitna - t.ex. trasiga strumpor, fläckiga plagg eller sån't som inte går att laga - åker till H&M:s eller Hemtex återvinning. Även utslitna lakan m.m. hamnar här. Då används det till nya textilier istället + att det inbringar en rabattcheck på 50 kr. Visserligen måste man handla för några hundralappar för att kunna använda den, men det är ju inte hela världen om den blir använd egentligen. Poängen är att textilierna återvinns och inte bara slängs i soporna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan sopor komma till användning är det ju alltid bra. Själv gör jag trasor av mycket. Har inte ägt en Wettexduk på många år utan torkar mina möbler med sönderklippta lakan och t-shirts.

   Radera
 10. Jag har nog också bara använt hälften, men då är mycket av kläderna för speciella syften, i år använde jag aldrig tumvantar, halsduk och den varmaste jackan då det helt enkelt inte var så kallt. Det hänger även kostymer, friluftskläder osv. som bara används undantagsvis, och längst ned i underklädes lådan ligger kläder jag inte vill använda men som kommer till bruk när det inte varit läge att tvätta på länge. Även avlagda jackor osv. hänger som reserv när dragkedjor och annat går sönder i dom jag använder, ger någon vecka extra att hitta ett bra och billigt plag istället föra att panikköpa något för dyra pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju när man bor i ett land med årstider och lever ett liv med olika behov.

   Fast det där med avlagda jackor i reserv har jag nog dragit ett steg för långt. Där finns helt klart plagg som aldrig kommer att nyttjas mer.

   Radera
 11. I lördags hade Naturskyddsföreningen runt om i Sverige klädbytardag. Lämna max 5 plagg. Och få byta mot 5 nya som någon annan lämnat in. Perfekt sätt att förnya sin garderob utan kostnad. EJA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana initiativ gillar jag. Liksom lokala köp&sälj-sajter som underlättar folks liv och sparande.

   Radera