måndag 30 maj 2022

”Inte världens bästa land att bo i längre”

Man kan tro att de svenska offerkoftorna är lite tjockare än övriga världens, men de tycks finnas överallt. Läser i norsk media om Line, 40-årig ensamstående tvåbarnsmor.

Det ska sägas att Line haft en del otur. Först blev hon permitterad, sedan fick hon en brand i huset. Hon söker jobb, försöker få pengarna att räcka och har fått ungarna med på spartåget. Annars verkar det väldigt vanligt att göra allt för att barnen inte ska förstå att familjens ekonomi är tight, vilket de såklart gör ändå.

Dock har Line en BMW från 2011 som enligt expertisen på nätet är värd hundratusen eller lite mer. Vad reservdelarna kostar när den går sönder vet jag inte, men gissningsvis 2-5 gånger mer än för nästan alla andra bilar. BMW:n har hon dessutom billån på, men det framgår inte hur stort. Tydligen måste hon skjutsa barnen (7 och 11 år) och även om hon skulle behöva bil till det måste hon knappast göra det i en bil som hon inte ens har haft råd att köpa.

Tur i oturen att hon haft råd med stora blaffiga tatueringar. Dessa kanske hon skaffade när hon hade en annan ekonomi (det är väl få fyrtioåringar som fyller armarna med tatueringar?), men är det inte märkligt ändå? Som jag konstaterat om svenska Lyxfällandeltagare:

Att vara tatuerad verkar vara en förutsättning för att hamna i ekonomiskt obestånd. Det kan verka som en långsökt koppling, men det är inte många procent av Lyxfällans deltagare som saknat synliga tatueringar, gärna kombinerat med så många ansiktspiercingar att det ser ut som om häftpistolkillen fått fria händer.


Nej. Bara nej.

Eftersom Line – till skillnad från den genomsnittlige Lyxfällandeltagaren – tycks kunna uppbåda energi är det synd att den läggs på att tänka på att andra har råd med så mycket mer, att hon själv inte får jobb för att hon är kvinna och att Norge blivit ett sämre land att leva i. Även om allt det där, mot förmodan, skulle stämma – vad får hon ut av att lägga energi på det?

28 kommentarer:

 1. Ja... många tror nog att det är enkelt att hjälpa folk med sin privatekonomi. Svar nej, det ekonomiska (budget, rensa i lån, skulder, nulägesbeskrivning, planer etc, detta ör enkelt för oss som har lite kunskap, men att få personen i fråga med på tåget, det är riktigt svårt om man bör nog vara en viss typ av person för att lyckas med detta (typ beteendevetande psykolog utrustad med en stor dos tålamod), ty saker som för oss kan tyckas vara självklara kan för en annan person helt uppåt väggarna obegripligt. Det finns ju en anledning till varför personen har placerat sig i denna situationen, och det är oftast inte bristen på pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det sista är intressant. Om det inte är brist pengar (och det håller jag med om), vad är det då? Bristande impulskontroll, trög hjärna eller ren lathet? Sånt här håller mig vaken om nätterna.

   Radera
 2. Har insyn i mina barns fotbollsklubb. Det är alltid de föräldrar med tatueringar som inte betalas den låga medlemsavgiften i tid och klagar på att man själv måste hålla med fotbollsskor till sina egna barn. Men ytterligare en tatuering verkar det alltid finnas pengar till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som att det nästan alltid tycks vara fattiga som skaffar oplanerade barn. Köper de kondomer av sämre kvalitet tro :)?

   Tur att jag inte har fotbollsspelande barn. Till slut hade jag inte kunnat tiga om tatueringarna och det tror jag inte hade fallit i god jord.

   Radera
  2. Nej att klaga på kroppsutsmyckning är nog känsligt, detta trots att frågan varför folk vill se ut som kriminella är intressant...

   Radera
  3. Klart det är känsligt, särskilt om det kommer från välbeställd äldre man till fattig ung kvinna. Och ibland känns det som att ingen som beklagar sig vill komma ur sin situation. De vill bara ha en virtuell kram med en försäkran att "det här kunde du inte ha gjort annorlunda". Ja, men då så, stå i skiten då och gör det med stolthet!

   Radera
 3. Haha, "ser ut som om häftpistolkillen fått fria händer.”. Är helt enig kring tatueringar o piercingar. Gav upp tittandet på tramsiga Lyxfällan för sådär 10 år sedan. Orkade inte se alla dessa idioter längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick lite i stå. Deltagarna och deras problem var desamma. Enda utvecklingen var att programledarna hela tiden blev lite sämre.

