tisdag 24 maj 2022

Tvål

Hur kommer det sig egentligen att det för några decennier sedan gick att försörja en hel familj på en lön medan många idag inte ens klarar det på två löner utan att ta lån för allt från bostad till möbler och telefon? Det finns inget enkelt svar på den frågan, men en del i det hela är att ”vi” nästan verkar sträva efter att betala så mycket som möjligt för sånt som egentligen är nästan gratis.

Ta bara tvål. När jag var liten fanns i stort sett bara fast tvål. Jag vet i alla fall ingen som hade flytande tvål hemma. Och nu vet jag nästan ingen som har fast tvål hemma. Förutom jag såklart! Det är väl inget större fel med flytande tvål, den gör jobbet lika bra. Bara väldigt mycket dyrare. En fast tvål kostar fem kronor på Willys, och den räcker i månader.

På flytande tvål finns inget övre tak, men inte heller de billigaste är särskilt billiga. Runt 20 kr litern (och – som vanligt – lite dyrare i refill), så det motsvarar fyra fasta tvålar. Ska vi gissa att det blir fem gånger dyrare att tvätta sig flytande, så tror jag inte att jag tagit i.

Om man av medicinska skäl vill ha en speciell tvål fattar jag det, men för oss som bara vill hålla oss rena och samtidigt dofta lite parfym fungerar vanlig, hederlig tvål fortfarande utmärkt. Att inte frakta runt vatten är bättre för miljön också, men det skiter ju det flesta i förutom när deras konsumtion råkar vara miljövänlig för då kan de skriva om den i sociala medier.

Jag har en fast tvål på handfatet i badrummet, en i duschkabinen och en i köket, och ska jag tvätta mig någon annanstans än hemma, exempelvis vid träning, stoppar jag en tvål i en tvålkopp.

Och för den som undrar har jag naturligtvis aldrig köpt Lagerfeld eller annan märkestvål. Faktum är att jag nästan aldrig köpt tvål eftersom andra köper flytande även om de redan har fast. Därför ärvde jag tvål av min mor, och när det lagret var på väg att ta slut köpte jag ett hus där det ingick en massa tvål. Sinar lagret köper jag ny fast tvål, och slutar de tillverkas tror jag banne mig att jag ska koka egen.

51 kommentarer:

 1. ”Dagens folk” vet inte pengars värde. Alldeles för många är alldeles för överbelånade. Ja känner folk som köper skor på avbetalning, vilket är helt sjukt i min värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, själv är jag kvar i tänket att lån är något man kan ta till bostad eller utbildning. Punkt. Allt annat bör man spara ihop till innan.

   Radera
  2. Skor? Jag har kollegor som betalar botox och fillers med Klarna.

   Radera
  3. Hahaha! Antar att de behöver fyllningsmaterial till tomrummet i huvudet :)

   Radera
  4. Jag kan sträcka mig till att konsekvenstänk inte är deras starka sida :)

   Radera
 2. Barnängens tvål i flerpack använder jag till hundra procent och har det även till håret ibland - räcker i evigheter. Har övervägt att ersätta det med ett ännu billigare alternativ - en droppe klorin utspätt i en halv liter vatten - men av olika skäl ännu inte tagit det steget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill nog fortsätta att "unna" mig tvål och då funkar Barnängen utmärkt. Eller Eldorado eller vad skit som helst. Tvål är tvål.

   Radera
 3. Jag tycker du blandar äpplen med både päron och bananer när du skriver att man förr klarade sig på en lön men numera behöver "ta lån för allt från bostad till möbler och telefon".
  Att låna för att köpa en bostad är en sak - det är en fast tillgång som man rimligen kan förvänta sig håller värdet och det är få som kan spara ihop till ett hus eller en bostadsrätt - medan möbler och telefon är konsumtion och då är det i min värld alltid en dålig idé att låna.

