söndag 1 maj 2022

Egen härd eller galen värld?

Ökat intresse för höns som hobby” skriver SVT. Det är inget nytt. En sökning på ”intresse höns” ger länkar från vartenda år det senaste decenniet om att intresset för att skaffa höns nu har ökat. Antingen går intresset ner (utan artiklar) emellan uppsvingen eller också stoppar det på idéstadiet. Annars skulle varenda svensk ha höns vid det här laget.

Den här gången skylls ökningen på pandemin och det känns inte heller unikt. ”På grund av rådande omständigheter” funkade plötsligt ingenting i Sverige, märkligt nog redan innan det fanns ett enda dokumenterat sjukdomsfall i landet.


Du kallar inte mig hen!

För den som bara har en hammare ser alla problem ut som spikar”, sägs det. Eftersom jag snöat in på självförsörjning noterar jag alla andra som också gjort det, så kanske sitter den här hönstrenden bara i mitt huvud (och på tidningsredaktionerna varje år runt påsk), men nog är det ändå så att fler vill bo lite lantligare om möjligheten att jobba mer hemma ökar? Då är det antagligen inte helt galet att tänka att de vill utnyttja sin mark till odling och möjligen även några djur.

Kanske är det en motreaktion på makthavarnas vision ”You vill own nothing, and you vill be happy”. En ny grön våg i protest? Vi är nog rätt många som gillar att äga vår jord, saker, pengar och inte minst vår egen tid.

Jag vill själv ha höns, förhoppningsvis i år även om 2023 nog är mer realistiskt. Jag vill ha dem pickandes här ute på gården och kunna skörda mina ägg. Eller ja, deras då. Personligen tror jag att självförsörjning och ett stärkt lokalsamhälle skapar en bättre värld än Klaus Schwab och Bill Gates (som nu blivit USA:s största markägare och således inte alls verkar vilja leva efter devisen att ”own nothing”) gör genom att tvinga in oss i städer som lydiga jobbmaskiner.

Samtidigt vill jag inte hindra någon från att hänga på dem och hyra allt från bostad och bil till dator och mobil. Världen kan inte bara bestå av höns, det måste finnas får också.

22 kommentarer:

 1. Bäää! Bäää! Bäääääää!
  Även vi får kan vara lyckliga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får är trevliga djur, i lagom mängd.

   Radera
 2. Till skillnad från bikupor som dock finner superintressant det med är ett gäng höns något jag länge närt önskan och vissa planer om. Men även om det är godkänt att ha en mindre mängd i ett öppet bostadsområde som där där jag bor och trivs så skulle det inte kännas riktigt bussigt mot mina grannar, skulle nog kunna vara en störfaktor.

  Men jag har en liten dröm om att framöver hitta ett enkelt torp vid en sjö att bo i. Casha in kåken mot torpet och kanske få ut 1M emellan att ha till 10 års garanterat uppehälle. Då blev det höns på studs. Kanske aldrig blir av men det är min dröm och jag håller korpgluggarna öppna.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone om du tänkt ha tupp, men några hönor tror jag inte skulle störa så mycket. Då skulle jag vara mer tveksam till bin i bostadsområde faktiskt.

   Ingen dum dröm, tycker jag.

   Radera
  2. Insåg att jag inte har en aning, är ägg ok i din tolkning av vegitarianism? NOvo-något vill jag minnas att det heter. Jag som inte nödvändigtvis är galen i rent kött och äter mer vegetariskt än snittet utan att vara vegetarian äter gärna ägg och ser det som en av de perfekta delarna mat, nyttigt, enkelt och urgott. Den stora drivkraften till varför jag skulle vilja hålla höns.

   Radera
  3. Ovo, inte novo. Ja, det har blivit det och nu var jag tvungen att konsultera bloggen för att ta reda på när. April 2020:
   https://sparosverige.blogspot.com/2020/04/jag-har-atit-agg.html

   Radera
  4. Jag skriver jämt fort o fel o fullt av staffel. Menade ovo. :)

   Radera
  5. Ditt inlägg 2020 förklarade allt, tack! Jag är väl lite mer kär i ägg som matvara än du då, men det är jag och jag dömer ingen...

   Radera
  6. Nu när jag tagit upp din tid med mina frågor så vore det oförskämt att inte nämna min favoritäggrätt. Som så mycket anser jag det enkla är det bästa. Jag gör gärna äggröra, kanske fyra ägg för en välvuxen man mitt i livet. En medelvarm stekpanna med en skvätt olivolja. Några skivor ost hyvlas i, behöver inte vara något exklusivt, hushållsost funkar fint.

   Sedan ska det kryddas upp med lite salt o cayennepeppar. Viktigaste är att inte låta det översteka utan håll det vid gränsen av sättning, och slå av överflödig vätska. Jag äter det med välbehag som det är, men tomater o annat tillbehör gör det inte sämre!

   Radera
  7. Jag brukar steka lite grönsaker i botten, lök, eventuellt potatis, möjligen svamp. Sedan äggröra/omelett uppepå det, så blir det lite matigare än bara ägg.

   Radera
  8. Svampsäsongen närmar sig och jag har kassvis av sopp att bara hämta. Ska testa det o köpt gullök! =)

   Radera
  9. Gör det. Själv hittar jag svamp i butiken. Tyvärr bara där.

   Radera
  10. Jag menar inte att skryta, sådant är aldrig snyggt. O ibland kommer man hem närmast tomhänt, det är sanningen. Men sopp som är god mat men mycket milt och mår bra av en kompissvamp i blandningen är 99% säkert kort. Några hekto kantareller inte ovanligt. Ett par fina karljohan. Galet mycket murklor, kassar fulla om man lyckas tajma det bra. Jag går en kvart ut o letar ett par timmar. Inser att jag är gott lottad.

   Radera
  11. Är lite avundsjuk, men jag har försökt tillräckligt med svamp. Jag får plocka bär istället.

   Radera
  12. Då ska jag väl inte berätta att jag har så mycket blåbär o lingon i skogen att jag irriteras över att kliva på dem och inte ser hur någon kan plocka allt. Jag bad om ursäkt nu, ok? 🥸

   Radera
  13. Bärplockningen blir intressant i år. Ny skog. Mycket ris, men det behöver ju inte betyda mycket bär. Eller goda. Det blåbärsris jag hittar här är den typen som i stort sett saknar blad. I Sverige hade jag 3-4 olika typer.

   Radera
 3. Att du inte ska äga något, det är ju sannerligen ett stridsrop Sveriges regering jobbar efter. Undantaget de själva då givetvis, de i partitoppen ska proppa i sig enkom gåslever, tills de blir lika smällfeta som fd LO ledaren.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att leva som man lär är ingen politisk paradgren.

   Radera
 4. Ägg är otroligt nyttigt och speciellt om de är ekologiska eller från egna höns. http://matkalkyl.se/se-aggekologisktkokt.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ägg är bra skit och jag gillar tanken på att producera egen mat hemma.

   Radera
 5. Välj hönsras med omsorg. Vi har 6 hönor på en familj på 4 pers, och vi har så mkt ägg att jag börjat sälja. Många höns är fina men ger inte så mkt ägg så det lönade sig att läsa på lite. Vi hade tom ägg under vintern trots att vi inte har extra belysning

  SvaraRadera