torsdag 12 maj 2022

När bredbandet kom till byn

Innan jag ens bestämt mig för vilket land jag skulle flytta till kollade jag upp utbyggnaden av fibernät eftersom jag upplevde det som ett av de viktigaste kriterierna. Norge har en satellitlösning som lät som ett hyfsat alternativ, men en av de första saker jag gjorde när jag flyttat hit var att skriva till kommunen och fråga hur det låg till med bredbandsutbyggnaden. Jag hade sett att det grävdes ner fibertråd ganska nära, så jag förstod att det var på gång.

På 1900-talet var jag hänvisad till modem med minutkostnad, men nu hade jag haft fiber i över tjugo år. När jag flyttade fanns plötsligt inte möjligheten och jag skaffade mobilt bredband. Med fri datamängd eftersom jag inte orkar känslan av att behöva effektivisera min uppkopplade tid av ekonomiska skäl. Det kostar mig en femhundring i månaden, och då ingår även fria samtal i Norge och en del till utlandet.

Hittills har det funkat förvånansvärt smidigt. Jag måste ha telefonen igång och helst i närheten av datorn, men så länge jag haft det har det varit ytterst få fel och avbrott. Någon gång har jag fått starta om telefonen, men det kan jag leva med.

Så när jag nu fått besked om att jag från och med i höst kan skaffa fiberuppkoppling är det inte längre lika självklart. Det beror såklart på vad det kommer att kosta, både i startavgift och löpande. Svenska vänner i villa har åkt på en inkopplingsavgift på runt 25000 kr. En summa som, tvärtemot vad som påståtts, snarare minskat om man tagit det lite lugnt och anslutit senare.

Vad kostnaden blir här har jag ingen aning om, det kan bli vad som helst upp till 50000 kr, kanske subventioneras det av staten som tycks mån om att alla ska kunna få fiber. Å andra sidan kan jag ju det i höst även utan subventioner, det är bara en prisfråga. Vad det sedan kommer att kosta mig i månaden vet jag inte heller. Troligen inte mer än nu, men eftersom jag ändå kommer behöva ett telefonabonnemang blir det en dryg hundring där också, att lägga till bredbandets månadsavgift.

Få tjänster har ett högre värde för mig än ett pålitligt internet i arbetsrummet. Det skulle behöva kosta ganska mycket innan jag överväger att inte unna mig ständig uppkoppling, men det är inte detsamma som att jag skiter i kostnaden och jag är som sagt nöjd med den mobila varianten. Hur hade ni tänkt?

33 kommentarer:

 1. Jag hade nog tänkt att även om telefon-internet är en fullgod lösning just nu så är nog fiber mer framtidssäkert. Fiber bör tillåta löjligt höga hastigheter, medan telefonen har begränsningar i radiokommunikationen på ett annat sätt.

  Vem vet hur mycket data som kommer behövas om 10 år? Dessutom kan jag tänka mig att fiber indraget är trevligt den dagen man ska sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så insatt men kommer inte 5G eller Musks Starlink inom något år att göra kablar onödiga?

   Radera
  2. Kanske, men som så ofta har alla alternativ en nackdelar på något sätt.

   Om jag förstår rätt kommer 5g framför allt vara snabbt där det är relativt korta avstånd mellan telefon och basstation. Mycket pga att man måste använda långre radiovågor för att nå längre distanser, och då får man inte med lika mycket data per sekund. Och eftersom Sparo förmodligen bor mitt i skogen så gissar jag på att det kommer finnas begränsningar i hastighet. Om det ens någonsin blir täckning för 5g.

   När det gäller starlink gissar jag på att man kommer få ganska rutten latens i trafiken("ping" för kidsen) då signalerna ska skickas ganska långa avstånd upp till satelliter. Det är även oklart hur mycket sateliter det finns/kommer finnas på våra breddgrader. Förmodligen satsar de mest på de breddgrader där det bor mest folk.

   Sen kanske båda dessa lösningar är good enough för de krav som finns, men fiber har fortfarande fördelar. Även om grävjobbet naturligtvis är en stor nackdel.

   Radera
  3. Frågan är hur höga hastigheter jag behöver. Som det är nu märker jag nästan ingen skillnad på 15 Mbit och 3 Mbit. Om tio år har jag hunnit betala många avgifter och då kanske det är något helt nytt som gäller. Beträffande säljargumentet tror jag att det räcker för köparen att veta att de kan koppla in det.

   Ända sedan det började gå att skicka data via mobiltelefoner har det pratats om att kablarna kommer att försvinna, men hittills har det inte hänt, så fan vet när det händer. Känns också som för långt fram i tiden för att ta höjd för nu.

   Radera
 2. Min mor vägrade, som enda husägare i kvarteret, att dra in fiber. Nu får hon regelbundet reklam om att ansluta för ungefär halva priset, men vägrar ändå.
  Jag hade fortsatt med mobilt om jag var i din sits. Klarar man sig utan superduper anslutningar är det ju onödigt att dra på sig den kostnaden.
  Men jag hade bett om ett extra simkort och skaffat en separat wifi-dosa (eller vad det heter) istället för att behöva använda telefonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är min känsla också, att från början bör man slå till innan priset går upp. Sedan sänks priset eftersom de redan har alla kostnader oavsett om din mor är med och delar dem.