  Sen måste man självklart tänka igenom vad som är rimligt att betala för en bostad vare sig man betalar med sparade eller lånade pengar och planera för att ha råd med kostnaden även om räntan på ett eventuellt lån förändras. Men det är ju vanligt vardagsekonomiskt tänkande som alla borde ha koll på även om det uppenbarligen inte alltid är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller såklart långt ifrån alla, men nog var det fler familjer med en förälder hemma som frivilligt tog hand om hem och barn när jag var liten än det är nu.

   Och ja, visst är det skillnad att låna till en bostad och till möbler. Något annat har jag heller inte skrivit.

   Radera
  2. Visst var det fler som levde på en inkomst, vilket inte minst berodde på att skattesystemet såg annorlunda ut än idag i och med att man hade sambeskattning av gifta par vilket i Sverige avskaffades 1971.

   Min invändning gällde främst att du klumpade ihop lån till bostad med lån till konsumtion vilket är två olika saker.

   Radera
  3. Bägge stod i samma mening, men det betyder inte att jag likställer dem.

   Radera
 4. Använde fast tvål tidigare men eftersom synliga vita tvålrester blir kvar, speciellt i duschen, så provade jag istället med flytande tvål.
  Då jag är en lat jäkel och tycker att två timmar av intensivt gnuggande på glasväggar och kakel, demontering och återmontering av löpande glasdörrar inte är så utvecklande så tycker jag att bytet till flytande tvål är värt det.
  Och antar att flytande tvål kemiskt skiljer sig från fast tvål och däri ligger svaret på restprodukterna och dess fästförmåga på ytor i badrummet? Ingredienslistan ser annorlunda ut, iallafall för en med begränsade kemiska kunskaper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske bara har för bra syn ;-)

   Två timmar av intensivt gnuggande låter mycket, men så undrar jag också om det gör så himla mycket med några vita prickar av tvål i duschkabinen.

   Radera
 5. På handfatet i badrummet kör jag med både fast och flytande tvål. Jag själv använder fasta tvålen, men har gäster ibland som tycker fast tvål är äckligt och kan då erbjuda flytande tvål istället. Töntigt, ja, men vill gärna att de tvättar händerna efter sitt toalettbesök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste om det och det visade sig vara helt irrationellt att tycka fast tvål är äcklig. Bara man sköljer av den vid behov är det bakteriefritt, vilket antagligen också gäller munstycket/pumpen till den flytande. Men jag fattar att du inte får möjlighet att överbevisa dem när beslutet tas.

   Radera
  2. Jag har läst samma och tagit denna diskussion med mina polare men de köper det inte. Jag tänker att det finns många andra ställen inne i badrummet som är mycket värre att pilla runt på! Men ser hellre att de tvättar händerna i badrummet än går ut till köket och använder mitt diskmedel (ja, det har hänt).

   Radera
  3. Märkligt ändå. Jag kan förstå om man föredrar flytande tvål, men det där låter ju nästan som en fobi.

   Radera
  4. Håller med! Folk är så nojiga.

   Radera
 6. Tycker gammal hederlig tvål funkar fint, men skulle nog inte vilja dela den med för många individer. En nackdel med fast är att den alltid skapar oreda kring sig där den dyrare premium-tvälen håller det rent och fint :)

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oreda? Med en praktisk tvålkopp/fat borde det inte vara någon skillnad, tycker jag.

   Radera
 7. Bra poäng och helt rätt. Förutom att skattesystemet förändrats (åt helvete till det sämre) lever vi på ett sätt idag som är minst sagt överdriven konsumtion. Tvålen är bara ett exempel, på den tid du refererar till bakades betydligt mer bröd hemma. Men väldigt många är "lyckliga" konsumenter och vill gärna ha flytande tvål, två bilar, tre streaming-abonnemang, hämtmat, långhelg på spabad, bubbel i kvadrat, och så vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tvålen är en liten grej i sammanhanget, men jag tycker att den illustrerar problemet. Det känns som att det sitter i ryggmärgen för en del att alltid försöka hitta något dyrare alternativ.

