söndag 22 maj 2022

Dina pengar = statens uteblivna skatt

Andreas Cervenka håller jag inte alltid med, men han är en skribent som både fattar ekonomi och kan skriva, vilket är ovanligt. I den här krönikan känner jag dock att det gick överstyr. Lyssna bara på den här inledningen:

90 000 miljoner kronor. Så mycket kostade sparformen investeringssparkonto ISK förra året i form av utebliven skatt.

Så alla pengar som inte går direkt och oavkortat till staten är förlorade skattepengar? Jag lyckas inte hitta någon annan innebörd av citatet. Om skribenten hetat Göran Greider hade jag inte lyft på ögonbrynet. Greider som tillsynes helt oironiskt skrivit ”Varje krona som går förlorad i en skattesänkning är en stöld från det gemensamma”. Men jag har inte uppfattat Cervenka som fullblodssocialist.

Det hade jag för övrigt inte gjort om Ivar Arpi heller. Ledarskribenten vars enda avstickare från det dukade, skattefinansierade smörgåsbordet gick till Bulletin och det slutade inte helt lyckat. Han har en podd som heter ”Rak höger”. Jag har aldrig hört den, men trodde i min enfald att titeln hade med politisk inriktning att göra, tills jag såg detta:

En okritisk kopiering av Cervenkas trolleriberäkningar ihop med epitetet ”en vanlig löntagare”. Jag är nästan förvånad att han inte löpte hela linan och valde begreppet ”arbetare”.

Cervenkas siffror må till stora delar stämma, men här kommer några påpekanden det är ohederligt att inte nämna i sammanhanget:

1. En person med hundra miljoner i sparkapital har oftast betalat väldigt många fler miljoner i skatt. Om personen inte är yrkespolitiker eller journalist har den kanske också skapat bra saker och arbetstillfällen som i sin tur genererat skatt.

2. I år går börsen än så länge ned. Det lyckas Cervenka få till att en person med 100 miljoner i sin ISK kan få betala 14,7 procent i skatt. På vadå, den uteblivna vinsten? I det gamla systemet hade man vid minskande kapital inte bara sluppit skatt. Man hade också fått kvitta reaförluster mot andra inkomster. Investeringssparkontot beskattas lik förbannat.

3. Avslutningsvis den mest uppenbara invändningen mot Cervenkas och Arpis skattevurm. När man jobbar och tjänar pengar blir man beskattad, Sverige har en av världens högsta inkomstskatter. Sätter man återstoden av pengarna på ett sparkonto och får ränta blir man beskattad igen, och när pengarna så småningom används till konsumtion blir man beskattad en tredje gång.

När är det nog? Jag tror att det är en tidsfråga innan svenskarna även beskattas när de lämnar pengarna vidare till sina barn, oavsett om det händer före döden (gåvoskatt) eller efter döden (arvsskatt). Hur i all världen kan Cervenka och Arpi kalla den spillra av en människas inkomst som blir sparkapital för en statlig kostnad i form av utebliven skatt?!

40 kommentarer:

  1. Så bra skrivet. Håller helt med.

    SvaraRadera
  2. Det är väl en anledning till att förmögna människor ser sitt kapital krympa och drar utomlands,och kan man inte det så skattefuskar man på alla möjliga vis ,finns en uppsjö av politiker som gör/gjort deta ,dubbel bosättning,reseavdrag,statlig pension,mm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att jag förstår dem. Jag ska inte säga att jag gärna betalar skatt, men i rimlig mängd gör jag det utan att gnälla, förutsatt att det går till vettiga saker.

      Radera
  3. Det riktigt konstiga är väl att gemene svensk inte reflekterar över hur mycket skatt vi tvingas betala? Och hur lite vi som arbetar får tillbaka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tillägga att jag tror pensionerna kommer behovsprövas i framtiden så har man kapital sparat kommer man tvingas leva upp det innan pension betalas ut.

