tisdag 10 maj 2022

Vad göra själv?

Jag vet att en del tycker att jag gör för mycket själv när jag envisas med att bygga och måla, eller till och med meka bil som jag verkligen inte är bra på. Ibland har kritikerna rätt, men det är inte alltid lätt att veta, ens för mig. Man får pröva sig fram i livet.

I biodlingen har jag hittat en hobby där man kan dra det hur långt som helst. Den som vill kan pressa vaxkakor av egensmält vax, snickra ramar och till och med bygga egna bikupor. Så långt tänker jag inte gå, men jag ska i alla fall sätta vax i köperamar med hjälp av el som gör att pianotråden i ramen smälter vaxet på plats.

Mycket handlar om i vilken skala man jobbar. Med fyra kupor kan man inte köpa sockerlösning pallvis, för man kommer inte göra av med flera tusen liter. Den som har hundratals kupor har tvärtom inte möjlighet att göra allt från grunden utan att anställa ett helt team.

Det här går att applicera på lite av varje. För ett tag sedan fick statsministern skit för att hon anlitat en städfirma som anställt personer utan arbetstillstånd. Det skulle hon ha, men de som gnällde över att hon inte städar själv tycker jag är tramsiga. Det är rimligt att Sveriges regeringschef köper hushållsnära tjänster.

Den som hatar att städa och har råd kan absolut göra likadant även om de så jobbar deltid. Det är upp till var och en, men här är några aspekter jag tycker är värda att begrunda innan man tar beslutet.

Pengar

Man måste ha råd att lämna bort jobbet, annars får man tänka om. Självklart, kan tyckas, men hur många är det inte som köper nästan all mat färdig, lämnar in bilen för däckbyte osv, som i nästa andetag gnäller över hur svårt det är att få lönen att räcka till?

Tid

Hur lång tid tar det egentingen? Det är lätt att välja bort saker av bekvämlighetsskäl under förevändningen att man inte hinner. Själv bakar jag allt bröd själv. Det är en sådan grej många säger sig inte hinna, men då tror jag inte att man försökt. Den effektiva tiden för att baka några limpor är kanske en kvart. Resten av tiden står degen på jäsning eller brödet i ugnen och då kan man ju göra något annat.

Nyttigt

Vad återstår av livet om man väljer bort allt som är tråkigt, bara glädje? Tyvärr inte. T ex behöver våra kroppar röra sig vare sig vi vill eller inte. Visst kan man ta bilen för att spara tid, men om du då  känner behov av att klämma in ett spinningpass hade du lika gärna eller hellre kunnat cykla eller springa ditt ärende. Andra aktiviteter tränar vårt intellekt. Om hjärnan förtvinar kan du inte kompensera det med USB-minnen.

Mående

Vi ska inte heller negligera det faktum att vissa saker får oss att må riktigt dåligt, andra riktigt bra. Jag putsade alltid min mammas fönster eftersom fönsterputsning var det värsta hon visste. Jag skulle inte vilja jobba med det professionellt, men tycker att det är ganska rogivande att stå där och putsa med en podd i örat. Jag gillar att det blir ett snabbt och tydligt resultat och jag är ganska bra på det. Trivs man med att putsa fönster, städa, bygga sina egna möbler, sy kläder och stoppa korv kan man inte räkna arbetstiden på samma sätt som om man hatar det.

Återstår att se vad jag hatar respektive älskar av biodlingens alla göromål. Kanske borde jag leja bort allt underhållsarbete och istället lägga tiden på att lära mig att föda upp egna bidrottningar. Det lär visa sig.

35 kommentarer:

 1. När jag gick en kurs i möbelsnickeri så var det en kille som byggde egna bikupor. När han berättade det tänkte jag att det nog skulle vara en lätt match åtminstone i jämförelse med min löjligt komplicerade kopia av en designpall. Men där hade jag tydligen fel. Det visade sig vara rejält krångligt och en massa pill med vinklar och olika mått innan han fick till det. Fast han hade ju kul medan han gjorde det. Åtminstone då och då. Vi svor alla en hel del på de där kurserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kupan måste ju passa med ramar, bottnar och annat, och snackar vi uppstaplingskupor måste det matcha övriga lådor, oavsett om han ska snickra dem själv eller köper. Jag har sett filmer av det, men insåg snabbt att detta är inget jag kommer göra. Jag ser inte heller vitsen med träkupor när det finns frigolit. Det är tunga lyft så det räcker utan att göra dem ännu tyngre. Men jag kan förstå känslan av att ha byggt sin egen bikupa, eller designpall.

   Radera
  2. vänta tills hackspetten hittar din frigolit och är på bi-kost-humör ;)

   Radera
  3. Jag undrar om de är så snälla med trälådor heller :(

   Radera
 2. Helt rätt. Det viktiga är att man *gör* någonting, istället för att sitta i soffan och gnälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, känslan av att veta att man gjort något själv är värd mycket i sig.

