onsdag 18 maj 2022

”Så spenderar du mindre”

SVT vill säkert väl när de gör ett inslag om att spara in på sina matkostnader, men de är bara så himla dåliga! Det börjar med att reportern pratar inflation. Det blir pinsamt uppenbart att hon inte har en aning om vad hon pratar om. Om inte förr så när hon låter genuint förvånad över att hög inflation ger högre priser.

Det är rekordnivåer, men inte på något bra sätt för nästan allt blir dyrare.

Istället över till sparexperten Frank. Han må vara en kanonkille som reflekterat mycket över sin hushållsekonomi och trots att han är 23 år och bor hemma hos mamma och pappa kanske han har stenkoll.

Problemet är att det inte framgår. Under det två minuter långa inslaget hinner Frank berätta att han inte dricker kaffe hemma på vardagar eftersom han har gratis kaffe på jobbet och att han inte äter ost på sina smörgåsar. För att inte tala om den prisvinnande slutsatsen att man får mindre för pengarna om man köper färdiglagat och att ”det kan sticka iväg” om man äter ute varje dag en hel månad.

Det enda rimliga tipset Frank presterar i inslaget är att ”en ekonomisk budget kan vara en bra grej”, men jag vill inte rikta min kritik mot Frank. Han träffade säkert reportern i minst en halvtimme och sa nog en massa smarta grejer som gick en kilometer över huvudet på reportern som bevisligen kämpar med att förstå inflation.

All skuld till SVT. Ingen skugga på Frank, som mycket väl kan vara ”Sveriges sparsammaste person” som det står i artikeln. Jag har ju flyttat.

20 kommentarer:

 1. T Boone Pickens18 maj 2022 kl. 09:28

  Jag tänkte på dig när de beskrev Frank som Sveriges sparsammaste människa. Vilken dålig research av SVT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag bor inte längre i Sverige, så det kan inte vara jag. Förmodligen inte Frank heller, och alldeles oavsett tycker jag att statstelevisionen skulle hålla sig för god för den typen av kvällstidningsretorik. Men det tyckte tydligen inte de.

   Radera
  2. Du är väl fortfarande svensk medborgare? Då tycker förmodligen politikerna att staten fortfarande äger dig =)

   Radera
  3. Jag är fortfarande svensk medborgare, men jag är inte folkbokförd där och betalar inte skatt för något jag gör nu eftersom mitt svenska företag är nedlagt. Jag tror inte att svenska politiker tycker någonting om mig, men tänker de att de äger mig har de fel.

   Radera
 2. Vete sjutton hur jag gör, men på 1200 kr är det en som äter här på heltid och en på halvtid. De här 1200 kr i månaden har jag haft i min budget i c a tre års tid och det håller fortfarande.

  Det som går att bunkra köps när det är på x-pris som exempelvis kaffe. Äter inte kött men äter annars en god och varierad kost men några lyxvaror blir det inte och ingenting i stort sett förfars.

  En sak som jag inte kostar på mig är att köpa just det märket jag gillar bäst utan det blir det som är billigast som med kaffe allt utom Coops xtra kaffe går bra. Småäta kan också bli kostsamt, chips,läsk och godis går bort helt.

  Inga problem att hålla min matbudget än så länge, vi får se längre fram hur det blir. Gillar att laga mat och ser fram emot måltiderna. God mat förgyller tillvaron./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ungefär som mina siffor. Åtminstone innan den här våren, nu vet jag inte om det håller längre. T ex kaffe har jag inte köpt sedan förra sommaren eftersom jag haft lager. Bävar lite för när det tar slut, för då tror jag inte att jag hittar fyra paket för en hundring längre. Börspodden tipsade för några veckor sedan om att det fanns kaffe att köpa någonstans för 67 kr/500 gram, vilket de verkade tycka var sensationellt lågt. Själv dricker jag vad som helst utom Zoegas.

   Chips kan jag unna mig ibland, men det är ingen stor utgift. Köper en påse för 10-15 kr ibland när det är extrapris.

   Jag ser också fram emot en god måltid. Det prutar jag inte bort. Det fina är ju att om man går från låg nivå är man rätt okänslig för prishöjningar. När en tioprocentig höjning av matkostnaden blir mindre än en tusenlapp om året kan jag leva med det.

   Radera
  2. På kiwi finns kaffe för 24,90. Men det är 250g och Sverige är det väl 500g? Hundra kronor för två kilo låter ju som en "utmaning". Men det är väl inte så lätt att hitta i Sverige heller utan att behöva köpa en massa annat samtidigt.

   Radera
  3. De har börjat slira med halvkilona i Sverige, så ofta är det bara 450 gram.

   Willys brukade ha extrapris på kaffe för medlemmar utan att man måste handla för en viss summa, men nu ser jag att min favoritsort i ordinarie pris kostar 59,40 kr för 500 gram, så i fortsättningen får man nog vara nöjd om man får tre paket för en hundring.

