torsdag 11 april 2019

Polisen: Köp inte dyra jackor

Jag har aldrig blivit rånad eller utsatt för rånförsök. En gång var det nära och då fick jag anledning att reflektera över hur jag skulle reagera om det hände.

Omöjligt att veta såklart, men jag tänker mig att det skulle kunna bli en ganska traumatisk upplevelse. Just känslan av att inte vara trygg i sitt eget hem eller sin egen närmiljö vore särskilt olustig om man dessutom skulle känna att man inte hade samhället på sin sida, lite på samma sätt som våldsoffer i efterhand kan vara mer förlåtande mot gärningsmännen än de idioter som stått och tittat på.


Känner ni också på det viset har jag dåliga nyheter. När rån mot skolelever i Huddinge skjutit i höjden har Huddingepolisen ett budskap till offren som skulle kunna översättas: ”Skyll er själva!”. I en artikel uppmuntras barnen att inte gå själva. Bäst är om föräldrar kan turas om att agera livvakt åt barnen. I nästa artikel säger Huddingepolisens brottssamordnare Linda Hellström:
Föräldrar, köp inte så dyra jackor till er barn.


Det är alltså så brottsligheten ska bekämpas, genom att ge brottslingarna mindre lust att råna barn? Tanken att polisen – den organisation som faktiskt får betalt av oss för att ta hand om buset – skulle lämna sina fikarum av något annat skäl än för att spela innebandy är naturligtvis helt galen, vad tänkte jag på?!

48 kommentarer:

 1. Klockrent som alltid!

  Ja att lämna fikarummet för något annat än spela innebandy tar emot. Organisationen krälar av presstalesmän, informationsansvariga, HR människor i olika skepnader men att gå ut och patrullera är inte populärt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det verkar onekligen så. Inte nog med att enda gången jag ser poliser är när de fikar på den lokala macken, det verkar snart inte finnas ett enda brott de kan tänka sig att åka och utreda. Självklart inte bilinbrott, numera inte ens villainbrott och här föreslås på fullt allvar att föräldrar - inte poliser - ska turas om att övervaka barnens skolväg så att de inte blir rånade och överfallna.

   Radera
 2. Ett fullkomligt idiotiskt uttalande och vederbörande borde få sparken med omedelbar verkan. I landet Sverige har jag rätt att köpa mig vilken jacka som helst i alla fall när jag går till och från skolan. Att gå runt med en Armani-kostym och dyra tillbehör kl 2 på natten i en no-go zon är väl att utmana ödet, men när man går till skolan ska man känna sig helt säker.

  Har aldrig blivit rånad i den bemärkelsen, men antagligen hade jag bara blivit rejält förbannad... och den stackars individen som försökte norpa min plånbok hade nog fått smaka på ett ursinne som är kulminationen av åratal av irritation på hur våra folkvalda politiker är på god väg att köra samhället i botten.

  En granne här i bygden hade för nåt år sen påhälsning av några nissar från Baltikum som var väldigt intresserade av vad han hade i sin lada. Tur var att han var vaken när de hälsade på, och mötet blev kort då de lade benen på ryggen efter två varningsskott från hagelbrakaren som han alltid har redo. Någon polis brydde han sig inte om att besvära.

  Senaste farsen är ju en svensk polischef som varnar för OS... hörde inte liknande varningar från Sydkorea, Ryssland etc när de fick "äran" att anordna detta spektakel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan också störa mig på människor som tycker sig "ha rätt" att flasha med pengar i Armanikostym eller att flasha med brösten en lördag natt på Sergels Torg. Det har man kanske, men man kan ju försöka vara lite smart.

   Men som sagt, att gå till skolan i en vanlig jacka ska man banne ha rätt till.

   Jag blir förbannad utan att ha blivit rånad, men hade jag blivit det och sedan fått höra av polisen att jag inte borde leva ett helt vanligt liv utan extrema säkerhetsåtgärder hade jag blivit helt tokig.

