söndag 8 maj 2022

Biyta

De flesta biodlare börjar nog med att inhysa verksamheten i ett förråd. Min första tanke var att ta en del av ladan i anspråk och till slut blir det nog så. Utrustning och verktyg är en sak, men gamla foderramar behöver stå råttsäkert och helst inte frysa, och eftersom jag har ett boningshus med nästan obegränsade utrymmen bestämde jag mig för att ta ett av två (eller möjligen tre) vardagsrum i anspråk för biverksamheten.

De flesta rum blir märkligt rymliga när man tömmer dem. Det första jag insåg var att jag behövde hyllor eller skåp för att sortera verktyg, reservdelar, foder och grejer. Precis som i Sverige tycker folk här att det är roligare att köpa än att sälja. Jag hittade två bortskänkes träskåp som bara var att hämta. Ett av dem syns på bilden ovan.

Mitt gamla jätteskrivbord var överdrivet stort som dataplats för en skribent, men det var ett rejält bord jag tänkte skulle funka för att sitta och reparera biramar vid, så det fick följa med hit. Enda kruxet är att jag inte hittar benen hur jag än letar (vore jag en rolig jävel skulle jag ha skrivit att det verkar som att mina ben fått fötter, men jag är inte göteborgare). Nåväl, här var funktionen det viktiga, så jag hittade några andra ben jag kunde använda istället.

Stolen var också gratis. En bekants bekant hade för mycket pengar, så han köpte en ny kontorsstol trots att det inte var något fel på den gamla. Var gör man då med den? Vi lyssnar med svensken, han vill säkert ha den. Bajsar björnar i skogen? Klart jag ville!

Och så har jag plockat bort mörkläggningsgardinerna. Ska leta upp några ljusare (har drivor av dem … någonstans), men det viktiga nu var att släppa in ljuset. Apropå det jobbar jag med belysningen. Bordslampan till vänster har inbyggt förstoringsglas som jag tror kan komma väl till pass. Taklampans sken är mysigare än bra och måste bytas ut. Sedan är planen att göra så lite som möjligt utan istället upptäcka efterhand vad jag behöver.

14 kommentarer:

 1. Jasså du Sparo. Nu kommer det fram, du framstår som sparsam, men du bor numera i själva verket i ett större slott :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr. Problemet var att jag ville ha stor lada, och till stora lador i Norge hör det nästan alltid till ett större slott. Jag köpte ändå ett av det minsta, på runt 135 kvm. I många fall var boningshusen mer än det dubbla.

   Radera
 2. Håller inte dina mördarmaskiner, förlåt katter, efter ladan från råttor menar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det verkar så, men i något skede finns det råttor här för jag ser ju katterna bära runt på döda. Det är ju matproduktion jag sysslar med och då är det kinkigt med råttor.

   Radera
 3. Det är säkert vettigt att säkra upp mot gnagare även om man har katter. Av mitt kattmenageri är två skickliga jägare, men oavsett hur många näbbmöss o en o annan sork de kommer med så verkar utbudet vara oändligt.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vissa år sägs vara överjävliga, så kanske var det väldigt lättstädat för dem i vintras, det vet ju inte jag.

   Radera
 4. Det var som fan den bekanta heter inte slöso kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Slöso är märkligt nog ett ovanligt namn i Norge med.

   Radera
 5. Wow! Hur många rum av olika slag har du egentligen? Låter som om du har 8 rok ungefär :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räknas nog som fem rum och kök, men med alla hallar och kattvindar känns det som det dubbla.

   Radera
  2. Bra mängd rum ändå. Du har plats för många hobby-rum :)

   Radera
  3. Problemet är att jag inte har så många hobbies. Fast biodlandet skulle nog kunna ta ytterligare något rum i anspråk om jag får snurr på det.

   Radera
 6. fixa ett rum som bi-rum; borra flusterhål i väggen, modell schweitzerost, ha glasbaksidor på en del, får fin övervintring åxå, kan hålla lagom och konstant temperatur i rummet......

  SvaraRadera