   Vad är nackdelen med att använda telefonen? Jag hade hört sånt där innan, men lät det bero eftersom det enda jag fick höra om sådana där dosor var problem och fabrikat jag borde undvika.

   Radera
  2. För min del är det irriterande när telefonen ofta ligger i fel rum, och räckvidden är för kort. Men också att det drar batteri så den behöver laddas nästan jämt.
   Inget jag hört, var det någon som ville sälja fiber som sa så? En begagnad dosa är så billig att det är värt att prova.

   Radera
  3. Jag vet inte vem. Ingen som ville sälja fiber för det har de ju inte kunnat här, och innan jag skulle flytta från min gamla fiberlina i Sverige var jag inte intresserad alls.

   Radera
  4. Telefonen kan du tex tappa i marken/golvet så att skärmen inte fungerar längre. Du kan glömma den/bli rånad eller helt enkelt tappa bort den, tex den åker ur fickan när du jobbar ute på gården/skogen/husen/ekonomibyggnaderna. Eller den kan helt enkelt sluta fungera, en del mer moderna elektroniska prylar har alltmer en tendens till just det.
   Så att ha ett alternativ internetaccess som anonym 0926 föreslår är ett gott förslag. Det borde kunna hittas något som inte kostar många hundralappar.

   Se det som på samma sätt som en reservdunk med bensin till bilen, eller några extra konserver i matförrådet, eller kanske veden i vedbon som du har införskaffat nu men som du (antagligen) kommer att använda nästa eller näst-nästa år.

   Radera
  5. Inget av det där (med undantag för "slutat fungera") har någonsin hänt mig, men en mobiltelefon måste jag ha oavsett om jag använder den som "bredbandsmast" eller inte, så går den sönder måste jag ha en ny oavsett. Vanliga mobiler har jag lager av, men att köpa en smartphone och lägga på lager som en reservdunk känns fel eftersom den antagligen kommer att bli för gammal när den väl ska användas.

   Så då återstår wifi-dosa. Om de funkar :)

   Radera
  6. Det var länge sedan en "vanlig" mobil var en mobil du avser. En smartphone ÄR en vanlig mobil.

   Radera
 3. Får inte intrycket utav att du sitter och lirar mycket spel med krav på korta svarstider eller stremar Netflix i HD hela dagarna så att du riskerar att slå i taket på ett surftak. Så då är väl antagligen båda lösningarna funktionella. Har man dessutom en laptop så har man ju även internet vid strömavbrott med den mobila lösningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, varken eller, men jag sitter å andra sidan vid datorn väldigt mycket, så de 100 GB/månad jag får nu innan de stryper hastigheten kommer jag upp i varje månad. Å andra sidan gör det mig inget eftersom jag knappt märker skillnaden.

   Jag borde se till att hålla min laptop laddad så att jag klarar större strömavbrott. Å andra sidan kan jag i nödfall ladda även den i bilen. Det var så jag tvingades leva när jag åkte runt i husvagn och letade hus, men det var å andra sidan ett jävla meck.

   Radera
 4. Även jag kör mobilt bredband utan datamängdbegränsning. 549:-/mån så en rejäl utgift och den största löpande "villhöver"-utgift jag har med råge. Visst skulle jag överleva utan, men både arbetsuppgifter och nöje, ja mycket av det som är mitt vardagliga liv skulle bli kraftigt beskuret. Det ger för mig större värde än kostnaden.

  Jag har haft flera erbjudanden om fiberinstallation, och inte ens när man ignorerat det tillräckligt många ggr så man gått från 25k till 8k i installationskostnad har det blivit intressant. Månadskostnaden har gått upp isf för ner, oräknat den initiala utgiften. Mobilt bredband funkar för mig utmärkt, plus att vi står vad jag tror inför ett paradigmskifte med 5G på bred front. För att spetsa till det ser jag fiber till vart hem lite som marknadens senfärdiga svar på statens senfärdiga önskningar. Snart om inte redan redundant. Oumbärligt som backbone i infrastrukturen dock så absolut inga fel på tekniken i sig, tvärtom.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är teknisk idiot, men jag har bra minne och har hört det där om den trådlösa framtiden hela mitt vuxna liv utan att det infriats. Känns lite som "det papperslösa kontoret" som jag fortfarande väntar spänt på.

   Å andra sidan vill jag inte satsa pengar på att det inte inträffar den här gången heller. Sänkning med över 30 procent låter hur som helst som att gör klokt i att ligga lite lågt. Men som sagt, jag har ingen aning om det är samma pengar här, eller mycket mer eller mindre.

   Radera
 5. Har hört att en del fått det inkopplat och framdraget för så förmånligt som 5000. Detta gällde hushåll i flesberg kommun. Så jag tror du kan räkna med en mer rimligare kostnad än 50 lök. Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har verkligen ingen aning. Det sitter lite i ryggraden att utgå ifrån att det alltid är dubbelt så dyrt i Norge än i Sverige, men ibland blir man rejält positivt överraskad och detta känns som ett område där det skulle kunna vara så.

