torsdag 19 maj 2022

Jag går och fiskar

Jag har inte fiskat på säkert 30 år. Jag ser inte vitsen att fiska för att slänga i fisken och jag äter inte fisk. Men när jag nu fått katter att försörja med mat (de gånger de inte smaskar i sig traktens möss och fåglar) tänkte jag att fisk väl är populär kattföda. Det har jag läst i Pelle Svanslös.

Så häromdagen var det dags. Med gammal utrustning som jag fått gratis gav jag mig iväg till närmaste fiskesjö. Och plötsligt hände det.

Väl hemma igen ställdes jag inför nästa problem. Hur tusan rensar man fisk? Det har jag förmodligen aldrig gjort, men jag har sett det göras och hur svårt kan det vara? Först huvudet.

Sedan sprättade jag upp den och tog ur inälvorna. Bort med fenor och ryggrad så började man kunna ana en slags filé. När ämnet kommit upp här på bloggen, men även i samtal med IRL-kattägarkompisar, har jag uppmanats att koka fisken innan jag serverar den till katterna, så det gjorde jag.

Jag inser att det hade gått att göra ett seriösare rensningsjobb, men när de ätit andra djur har de inte fått hjälp alls och de brukar ändå slinka ner, så jag kände att det borde duga. Upp till bevis.


Vafan, äter du den där skiten när det finns våtfoder?!

Nej, det kan jag inte påstå att hon gjorde. Min mest matglada pälsboll tog ett par tuggor medan den andra fnös. Då testade jag att mosa hela anrättningen med en gaffel. Det fick henne att prova en tugga till innan tallriken lämnades åt sitt öde.

I ett sista desperat försök att blidka mina fyrfota vänner stekte jag fisken. Någon bloggläsare berättade att hans/hennes katt älskade stekt ägg (det gör inte mina), så kanske var det stekyta som saknades? Nej, den här gången var intresset noll, nu fnös bägge.

Vad tror ni, gillar de bara inte abborre eller är det kört med fisk? Jag har fått hela min barndom förstörd nu. För mig är det uppenbart att Gösta Knutsson ljög i Pelle Svanslös. Lögnare, sa Bill. Mytoman, sa Bull.

51 kommentarer:

 1. Katter är kräsna och gillar inte variation. Men du kan testa att blanda i lite mosad fisk med vanliga maten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Så mycket fiskande lär det ändå inte bli att de hade fått enorma mängder.

   Radera
 2. Katter har bestämda uppfattningar om vad de vill äta och det är fruktlöst att försöka ändra på en katt som bestämt sig (i vilket avseende det vara må)Jag har iallafall aldrig lyckats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så, men när jag bytt foder har de alltid gett med sig efter några dagar. Fast då har de ändå ätit från början, om än lite tveksamt. Det här var nästan att betrakta som matstrejk.

   Radera
 3. Haha den kanske var för tillagad helt enkelt? Det kan nog bli svårt att få vuxna katter att äta fisk om de aldrig fått det förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu minns jag inte varför folk sa till mig att den inte skulle serveras rå, men det fanns någon anledning, det var inte ren sushifobi.

   I våtfoder har de åtminstone fått lax, men troligen även annan fisk. Huruvida de tidigare ägarna gav dem "the real deal" vet jag inte. Jag tror inte att de fiskade, men jag har sett att det säljs fisk i butik, så kanske därifrån.

   Radera
  2. Det har att göra med att fisk kan ha små vänner i dem (läs parasiter). Får tyvärr dock förstöra din barndom, katter fångar inte fisk som del av sin diet (det är helt påhittat från människor) på samma sätt som det påhittade iden att torr mat är naturligt och hjälper deras tänder.

   Radera
  3. Jag hoppas att förslaget om att frysa fisken i tre dygn ska ta bort parasiterna. I annat fall är det väl gissningsvis inte mer parasiter i fisk än i möss som de redan äter.