   Jag undrar hur lyckliga de är. Jag tror att många inte funderar så mycket, men att de hade varit lyckligare med mer marginal i plånboken.

   Radera
  2. Jag tror inte de är det minsta lyckliga. Jag tror den överdrivna konsumtionen, tillsammans med någon sjuk längtan efter att leva som personerna i Hollywoodfruar, är symtom på att vi blir allt mer ensamma, får fler psykiska sjukdomar, i takt med att vi dessutom isolerar oss ännu mer.

   Radera
  3. Antagligen är det så. Sorgligt.

   Radera
 8. "Ärva tvål" småskrattar för mig själv och kommer på att jag också har ärvda fasta tvålar, och fasta tvålar jag fått i present. Fast måste medge att jag har flytande tvål med god lukt till bra pris på handfatet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så blir det! En del (och jag tror inte att det är allt för fördomsfullt att lägga till "kvinnor") köper ny tvål trots att de redan har och hinner glömma bort när de tror att det är dags att handla nästa gång, och så kommer någon att få ärva deras tvål, precis som någon kommer få göra med dina ärvda och presenterade tvålar eftersom du inte använder dem :)

   Radera
  2. Haha hahaha, inte tänkt på det

   Radera
  3. Jag gör likadant med salt. Varje gång jag är i en matbutik (nåväl, inte riktigt varje gång) får jag för mig att jag antagligen behöver salt. Och inte gör jag det, så jag börjar få ett lager. Fast jag känner mig ändå så pass frisk att jag tror att jag ska hinna göra av med allt så att jag slipper skicka salt med arvet.

   Radera
  4. Jag har ett hyfsat saltlager, men började tänka att jag kanske behöver mera ifall nåt händer med elen så jag måste rädda mitt kött i frysboxen (jag är ingen hipp prepper och optimist i grunden men, men,,,)

   Radera
  5. Jag äter inte kött, men skulle ändå inte veta vad jag skulle göra i det läget. Jag fattar att man kan konservera med salt, men riktigt hur det går till - ingen aning.

   Radera
  6. Då har du ju en sak mindre att bekymra dig om i händelse av nöd. Jag får en massa jobb då med att grava kött.

   Radera
  7. Svält är inte mitt idealtillstånd, så vi får hoppas att det inte hamnar där.

   Radera
 9. Någon som kanske är snålare än dig, Jacob Fisker Lund (har jag för mig), som startade bloggen Early retirement extreme har redan kommit fram till att tvål är ett av den moderna världens underverk. Det är enligt honom en av få saker som inte lönar sig att tillverka själv baserat på marknadspris mot arbete. Så köp på dig ett livstidslager medan de fortfarande tillverkas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jacob Lund Fisker. Han kan ha rätt, men det känns inte som det mest akuta på min inköpslista just nu.

   Radera
 10. Satan jag har ju redan köpt flytande tvål på rea så jag har i 5 år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var den på rea får du glädja dig åt att den kanske bara var tre gånger dyrare än fast tvål till ordinarie pris.

   Radera
 11. Jag gillar inte den skarpa tvållukten som de klassiska vita hårda tvålarna har, så det får bli flytande tvål. Men jag kan hålla med om att det är effektivare att inte sälja vatten i onödan.

  När det gäller att ta lån är väl valet enkelt. Om man inte har några pengar förstår jag inte hur man kan komma fram till att man bör handla för lånade pengar, så att varan man köper blir ännu dyrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars skulle du ju kunna testa någon annan fast tvål som luktar något annat.

   Inte jag heller. Särskilt om det gäller något man inte ens kan lura sig själv har ett bestående värde, som en krogkväll eller semester.

   Radera
  2. Ja, det skulle jag ju kunna göra, fast jag har fått för mig att utbudet är begränsat då, eller att det blir dyrare.