   Radera
  4. Låt mig gissa - Arvid Nordquist? Deras Franskrost är min favorit. Dessutom ett av få märken som fortfarande har 500 g i paketen. Minns de glada dagarna när man som Willys Plus-medlem kunde köpa ett paket Arvid för 19,90... /Alexander

   Radera
  5. Japp, Festivita. Fast jag är rätt flexibel och kan dricka vad som helst som är billigt. Utom Zoegas, men den är heller sällan billig.

   Radera
 3. Överdrivet negativ tolkning av reportern kan jag tycka. Mer troligt att hon syftade på ordet 'rekord', som ju oftast används i positiv bemärkelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att hon låter genuint förvånad över inflationens betydelse. Den enda alternativa tolkning jag kan göra är att hon utgår ifrån att tittarna inte fattar någonting om hushållsekonomi och för att entusiasmera dem som tycker att det är svårt låtsas hon som att hon sliter lika mycket själv.

   Men som sagt, det tror jag inte. Jag tror att hennes kunskaper om ekonomi är lägre än vad jag tycker att man kan förvänta sig av människor som gått ut grundskolan. Om det är extremt dåligt eller genomsnittligt vet jag inte.

   Radera
 4. Jag tror att de plockat Frank från Uppdrag Mat (Lever en dag som Sveriges snålaste person) på Youtube. Günter Mårder hade varit vettigare att ha med. Underhållande klipp oavsett.

  https://youtu.be/VJJoXfrVXJQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det där hade jag ju sett, men jag kom inte ihåg honom därifrån. Säkert var det så.

   Radera
 5. Ja det mesta som har med privatekonomi och att spara/tänka ekonomiskt brukar "barnprogrammen" i svt tramsa bort. Det verkar som om de intressanta programmen som innehåller fakta ska förpassas till typ 22:00 på kvällen, resten ska bara vara flams och trams och ett evigt inbankande av SVTs värdegrund där 50% av Sveriges befolkning har sitt ursprung i Arabien eller Afrika. Kan inte minnas om jag t.ex. någonsin sett en asiat i barnprogrammet Bolibompa, däremot är det ofta fler "utländska" barn än uppenbart svenska.
  Nåväl, åter till ekonomin, jag minns ett program "superspararna" där man hade med riktigt fjantiga personer i stil med Papphammar som kokade nudlar på restaurang med medhavd vattenkokare. Tydligen som någon sorts "comic relief", då man inte klarar av att göra ett vanligt program, med grundläggande fakta, för medelsvensson, som faktiskt kan tillföra något. Att ta med en person som blir rik på att inte äta mackor med pålägg känns ungefär i samma stil. Man hade kunnat intervjua mig istället, vi har alltid pålägg på våra mackor men har ändå en sparkvot på 70-80% med en ganska vanlig livsstil med barn, villa, bilar osv och hade antagligen gått hem betydligt bättre än dessa extremfall som enbart blir fåniga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske. Det är väldigt sällan jag utsätts, men någon gång har jag hört en nyhetssändning i Sveriges Radio som låtit som Klartext, det där nyhetsprogrammet på lätt svenska för språk- eller begåvningsutmanade (ber om ursäkt om det är något nytt uttryck som gäller sedan i förrgår), men det visade sig vara en vanlig Ekotsändning. De pratar tydligen på det viset.

   Jag blev faktiskt kontaktad av Superspararna när de skulle göra en ny säsong (som jag inte tror att det blev något av). Det första jag sa var att jag inte kan tänka mig att vara deltagare i programmet. Jag hade ingen lust att hamna i en grupp med människor som stjäl ketchup från McDonalds eller gör en konst av att bajsa hos vänner och bekanta för att spara toapapper.

   Jag tror, som jag anar att du också gör, att tittarna skulle klara att utsättas för sunt förnuft utan att det blir freakshow, men de får aldrig chansen.

   Radera
 6. Jag lutar också mot att Günther Mårder är Sveriges sparsammaste person, nu när Sparo är i Norge. Kanske du kvalar in som Norges sparsammaste person, i alla fall högt på listan? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att flytta till Norge känns för snålhetsstatusen lite som om en svensk längdskidåkare flyttar till Zimbabwe och plötsligt blir betraktad som en skidgud bara genom att kunna bära och sätta på sig skidorna :)

   Radera
 7. "En ekonomisk budget kan vara en bra grej" stämmer nog för en del slösor där ute. Själv har jag ingen utan verkar kunna hålla mig inom de ekonomiska ramar jag byggt upp utan stöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller någon budget och har aldrig haft, mer än möjligen i huvudet, men det beror på att vi inte håller oss inom de ramar vi har att förhålla oss till. Gör man inte det, och inte fattar varför (som i Franks exempel med att matkostnaden riskerar att sticka iväg om man äter på restaurang 30 dagar i månaden), tror jag budget är en direkt nödvändighet.

   Radera