   Jag sa inte att de fångade fisk (för det minns jag inte), men att de åt fisk när den serverades av människor. Men jag har börjat acceptera att Gösta Knutsson var mytoman. Jag slår vad om att katter inte ens kan prata ;-)

   Radera
 4. Min salig katt fick då och då rå orensad strömming. Det gillade han skarpt, och blev drygt 17 år innan han lämnade in. Jag har aldrig hört att man ska tillaga fisk till katterna. Verkar tillrättalagt av stadsbor 😊 /Elise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma med den som fanns i mitt barndomshem. I vanliga fall fick den torrfoder och mjölk (den som säger att katter inte ska ha mjölk får tala om det för katten. Den vägrade vatten). När det vankades färsk fisk så slukades det från stjärtfenan och framåt, möjligen att huvudet lämnades när man fått fisk i några dar. Annars så fångades möss och en o annan fågel. Rekordet var en gräsand(!) som grannen hade sett att den kom släpandes på. Men den lyckades smita och flyga iväg.

   Spargrisen

   Radera
  2. Det låter som att jag blir tvungen att testa rå och orensad nästa gång. I och för sig skönt att slippa rensa, och egentligen tror jag att katterna vet bäst vad och hur de ska äta.

   Gräsänder har de nog inte haft tillgång till, men mindre fåglar uppskattar de. En liten kungsfågel försökte den ena smita in med i käften häromveckan, halvdöd, men det satte husse stopp för :)

   Radera
 5. Farsan har en katt som gärna jagar sork. Han (katten, inte farsan) käkar bara främre halvan, och låter resten ligga utspritt på gräsmattan. Om man inte ser sig för när man går barfota utomhus, så lär man sig snabbt att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Muslik har jag fått skotta upp. Sork har jag lyckligtvis inte.

   Radera
 6. Brukade ge våra katter abborre. Brukade rensa som du och även dra av skinnet och klippa i små bitar över ryggen och servera rå - mycket populärt och katten försökte rycka fisken ur handen, var rädd jag skulle klippa morrhåren.

  Antar de som rekar kokning är rädda för mask, men kom igen de äter ju rått ute ändå.

  Riktigt färsk sill gick bra också, men gädda eller mört fungerade inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ha låtit bli att koka abborrarna, eller också är mina kräsnare än dina.

   Radera
 7. Mina kattrackor/rackare har sedan min allra första katt visat en förkärlek för rå strömming och ännu hellre kokt gädda, denna knappt ätbara firre. Men den mosas in i sådan mängd att man undrar hur mycket magen kan tänjas…
  Men det har inte gällt till 100%, en del av dem har haft helt andra åsikter om vad som är föda. Är det ändå utekatter så spelar väl tillagning ingen roll, men rå gädda har ingen ätit än.
  Skitfiske på dig!
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att de vill att vissa arter kokas och andra är råa, men intressant att höra att det finns olika bud om detta.

   Radera
 8. Hej!

  Tänk bara på att inte ge tillagade ben till missarna. Benen hårdnar vid tillagning och kan flisa sig och bli som vassa nålar som kan sticka hål på magsäck/tarm = livsfara! Detta gäller alla sorters tillagade ben.

  Däremot funkar det att ge råa ben, för de är mjukare och löses upp av magsyran, till skillnad från ben som tillagats och hårdnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det hade jag inte en aning om!

   Radera
 9. Man brukar rekommendera att frysa fisk (minst 72 timmar) som ska ges rå, på grund av parasiter. /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Då går man ju miste om den krispiga känslan av nyfångat, men det är inte omöjligt att de struntar i den. Frysar har jag gott om, så det är väl säkrast att göra det då.

   Radera
 10. Jag rensar inte fisken till katterna. kokar den försiktigt, så att den inte går sönder, Det är mumma för katter. Så kan man ta bort ryggrad och fenor, även huvud, efter kokningen. Vatten i kastrullen före fisken så fastnar det inte, lättare att diska. All småfisk duger, finfint protein. Ibland har jag tillsatt en smula dill så doftar det lite bättre..........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju ungefär så jag gjorde (fast utan dill) och det dög inte alls.

