När jag jobbade på sågverk blir det
råflis av den del av trädet man inte gjorde virke av, det vita på
den här stocken:
När bönder sågar virke ur sitt eget
timmer blir restprodukten istället en tunn bräda med rund botten
där barken sitter kvar. På svenska kallas dessa bitar för bakar,
det norska uttrycket är bakon. Helt värdelösa, tycker säkert
någon. Men det här är en exklusiv produkt du varken hittar på
Byggmax eller i den trendiga inredningsbutiken.
Förr, medan folk fortfarande försökte
utnyttja hela den slaktade grisen, vävde mattor av trasor osv,
användes dessa vankantsbitar till en originell lockpanel. Som jag
ser det finns inget som hindrar att göra det idag heller. Jag har
flera renoveringsprojekt i gammal stil i pipeline, så jag frågade
grannen om jag inte kunde få köpa ”bakarna” (inte så himla
lätt att förklara ens på svenska, innan jag lärt mig det norska
ordet). Eftersom hon troligen ser ”den galne svensken” som ett
socialt projekt fick jag dem gratis och hemlevererade med traktor.
Min plan är att torka de bitar som är tillräckligt tjocka/långa för att snickra med, peta bort barken och använda så mycket det går av virket. Sedan får vi se vad jag gör med dem. Inomhuspanel, fönsterfoder, tavelramar … Endast fantasin sätter gränser. Och tiden, men av erfarenhet vet jag att när man lyckas med byggprojekt av den här typen ger det så mycket glädje tillbaka att det varit värt all tid i världen.