onsdag 11 maj 2022

Inlägg 2000

Det trodde jag inte när jag drog igång bloggen en aprilmorgon 2016, att jag sex år senare skulle ha skrivit tvåtusen inlägg, det är ju typ en bibel. Några gånger de här åren har läsare berättat att de hittat min blogg och börjat läsa ikapp från start. Skulle någon göra det nu får jag nästan dåligt samvete.

Då, 2016, var tanken att fixa fler textkunder på ekonomiområdet och komma i kontakt med människor med intresse för privatekonomi och börsen. För att få en flygande start bestämde jag mig för att inledningsvis lägga upp ett inlägg per dag. Sedan gick månaderna och jag fortsatte av bara farten. Senare har jag upptäckt att läsarantalet minskar på sommaren, så då har jag gått ner på varannandagsbloggande, ungefär under skolornas sommarlov.

Visst har jag idétorka ibland och visst upprepar jag mig en del. Någon gång har jag skrivit klart ett helt inlägg bara för att upptäcka att jag redan bloggat om exakt samma sak med ungefär samma vinkel, så då har jag markerat hela det nya inlägget och tryckt på delete.

En viss ämnesförskjutning kan märkas. Jag var mycket mer aktieintresserad från start och bloggade om börsen flera gånger i veckan. På senare tid har det blivit mer spartips. 2021 flyttade jag till Norge. Sedan dess har jag bloggat en del om livet och företagandet här, och skillnader mot Sverige. I maj 2022 har jag precis fått hem mina första bikupor och tänker att det nog blir en del självförsörjning och biodling i bloggen framöver.

Där har jag förresten upptäckt ett språkligt problem. Jag har träffat svenska biodlare och läst svenska böcker om biodling, men det är i Norge jag gått kurs och lärt mig hur det funkar. Jag pratar aldrig biodling på svenska, så när jag ska skriva om det i bloggen hittar jag inte orden. Jag kan ju inte blanda in ord som birøkt, dronninggitter, fôr, skattekasse, parekube, trekk och bifolk. Jag känner mig lite som när Dolph Lundgren hade filmat i USA i tre veckor och mötte upp pressen på Arlanda med värre brytning än Billy Butt och Tony Irving tillsammans.

Nåväl, jag skriver fortfarande på svenska för svenska kunder, så i andra ämnen ska jag nog minnas modersmålet. Förresten funkade planen, tack vare bloggen har jag både fått textkunder och lärt känna likasinnade, på och utanför nätet.

Men ska det bli tvåtusen blogginlägg till är jag beroende av läsare. Det är fantastiskt när ni skickar tips och uppslag, på mejl, Twitter eller här i kommentarsfältet. Dels för att det underlättar bloggandet, dels för att jag ser det som ett förtroende när ni tror att jag kan tillföra något gällande en nyhet eller ett fenomen. Så jag tackar för alla interaktioner och håller tummarna för fler framöver.

32 kommentarer:

 1. Tack för en bra blogg, kommenterar sällan men läser dagligen!

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat med 2000 inlägg på så relativt kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det känns som många. Hade jag skrivit (mer rimliga) ett inlägg i veckan hade det tagit 40 år. Sedan kan man alltid hävda att kvaliteten blivit därefter, man kan inte frälsa alla :)

   Radera
 3. Alltid intressant och läsvärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var ett fantastiskt betyg, tack!

   Radera
 4. Wow - 2000 inlägg, grymt bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kan jag säga... Jag har för mycket fritid :). Tack!

   Radera
 5. Vill du ha sällskap så kontakta en imam. Se på UG https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/avslojar-shiamuslimska-imamer-i-sverige-viger-kvinnor-som-kops-for-sex

  Eller vettigare - skriv ett inlägg om företeelsen. Kanske med vinkeln om att ha flera jobb eller att styra om sin karriär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! För bloggen alltså, att köpa mig ett äktenskap med en svensk muslim känns inte lockande.

   Spontant känner jag mig för dåligt insatt i islam för att kunna blogga om detta, men jag ska grubbla på det. Själva programmet tror jag inte att jag kan se eftersom SVT brukar spärra aktuella program för utlandet.

