När jag bakade glödhoppor i bloggen nämnde
Romarillo finska rivna rågkakor i kommentarsfältet, så då blev
jag tvungen att testa det. Utifrån de ingredienser jag har eller
hade lust att skaffa fick jag ihop följande recept.
pass 1:
filmjölk, 5 dl
ljummet vatten, 5 dl
jäst, 50 gram
rågflingor, 8 dl
pass 2:
ljummet vatten, 5 dl
salt, 1 msk
ättikssprit, 1,5 msk
sirap, 5 msk
vetemjöl, 9 dl
grovt rågmjöl, 18 dl
Som ni ser är detta en tvåstegsraket.
Första ingrediensgruppen blandas ihop dag 1. Sedan väntar man två
dagar innan man färdigställer brödet.
Jag börjar som vanligt med att blanda
ut jästen i vattnet med en visp. Se till att inte vattnet är
varmare än 37 grader för då riskerar du att döda jästen.
Mixa ihop jästvattnet, filen och
rågflingorna till en kladdig smet.
Sedan ställer vi undan mixen i två
dagar. Själv ska jag hitta på något annat att blogga om nu när
inte detta blev klart.
På den tredje dagen fixade Gud till
”stjärnorna, solen och månen” i skapelseberättelsen (för
tydligen ville han, när han skrev boken, inte spoila att solen är en stjärna). Själv har jag lägre ambitioner med den här dagen,
jag ska baka klart rågbrödet. Efter två dygns jäsning luktar det
avslaget öl. Så här såg det ut.
I med resten av ingredienserna, mixa
och låt jäsa två timmar till.
När det kommer till själva kakorna
finns det lite olika varianter på hur de ska se ut. Vanligast verkar
vara en rund tunn kaka som påminner om glödhopporna jag gjorde. Man
kan också göra ett hål i mitten så att de mer ser ut som runt
knäckebröd. Själv föredrar jag någon centimeters tjocklek. Bara att forma en boll, platta till den till önskad tjocklek och nagga den med en gaffel.
Ytterligare en halvtimmes jäsning
innan det är dags för ugnen, 200 grader i 20 minuter. Egentligen
tycker jag att ett tjockare bröd borde göra gräddningstiden
längre, men i stort sett alla recept jag hittade såg ut så här.
Väl ute ur ugnen gör man ett snitt
runt hela brödet.
Detta för att det är
mycket enklare medan brödet fortfarande är varmt, och poängen är
att man innan konsumtion kan riva isär brödet i två delar och
breda smör på den rivna ytan.
Jag fick ihop 24 bröd. Det
berodde helt på att jag hade en halvliter filmjölk kvar sedan förra
bakningen och anpassade receptet efter det. Jag hade inte velat göra
en större sats, men eftersom bakningen trots allt tar tre dagar
(ungefär 2,9 fler dagar än mina recept brukar göra), så då hade
jag inte velat göra för lite heller.
Smaken var helt okej. Lukten efter två dygns jäsning gjorde mig lite rädd, och för mig känns ättika mer som ett rengöringsmedel än ett livsmedel, men det blev ett saftigt, grovt bröd med bra tuggmotstånd. Lite kärvt finskt sådär.