Pga att bärföretagen inte hittat tillräckligt mycket folk villiga att plocka bär kommer priserna öka under hösten och vintern. Att det är konstigt att det alltid saknas arbetskraft även för okvalificerade jobb samtidigt som det går uppemot en miljon arbetslösa har jag ingenting mer att säga om, men jag kan inte nog understryka att vi ”syltälskare” själva väljer om vi ska drabbas av en smäll.
Jag har helt traditionsenligt plockat blåbär i sommar. Lite mindre än vanligt eftersom
det var sämre tillgång och jag hade dåligt med tid, men om ett par månader skördar jag äpplen till mos. Så fick jag lingon av en granne som jag kokat sylt på dem (på bären alltså, inte grannen), och så fick jag en låda
med vita vinbär som jag också gjorde sylt av.
Att plocka bär är
bra motion och ganska trivsamt så länge man inte måste slåss med
mygg. Att sedan koka sylt är idiotenkelt, det går snabbt och
när bären är gratis är det bara sockret och strömmen som kostar.
Jag fattar ändå att många inte tar
sig tid och att en mikroskopisk del av syltkonsumenterna inte har
fysiska möjligheter att fixa sin egen sylt, men i artiklar om
prishöjningar på olika livsmedel låter det ofta som en naturlag,
att det här är kostnader vi inte kan komma undan.
Diverse skatter, drivmedel och kommunala avgifter kan vara svåra eller snudd på omöjliga att pressa, men när det kommer till mat kan vi ganska enkelt komma runt prishöjningar. Vi kan äta annat, som inte genomgått samma prisökningar och vi kan göra mer själva. Genom att baka vårt bröd blir vi immuna mot bageristrejker, genom att odla grönsaker är vi frikopplade från dåliga skördar pga krig eller väder och genom att plocka och koka bär kan vi strunta i hur bärföretagarna lyckats flyga in thailändska bärplockare. Och gratis smakar alltid lite bättre.