   Radera
  3. Om alternativet är flytande tvål tror jag ändå att du har en del ekonomi att "spela med" eftersom grundpriset på sådana är så pass mycket högre än de billigaste fasta tvålarna.

   Radera
 12. En bekant köpte en apdyr elcykel för 70k tror jag det var, och det menade han på var billigt. Nu hade han kommit på att han kanske behövde en elmoped istället för denna. Han använde inte elcykeln sa han. Och det var bättre med moped än 2 bilar. För man behöver ju ta sig till butiken 3 kilometer bort och handla ibland. Det är nog samma människor som lett till flytande tvål?...
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man slutar aldrig att förvånas. Tycker han fortfarande att 70000 kr för något han bevisligen inte ens behövde var billigt?

   Radera
  2. Niclas Rosengren25 maj 2022 kl. 10:24

   Flytande tvål introducerades av Mölnlycke 1968, första flytande tvålen i Sverige. Bliw blev succé och finns nu i olika varianter.
   Vanlig handtvål ligger oftast längst ned i butikshyllorna. Flytande duschgel dominerar hyllorna. Praktiskt men mycket dyrare. Plastförpackning givetvis inte bra och man undrar hur många ton olja som går åt till denna produkt?
   Försök att introducera handtvål i hemmet går - sådär eller inte alls.
   Köper man Barnängens handtvål får man en mild effektiv tvål som fungerat i decennier.

   Radera
  3. Jag förstår butikerna. Eftersom priset är mångdubbelt mer för flytande är marginalerna antagligen större i både kronor och procent.

   Dels hur mycket olja som gått åt till tillverkningen, men också hur mycket olja det kostat att transportera runt tvål full av vatten, istället för att transportera tvål och låta konsumenten tillföra vattnet själv vid tvättögonblicket.

   Radera
 13. Kul exempel, Inte för att det var så revolutionerande i sig men belysande. Hoppas på fler tydliga exempel om vad vi frivilligt lägger pengar på fast det bara är prål. Hade alltid barnängen under uppväxten funkade kalas. Sambon däremot gillar flytande två. Värst är ändå att många trycker ner och tar max när det räcker med en liten gnutta som sen löddras.
  En observation, Ica Basic pumptvål går inte att ta lite av. Den åker ner hela vägen. Måste var en tillfällighet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag borde kanske ha betonat att det knappast är tvål som avgör en familjs välstånd, men det visar lite hur folk tänker, eller inte tänker.

   Jag har inte tänkt på att det är olika lätt med olika pumpar. Däremot att det är mycket lättare att dosera fast tvål. De första flytande tvålar jag minns hade överhuvudtaget ingen pump. Det var liggande tuber av den här typen:
   http://media1.stadmaterial.eu/2018/07/2256211.jpg

   Antagligen gick det åt för lite med dem, så då kom man på pumpvarianten.

   Radera
 14. Istället för flytande tvål borde väl ändå vara förpackning som doserar ut färdigt lödder som är alternativet till fast tvål? Snabbare, smidigare och väldigt mycket drygare. Finns på allt från handtvål till sminkborttagning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, om man nu behöver alternativ till fast tvål. I hemmiljö gör jag inte det, men jag fattar att det behövs på offentliga toaletter och liknande platser.

   Radera
 15. Och tar du på dig att städa ur stugor i fjällen på stugbytardagarna kommer du inte behöva köpa tvål igen. Inte heller shampoo eller diskmedel. Bara att inte slänga dom flaskor som blivit kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig. När jag bodde mycket på hotell var jag nog "självförsörjande" på tvål bara genom att ta med mig den där miniatyrtvålen hem från hotellrummet. En sån räcker antagligen flera veckor.

   Radera
  2. Så gjorde jag också när man reste i jobbet varje vecka. Plus att jag öppnade aldrig en ny tvålförpackning så länge jag hade kvar sen förut, när jag kom till ett nytt hotellrum.

   Radera