Jag ser bönderna åka runt på åkrarna
härikring bokstavligt talat från morgon till kväll, ibland ännu
längre. I jämförelse med det är mina odlingsinsatser ytterst
begränsade, men i jämförelse med tidigare år har jag aldrig odlat
så seriöst som nu och det är stort för mig.
Halvvägs in i maj är
allt jag tänkt odla – och lite till – nergrävt. Det började
med chili redan i början av mars.
Inomhus, där jag senare också satt dill, purjolök, grönkål och
broccoli. När vädret tillät (det är ju alltid en chansning) åkte
förodlingarna ut i odlingslådorna på tomten tillsammans med
morötter, rödbetor, potatis, majrova, spenat, märgärtor och
squash.
Vid sidan av grönsaksodlingarna
skaffade jag ett par plantor svarta vinbär som jag planterat, men
som jag är osäker på ifall de kommer att överleva. Jag berättade det
för min professionellt odlande granne som då grävde fram
sticklingar av såväl svarta som röda vinbär samt krusbär. Så nu är det hopp om bär på tomten.
Dessutom gav hon mig en påse frön
tänkta att förvandlas till rabarber. Det har jag redan på tomten,
på tre olika ställen, men jag skulle vilja ha mycket mer. Nu kommer
antagligen någon säga att deras rabarber växer som ogräs, att det
snarast gäller att begränsa så att det inte blir
för mycket. Det är även min erfarenhet sedan tidigare, men inte
här. Så nu hoppas jag att fröodlingen tar sig.
Det som återstår fram till skördetid
är att vattna och att hålla efter ogräset. Särskilt rensningen
var jag lite slarvig med i fjol, jag tog mig inte tid. Planen är att göra det bättre i
år så att jag kan återkomma med bilder som skulle göras
odlingsgurus som Sara Bäckmo gröna av avund.
För mig är det en skön känsla att allt är igång. Lite som när jag går förbi en bikupa och ser bin som jobbar för mig. En grönsaksodling blir ju inte lika visuell, men naturen, solen, maskarna och mikroorganismerna jobbar nu dygnet runt för att jag ska få mat på bordet.