lördag 7 maj 2022

Vann jag?

Jag vet att man inte helt kan fatta logiken med spam när man är normalbegåvad. Jag är inte målgruppen. Tvärtom är det bra om jag som inte kommer att bli lurad kastar mejlet eftersom jag annars bara skulle slösa med spammarnas tid. Jag kan ändå inte låta bli att försöka.

Jag har alltså vunnit! Förstår jag det rätt hade FN en massa pengar i en ”Codvi 19 relief package” (ja, det står ”Codvi”) och istället för att stoppa pengarna i sina egna fickor genom korruption bestämde de sig denna gång för att dela ut dem i ett slags ”lättnadslotteri”. Mm, för det låter ju som något FN skulle göra.

Tio personer (eller rättare sagt tio e-postadresser, eftersom de bevisligen inte har en aning om vem jag är) har vunnit vardera en och en halv miljon dollar. Det är som James Veitch säger: ”If we're gonna do it, let's go big!

Nu behöver de bara lite uppgifter så att de kan skicka mina pengar. Namn, adress, telefonnummer, land (är inte det en del av adressen) och ålder klarar jag. Nr 6, mitt yrke, är lite svårare, men något ska jag väl hitta på. Företagare, skribent, konsult eller något.

Sedan blir det svårare. ”Batch number”? På vadå? Sedan vill de ha referensnummer och pinkod. Referens kanske jag kan hitta på något bara. Får jag in femton miljoner på kontot lär jag ändå veta att det är FN:s Codvi-/Covid-paket som kommit. Pinkoder har jag nog ett tiotal, men inte vill de väl ha den fyrsiffriga kod som krävs för att komma in i min gamla Nokiatelefon? Visserligen har den Snake.

Det ska hur som helst bli värre. ”10. Winning number#”? Vänta nu, det är ju ert lotteri, jag har inte ens en lottsedel! Ska jag helt enkelt gissa mitt eget lottnummer? Kan det vara 7655916847-2? Om det stämmer kommer jag till ”11. Winning number#”. Ska jag då upprepa tian eller har jag vunnit två gånger? Kanske borde jag kontakta ”Claims manager” (enligt Google Translate betyder det skadeansvarig) David L. Robert. Eller agent David Dawson som märkligt nog har två adresser, en Gmail-adress där han kallar sig Samuel, och en om möjligt ännu märkligare adress på en ungersk server.

Mycket förvirring och många funderingar, men den övergripande frågan är alltjämt vem i glödheta helvete som går på sånt här. Man brukar ju säga att om det låter för bra för att vara sant är det oftast det, men en femtonmiljonersvinst i ett lotteri utan insats är ju liksom Galenskap 2.0.

Men spammare är inte kontaktsökande dårar, de gör detta för att det fungerar. Det betyder att det finns en massa vuxna människor med egen ekonomi, rätt att rösta, göra affärer och starta företag, som svarar på detta. Inte som del i en komediföreställning utan i hopp om att bli rika.

19 kommentarer:

 1. Hela poängen med felstavningar och fel i meningsuppbyggnaden är väl för att sortera bort normalbegåvade och några nivåer under det. Så att man bara har kvar de riktiga nötterna. Det är dessa man har en chans att lura.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och dom riktiga nötterna är MÅNGA.

   Radera
  2. Och ibland att komma förbi spamfilter som exempelvis filtrerar bort covid, men inte covdi eller cov1d. Fast i det här fallet finns ju den korrekta stavningen i nästa mening så då hjälper det inte.

   Radera
  3. "Hela poängen med felstavningar och fel i meningsuppbyggnaden är väl för att sortera bort normalbegåvade och några nivåer under det. Så att man bara har kvar de riktiga nötterna. Det är dessa man har en chans att lura."

   Jag tror inte de är ute efter människor med intellektuell funktionsnedsättning. Jag tror snarare bedrägeriet riktar sig till i grunden normal- eller högbegåvade människor med förvrängd verklighetsuppfattning. Eventuellt skiktet mellan intellektuell funktionsnedsättning och normalbegåvning dvs personer med svagbegåvning.

   Radera
  4. "Och ibland att komma förbi spamfilter som exempelvis filtrerar bort covid, men inte covdi eller cov1d. Fast i det här fallet finns ju den korrekta stavningen i nästa mening så då hjälper det inte."

   Jag gissar att spamfiltren snarare reagerar på mejl med samma innehåll än mejl som innehåller ordet Covid. Säg att spammarna vill skicka 100 miljoner mejl och att varje mejl kan skickas 100 gånger innan det stoppas av spamfiltren. Det är nog ett svettigt jobb att skriva alla dessa 1 miljon unika mejl. Lätt hänt att ett och annat stavfel smyger sig in. Dessutom är det nog inte den intellektuella delen av befolkningen som skriver mejlen utan snarare okvalificerad arbetskraft i ett utvecklingsland.
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mot-bedragarna-som-lurar-manniskor-pa-100-000-tals-kronor-they-call-us-fraud-boys

   Radera
  5. "Och ibland att komma förbi spamfilter som exempelvis filtrerar bort covid, men inte covdi eller cov1d."

