tisdag 17 maj 2022

Nationaldag!

Sjuttonde maj! Jag behöver knappast säga vad det är för dag för även om man som svensk inte vet något annat nationaldagsdatum så har man koll på det norska. Äntligen ska jag få fira en nationaldag, för i ärlighetens namn gör man ju inte det i Sverige.

Jag gillar det norska firandet, men konstaterar att det också är big business. Det tydligaste exemplet är användandet av folkdräkt, eller ”bunad”. Ofta ärvs den från generation till generation, men familjen är ju ett pyramidspel. Den kvinna som får tre döttrar och sju barnbarn kan inte ge bunaden till allihop, och den som vill köpa in sig i systemet får vara beredd att lägga runt 50000 kr, där tyg och skräddarjobb kostar hälften och silverpyntet resten.

Men det slutar såklart inte där. Även bilen ska pyntas. På 17 maj räcker det inte med nummerskylten för att visa varifrån man kommer, självklart måste Teslan flaggas och pyntas. Här hade man ändå hoppat över de särskilda spegelsockar med norska flaggan som man kan dra över de utvändiga backspeglarna. 

Vidare måste man såklart äta och dricka ute en dag som denna. Det är kaffe, glass och den norska nationalrätten våfflor (den har väl inte officiell nationalrättsstatus, men borde ha det), gärna gräddade med gammaldags våffeljärn över öppen eld. Tårtor garneras med blåbär, jordgubbar och hallon för att tillsammans med grädden symbolisera den norska flaggan.

Som ni förstår är jag som legitimerad snåljåp inte helt komfortabel med alla dessa traditioner, även om jag faktiskt gillar konceptet och har sett fram emot att få uppleva den berömda nationaldagen på plats. I år ser jag mig som en utländsk observatör. Efter ett halvår i landet känns det lite fånigt att linda in mig själv och bilen i Norgeflaggor.

Men nästa år går jag all-in. Gratulerer med dagen, alle norske blogglesere (och alla andra)!

12 kommentarer:

 1. Jag blir så glad för din skull! Önskar dig en fin nationaldag!

  Wien-Lars

  SvaraRadera
 2. Jag hade affärskontakter med ett norskt företag för några år sedan. Vid ett tillfälle i maj när vi pratade om ledigheter (vi försökte pussla ihop när nästa möte kunde ske, det var inte lätt) så sa en av norrmännen:
  "Nu är våra barn så stora så i år MÅSTE vi inte åka in till Karl Johann och titta på Barneparaden, det ska bli riktigt skönt!"
  Barneparaden är alltså massor av barn- och skolorkestrar som går längs paradgatan och spelar musik lagom falskt.
  (Den som vill läsa lite mer om det rekommenderas böckerna om Doktor Proktor, skrivna av Jo Nesbö. Ganska roliga även för vuxna)

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara i Oslo det är flera orkestrar. I övriga landet får det räcka med ett. Och förutom barntåget kör man ett borgertåg (vuxentåg) med föreningar och studenter som firar att de nu inleder en period av tre veckors konstant supande.

   Radera
 3. Den 17:e Maj blir det väldigt uppenbart att en av mina grannar har norskt påbrå. De gör inte mycket väsen av sig, men just idag är det väldigt välflaggat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Men menar du att de inte ens lever om när det är längdåkning eller skidskytte på tv?

   Radera
 4. Det där våffelätandet lät ju onekligen lockande. Det bör du kunna gå någorlunda All-in på utan att bli ruinerad. Den svenska nationaldagen firas av mig på liknande sätt varje år. Jag knatar ner till Oscar II:s Fort och sätter mig och väntar på att de bränner av ett par salvor i kanonerna. Klart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 kr för en våffla. Jag hade inte velat slå i mig tio stycken till det priset, men en funkade.

   Radera
 5. Att vifta med landets flagga, att vara positiv till nationen - är inte det samma sak som att vara nazzzist? Ojdå, det gäller visst endast i Sverige

  (fast det är tillåtet med en liten, liten flagga på kavajslaget - men, OBS, endast om du är med i regeringen....)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det funkar övriga året (även om jag sett flaggor), men 17 maj vräker norrmännen på. En flagga i flaggstången, ett par på fasaden och ett tiotal på staketet till vartenda hus.

   Radera
 6. Bananskreller'n21 maj 2022 kl. 21:33

  Gratulerer med dagen i etterskudd! Flagg brukes rett å slett når det feires, bursdag feks. Bruk gjerne svensk hvis du ønsker, bare ikke i toget på 17. Mai, da er du gærn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bruk gjerne svensk hvis du ønsker".

   Nei, det er fullstendig uaktuellt. Men jeg hengte selvfølgelig opp norske flagg på tomten.

   Radera