   Radera
 6. Där jag bor har installationskostnaden för fiber dubblat sedan jag installerade. Och 5g är de ju bara från masten. Till masten är de ju fiber och då har jag hellre de direkt in i huset.
  Och fallerar de kan jag surfa lite genom mobilen. Betalar 349 för bredband och 70kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om allt vore gratis skulle jag föredra fiber. Även om jag inte är beroende av snabbt internet, utan bara tillförlitligt, skadar det ju inte att ha marginaler. Men det får vara rimliga kostnader, annars får det vara.

   Radera
 7. Jag ska inte påstå mig veta heller, ingen guru. Men 5G när fullt utrullat borde täcka de flestas behov. Ingen lösning för riktig glesbygd dock. Samt fiber har onekligen fortfarande större kapacitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt personliga behov är inte större nu än det var för tjugo år sedan. Problemet är ju att varenda program och operativsystem hela tiden blir mer krävande trots att produkten för mig som kund i princip är densamma.

   Radera
  2. Min stora datatjyv är att jag har en spelkonsoll som automagiskt drar hem uppdateringar till de spel jag har installerade. Kan lätt bli 100-200 Gb/mån. Sedan förbrukar jag för all del rätt mycket själv också, men det kan jag iaf styra över. Kudos till Telia som förstod min situation och levererade en helt datamängdsobegränsad lösning när jag ringde för att säga upp mitt 100 Gb/mån, även om det inte är något de annonserar de har.

   Radera
  3. Det är skönt att slippa vara dataspelsintresserad. Det verkar vara mycket pyssel med det. Datamängd, grafikkort och annat jag bara kan strunta i.

   Radera
 8. Bananskreller'n13 maj 2022 kl. 06:49

  749 kr for 150/150 (laveste alt.), Viken fiber, ganske sentralt sted så ingen etableringsgebyr. Jeg er en langt over middels bruker og kan bekrefte fiber er fullstendig overkill hvis man ikke velger å kaste bort livet sitt foran dataspill. Jobben min dekker alt av elektronisk kommunikasjon, men når jeg slutter går jeg over til mobilabonnement med fri data, tvilling-sim og en enkel 4g-ruter. Problemen med de sinnsyke fiberprisene skylles null konkurranse i markedet, grunnet latterlige eierskapsordninger av den fysiske infrastrukturen som muliggjør lokale monopollignende situasjoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 150/150 er veldig mye mer enn jeg trenger og det føles trist å betale for. I Sverige hadde jeg 10/10, kostet meg 295 kr.

   Radera
 9. Jag har själv varit i samma sits, eftersom jag bor i hus där kabeln inte var indragen. Har också fått samma erbjudanden som andra skriver om, att få det indraget till halva priset, men fortsätter med det mobila bredbandet (dock med en egen enhet som är själva modemet/routern/eller vad det nu ska heta men det för att vi varit flera personer i hushållet). Så länge som det funkar kommer jag inte att köpa en installation och skiter i vad värdet på huset blir när jag säljer det (för jag ska ju inte sälja nu). Jag använder nätet för att titta på TV (apple TV), jobba, surfa och när jag hade husvagnen följde den med så jag även kunde streama på plattan. Kan ibland få sämre mottagning då det stormar ute men det stör bara TV tittandet. Jag tycker det är orimliga pengar att lägga ner på att titta på TV/surfa att installera fiber plus en annan månadskostnad som jag antar är lite mindre flexibel än att (hota med att) byta teleoperatör till vilket som helst. Så sålänge det funkar kommer jag att hålla fast vid det mobila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktig aspekt att själva trådlösheten också ger en viss flexibilitet i förhandlingssituationer. Tänk om det fanns trådlös el...

   Radera
 10. Bananskreller'n13 maj 2022 kl. 19:50

  Da det det ikke er noen kapasitetsproblemer i nettet enda, blir det dessverre ikke mye billigere med lavere hastighet. Det koster jo ikke noe ekstra for leverandøren å skru opp. 295 kr/mån høres dyrt ut i borettslag. Da jeg bodde i BRL kostet fiber 129 kr/mån for 100/100. I en annen leilighet 149 kr for 150/150. Det bør jo bli billigere jo fler som spritter på regninga?! Trådløs elektrisitet finnes allerede. Det kalles elektromagnetism :) Hilsen fra kverulanten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Når jeg tenker etter var det nok 195 kr/mån, ikke 295 kr. Og jeg tror det blev sett på som rimelig billig for Sverige.

   Svårt å bestille elektromagnetism og drive vaskemaskinen med den ;-)

   Radera
 11. Bananskreller'n13 maj 2022 kl. 21:59

  Fint å høre vi ikke er dyrest på alt!

  Ville vært vanskelig ja. Og ganske upraktisk da brukeren vil bli rimelig fritert kort etter luken har gått i lås..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nei da! I går kjøpte jeg en tannbørste og før jeg fant ut hvem i Sverige jeg kunde bestille den til så jeg at den var billigst i Norge.

   Å bli fritert er en ulempe.

   Radera