   Det var nog bäst för grannen att han inte kontaktade polisen. Då hade de säkert engagerat sig i hur han förvarar sin bössa och om varningsskotten avlossades på ett korrekt sätt. DÅ finns det plötsligt massor av resurser.

   OS-debatten har jag inte alls hängt med i, men återkommer säkert till den senare.

   Radera
  2. Nu var det ju inte helt vanliga jackor det handlade om.
   Canada Goose kostar 4000-14000 kr och Parajumper 2000-5000 kr.
   Och till skillnad från mobiltelefoner och bankkort så kan tjuven faktiskt fritt disponera dessa efter stölden.

   Radera
  3. En jacka för 4000 ÄR vanlig, om än dyr.

   Radera
  4. Min varmaste vinterjacka kostar 4500 men är inte Canada Goose pga pälsen. Har den nu när det är så kallt.

   Radera
  5. Min vinterjacka är givetvis inköpt för bonuspoäng jag fått när jag fyllt i marknadsundersökningar, men har för mig att den kostade uppemot 2000 kr om jag hade köpt den i butik. Då är det en högst ordinär jacka, inga pälsdetaljer och säkert inte moderiktig. Gissar att den hade gått på 3000 kr bara med ett trendigare märke.

   Radera
 3. Jadu... Hur ska man kommentera detta i en politiskt korrekt ton? Jag vill nog inte lägga skulden på polisen egentligen, utan på politikerna. Politikeradeln i hela blå-röd skalan har jobbat i åratal för att få det här samhället. Inte verkar det som måttet är rågat än heller för det blir värre för var dag som går. Men bor man på Djursholm och är omgiven av säpofolk ser man nog inte riktigt problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill skylla på flera olika. Vi har fler poliser än någonsin, men var finns de? Jag förstår att alla poliser inte kan patrullera, det är inte ens önskvärt. Men några kanske kan göra det någon gång.

   Radera
  2. Flest poliser någonsin hade vi 2011, när befolkningen var ca 900 000 mindre.

   Radera
  3. Okej, men det är ju gradskillnader, och polisens närvaro på gatorna var inte stort bättre då. Kan vi enas om att man såg betydligt fler poliser på stan på 90-talet, då de också hade tid att åka och hjälpa folk med problem? Snart anses väl knivskärningar vara försäkringsärenden bara offret kan ta sig till akuten själv eller via taxi.

   Radera
  4. Sparo, vi har absolut inte fler poliser per capita idag. Och speciellt inte per aktiv brottsling i vårt land. De kan ju inte ens fylla utbildningarna och med de lönerna och fulla fängelserna förstår man personalen flyr. Dåligt chefsskap gör givetvis sitt. Tänk dig toppsossen Eliasson som chef, som exempel. Ständiga nedprioriteringar i budget etc. Ett annat enormt problem är alla aktivister som nu befolkar domstolar och migrationsverk.

   Radera
  5. Hur många poliser vi har per aktiv brottsling är ju svårt att räkna på. Särskilt om poliserna lägger halva arbetstiden på att spela innebandy och äta mazariner.

   Radera
 4. Det ligger ändå en del i det som Linda Hellström säger. När jag var liten gick jag inte runt och var rädd för rån. Då visste alla att barn har inget av värde att ta.

  Se även till att anmäla alla brott du råkar ut för. Anmäler man inte så ser statistiken bättre ut än verkligheten vilket leder till att Polisen aldrig får mer resurser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror på allvar att anledningen att barn rånas mer nu är att deras ägodelar är dyrare? Det tror jag är absolut noll procent av förklaringen.

   Istället handlar det om att risken att åka dit är obefintlig när polisen skickar över ansvaret på skola och föräldrar, och om man ändå åker dit får man en "Ajaj, så får man inte göra"-tillsägelse.

