Ett av
livets mysterier är hur livsmedelsproducenter kommer fram till hur
stor en portion är. Jag fattar att det varierar från person till
person och att jag som fullstor man får räkna med att inte bli mätt
på det tillverkarna säger är en portion, men ibland blir det
löjligt.
Om vi börjar vid frukosten är en
portion gröt inte värd att smutsa ner porslinet för. Risgrynsgröt
vill jag ha åtminstone fyra ”portioner” av. Mannagryn är ännu
märkligare. En portion rörs ihop av två matskedar mannagryn, salt
och mjölk. Det färdiga resultatet får gott och väl plats på ett
kaffefat, men ska man hälla mjölk på krävs ett kärl med högre
kanter, som ett decilitermått.
Vi går vidare till lunch och middag.
För både ris och bulgur står det 0,75 dl/portion på de
förpackningar jag har i skafferiet. Jag dubblar direkt – om jag
inte är hungrig. I efterrättens vaniljsås gör jag direkt tre
”portioner”.
Jag är inte dummare än att jag
förstår att detta är ett försäljningsargument. Kunder är mer
villiga att köpa en förpackning som påstås rymma 25 portioner än
en som innehåller 15 om priset är detsamma. Samtidigt påstås
ärlighet vara längst.
Så vad säger ni, är jag bara ett matvrak som inte fattat att jag äter för mycket? Är det någon läsare som någonsin tillreder mindre än en portion av något livsmedel och i så fall vilket?