   Radera
 11. Rensa och tillaga fisk till katten?!? Ni är roliga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick helt efter vad fiskätande kattägare sagt åt mig, men eftersom katterna inte höll med får jag tänka om.

   Radera
 12. Rått är gott,

  hälsar
  Katten Måns

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om jag minns rätt ljög Måns rätt friskt ;-)

   Radera
 13. Vår katt gillade rå fisk och den var inte (alltid) så rensad. Kanske ska prova om de gillar mörten, braxen eller gäddan bättre. Abborren är annars en väldigt nyttig fick med enormt mycket D-vitamin. (kan du kontrollera i matkalkyl.se) Bra på vintern...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur lätta de andra fiskarna är att hitta. Hittills har jag bara metat och då är åtminstone gädda utesluten. Mört borde finnas, men jag har inte sett någon.

   Radera
 14. Vad jag vet gillar inga katter mört. Det lär vara för mycket ben..../Elise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som människor då. Alltså inte att vi har för mycket ben, men vi äter inte mört.

   Radera
 15. Jag är imponerad över tiden du la ner på detta! Du är sannerligen en engagerad kattägare numera :)
  Trist att de inte är särskilt imponerade över dina jägar-skills. Du får överlämna jagandet till damerna hädanefter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick ju till ett blogginlägg på detta sätt :)

   Men jag ser mig som superengagerad. Det är ett himla styr med mat och vatten, kattsand och inte minst att plocka fästingar från dem (det där fästingmedlet verkar helt värdelöst).

   Men det är det värt! I går kväll hoppade ena katten upp i sängen och fram till mitt huvud. Jag la handen på ena tassen som hon snabbt drog till sig. Sedan stod hon och funderade en stund innan hon försiktigt förde tillbaka tassen mot handen. Jag flätade in den mellan två fingrar varpå hon la sig tillrätta mot min bröstkorg. Sedan låg vi där, tass i hand, hela natten. Och ja, jag inser att skillnaden mellan mig och "kattanter" börjar bli hårfin.

   Radera
  2. Det fick du! :)

   Oj, är det? Hur ofta byter du kattsand egentligen? Uträttar de inte sina behov ute?

   Men åhh, jag blev alldeles rörd när jag läste det där! Snacka om att de har accepterat dig som en familjemedlem :) Katter brukar inte vara så förtjusta i det där med att hålla tass, så fint att hon gick med på det ändå.
   Haha, jag tror vi kan konstatera att du är en riktigt "kattgubbe" nu :)

   Radera
  3. Har haft en toa åt dem över vintern. Blir det bara några dagar med varmt väder nu tar jag bort den för på sommaren är de mest utekatter. Blir liiiite trött när de kommer in, kissar, skvätter sant över hela köket och går ut igen :(

   De här katterna var extremt skygga från början. Första månaden fick jag knappt klappa dem. Nu sitter de i mitt knä och väntar tålmodigt medan jag rycker bort fästingar ur innerörat på dem.

   Radera
  4. Ahh, ok. Ja, det är irriterande. Förstår om du inte vill lägga mer pengar på kissarna, annars kan jag tipsa om kattlåda med tak som åtminstone gör det lite knepigare för dem att sprätta runt sanden. Och varför har du lådan i köket?

   Det är fint! Du har sannerligen vunnit deras tillit :)

   Radera
  5. Med tak? Jag tänker mig att högre väggar vore tricket. Fast de är redan ganska höga.

   Det faller sig naturligt att ha den i köket, det är så att säga deras hall och lättaste rummet att städa.

