onsdag 25 maj 2022

Finska rågbröd

När jag bakade glödhoppor i bloggen nämnde Romarillo finska rivna rågkakor i kommentarsfältet, så då blev jag tvungen att testa det. Utifrån de ingredienser jag har eller hade lust att skaffa fick jag ihop följande recept.

pass 1:

filmjölk, 5 dl
ljummet vatten, 5 dl
jäst, 50 gram
rågflingor, 8 dl

pass 2:

ljummet vatten, 5 dl
salt, 1 msk
ättikssprit, 1,5 msk
sirap, 5 msk
vetemjöl, 9 dl
grovt rågmjöl, 18 dl


Som ni ser är detta en tvåstegsraket. Första ingrediensgruppen blandas ihop dag 1. Sedan väntar man två dagar innan man färdigställer brödet.

Jag börjar som vanligt med att blanda ut jästen i vattnet med en visp. Se till att inte vattnet är varmare än 37 grader för då riskerar du att döda jästen.

Mixa ihop jästvattnet, filen och rågflingorna till en kladdig smet.

Sedan ställer vi undan mixen i två dagar. Själv ska jag hitta på något annat att blogga om nu när inte detta blev klart.

På den tredje dagen fixade Gud till ”stjärnorna, solen och månen” i skapelseberättelsen (för tydligen ville han, när han skrev boken, inte spoila att solen är en stjärna). Själv har jag lägre ambitioner med den här dagen, jag ska baka klart rågbrödet. Efter två dygns jäsning luktar det avslaget öl. Så här såg det ut.

I med resten av ingredienserna, mixa och låt jäsa två timmar till.

När det kommer till själva kakorna finns det lite olika varianter på hur de ska se ut. Vanligast verkar vara en rund tunn kaka som påminner om glödhopporna jag gjorde. Man kan också göra ett hål i mitten så att de mer ser ut som runt knäckebröd. Själv föredrar jag någon centimeters tjocklek. Bara att forma en boll, platta till den till önskad tjocklek och nagga den med en gaffel.

Ytterligare en halvtimmes jäsning innan det är dags för ugnen, 200 grader i 20 minuter. Egentligen tycker jag att ett tjockare bröd borde göra gräddningstiden längre, men i stort sett alla recept jag hittade såg ut så här.

Väl ute ur ugnen gör man ett snitt runt hela brödet.

Detta för att det är mycket enklare medan brödet fortfarande är varmt, och poängen är att man innan konsumtion kan riva isär brödet i två delar och breda smör på den rivna ytan.

Jag fick ihop 24 bröd. Det berodde helt på att jag hade en halvliter filmjölk kvar sedan förra bakningen och anpassade receptet efter det. Jag hade inte velat göra en större sats, men eftersom bakningen trots allt tar tre dagar (ungefär 2,9 fler dagar än mina recept brukar göra), så då hade jag inte velat göra för lite heller.

Smaken var helt okej. Lukten efter två dygns jäsning gjorde mig lite rädd, och för mig känns ättika mer som ett rengöringsmedel än ett livsmedel, men det blev ett saftigt, grovt bröd med bra tuggmotstånd. Lite kärvt finskt sådär.

18 kommentarer:

 1. Gillar du inte färg på dina bröd? De ser ju likadana ut före och efter de varit i ugnen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar nog mer om att kameran inte gillar mig. De blev klart mörkare av gräddningen, men det är en ganska mörk smet redan innan.

   Radera
 2. Påminner lite om Fazer rallarhalvor... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du nog helt rätt i! Jag har inte ätit sådana på väldigt länge, men utseendemässigt är de ju väldigt lika, och av vad jag kan läsa om dem kan jag gott tänka mig att smaken också är det.

   Radera
 3. Du käkar bröööööd

  SvaraRadera
 4. Är det ett politiskt ställningstagande att du äter bröd? något mot Centern kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är för att det är gott. Inte särskilt nyttigt, men jag nyttjar inte alkohol, narkotika eller tobak. Något måste man få unna sig.

   Radera
  2. Jag tror att du äter bröd för norges skull. fy faan.
   Finns det inga patrioter kvar!!?!?!?!!

   Radera
  3. I så fall borde jag inte ha köpt några av ingredienserna i Sverige. Men nej då, följ bloggen tillbaka så ser du att jag bakat långt innan jag flyttade från Sverige. Det första brödreceptet är från 18 juni 2016.

   Huruvida det finns patrioter kvar kan jag inte uttala mig om.

   Radera
 5. Kul med lite av varje på bloggen. För ibland blir ju recepten lite på auto och då är det bra med lite annat. Men har inte finnarna bark i brödet :)
  Beträffande tvål som du skrev om så är det något märkligt med kvinnofolk. De menar väl alla på att tvål måste vara i flytande form? Att det skulle vara bakterier annars.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finnarna har säkert både bark och spik i brödet för att det inte ska bli för fjolligt ;-)

   Jag vet inte vad de menar och självklart finns det kvinnor som tänker som män i frågan och tvärtom, men generellt tror jag kvinnor är mer noga med doft och konsistens medan män vill bli rena och struntar i detaljerna.

   Radera
 6. Kul att du provade Rågkakorna.
  Såg riktigt fina ut. Om du inte tyckte dom var tillräckligt Finskt tuffa, så låt dom torka ett tag.
  Så har du fått ett knäckebröd som tål att bita i. ( Om du har tänder till det? )  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, tuggmotståndet var fullt tillräckligt, även om jag tänkte på det, att de går säkert bra att torka.

   Radera
 7. Hej Sparo!
  Öllukten är eftersträvansvärt, eftersom det är en surdeg du sätter med fördelen. Ättika förstärker syrligheten bara.
  Om du vill fortsätta med surdegsbröd, vill jag tipsa dig om a) bloggen "tankar om bröd",
  b) Han Hedhs bakbok om bröd och c) Skåra Gårds Bageri (här på Västkusten, mellan Ytterby och Rörtången. (de har haft praktikanter ibland).
  Ska testa ditt recept på finskt rågbröd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta bristande språkriktighet. Skriver just nu på mobilen.

   Radera
  2. Hej och tack för tipsen! Egentligen är jag ingen surdegskille. Fick en surdeg som jag matade och bakade på ett tag, men kom på att jag inte gillar smaken tillräckligt mycket för att fortsätta med det. Men just det här brödet gillade jag.

   Radera