Paj är praktiskt
eftersom det funkar både till lunch och middag, är enkel att köra som matlåda och
mikra upp på jobb, och dessutom för att det inte är så noga vad
man har i den. Man kan ta det man har hemma. Här är en variant med
potatis och grönsaker som jag hade följande i:
mjöl, 4 dl
salt, 1 tsk
smör/margarin, 50 gram
vatten, en skvätt
potatis, 6-7 st
lök
selleri
paprika
chili
spenat
broccoli
ägg, 1 st
mjölk, 2 dl
ost
Medan jag kokar potatisen blandar jag
till en pajdeg av mjöl, salt och smör. Sedan tillsätter jag vatten
tills jag är nöjd med konsistensen. Jag gillar lite grövre
pajskal, så jag kör hälften rågsikt, hälften vetemjöl, men det
är valfritt. Bred ut degen i en form av lämplig storlek.
Täck det med skivad eller riven ost.
Jag hackar grönsakerna och steker dem mjuka. Under tiden grovhackar
jag den kokta potatisen.
Jag vispar ihop ägget och mjölken.
Sedan är det dags att sätta samman komponenterna. Jag varvar
potatisen med de stekta grönsakerna i pajformen och kryddar med
salt, peppar och dill. Eftersom jag har chili i grönsaksröran
kryddar jag inte mycket, men jag är heller inte så förtjust i
kryddstark mat.
Häll äggstanningen
över pajdegen och ställ den i ugnen på 200 grader tills degen
stelnat och ytan på pajen fått färg. 30 minuter?
För mig som är en hungrig typ räcker pajen till två måltider/matlådor. Är man mindre glupsk borde den räcka till 3-4. Gör man fler pajer räcker det längre, och det som inte äts upp på några dagar ställs med fördel i frysen.