   Radera
  6. En sån? https://www.zooplus.se/shop/katt/kattoaletter_kattvard/overtackta_kattlador/savic/337699?variantid=337699.1&abd=true&mkt_source=1419534&gclid=Cj0KCQjwm6KUBhC3ARIsACIwxBgBE_1_9dr33AppxCUhGywPT8_lFZqXTWv3pQIBi66ri4wSv7yziSgaAoHrEALw_wcB
   Eller sån? https://shop.firstvet.com/se/produkt/hop-in-kattlada?options=3665&values=6924&gclid=Cj0KCQjwm6KUBhC3ARIsACIwxBjrJTB7wDcrQ9fKRqco6pPoN7QZME_50ribac6TGuTM2G64rBJMdv4aAgLXEALw_wcB

   Radera
  7. Från den första borde de kunna spruta sand åt ett håll (och det är i stort sett det mina gör). Den andra fattar jag inte riktigt. Ska de alltså hoppa in i den där? Nog för att katter gillar lådor, men det där ser ju mer ut som en kattfälla :)

   Men rimliga priser, så jag får ta en funderare efter sommaren.

   Radera
  8. Absolut, om de öppnar luckan och skvätter runt så kommer det så klart komma sand utanför. Men tanken är att katten ska skvätta runt med luckan stängd :)
   Vad gäller den andra så är meningen att de ska hoppa in för att uträtta sina behov. Brorsan har sån till sin katt och är nöjd. Sanden katten får under tassarna lossnar förhoppningsvis på taket när den hoppar upp ur lådan. Du får fundera på vad du tror att dina damer kan klara av :)

   Radera
  9. Så luckan på ettan stängs automatiskt efter dem? Det är så dåliga bilder, eller också är det jag som är trög. Går luckan upp med gångjärn inåt? Hur får de i så fall upp den när de ska ut igen?

   Radera
  10. Katterna puttar upp den med huvudet när de går in och ut. Den sitter på små gångjärn och de kan alltså putta upp den oavsett de går ut eller in :) Googla, det finns säkert filmer som visar hur det går till ;)

   Radera
  11. Mina katter är smarta, så det klarar de säkert utan att först kolla instruktionsfilmer ;-)

   Radera
  12. Hahaha, det är snarare deras husse jag misstänker kan behöva en instruktionsfilm då och då ;)

   Radera
  13. Aha, du menar så? Det hade jag aldrig kunnat räkna ut ;-)

   Radera
 16. Våra katter gillar rå fisk och rått kött. Är det tillagat så rör de inte det, då väntar de hellre på att de får sitt torrfoder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå pratade jag med en kattägare IRL och fick minst ett tips på bloggen om att man skulle koka innan. Men äter de inte (och det gjorde ju inte mina heller) är det ingen större idé. Ska testa rått efter några dagars frysning nästa gång.

   Radera
 17. Vi har ingen kattlåda alls. Däremot kattlucka så han kan gå in och ut som han vill. Kan alltså aldrig bli instängd och kissnödig om vi är borta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det er en annan lösning. Jag har vansinnigt krångliga dörrar här och vänner har sagt åt mig att det inte är säkert att de skulle börja använda kattluckorna även om jag skaffade sådana. Kanske särskilt eftersom de bott här i 5-6 år och aldrig haft det.

   Radera
 18. Hej Sparo!
  Vad är det för ineffektivt fästingmedel du använder? Om du vill byta, är ett välfungerande tips Frontline, som man droppar på huden i nacken ungefär var 6:e vecka. Funkar toppen för vår katt.
  Jag blir så glad att läsa att katerna och du trivs ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr Frontline jag använt. Enligt min förpackning (100 mg/ml) ska en dos räcka 3-4 veckor för fästingar, men åtminstone efter två veckor är det heeelt verkningslöst på mina katter, men möjligen funkade det som det skulle första veckan. Nu efter tre veckor noppar jag upp till fyra fästingar per katt och dag.

   Men ja, annars trivs vi bra ihop. Fast lite griniga blir de på att husse alltid ska rycka dem med en pincett.

   Radera