      Radera
    2. För att reflektera över något måste man först känna till det. Jag tror att obehagligt många spricker redan där.

      Radera
  4. Med 5 % ränta börjar det kosta att spara i ISK.
    Alla dessa ungdomar på Avanza som har förlorat stort sista 1/2 året börjar snart få ett uppvaknande.
    Följer de Cattiey Woods (Us hedgefond stjärna)? Hon är minus 70 % ..
    Och gamla Kinnevik minus 40 % känner ej igen knappt något bolag i portföljen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minnet är kort när det kommer till sparande.

      Radera
    2. Kinnevik - 47 % i år.
      124 000 ägare på Avanza konstigt.

      Radera
  5. Ungdomarna följer 100miljoners mannen och andra.
    Drömmen om snabba pengar tyvärr.
    Synd att denna Musk ska dominera en generation.

    Holmen och SCA är ej fina nog men kommer att överleva oss allihopa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte hur stor del i det som Musk har. Då tycker jag att det är värre med diverse konton i sociala medier som menar att allt under 10 procent i månaden är skit.

      Radera
  6. Allt Cervenka skriver bör tas som lögn till dess motsatsen är bevisad. Det skall vi ha med oss efter hans lögnkavalkader som hjälpte Lundberg (gratis?, fan trot!) ta makten i Industrivärden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är dåligt insatt, men litar å andra sidan inte på någon :)

      Radera
    2. Tronstriden är en rätt bra bok om man vill fördjupa sig.

      Radera
  7. Sverker Martin skickade SCA privatflyg till Östersund,, för att hämta plånboken...hybris!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju egentligen värre än när Gustav Fridolin tog flyget mellan Bromma och Arlanda.

      Radera
  8. Bra skrivet. Håller med helt och hållet!

    SvaraRadera
  9. Såååå e deeeet

    SvaraRadera
  10. Cervenka har dragits så långt till vänster att jag numera räknar honom som socialist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så, jag har inte följt honom så noga. Inte Arpi heller, men det gjorde mig ändå mer förvånad.

      Radera
  11. Jag tror att Sverige kommer få ett regeringsskifte i nästa val. Då borde det i alla fall bli något bättre när det gäller skatterna annars så blir det 4 jobbiga och låååånga år framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller inte med om varken det ena eller det andra. Jag tror att det blir fortsatt S-regering, med eller utan stöd av något eller några andra partier, och alldeles oavsett hur det blir med den saken tror jag inte att det blir så stor skillnad.

      Det är ju i stort sett samma gäng. Ta Cervenka och Arpi som exempel, inte röstar de på S, men de ser ändå i första hand minsta skattelättnad som en kostnad för staten, inte att folk helt rättvist får behålla en skärv av sina egna pengar. Andersson, Åkesson, Kristersson... det kvittar.

      Radera
    2. Menar du att det inte är någon skillnad på dom olika partiernas skattepolitik, miljöpolitik eller jobbpolitik? Om man inte tycker om den sittande regeringens politik så borde i alla fall inte oppositionens alternativ vara sämre. Jag tror att C som ser sig själva som ett borgligt parti får det svårt att samarbeta med V efter nästa val och därmed kommer släppa fram moderaterna motvilligt, även om dom samarbetear med SD.

      Radera
    3. Ingen jätteskillnad, men framförallt blir det ingen skillnad i realpolitiken. Alla bara gnäller i opposition, sedan gör de ingenting när de kommer till makten.

      Hur skulle någon i C kunna känna sig som borgerliga efter åtta år som socialdemokratiskt stödparti? Och hur skulle någon företrädare eller ens väljare kunna släppa fram ett SD-alternativ i partiet som gjort till sin viktigaste fråga att inte släppa fram SD? Det vore ett större svek än om V börjar driva att Sverige ska gå med i valutaunionen eller att MP kräver mer kärnkraft.

