onsdag 4 maj 2022

Gratis går bort

Gratis är gott, sägs det, och visst är det så. Risken är dock att det som inte kostar något behandlas som om det vore värdelöst. Jag minns t ex när jag uppträdde på standup-klubbar som inte tog inträde. De kunde ibland ha väldigt bra uppträdanden av namnkunniga artister, men just för att det var gratis ramlade det ofta in något sällskap som inte var ett dugg intresserade av annat än billig öl och som tyckte att det mest störde att det stod någon på scenen och pratade. Ett inträde så lågt som en tjuga gjorde förutsättningarna för artisterna så mycket bättre.


Kolla, det står någon där!

Jag läser att massor av par bokar kostnadsfri, borgerlig vigsel. Det är inte så att jag tror att det lurar folk som inte tänkt gifta sig att göra det bara för att det är gratis. Däremot bokar de utan att dyka upp. Då står en vigselförrättare där och kostar pengar ihop med lokalen. Giftaslystna som är dåliga på att planera (”Jag visste väl att vi hade något inbokat idag!”) berättar att det inte gör något. Eftersom det är gratis är det bara att boka en ny tid.

Lite likadant har det ju varit med passtiderna, vilket en del satt i system och bokat upp gratistider som de kunnat sälja vidare. Det kostar ju ändå att få ett nytt pass, så då skulle polisen kunna ta en hundring i förskott. Vips, så skulle det vara gott om lediga tider.


Nummer 58. Fem-ti-o-åt-ta...

Jag slarvade bort mitt bibliotekskort för några år sedan och fick betala för att få ett nytt. Bra! Jag tycker inte att det vore fel att ta en symbolisk slant även för det första kortet, då försvinner säkert färre.

Har jag plötsligt förvandlats till en grinig gubbe som vill införa avgift för allting? Nej, jag har varit en grinig gubbe sedan jag var 20, om inte längre. Det är bara det att jag inser att avgifter har sina poänger och att gratis inte alltid är bäst. Förresten är det inget av dessa exempel som är gratis, bara kostnadsfritt, vilket betyder att det betalas på annat sätt.

36 kommentarer:

  1. Jag håller med!
    Inget är gratis eftersom det betalas med skattemedel. Dock gillar ju sossarna att slösa med andras pengar... Socialbidragspartiet är vad det är. Där finns inget att hämta för en hederlig arbetare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag imponeras av er som kan särskilja de olika politiska partierna.

      Radera
  2. Borde va avgift på allt som är avgiftsbefriat om man skiter i att avboka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett riktigt uselt beteende att slösa andras tid och pengar, oavsett om det är kommunen eller grannen som drabbas.

      Radera
  3. Bananskreller'n4 maj 2022 kl. 13:09

    Prøv å gi bort ting på Finn som likevel har noe av verdi. Dønn umulig. En haug av interessenter melder seg, og for å være grei gir du de litt tid til å dukke opp. Når både første-, andre- og tredjemann plutselig ikke svarer, så har det gått så lang tid at ingen av de andre lenger er interessert. Fint nok tenker du, da kjører vi etter førstemann til mølle prinsippet med det resultat at folk blir sure fordi du nekter å reservere til akkurat dem. Legg ut samme gjenstand til 160 kr, du får da få men interessenter av høyere rang, og ender ofte opp med 200 kr grunnet mangel på vekslepenger. Enkelt å greit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nei da! Jeg har tatt emot to skaper fra en Finn-annonse (og nok to skaper som sto langs veien med "Gis bort!"-skilt.

      Jeg synes det også er et problem å selge på Finn (eller Blocket i Sverige). En rar ting er at du får spørsmål som "Er prisen per stykk eller for alle tre?" og når jeg svarer att priset er for alle svarer de ikke. Jeg lurer iblant på om det vore bedre å svare "per stykk" :)

      Radera
    2. Bananskreller'n4 maj 2022 kl. 14:15

      Må bare prøve seg på "gis bare bort til svensker", så kan en samtidig høste godhetspoeng gjennom favorisering av en minoritetsbefolkning :) Men skal kanskje ikke se bort fra store sprik i mentalitetsforskjeller mellom hovedstadsregionen og distriktene. Sikkert ikke like ille overalt, så min lille anekdote må nok tas med en klype salt, ja.

      Radera
    3. Det var veldig rasistisk ;-)

      Radera
    4. Bananskreller'n4 maj 2022 kl. 15:16

      Slike utsagn brukes ikke på denne side grensa ;)

      Radera
  4. Det här med email är ett jäkla skit, det kostar ingenting att skicka. (alla har väl upplevt vilka problem det medför)
    Vad sägs om en avgift om tex 1 kr (10 cent, euro eller dollar) per email?
    Eller så vänder vi på det, och ser till att mottagaren får motsvarande belopp per email. För var skulle annars dessa portopengar ta vägen? Kungliga Postverket är ju knappast någon lysande idé. Jo, det ska ju naturligtvis gå till FN...Nu har lobbyisterna fått en god idé de kan jobba med, de ser säkert till att få procent på beloppen som slussas till FN, så det blir en mycket lönsam intäktsström för lobbyisterna.

    Självklart skulle detta gälla alla sorters textmeddelande förutom email, som DM i div sociala medier, och även SMS i den mån de inte tas ut någon rörlig avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, fy tusan! En krona per mejl vore helt förödande. Särskilt om pengarna går till något så oseriöst som FN. Jag hade föredragit valfri maffiaorganisation.

      Radera
    2. Vad är det du tycker är oseriöst med FN?

      Radera
    3. Korruptionens högborg, ansvariga för merparten av världens svält, krig och fattigdom? Det mesta faktiskt.

