De flesta ekonomipoddar jag lyssnar på
drivs av människor som har ett intresse i att folk fortsätter köpa
aktier och samtliga finns själva på marknaden och skulle troligen
förlora pengar vid ett börsras. En del menar att börsen är
omöjlig att förutse, men på lång sikt går den upp, så det bästa
man kan göra är att hela tiden lägga sitt överskott på börsen
och återinvestera sina utdelningar. Andra är bara galet positiva i
snudd på alla lägen.
Men nu till min spaning. De senaste
veckorna tycker jag att varenda podd, varenda blogg, varenda
sparekonom och analytiker – hur positiva de än brukar vara –
säger att nu går det inte längre att tro på att börsen ska
fortsätta upp. Om den ska ner just nu eller bara väldigt snart kan
ingen säga, men att skiten är på väg mot fläkten tycks råda
stor enighet om.
Är det nu man ska gå mot strömmen?
Kanske, det vet man ju inte heller, men själv sjunger jag givetvis
med i klagosången. Jag tror inte att börsen står högre om ett
halvår än den gör nu. Det innebär att Stockholmsbörsen troligen
kommer att sluta på minus 2018, vilket i sin tur kommer att leda
till att investerare med kort minne pustar ut och konstaterar att det
där var decenniets ras. Själv tror jag att vi har mycket elände
framför oss.
Det fina är väl att man inte vet? Det går säkert med diverse analyser och prognoser förutspå ungefär när börsen faller. Men det finns ju s.k. proffs som i flera år har talat om att "nu kommer nedgången".
SvaraRaderaMycket talar ju för en krasch någon gång i framtiden, pga att man med hjälp av lån har löst de finansiella problemen runt om i världen istället för deras grundorsaker. Men när symptomen på detta kommer att ge effekter som vi märker av, det återstår att se.
Tyvärr tror jag inte man lärde sig speciellt mycket av subprime-kraschen i USA 2008, ingen fick ta något ansvar och inga regleringar infördes.
Ja, upprepar man samma sak kommer man få rätt någon gång. Det gäller både börs, väder och en massa annat.
RaderaOch nej, att inte dra hållbara lärdomar så att man snart trampar i samma hål igen är också en allmänmänsklig egenhet.
@Snålgrisen:
Radera"Tyvärr tror jag inte man lärde sig speciellt mycket av subprime-kraschen i USA 2008 /.../ inga regleringar infördes."
Det stämmer väl inte? Det har väl skett skärpningar både här och där som ska göra banksektorn mindre ömtålig, även om Trump gått in för att avveckla delar av dessa på hemmaplan. Eller?
Vill med det säga att den finansiella stabiliteten är ett problem men att situationen inte är som 2008 och att det förvisso reglerades efter den kraschen.
Deras lån för bilar liknar deras situation som hislånen 2008 bland annat, så nej de lärde sig inte så mycket.
RaderaUj, så pass alltså? Är det nu alltihop faller ihop som en suffle i helvetet?
SvaraRaderaSkämt åsido, börsens riktning är betydligt svårare att förutspå korrekt än enskilda bolags. Därför ägnar jag mig inte åt det i någon större omfattning. För det blir för dyrt. Utöver att man måste ha rätt inte bara en gång, utan även rätt om när man ska in igen.
Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/
Nej, det är inte nu. Det är 4 februari, eller möjligen 5:e.
RaderaDet jag själv kan sakna när man följer dom vanliga topp 30 bloggarna, snåljåpen, miljonär innan 30, din, fruEfficentB osv osv.. Är att alla håller med varandra och inte ifrågasätter något vad någon annan skriver. Mycket ryggdunkande sinsemellan.
SvaraRaderaTack ändå för en trevlig sida!
Tack för en intressant synpunkt!
RaderaMiljonär innan 30 har jag åtminstone haft en diskussion med på hans blogg där vi inte tyckte lika. Någon med Onkel Tom också och ännu fler med Farbror Fri, men där har vi hållit det mer på Twitter. Daniel Investerar och jag hade en diskussion på min blogg om Trump där tangentbord och möss flög i luften.