   Radera
 3. Att trycka på gilla-knappen på fejjan är faktiskt också "att göra någonting" !
  Ska fundera på om jag inte kan outsourca det ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är väl ändå så nära ingenting man kan komma :)

   Radera
 4. Mående och nyttighet är de främsta drivkrafterna för mig när det kommer till "göra-själv-projekt". Att bygga sin egen altan får mig att må bra. Att cykelpendla till och från jobbet är nyttigt och får mig att må bra. Att baka knäcke... nä det köper jag fortfarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Transportcykling tror jag är otroligt nyttigt, just att det blir så regelbundet. Jag märkte själv hur nyttigt det var för min kondition (från en extremt låg nivå) att börja gå till jobbet istället för att åka bil. Och altanen gläder säkert mer varje gång än om du hade lämnat bort jobbet.

   Nu ska jag ändå pröva att baka något slags tunnbröd.

   Radera
  2. Tunnbröd kan nog bli bra om man håller nere jäsningen. Jag har tänkt att jag skall baka tortillas till tacosen men det har inte blivit av ännu.

   Radera
  3. Detta är ett av min mors gamla favoritrecept, som jag minns som väldigt lyckat och skulle nog funka till tacos. Men jag har fortfarande inte lyckats lämna datorn, så fan vet om det blir idag...

   Radera
 5. Jag testade faktiskt att köpa städtjänst vid ett tillfälle, kompispris via en firma en vän ägde. Men jag gillade varken känslan av godsägare eller att ha två andra människor röja runt i mitt hem.

  Vad gäller bilen lejer jag bort det mesta utom det enklaste enkla, men det behöver inte alltid gå till en firma, har duktiga vänner. Lagat lite rost, ställt lite tändning men inte mera. Annan mekanik o elektronik ger jag mig gärna på, inte sällan med framgång.

  Hemmafix är tvärtom, där gör jag allt från altanbyggen till köksrenoveringar själv. Svårare el-, våtutrymmes- och rörjobb som kräver en fackman lejs såklart bort, men då ser jag till att gjort allt grovarbete först så de kan gå direkt på det de är licenserade för.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig testat städtjänster, men jag tänker mig just den där känslan, att man vill slippa ha folk hemma och "gräva". Så låter det även på den del hemtjänstkunder, men de har ju inte alltid valet att låta bli.

   Vänner blir ofta billigare än företag. Nackdelen är att det är svårt att klaga på samma sätt. Jag drabbades en gång av ett riktigt fuskjobb som jag inte kände att jag kunde kritisera på samma sätt som om det varit ett företag där jag inte känt någon.

   När jag behövde badrumsrenovering erbjöd jag mig att göra underlagsjobbet, men de ville slippa mitt klåpande så det slutade med att det bara var att bära sten som jag blev betrodd med :)

   Radera
 6. Som kattägare så här på våren har jag katthår precis överallt. Spelar ingen roll hur mycket jag borstar och dammsuger. Att kombinera kattägande med framställning av klibbig honung låter som en mardröm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se. Birummet ska katterna inte ha tillgång till och ditt inspel visar att jag antagligen borde strama upp säkerheten (de är bra nyfikna om man glömmer dörren öppen).

   Radera
 7. Att lämna in bilen för däckbyte har jag aldrig förstått, att byta ett däck borde alla med körkort kunna. Sist tog det mig ca 30min att byta till sommardäcken, om jag skulle lämna in bilen så är det bara restiden fram och tillbaka från verkstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bytte däck på min mammas bil, men fram till att hon nästan var 80 år brukade hon byta ett själv för att kunna göra det i skarpt läge vid punktering, vilket hon också gjorde vid något tillfälle.

   Ringa och boka tid eller stå i kö på drop-in kan absolut ta lika lång tid som att göra det själv, och då måste man ju också tjäna ihop motsvarande peng, vilket också tar tid.

   https://sparosverige.blogspot.com/2016/09/dackad-av-kostnader.html

   Radera
  2. Det är inte svårt, men jag är glad att tjänsten finns. Efter att kluvit en axelkula och slitit av ett muskelfäste på den andra är just de vinklar man måste hantera för att få av och på däck med bilen lyft med vanlig domkraft precis fel för att mina axlar ska palla det. Så jag tar den kostnaden på förebyggande hälsovård. =)
   /Jonas B

   Radera
  3. Aj! I det läget kan jag förstå det.