   Varför anmäla till en myndighet som skiter i problemen? Ju mer resurser de får desto mer ropar de om att de behöver mer resurser. Skulle jag rånas hade jag inte ens funderat på att ringa polisen (eller deras telefonkö), jag hade hellre ringt Hells Angels.

   Radera
  2. Känner du HA?

   Radera
  3. Ja jag tror på allvar att dyra ägodelar är en av anledningarna. Utöver det så har vi föräldrar som inte uppfostrar sina barn, Polis som inte klarar upp brott och politiker som bryr sig mer om genus och miljö än att skapa ett samhälle med de mest basala säkerhetsbehoven tillfredsställda.

   Radera
  4. Om inte dyra ägodelar är klart sist på den listan borde det innebära att vi har högst antal personrån i Djursholm och Saltsjöbaden.

   Radera
 5. Hmm.. ser man ut som en lodis minskar risken bli rånad. Minns när vi var i Västindien, kom ned ett helt gäng rika Östermalmare med Rolex, märkeskläder som de spatserade med på stranden kvällstid. De blev grymt rånade. Så gör det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men barn måste kunna gå i sina vanliga kläder till skolan om vi ska låtsas att Sverige fortfarande är en rättsstat.

   Radera
  2. Och ja, bli inte förvånad om polissystemet inte fungerar. Det finns väl bara 25 000 poliser eller nåt? Det handlar om att värja sig själv. Gör det som krävs för att undvika problem. Förlita dig inte på samhället. Har väl berättat om att jag kanske får betala 200 000 för op utomlands.
   Ni andra här kanske tror vi har ett fungerande samhälle för all skatt ni betalar men det har vi inte. Därför kan småbrottslingar fortsätta härja fritt hur mycket de vill. Samt blir ni sjuka i en sjukdom där vården är underprioriterad, se till och bunkra pengar så ni har om ni behöver resa och opereras. Finns många som strider med försäkringskassan att få tillbaka, men inte får trots flera överklaganden.

   Radera
  3. Svårt för kvinnor och barn att värja sig själva i ett land där det anses vara ett större brott att bära försvarsspray än att misshandla någon.

   Radera
  4. Säger inte det är lätt och självklart är det förfärligt, men att undvika komma under radarn för diverse skumma individer är steg ett. Syns man inte så finns man inte. Även om man självklart kan råka ut för problem ändå, men man får göra det man kan. Kan säga såhär, jag tror mina chanser att bli våldtagen och rånad utomhus ökar om jag är snygg och uppfixad med dyra kläder/annat än om jag kommer i gammal munkis, slitna brallor, no mejk och sliten ful väska, sen gärna en sån tel som du har. Håret får gärna vara i otvättat i tofs och är man inte nyduschad utan gärna stinker lite är det ++. Kanske addera några märkliga utslag i ansiktet också och en hemsk hosta..

   Radera
  5. Du kan ha rätt (inte helt säker), men om stat och myndigheter menar att vi ska behöva leka maskerad för att inte drabbas av kriminella vill jag ha tillbaka den del av skatten som fram till nu har gått till "polisverksamhet".

   Radera
  6. Ja det skulle man ju önska :) Jag är redan förbittrad för betalar ju massa skatt men hur kul är det att stötta ett samhälle som inte stöttar mig&oss? Är ju mest förbittrad på vården, men säkerheten kommer inte långt efter. Därav kommer privata säkerhetsföretag&annat liknande öka tror jag. Har använt mig av det själv, såå.. kostade skjortan, men vad gör man när man inte får hjälp? Det handlar ju om ens liv&livskvalitet.

   Radera
  7. Nej, det är ju lite det som är poängen med skatt. Vi hjälps åt att betala och när vi behöver hjälp får vi det. Är det bara den ena delen som gäller är samhällskontraktet brutet.