   Radera
 4. Vi som är aktiva inom dejting ser tatueringar och ansiktspiercingar på kvinnor som en röd flagg.
  Signalerar dålig impulskontroll och diciplin. Beroende av social media, bekräftelse.
  Föga förvånande att detta blir övertydligt även i Lyxfällan. Dopamin junkies, som tyvärr är det nya normala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker likadant, men rätt många måste gå igång på det eftersom det bland yngre än jag och Line i texten verkar vanligare att ha tatueringar än att inte ha det.

   Radera
 5. Intressant jämförelse ang lyxfällan och tatueringar. Blev nyfiken på prisläget och Googlade lite. Det verkar som tatuerare kör timpriser som varierar lite men ligger kring 1500kr/timmen. Sen finns det säkert billigare och dyrare varianter.

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har absolut noll koll på hur lång tid det tar att tatuera, men en svart stjärna på armen borde inte ta många minuter jämfört med ett större motiv över hela ryggen.

   Radera
 6. Ja finns det något mer förfulande än dessa tatueringar,en kompis till min son satt på ett cafe och vid sidan om satt en fulltatuerad kvinna och kompisen sa till min son lite lågmält ,hon ser ut som ett klotterplank vilket damen ifråga tydligen hörde för hon dröp av ganska omgående

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Av barn och gamlingar får man höra sanningen. Min farmor satt en gång och väntade hos frisören tillsammans med min mor och sa HÖGT att hon tyckte frisörskan var otroligt ful i håret. Hon funderade över om hon skulle säga det till henne, vilket givetvis inte behövdes eftersom ALLA i hela lokalen hörde de första tre gångerna hon sa det.

   Radera
 7. Tjejer jag har hört om tar Fillers och Botox på Klarna.
  Spruta nu betala senare..
  Vi har levat i en högkonjunktur länge nu.
  Blir tufft för många den närmaste tiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Spruta nu - betala senare" låter som ett varningsmeddelande till män i krogmiljö :)

   Radera
 8. Jag ser aldrig på Lyxfällan. Varför gotta sig i tragiska ting? All den negativa energin man får där undviker jag helst. Målgruppen tittar förmodligen inte heller, tyvärr.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte att det var rätt intressant, men till slut fick jag nog.

   Jag tror tvärtom att målgruppen tittar för att intala sig själva att "så där dålig koll har i alla fall inte jag".

   Radera
  2. Jag tyckte också att Lyxfällan var intressant, även om det blev upprepning efter ett tag. Det är intressant hur mycket pengar man kan få in på att sälja grejer, och så gillar jag folks miner när de inser att andrahandsvärdet är så lågt, och "hade du köpt det här för pengar du faktiskt har så hade du kunnat behålla det". Och sedan slår det mig att jag själv har inte så mycket att sälja för jag köper inte så mycket skit.

   Radera
  3. Ja, hur folk tänker (eller inte gör det) är intressant.

   Fast är du säker på det? Jag har blivit förvånad över hur mycket skit jag kunnat sälja. Trots att jag inte heller är utpräglad skitköpare är jag nästan uppe i ett sexsiffrigt belopp på säljsidan. Jag har fått grejer gratis som jag sålt när jag inte längre haft behov, och nu senast köpte jag ett hus där det ingick en massa grejer som är/varit attraktiva, för någon annan.

   Radera
 9. Just tatueringar har ju ganska dåligt andrahandsvärde också, sämre än bmw. bmw:n borde hon ju kunna byta till billigare och få några tusenlappar över

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tatueringar är mycket svårsålda.

   När någon på nätet där jag hittade artikeln föreslog att hon skulle byta till en billigare bil fick den till svar att bilfirmor/bilförmedlare tar nog så bra betalt att det inte blir något över. Själv hade jag inte ens tänkt tanken att man kunde byta bil på det sättet. Jag hade satt ut bmw:n för ett bra pris och först började leta ny efter försäljning. Några dagar utan bil ska hon väl ändå överleva.

   Radera
  2. risken är väl dock att lånen överstiger värdet på bilen.
   Har märkt att många tar billån på väldigt lång tid, typ 8 år eller så men byter bil var annat eller var tredje år.

   Radera
  3. Jag vet ju inte när hon tagit billånet, men den är elva år vilket väl är längre tid än man ens kan ha ett billån i Sverige? Hon borde ha hunnit med rätt många amorteringar.

   Radera
 10. Jag som precis har hittat en tatuering jag skulle vilja ha. Ett litet glatt bi. Men vill inte hamna i Lyxfällan så får kanske låta bli :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bi? Du tycks helt ha missuppfattat begreppet gaddning ;-)

   Radera
  2. Typiskt biodlarskämt ;)

   Radera