tisdag 3 maj 2022

Många påsar små

I Norge kostar en plastpåse i matbutiken 3 kr. Det är ju kul när något kostar hälften än i Sverige istället för tvärtom. Det innebär dock inte att jag börjat handla matkassar. Det har jag inte gjort en enda gång på väldigt många år, varken i Sverige eller Norge. Jag har alltid med mig tygkassar.

Det är jag dock ganska ensam om. Nästan 800 miljoner plastpåsar förbrukas varje år i Norge. Det är i stort sett en påse per hushåll och dag! Så mycket mat handlar jag inte ens, så det hade jag inte kommit upp i ens om jag handlat påsar vid varenda handlingstillfälle och fyllt dem till hälften.

Ett av mina första inlägg på den här bloggen handlade om kostnaden för plastpåsar. Jag gjorde då ett räkneexempel med den för den tiden smått galna hypotesen att framtidens påsar kan kosta 5 kr. Nu kostar de ännu mer i Sverige, vilket gjort att försäljningen gått ner. En del använder tunnare bärkassar inhandlade på rulle, andra papperskassar.


Fortsatt storsäljare.

Redan tidigare var den svenska konsumtionen klart lägre än den norska, men det handlas fortfarande en massa engångspåsar, och de är ju dyra oavsett material. Och ganska onödiga. Tygkassar håller för hundratals användningar och är i stort sett gratis. Jag har säkert tjugo stycken och har inte betalat för någon av dem. Jag har fått grejer i dem, som reklam eller plockat upp dem där andra kastat dem, för de är ju tvättbara också.

Visst, det kräver framförhållning när man shoppar, men hur stelbent kan en människa bli? Det är inte svårare att komma ihåg tygpåsen än det är att ta med sig plånbok och hemnycklar. Men detta är väl bara ett av alltför många exempel på att folk köper sig frihet att slippa tänka, troligen också ganska ovetandes om hur mycket det egentligen kostar dem.

26 kommentarer:

 1. Själv använder jag helst ryggsäck då jag ofta cyklar till affären, men även då jag inte cyklar är det smidigare med ryggsäck tycker jag. Skall man handla asmycket och/eller skrymmande saker så fungerar det mindre bra men då är ju inte en plastpåse så värst bra heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sprungit från affären med maten i ryggsäck, men det är ofta något hårt paket som letar sig in mot ryggen. Bäst gick det när jag storhandlade gnocchi när det var extrapris, men då lät jag istället som en jävla maracas där jag kom älgande.

   Radera
 2. Hej Sparo,
  När öppnar du webbshop så vi kan få köpa varsin Sparo-kasse med det där budskapet på? ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det (för mig) tråkiga svaret är att jag inte kommit på budskapet själv, så det är inte omöjligt att de finns att köpa, av någon annan.

   Radera
 3. Jag har köpt såna små hopvikbara påsar som man stoppar i en liten ficka. Supersmidiga och tar ingen plats! Eftersom jag inte har bil måste jag bära dem i antingen handväskan eller ryggsäcken och när de är så små får man lätt plats med två! Vanliga tygpåsar tycker jag tar för mycket plats, så vill du ha fler så kan jag skicka över ett gäng!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga problem att knöla ner vanliga tygkassar i en jackficka eller ryggsäck. Och nej, jag har så det räcker livet ut nu.

   Radera
  2. Hur kan du tacka nej till att få närmare kontakt med Sara? :)

   Radera
  3. Det var inte ett sätt att rata henne som person, men jag tror inte att hon hade tänkt komma hit med påsarna. Vi har inga påsar ihop, för att vitsa till det ;-)

   Radera
  4. Haha!
   Jag tänker inte åka till Norge för att lämna några påsar! I så fall hade han fått leva med att få dem levererade i ett paket.
   Lugnt, jag känner mig inte särskilt ratad!

   Radera
  5. Bra att du tydliggjorde detta för alla (en) som grubblade :)

   Radera
  6. Viktigt med tydlighet! :)

   Radera
 4. Niclas Rosengren3 maj 2022 kl. 16:10

  Har heller aldrig köpt plastpåsar. Hemma finns säkert 30 tygkassar flera snart 20 år

  SvaraRadera
 5. Menar du att norrmännen lägger mer än 1000 kr per år på engångspåsar? Förvisso är de gjorda av pengar i princip norrmännen, till skillnad från svensken som tycks låna till sina plastpåsar istället :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Njae, om vi räknar med fem miljoner norrmän blir det 160 kassar per person, gånger 3 kr gör en knapp femhundring. Men med tanke på att min siffra är noll och det lär jag inte vara ensam om är det garanterat många som är uppe på fyrsiffrigt.

  SvaraRadera
 7. Bananskreller'n3 maj 2022 kl. 22:25

  1000 "kr" tilsvarer jo bare sånn ca 900 ordentlige kroner. Trenger seff ikke tenke mye over det. Både nordmenn og våre handleposer er lagd av olje.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det må jeg dessverre tenke på ofte. Hver gang jeg veksler penger fra SEK til NOK går jeg klipp av noen prosent.

   Endelig fikk jeg skrive på norsk i bloggen min!

   Radera
  2. "Glipp" mente jeg, ikke "klipp" :)

   Radera
 8. en sån påse skulle man ha! :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är själv sugen, men troligen FÖR snål.

   Radera
 9. Bananskreller'n3 maj 2022 kl. 22:46

  Ja, syntes det var på tide. Litt for lite norsk her må jeg si, men velkommen hit skal du være! Må jo forresten nesten sette den der stoffposen på print. Snål er du derimot ikke, muligens gjerrig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Takk! Snakket om dette med en nordmann allerede før jeg kom til Norge. Virker ikke som det finnes en helt god oversettelse for "snål". Gjerrig må jo være det svenske ordet girig, ikke helt detsamme.

   Radera
 10. Bananskreller'n3 maj 2022 kl. 23:13

  Joda, snål på svensk er akkurat gjerrig på norsk. Skal ikke forveksles med å være grådig (girig). Hvis man liker å spare er man en gjerrigknark -se webside med samme navn, kanskje til og med sparsomme svensker kan lære noe der :)

  SvaraRadera
 11. Jag får erkänna att min lösning inför påsskatten blev att köpa ett tusenpack påsar motsvarande affärernas i storlek o styrka för 300:-. Inte något jag som rimligt miljömedveten nödvändigtvis är stolt över, men jag använder dem flera gånger, de kommer att räcka i cirkus 10 år samt de är enligt uppgift lättare nedbrytbara/mer eko.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte tyg var överlägset redan innan skatten. Då grämde det mig mer att de började ta 38 öre för påsarna till lösviktsfrukt för där är ju enda alternativet att slänga upp varorna lösa på bandet.

   Radera