   Radera
 6. Jag har en i min familj som blivit drabba av överfall , när hen lämnade högskola. Fyra stycken med mörkt utseende överfaller genom att snabbt slå undan fötterna på hen, sparkar mot huvudet som tur reflexmässigt får hen upp armarna runt huvudet som skydd. Sliter av jacka och klocka sticker snabbt. Tyvärr fanns nyckelknippa i jackan. Kortet fick de inte med sig ,det förvarades i en specialficka i byxorna. De ville ha money, men hen hade inga kontanter. Det var inget roligt samtal från akuten ,kunde gått väldigt illa då sparkarna var mot huvudet. Det var ingen speciel jacka.
  De värsta är att det är ju inga stora värden , men kan ju gå riktigt illa både fysiskt och psykiskt för person som blir utsatt och aldrig kanske kan arbeta. I vår familj kunde vi haft ett ett kolli /dö idag ! Bedrövlig utveckling som bara blir värre för varje år. Jag har fler erfarenheter från vår bekantskapkrets i allafall förövaren mörkt utseende invandrare/ kommer utan för Sverige. Det har varit på helt normal platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andra dör eller blir vårdpaket för livet, och signalen från samhällets försvars- och våldsresurs polisen är glasklar: "Ring inte oss, vi har inte tid."

   Radera
 7. Äntligen har Sverige blivit spännande, så spännande att jag har sagt upp Netflixabonnemanget för det är mer underhållande att titta ut genom fönstret, det tar inte många minuter innan adrenalinet börja pumpa och man får tänka på hur och var man står hemma i vardagsrummet när kulorna börjar vina på gatan nedanför så att man minimerar risken för att själv bli träffad.
  Tycker det är skönt att det gamla Sverige inte kommer tillbaka, det var så tråkigt på den tiden.
  Ser fram emot att det blir ännu mer spännande de närmaste åren framöver, då kanske det blir underhållning dygnet runt istället för som nu bara några timmar varje dag, en klar förbättring skulle jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om kulorna viner runt vardagsrummet låter det som att du valt helt fel bostadsområde.

   Radera
  2. Haha, kunde inte låta bli att skratta för så roligt inlägg från anonym ovan. Bor i "rätt område" och känner igen det där, vart så mycket skjutningar och annat här runt om så vi börjat tro vi bor i Rinkeby..

   Radera
 8. Den kriminella utvecklingen har exploderat dom senaste åren och tids nog får vi sätta galler för fönster som i sydeuropa för att förhindra inbrott.Jag själv är lite klocknörd och har en dyr klocka som jag inte törs använda på vår<<7sommar när man går med kortärmsskjorta,(det lyser här kommer ett potentiellt rånoffer) Min son i Stockholm har en ny elcykel och han har 3 lås samt tar bort batteri,jag undrar hur länge han skall få ha kvar cykeln.Daltet med kriminella har gått för långt där man skiter i brottsoffren och gullar med förrövarna då dom skall återanpassas trots digra cv i brottsvärlden

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den mån man ens letar efter brottslingarna. Kan man i lugn och ro ägna sig åt personrån på semiprofessionell basis tills man är 20-25 är det nog för sent att byta bana och bli generaldirektör.

   Radera
  2. Har en bekant som har en elcykel och cyklar i snitt 400 mil in året på den. Har ännu inte blivit bestulen på varken cykel eller batteri. Bor och jobbar i Stockholm.

   Radera
  3. Jag cyklar inte alls, men gissar att det spelar stor roll hur/var man har möjlighet att parkera den.

   Radera
  4. Vi som ska fixa cyklar nu.. men kommer parkera dem i förrådet tror jag. Inte ens ute på gården. Känner igen annars hur Carl Fabian resonerar. Skulle ju gärna vilja ha massa fina saker, det dyraste jag har på mig nästan dagligen kostar 10 000, men då rör jag mig i vad jag hoppas "rätt kvarter", mao innerstan. Åker bil, t-bana, buss, folk runt, kommer inte hem försent och sånt.
   Fast det känns ändå lite obehagligt, men skulle kännas än värre om jag sprang runt i dyrare saker. Har insett att mina fantasier om en Chanel väska eller Patek Filippe klocka får stanna vid det. För när ska jag ha på mig dem? Kommer kännas ännu otryggare. Har inga vakter som kan passa var jag än går, och åker ofta t-bana från centralen runt 23.00 på kvällen. Det känns rätt otrevligt alla tider vid centralen, men kanske än värre kvällar. Ser alla sökande blickar. Är inte blind. Sen om det skulle hända nåt är oklart, men ju dyrare saker, desto mer begränsat..