   Tveksamt. Det är som de som tror att de lurar botar som trålar webben efter mejladresser genom att skriva (at) istället för snabel-a. Så dumma är inte programmerarna att de inte har med vanliga felstavningar i filtren/botarna.

   Radera
  6. Det jag var ute efter är de ord man själv ställer in att e-postprogrammet ska sortera bort, som exempelvis femton mejl om dagen med reklam för potensmedel. Så jo, då kommer v1agra att släppas fram.

   Radera
 2. Kul att flera hittat James Veitch, hans film med badankorna knäcker mig varje gång, ja han har många roliga filmer!

  Annars på temat spammail vill jag tipsa om https://www.419eater.com/
  Tonvis av redogörelser av uppföljda "nigeriabrev". En del helt makalösa. Varnar för att det kan vara svårt att sluta läsa, typ bara en till... =)
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt quackers :)

   Alltid roligt med folk som orkar ta diskussionerna med spammare. Jag gör det inte.

   Radera
 3. Om vi funderar på hur många "en massa vuxna människor" är så kan vi nog säga att ca en procent av befolkningen inte är normalbegåvad, ja faktiskt per definition. Och så är det väl de som har ålder om 20+ som har något man kan lura av dem, dvs har några pengar.
  I Sverige så blir det 100tusen personer varav ca 80tusen är rätt ålder.
  I Europa ca 4miljoner varav 3 miljoner har rätt ålder. Och av i väst ca 1 miljard blir det 10 miljoner och 8 miljoner i rätt ålder.

  8 miljoner personer som potiell "kundgrupp", det kan få många att spänna bågen, när det handlar om potentiellt mycket lättillgängliga pengar. Att skicka email är ju gratis. Att skicka ut tio miljoner pappersbrev med porto om tio kr styck hade nog minskat incitamentet kraftigt.

  Fast i Sverige är det ju ännu lättare, det är bara att skicka in en ansökan om föreningsbidrag till en eller flera av statens bidragsutbetalare så ramlar pengarna in. Visst ska du ha stadgar och dylikt, men klippa-klistra mellan dokument har kunnat göras i över trettio år nu, det är ju knappast så att du måste hitta på något nytt eller eget.

  Ja, en procent förresten, med tanke på hur det ser ut i samhället och även hur röstresultaten ser ut i Sverige så är den siffran absolut i lägsta laget. Det kanske i realiteten är 10-15 procent som är potentiella "kunder".......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onekligen en stor målgrupp, och i många fall är det väl tveksamt om det ens är olagligt. Om inte annat är det ju snudd på omöjligt att åka dit eftersom polisen inte prioriterar eller ens begriper brott utförda vid en dator.

   Radera
 4. "Men spammare är inte kontaktsökande dårar, de gör detta för att det fungerar."

  En liten andel av befolkningen har manisk episod, begynnande demens, psykos etc. Jag antar att de kan falla offer för den här typen av bedrägeri. En person med utvecklingsstörning klarar nog inte av att kommunicera med spammarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar nog också om att känslorna oftast vinner över förnuftet. Det gäller nog särskilt i romansbedrägerier.

   Radera
  2. Uppenbarligen är det en liten liten delmängd av oss som nappar, annars vore det ett ickefenomen. Jag tänker äldre ensamma utan näterfarenhet, men det är garanterat inte hela sanningen.
   /Jonas B

   Radera
  3. Och vansinnigt okritiska människor, i alla åldrar.

   Radera
  4. Miljöpartister?

   Radera
  5. Miljöpartister är väl kritiska mot det mesta :)

   Radera
 5. När jag säljer saker på facebook får jag ett antal som vill att en budfirma ska hämta varan och betala kontant, enda jag behöver göra innan är att betala en försäkring för detta. Men lugn, den summan lägger jag till på betalningen... jag brukar driva med dem och se hur lång tid det tar innan de ger upp. När jag skulle skicka namn adress etc. Var det den ogiltiga mailadressen de hakade upp sig på. Inte att jag kallade mig bertil bertilsson, trots att min profil heter något helt annat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har hänt mig med. Inte bara där utan överallt där man kan sälja saker. Från början brukade jag ställa en kontrollfråga, vilket ofta räckte eftersom de ofta bara översatt fraser för att svara på rimliga frågor. För min känsla är att de inte börjar prata om Fedexchauffören som ska komma, det får man i tredje eller fjärde meddelandet.

   Radera