lördag 14 maj 2022

Glödhoppor

Jag ser ibland brödrecept (oftast på Youtube) som inte kräver ugn. Jag har aldrig försökt baka efter dem, men här är ett bröd som varken kräver ugn eller jäsning. Glödhoppor är ett slags mjukt, lite sött tunnbröd som min mamma bakade i min barndom, så receptet är hennes, men jag ser alla möjliga varianter på nätet. Med eller utan filmjölk eller yoghurt, och någon gång med jäst, men detta använde min mamma:

filmjölk, 1 liter
bikarbonat, 1 msk
salt, 1 tsk
strösocker, 1 dl
sirap, 1/2 dl
rågsikt, 25 dl


Blanda alla ingredienser till en lös, men inte kladdig deg.




Låt det ”roliga” börja!

Kavla ut tunna bröd i en storlek som passar i stekpannan. Tjockleken på degen ska vara ungefär som pepparkakor, men även här finns variationer. Mjöla både bord och kavel så att inget fastnar. Jag har aldrig riktigt blivit vän med min kavel. Det är inte rymdfysik, kan tyckas, men ett tag var jag sugen på att bli fysiker. Bagaryrket har däremot aldrig lockat.

Sedan gräddas glödhopporna, bröd för bröd, i en stekpanna på spisen, utan fett. Ett par minuter på vardera sidan, tills de får lite färg. Läser på nätet att detta bröd med fördel kan gräddas över öppen eld under skogsutflykten. Jag föredrar nog att inte baka när jag är i skogen, men det gör man som man vill.

I köket är det lite som att grädda pannkakor. Lyckas man få brödet från bakbordet till stekpannan är man hemma.

Jag äter dem med smör och ost, men antar att allt man kan ha på tunnbröd också skulle funka här. Surströmming, ägg, skinka, kokt potatis...

24 kommentarer:

  1. Såg trevliga ut.
    Jag har fastnat för "Finska Rivna Rågkakor" lite omständiga att baka, men väl värda besväret. Kan torkas och ätas som knäckebröd.
    Men jag ska nog testa din mammas recept. Omväxling förnöjer ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kollade bilder av finska rivna rågkakor. Såg ju lite lika ut, men är antagligen mindre söta, så det måste jag testa.

      Radera
  2. Det verkar ju trevligt men det är en mer aktiv variant av bakning som kräver närvaro hela tiden. Kanske får jag prova att göra tortillas på det viset. Det gäller att inte vara för hungrig under själva tillverkningen för då riskerar man att äta upp lagret allt eftersom det fylls på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du räknar med 3-4 minuter per bröd i stekpannan medan du kavlar ut nästan så är det rätt snabbt gjort. När jag gör storkok av vegetariska biffar står jag ibland och steker ett par timmar, det här var långt mycket smidigare.

      Radera
  3. Vi brukar ha mysfrukost med stekpannebröd varje helg. Gott med smör, ost och något grönt eller Philadelphiaost, skinka och grönt och som avslutning brukar jag ta smör, ost och marmelad, självklart hemlagad. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det här var mitt första test någonsin med bröd som inte passerat ugnen, men det är kanske vanligare än man tror.

      Radera
  4. Baktipps, inte illa. Men vem vem, snart kanske vi även får ta del av Sparos bästa shoppingtips? Finns Lidl i Norge tro? :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har försökt lite här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2021/12/billig-mat-i-norge.html

      Lidl finns inte. De försökte, men gav upp. Skulle ändå säga att det antagligen finns fler kedjor i Norge än i Sverige. Rema1000, Kiwi, Sparkjøp, Bunnpris, Coop, Europris... Tyvärr är det väl ingen av dem som håller direkt "svenska priser", men är man lite envis går det att hitta skapliga priser.

      Radera
  5. Har inte mycket med inlägget att göra egentligen, men mat i stekpanna i skogen, kolbullar. Grisgott.
    Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har helt missat den matlagningslektionen, men ser att det ska vara fläsk i den och det går inte ihop med min religion ;-)

      Radera
    2. Varför äter du inte fläsk?

      Radera
    3. Jag äter inte kött överhuvudtaget. Från början var det väl etiska skäl (det är drygt 30 år sedan, så det börjar bli lite diffust hur jag tänkte). Nu även ekonomiska och hälsomässiga.

      Radera
    4. Hur resonerar du kring etiken idag?

      Radera
    5. Så lite som möjligt ;-)

      Jag tänker att ingenting är svart eller vitt, även om det fortfarande är mycket i djurskötseln som det känns bra att inte vara en del av.

      Hur andra gör beträffande mat lägger jag däremot inga värderingar i, det har jag aldrig gjort.

      Radera
    6. Men är man inte en del av det om man äter ägg- och mjölkprodukter?

      Radera
    7. Jo, så på det sättet är jag inte konsekvent. Nu ska sägas att jag avstod ägg i typ 30 år. Det var först 2020 som jag började äta ägg igen, eftersom min plan är att skaffa egna höns.

      Och nu köper jag såväl ägg som mjölk från min närmaste granne. Jag ser deras kor från mitt hus och vet hur väl de tar hand om sina djur, så jag känner mig inte som konsument i en större djurindustri.

      Radera
    8. Det är ju uppenbart många provlem med den stora djurindustrin, men finns det även betänkligheter i liten djurproduktion?

      Radera
    9. Det gör det säkert, beroende på vem som sköter om den. Sen kan inte jag göra en fullgod bedömning om ifall alternativet, att korna inte hade blivit födda, hade varit bättre än att leva som mjölkproducenter i fångenskap. Det går ju inte att fråga dem.

      Radera
    10. Hur skulle en småskalig djurproduktion utan betänkligheter se ut?

      Radera
    11. I mitt fall ser den ut så att jag känner paret som producerar den mjölk och de ägg jag köper. Jag tycker att de verkar vara vettiga människor med en sund inställning till djur och natur och det ser ut som att djuren mår bra.

      Radera
    12. Du har inget problem med att kalven tas från kon, eller att hankycklingar mals ned vid födsel, eller att alla djur i djurproduktionen till syvende och sist dödas långt före de skulle dött en naturlig död? Allt helt i onödan, eftersom vi kan äta annan mat.

      Radera
    13. Som sagt, det är inte okomplicerat. Här har jag dragit min gräns. Andra får dra sina.

      Radera
  6. Det här påminner starkt om stompa, ett sorts bröd vi bakade i hemkunskapen på högstadiet. Vad jag kan se är skillnaden i princip bara att man här lite anis och fänkål i stompa. Jäkligt gott. Minns att jag bakade stompa hemma någon gång hemma och var så hungrig att jag proppade i mig hälften direkt efter stekning med smör på. Nackdelen var att jäsningsprocessen då fortfarande var i full gång. Därefter släppte man fisar säkert någon gång i minuten vilket fick till följd att man blev rätt öm i baken till slut. Men gott var det. Pröva, som sagt att lägga till lite anis och fänkål. Här är ett recept jag hittade på nätet:
    https://www.koket.se/leila_lindholm/smaratter_och_tillbehor/mjol/stompa__stekpannebrod_

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser onekligen väldigt likt ut. Har aldrig hört talas om stompa.

      Radera