   Ps, ursäkta min fortfarande lust för exklusiva saker :) Tycker bara det fungerar väl i rätt sammanhang med dyrare saker hur man blir bemött.

   Radera
  5. Min granne bär upp sin cykel tre trappor. Att ställa den på gatan var visst inte till att tänka på, men så är den nog dyr också. Själv hade jag satsat på en rostig Monark.

   Se inte bort ifrån att många av oss troligen inte skulle se skillnad på en väska från Chanel och en från Lidl.

   Radera
 9. Ja, visst är detta horribelt. Fast än mer horribelt är faktiskt att den stora tysta majoriteten av svenskar accepterar det som händer. Rycker på axlarna, hör aldrig av sig till politiker, utan låter det bara rulla på, röstar på samma dyngpiss nästa val. Det drabbar säkert någon annan än mig, bäst att hålla tyst. Folk kan ju tro att man är rasist om man yppar något om detta?

  Jag vet många välutbildade som faktiskt inte ens fattar att vi har grava problem i Sverige när det ses som helt normalt att låta slaktare från IS gå lösa i samhället. Och tänk på barnen nu!

  Men, svenskarna kommer få vad de förtjänar. Samhället kommer bli mycket mörkt och kallt, för alla, även på Södermalm. Det har nog bara börjat...
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns ändå tryggt att veta att hur mörkt man än ser på framtiden är du alltid snäppet värre ;-).

   Radera
  2. Jo, jag vet. Visst är man pessimist som har mage att se det sjuka i att man numera inte ens kan ha valfri jacka på sig när man går utomhus? Sånt borde ju vara normalt i et fungerande land, inte konstigt alls.

   Radera
  3. Framförallt vill jag ha fulla rättigheter att slå ihjäl den som försöker ta den av mig. Blodar jag ner kläderna under processen vill jag bli ersatt för kemtvätt av den dödes släktingar.

   Radera
  4. Jag har ibland funderat över hur jag skulle agera vid ett rån. När jag tänker efter är det ju horribelt att man numera bor i ett land där jag ens tänkt de tankarna...
   Jag vet faktiskt inte. Inte helt omöjligt att jag skulle bli helt vansinnig och explodera, strunta i konsekvenser.

   Radera
  5. Söder är redan läskigt :) Vart i flera år, men det är mysigt med, men inte alls så tryggt som jag minns det för 15 år sen eller så..

   Radera
  6. Investeraren: Jag vet inte heller, men misstänker något liknande.

   Mrs D: En del kallar det utveckling, men inte känns det kul när områden blir mindre och mindre säkra samtidigt som polisen låter meddela att vi får klara oss själva.

   Radera
  7. Det är ganska svårt att förutse ur man agerar vid rån/misshandel/våldtäkt etc. Jag är en "fighter-typ", men i sådana situationer har jag inte alltid agerat rationellt. Har en våldtäkt, flera misshandelsscenarior, stalking, förföljelse, trakasserier, etc i CV:et. Just saying ;)

   Radera
  8. Sinnesstämning och annat borde också spela stor roll. Någon gång när jag blivit verbalt attackerad av någon som sagt sig vilja slå mig har jag gått emot flera personer och sagt typ "Slå fort då om ni ska hinna, jag kommer börja från vänster och slå tills ni slutar andas". I ett annat läge hade jag säkert bara gått därifrån och vid behov sprungit.

   Radera
  9. Och för tydlighets skull hade jag såklart fått dyngpisk om de hade synat bluffen.

   Radera