      Radera
  12. Ja, det var ett riktigt lågvattenmärke av Arpi. Tycker att han annars brukar vara ganska vettig. Cervenka har jag dock aldrig haft mycket till övers för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär samma här. Arpi brukar vara någorlunda rationell även om han möjligen är Sveriges tråkigaste journalist.

      Cervenkla är skickligare än vettig.

      Radera
  13. Ja det är så konstigt hur vissa kan få utebliven skatt till en kostnad för staten, retoriken blir så tydlig när minskad skatteintäkt beskrivs som en kostnad för staten där ett bidrag i nästa mening kan beskrivas som bara en summa i kronor. Som du slriver den ökade "skattesatsen" som i år kan bli 14.7%, vad är visten om börsen backat? Om inga utdelningar delas ut så kanske det rent av bara är ett minus i utvecklingen och då kanske skatten helt enkelt är -14.7% betala skatt på en förlust, då har ju lönetagaren fått behålla kanske dubbla årslönen i förhållande till den beskrivna 100miljonersmannen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hur vanlig är den där hundramiljonersmannen? De flesta jag känner har någon form av sparande, men ingen är i närheten av hundra miljoner. Då tror jag "hundratusenkronorsmannen" eller varför inte "hundratusenkronorskvinnan" är betydligt vanligare. De där som sett till att skaffa sig en liten buffert såsom politiker i alla tider uppmanat dem. Nu inte tack vare politikerna utan snarare på grund av dem, när man märker att staten inte finns där att ta hand om dig när du behöver sjukvård, tandvård, åldringsvård osv.

      Radera
  14. Först och främst räknar de inte med någon inflation. En stor del av utdelningen går ju åt bara för att täcka upp att de 100 miljonerna varje år tappar några miljoner i värde.

    Det är ju dessutom stört omöjligt att räkna ut hur människor hade gjort om inte ISK fanns. En hel del hade behållit gamla aktier för att inte skatta bort vinsten och hade inte kunnat flytta pengarna till växande företag som behöver dem. Över tid får man faktiskt lägre skatt om man köper aktier och låter värdet växa länge.

    Cervenkas artikeln ger dessutom full pott i avdelningar cherry picking (exceptionellt år) och hindsight bias (om börsen hade haft dåliga år hade det istället varit en ren förlust med ISK).

    Cervenka, Arpi och Ulla Andersson (V) får väl hålla handen, sjunga internationalen och fortsätta be om skattenivåer där rika svenskar återigen flyr landet. Det är bara sådant de tror skapar välstånd.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Ulla Andersson har jag gett upp på. Hon vill verkligen inte förstå grundläggande ekonomisk logik. Om övriga trodde jag mer, men jag får väl ge upp dem med.

      Radera
    2. "Över tid får man faktiskt lägre skatt om man köper aktier och låter värdet växa länge." - ja, men den brytpunkten ligger normalt ca 70-80 år bort. (Beror på hur man räknar osv)

      Radera
    3. Jag köper aldrig värdepapper med planen att behålla dem i decennier, men även under förlustår slår det åt det hållet (under förutsättning att man säljer).

      Radera
  15. Tänk vad mycket staten förlorar när rika svenskar har aktierna i vanliga aktiedepåer! Då schablon-beskattas inget och aktierna kan vara där år efter år... Staten förlorar hundratals miljarder. Om de istället hade varit i ISK hade staten varje år fått in skatt för dessa. Tydligen har idioten Cervenka missat detta....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte kalla honom idiot och tror inte alls han missat att depå är fördelaktigt i dåliga tider. Han är bara sanningsselektiv ;-)

      Radera
  16. Cervenka är mer eller mindre att betrakta som kommunist nu för tiden, enligt mig. Inget nytt där. Mycket besviken på Arpi dock. Han borde veta bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga stora illusioner om Arpi heller, men socialist trodde jag inte han var även om han tycks gilla att jobba för skattepengar.

      Radera