   Radera
  2. VPN. Kan rekommendera Mullvad. Fast å andra sidan finns det ingenting på svensk television som kan motivera VPN-kostnaden på 50 kronor per månad.

   Radera
  3. Nej, det gör ju inte det. Kan jag slippa undan teknik så gör jag det i möjligaste mån.

   Radera
 6. Ser dagligen fram emot nästa inlägg. Tack!

  SvaraRadera
 7. Imponerande Sparo! Ännu mer imponerad blir jag av att du alltid svarar på kommentarer till dina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag försöker, även om jag ibland gör undantag för kommentarer som inte känns som att de vill ha svar. Men rent allmänt tycker jag att det är min del av dealen. Jag (och andra bloggare) kan knappast förvänta mig att folk ska lyssna på mig om jag inte tänker lyssna tillbaka.

   Radera
 8. Där ser man. Själv tappade jag stinget vad gäller själva blogg takten. Så numera blir det lite längre mellan inläggen, när andan faller på helt enkelt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite på-eller-av-människa, men det kan absolut hända mig med.

   Radera
 9. Aktiebloggen.nu11 maj 2022 kl. 22:47

  Bra jobbat och tack för din underhållande blogg!

  SvaraRadera
 10. Läser varje dag! Håller inte alltid med dig men tycker om att ta del av dina (mer eller mindre) kloka tankar.
  /Christ333r

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hålla med är frivilligt, så länge man håller god ton när man kommenterar.

   Radera
 11. Ett dagligt besök på sparobloggen är lika viktigt som dagens första Kaffe. Pricksäkert och humoristiskt så det förslår. Kommenterar inte ofta, men läser dagligen.
  Fortsätt kämpa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Morgonkaffebetyg var verkligen inte illa.

   Radera
 12. Jag är en av de där som läst ikapp från inlägg 1. Men det var ett gäng år sedan så det var inte något sisyfosarbete. Jag älskar att man kan lita på att klockan 09.00 kommer det ett nytt inlägg, och kvantitet är inte något hinder från kvalitet som jag uppfattar det. När det någon gång dyker upp något ämne som är mig egalt så är det bara att rycka på axlarna och invänta nästa inlägg, något som nästlat sig in som en del av min dagliga rutin. Det behöver på inget vis betyda att det var ett lågkvalitativt eller dåligt inlägg.

  Jag tycker bloggaren har all rätt i världen att gå på halvfart under sommarveckorna, men jag saknar något varannan dag. =)
  Sedan är ju interageringen som jag skrivit förr, samt regelbundenheten, vid sidan av humor och tänkvärda tankar anledningen till att det är favoritbloggen. Here's hoping for 2000 more!
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så måste det bli, jag kan inte varje gång skriva något som intresserar alla. Jag känner själv att en del inlägg är av lägre intresse, men det är inte säkert att läsarna är överens. Dagar då jag har dåligt med tid att kommentera publicerar jag med fördel ett inlägg jag inte förväntar mig så många kommentarer på, och det slår fel nästan varje gång.

   Vi får se om det blir 2000 till, jag lovar inget. Såg när jag skrev detta att jag vid inlägg 1000 inte hade några stora förhoppningar på att komma hit till 2000.

   Radera
 13. Tack för en tänkvärd och kul blogg. En del övergår mitt förstånd, men men vad gör det. Har haft stor behållning av att läsa här./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror "övergår mitt förstånd" är ditt snälla sätt att skriva "är ganska ointressant", men det är okej :)

   Radera
 14. Tack för en bra blogg. Läser varje dag. Fortsätt gärna så länge du vill och orkar. Jag har lärt mig mycket.

  SvaraRadera
 15. Sparo-läsningen är en del av morgonfikat här på jobbet numera. Så fortsätt gärna så länge du orkar, vi är många som uppskattar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick jag bilder av att hela kontoret diskuterar dagens inlägg i grupp i fikarummet. Mitt ego är inte större än att jag inser att det var att dra det för långt, men det sägs bra att ha drömmar :)

   Radera