Jag är fortfarande inne i mitt första
år som biodlare och därmed också som matproducent. Jag hade en
ganska romantiserad bild av hur det är att producera honung och inte
minst av distributionen. Jag såg framför mig en slags
tomteverkstad, lite grann som när de tillverkar julklappar i Kalle
Ankas jul.
Fast till stor del stämmer bilden
fortfarande. Själva biodlingen är ganska mycket hårt och tråkigt
arbete, som att skrapa ramar och att tvätta kärl och verktyg rena från
kladdig honung. Till det ska läggas åtskilliga timmar i bigården i
tjocka, varma kläder för att få ner antalet stick. Men
distributionsbiten är tomtelik.
Under hösten och hittills i vinter har
jag tagit emot beställningar,
klistrat etiketter, satt på små rosetter, packat och skickat
försändelser, bokat och sålt på julmarknader. Och visst, jag har
kånkat på tunga lådor av honung och stått och frusit bakom ett
marknadsbord i duggregn och snålblåst, så allt har inte varit
rosenrött, men mycket har varit rätt skoj.
Det knepiga som nybörjare är att veta
vilken nivå man ska lägga sig på. Biodling skiljer sig väldigt
mycket mellan liten och stor produktion, men för att bli stor måste
man ibland kliva upp på ett högre trappsteg än man har täckning
för. Det började redan med honungsglasen när jag till slut köpte
en pall med 1980 glasburkar. Det blev enklare och billigare per styck
än att köpa en mindre kvantitet, men mycket pengar för en
verksamhet som ännu inte bär sig.
Samma sak med etiketter. Det går att
printa själv och att beställa färdiga, större kvantitet ger lägre
styckpris. Där har jag faktiskt testat bägge lösningarna i år och inte bestämt
hur jag ska göra framöver. Att det blev flera varianter var för
att jag sålt honung av två typer i två olika storlekar. Kanske
borde jag vid sidan av mina dyra glasburkar även erbjuda plast, som
är lättare att skicka.
Men jag skyndar långsamt. Den
viktigaste lärdomen hittills tror jag är att hålla mängden
arbetsmoment nere. Att putsa upp ett metallock eller flytta en burk
är inget jobb, men behöver det göras 300 gånger finns mycket tid
att spara på att slippa. Ibland skulle jag behöva lära mig att
vara lite lat.