Så nog ifrågasätter vi ibland, men ganska ofta håller vi kanske också med varandra. Ser jag något jag verkligen inte håller med om på en ekonomiblogg gör jag ofta ett eget inlägg på samma tema för att inte ta över den andras kommentarsfält.
Jag har lite svårt att förstå dom som lever på marknaden och ändå fruktar lägre priser.
SvaraRaderaVårat ego får sig en törn vid nedgångar men våran egna ekonomi långsiktigt, vinner ju på den.
Alla bara fortsätter med att se alla historiska nedgångar som möjligheter men alla framtida som risker.
Man behöver inte vara något exelgeni för att se att en ständigt stigande marknad, är den största utmaningen att klara, för oss som försörjer oss på marknaden.
Det är ju företagens vinster och värdeskapande som vi kapitaliserar på.
Allt handlar ju bara om att få köpa framtida vinstkronor, till ett så lågt pris som möjligt!
Kalle56
Men om du har en portfölj värd en miljon som går ner 30 procent med marknaden förlorar du trehundratusen. Visst, alla vet att det är en del av spelet. Man kan inte klättra uppåt varje dag, år ut och år in, men visst innebär det ett tapp. Frukta är ett starkt ord, men inte är det något man ser fram emot.
RaderaKanske lite annorlunda om man ser utdelning som främsta och snudd på enda sättet att tjäna pengar på börsen, för då får man ju högre procentuell utdelning efter ett ras. Jag får väl erkänna att jag aldrig riktigt har förstått det sättet att se på börsen :-).
Jag var rädd för det!
RaderaKalle56
Ska det upp eller ner? Var är vi i marknadscykeln? Har precis läst sista kapitlet i Mastering the Market Cyckle, Howard Marks nya. Blev jag klokare? Kanske, men inte nämnvärt. Bra bok, även om jag tycker hans The most Important Thing är ännu bättre för den har ett bredare perspektiv där komma rätt i cykler bara är en av många "Most Important Things."
SvaraRaderaGällande nuläget - att alla Plötsligt springer åt ett håll - för mig är det som händer "plötslig" något jag försöker bortse ifrån. Nästa vecka/månad kan det ju se helt annorlunda ut. Lättare sagt än gjort, men tycker man hjälps av en personlighet som är lagom introvert och motvallsgubbe. Gå åt andra hållet faller sig alltid naturlig:-)
Normalt håller jag med. När alla springer åt ett håll känns det naturligt även för mig att kolla vad som finns åt andra hållet, men när det kommer till börsen har jag sprungit själv i ett par år nu så det kändes skönt att äntligen få lite sällskap :-).
RaderaSjälv försöker jag inte titta så mycket på hur mycket jag "förlorar" i nedgången. Eller rättare sagt, så vet jag ungefär hur mycket jag har tappat i kurs. Men har man rätt strategi för sin egen del när man investerar så behöver en nedgång inte kännas så mycket.
SvaraRadera1. Investerar inte mer än jag kan undvara. Kommer krisen vet jag att det finns ett sparkonto. Helst vill jag även ha mat och vattenkonserver också, om det skulle bli riktigt illa.
2. Investerar för framtiden och inser att börsen kommer svänga flera gånger, men trenden är upp.
3. Fokuserar mycket på utdelningar.
Har ju kvar samma antal aktier. Och nu har jag dessutom tillfället att få köpa fler för ett lägre pris, med hjälp av utdelningar också. Så tänker jag vid nedgångar.
Verkar sunt. Själv investerar jag mer än jag kan undvara, men förutsatt att raset inte är världens ände får man vara nöjd om man slår index i nergång.
RaderaSamma som bostandsmarknaden här, alla pratade om att det skulle gå ned 1,5% max efter amorteringskrav två men vad hände? Inom tullarna Stockholm ned 20% utom de finaste objekten som fortfarande går bra. Samt allt som då inte blir sålt. Går inte och lita på Booli..
SvaraRaderaJa, vad kommer hända? Är stort problem med svenska kronans fall med, speciellt om man planerar att vistas mer utomlands framtiden. Litet fint fängelse de skapat :)
Nån gång måste väl allt gå upp ändå så man får sitta och häcka och bida sin tid medans håren blir gråare o gråare ;)
Min bild är att det återhämtade sig en del, plus att man får ha i åtanke att de där 20 procenten bara var några månaders stregring dessförinnan.