      Radera
    4. Vad tycker du om Nato? Är det en dålig ide att Sverige går med?

      Radera
    5. När man är dåligt påläst och saknar motargument så hoppar man vidare till nästa fråga. Sandlådenivå på Vad tycker du om Nato? NATO skrivs dessutom med versaler.

      Radera
    6. Jag bor inte i Sverige och vill inte ha någon stark åsikt om det, inte ens om ifall det ska stavas med versaler. Men okej, med tanke på att en rätt stor andel av världens krig efter andra världskriget (troligen en majoritet, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_NATO_operations) initierats av eller har Nato/NATO känns benämningen "fredsbevarande allians" en aning felaktig.

      Hur som helst handlar det här inlägget varken om FN eller NATO, så jag är helt med på att gå vidare.

      Radera
    7. Anonym : Det var en fråga, inte ett påstående eller åsikt.

      Radera
  5. Bra att du tar upp skillnaden mellan "gratis" och "kostnadsfri". Jag arbetar för en digital aktör, där det ofta frågas om saker är gratis. Jag svarar då "nej", det kostar, men inte för dig.

    Gällande politiska partier har du en poäng i att de går mot likriktning. Jag ser dock fortfarande en tydlig särskiljande linje mellan de klassiska vänster och högerpartierna, där det handlar om ett samhälle baserat på staten och bidrag, eller eget ansvar och egna ekonomiska möjligheter.

    /Christoffer S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag önskar att jag såg den skillnaden, men det verkar sitta i ryggmärgen på alla politiker att försöka uppfostra folket medelst straffskatter.

      För 30-40 år sedan, typ på Gösta Bohmans tid, stod högern för mer av eget ansvar. Det dog nog med Bildt.

      Radera
  6. Tycker att en hel del grejer skulle vara dyrare. Biobesök till exempel.

    Skulle en biljett kosta en femhundring är jag nästan säker på att det skulle vara tyst, rent och förmodligen gott om plats. Bättre för den som är villig att betala helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kostar de nu? Själv skulle jag vara mycket tveksam att betala över en hundring och den gränsen passerades väl nästan på 1900-talet.

      Radera
  7. Tur att man har koll på bibliotekens lånekort! Skrämmande tanke vad som skulle kunna hända om de kom i felaktiga händer! Tur att vi har så bra koll på passen i alla fall... https://www.svt.se/nyheter/inrikes/60-000-svenska-pass-tappas-bort-i-ar

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pass är förvisso ännu värre, men om någon lånar hundra böcker på mitt kort som jag blir betalningsskyldig för vore det surt.

      I Norge får man förresten bara två pass. Tappar du det en tredje gång får du klara dig utan:
      https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/P3Qab0/terje-mistet-tre-pass-faar-ikke-nytt

      Radera
    2. Ser ut som de har ungefär samma regler som i Sverige, man kan i normalfallet endast få tre pass inom en femårsperiod i Sverige sedan ett par år tillbaka. Undantag görs om man till exempel lämnar in ett pass där sidorna för stämplar/visum är fulla pga att man reser mycket i tjänsten vad jag förstått det som.

      Radera
    3. Bra ifall de har stramat upp regelverket i Sverige. Då slipper vi sånt här i framtiden:
      https://sverigesradio.se/artikel/1710826
      "Det visar sig att runt 200 000 svenska pass är på drift. Alltså pass som fortfarande inte gått ut, och som även om de spärrats i Sverige går att använda i andra länder. Passens ursprungliga ägare har begärt ut nya pass. I Göteborg finns en man som fått ut 12 pass på sex månader. Bara i år så har 37 315 pass försvunnit."

      Radera
  8. På samma ämne kan man ju undra vad som skulle hända med samhällets effektivitet ifall vi sänkte skatterna massivt och lät folk betala för det de nyttjar istället? Vi kanske tom skulle få en kollektivtrafik i Stockholm värd att använda? Eller köer i vården som försvann? Osv.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att man får betala för det man använder och slipper betala för det man inte använder -> alltså det V kallar "orättvisa". Jag har aldrig förstått det där.

      Radera
    2. Vad jag tror att V menar är att alla inte har råd att betala för allt själva och därför behövs skatter till bla skola och omsorg. Varför ska allt handla om en själv hela tiden. Det finns 542 miljardärer i Sverige, även fast vi har det skattetryck som vi har, så gnällande om för höga skatter handlar mera om egoism än värnande om jobben och välfären som en del hävdar.

      Radera
    3. Jag har full respekt för att man tycker att rika och framgångsrika ska stötta sämre lottade. Det som stör mig är när man hänvisar denna fördelningspolitik till rättvisa när det ju är precis tvärtom.

      Radera
    4. " Inte har råd att betala själva" ? Högst subjektivt påstående det där. I Sverige är det bevisligen som så att fler än 1 miljon inte vill ha råd själva. De valde Sverige för bidragsförsörjningens skull, trots att de inte delar en enda av våra värderingar och vill leva i parallellsamhällen. Det är både farligt och orättvist på riktigt.

      Radera
    5. Det är onekligen lättare att få råd själv om man måste än om staten går in med mellanskillnaden.

      Radera
    6. Generaliseringar som vanligt i kommentatorsfältet.

      Radera
    7. Fast ingen kommentar har varit lika generell som din. Det är svårt att försvara sig eller utveckla och specificera när man inte ens vet vilka kommentarer du menade och vari din kritik ligger.

      Radera
  9. Kan du inte skriva ett blogginlägg om hur det kom sig att du blev "ståuppare"? Gärna kryddat med lite skvaller om kändisar. Ju smaskigare skvaller desto bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njae, dels har det väldigt lite med ekonomi att göra, dels har jag lämnat det där nu. Känns inte lockande, faktiskt.

      Radera