   Radera
 8. På tal om att göra mer själv så är det väl ett av de bättre sätten att hålla kroppen och hjärnan igång. Sparar pengar gör det också som en bieffekt. Men visst, jag försöker prioritera det jag är bra på vilket oftast blir det som är roligt. Städning lejes således ut, vilket alla i familjen blir nöjda med. Den som gör det verkar också nöjd. Har aldrig fattat varför vänstern ser ned på städare för övrigt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels att man håller igång, dels att man slipper jaga på andra att jobba. Alla ni som letat hantverkare och sedan lagt ner åtskilliga timmar på att tjata ut dem, fråga varför de inte kom på utsatt tid osv vet vad jag menar.

   Jag vet inte om vänstern ser ner på städare, men följden av deras jakt på dem som hyr in hushållsnära tjänster blir rimligen färre städjobb.

   Radera
  2. Så länge någon som kan städa men väljer det på grund av lathet så tycker jag att vederbörande ska betala vad det kostar till 100%.

   Radera
  3. Jag köper tanken, men ser två problem.

   1. Hur ska du veta att det handlar om lathet? Många köpare av hushållsnära tjänster är till åren komna, men andra kanske gör det för att kunna lägga tiden på att istället hjälpa sina egna åldrande föräldrar, eller för att avlasta sina hårt arbetande barn med deras barnpassning.

   2. Svenska skatter gör att många skulle avstå om det vore dyrare. Då går städarna miste om arbete, och de som låter bli att köpa in tjänsten kanske går miste om arbetstid då de istället för att städa hemma hade skapat arbetstillfällen som i sin tur genererar mer skatteintäkter.

   Handlar ställningstagandet om missunnsamhet, irritation över att människor har olika ekonomiska förutsättningar (och jag ser inte heller det som orimligt), finns bara ett sätt att lösa det, att köra landet i botten och se till att alla får det lika jävligt.

   Radera
  4. Vem städar åt städaren?

   Radera
  5. Vem jobbar åt arbetaren på Volvo, hemma? Helt irrelevant svar och återigen att se ned på vissa typer av arbeten. Vilka fler arbeten är inte fina nog enligt vänstern?

   Radera
  6. Ja, vem bygger hus åt byggaren, vem bokför åt redovisningsekonomen? De själva såklart! Hela blogginlägget är ju en hyllning till att göra saker själv, så jag ser inte ner på dem för det.

   Radera
 9. Och vidare, ska det vara så jävla svårt att första att många gör prioriteringen att ha hemhjälp? Kanske istället för att konsumera tio nya damväskor per år, eller en thailandsresa. Men visst, västern tycker väl att det bästa är att de tar in alla folks pengar och sedan delar ut bidrag efter hur de själva tycker folk ska välja med sina egna pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med vänstern menar Vänsterpartiet har du nog rätt. Deras förra partiledare (långt efter att K:et försvann ur partinamnet) sa i en intervju att han på sikt ville avskaffa privat ägande. Jag tolkar det som att staten ska välja dina utgifter.

   Radera
  2. Ja, först så kommer vänstern ta era pengar sedan era barn.

   Radera
  3. Omvänd ordning. Sverige har skolplikt och från vänster till höger har man som ett av få länder i världen varit med om att förbjuda hemskolning, även om initiativet kom från Liberalerna, riksdagens mest frihetshatande parti. Och nu sonderar regeringen terrängen för att även göra förskolan obligatorisk.

   Radera
  4. Det spelar ingen roll om det blir höger eller vänster i nästa val, alla är likadana.Skattetrycket i Sverige är det högdästa i världen Det finns ingen frihet i det korrupta och värdelösa landet Sverige, där allt är dåligt och bara blir sämre med tiden. Vad får man för pengarna egentligen?, ingenting, bara våld, kriminalitet och elände. Varför betala skatt för någonting som man inte själv har nytta av. Det är helt obegripligt. Vi borde alla ha sparo som föredöme och sluta konsumera massa saker utan istället spara eller investera våra pengar.

   Radera
  5. Du låter nästan lite negativ ;-)

   Varför man ska betala skatt är väl för att det är lag på det och mycket enklare att leva enligt lagen än mot den. Men jag förstår din frustration.

   Radera
 10. Biodling är ett roligt helvete. Det är roligt när man får svar, en drottning gör som man trodde. Det är ett helvete när allt går söder ut, vädret motarbetar en, SBR biodlar-drive gör att alla ska bli biodlare, och sätter upp en kupa i närheten med bin de köpt av nån krängare som förstått att det är hype. Kanske i ett område där sjukdommar och parasiter härskar. Man blir lessen när ett samhälle som nyss hade prima drottning, bara går ner sig i mögel och utsot, från minusgradiga nätter. När ett svagt samhälle man så gärna vill ska överleva för att ge ägg, bara blir rånat av nya grannens kupor som har vanan inne.
  Men det kanske är det som med livet, det är NER som gör att UPP blir så mycket mer njutbart........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma här, en ständig brist på bin och biodlare, till skillnad från sjukdomar och mördargetingar.

   Radera