RaderaMen ja, jag är också orolig, särskilt för kronan.
Tycker du? Vad baserar du det på? Vill minnas du bodde Uppsala? Där kanske det är annorlunda..
RaderaNej, jag bor i en förort till Stockholm (okej, det är ju Uppsala också, men berätta det inte för Uppsalaborna). Jag följer priserna här ganska noga.
RaderaAha okej. Har sålt en lgh detta året med förlust och sen skulle vi sälja nästa men insåg vi inte hade lust att förlora 1 mkr på just vinstvärdet sååå...
RaderaTror f.ö att förorten kommer få sig ett sving upp om det inte redan fått för när folk inte har råd o låna för innerstaden längre flyttar de utanför. Tyckte vi märkte av det för plötsligt var det lika dyrt innerstaden vissa objekt som förrorten..
SvaraRaderaSamt vissa toppobjekt förrorten dyrare.
Det är det jag hoppas på (men även tror). Jobben finns ju i Stockholm så då söker sig folk hit, och har de inte råd där det är som dyraste hjälper det upp priserna i de lite billigare områdena.
RaderaJapp därför vi kan ha kompispris till inneboende på "bara" 7000 kr månaden. Satte vi ut en annons på Blocket nu och hyrde ut toaletten skulle vi ha 80 sökande på några dagar eftersom alla vill bo nära jobb. Har hyrt ut små alkover utan möjlighet att stänga dörr så vet.. Många större företag har problem med detta när de rekryterar personal från andra länder för finns ingenstans att bo! 1:a 15 000 månaden, 2:a 25 000 månaden innerstaden. Hittar man en skrubb för 10 000 är det ett kap ;)
SvaraRaderaDet är helt galet, men finns det inga lägenheter nöjer sig folk med rum och finns inte det blir alkover utan dörr rena hårdvalutan.
RaderaJapp. Hårdvaluta. Sorry jag kommenterade utanför tråden men fungerade inte när jag försökte. Ser inte lika stilrent ut nu..
RaderaJag misslyckas ibland med det där också. Buggar i Blogspot.
RaderaHar svårt att förstå oron för nedgångar generellt. Visst en kolaps av marknaden i stort kan få konsekvenser men för de flesta är en nedgång i positiv oavset om det gäller börsen eller bostaden. När du sålt din 3-rummare med en miljon i förlust så får du fortfarande likvärdig 3-rummare för köpeskillingen samt en bonus på 114 ksek från pappa staten. Säljer du med en miljon i vinst så får du en likvärdig 3-rummare och en skatteskuld på 220 ksek.
SvaraRaderaI uppgång som nedgång på börsen får du fortfarande samma antal Investor för dina Industrivärden, men i en nedgång får du fler Investor för dina utdelningar.
Jag vet vad jag väljer....
Tack för bra blogg // Jahadu
Tack!
RaderaFast säljer man en trerummare vill man förmodligen inte ha en likvärdig trerummare, och själv betalar jag hellre 220000 SEK om jag tjänat en miljon än att inte göra vinst.
Och ja, om utdelning är det enda man bryr sig om har nedgångar klara fördelar. Själv vill jag ha så mycket pengar som möjligt. Hur stor del som genereras via utdelning kvittar.
Nja, säljer man 3-rummaren som gått ned för att folk inte har råd o låna lika mycket så har 2-rummaren man vill köpa inom samma stadsdel gått upp alt 3-rummaren i förrorten som folk fortfarande finner prisvärd och har råd med.
RaderaÄr lite knepigt det där. Vissa 1:or sjunker pris eftersom det är en person som ska bo, men 2:orna går upp för där kan två med två löner tränga in sig fast de egentligen skulle velat ha en 3:a för ungen som är på väg..
Men gaaah, nu blev det fel igen, svaret var till "Anonym Jahadu" ovan...
RaderaDet är inte lätt när det är svårt, Mrs D :-). Dessutom har du fått till ett par blankrader under ditt inlägg vilket ger onödig luft i kommentarsfältet. Men värre brott har begåtts.
RaderaTroligtvis så säljer du för att byta upp dig på en lokal marknad. I en nedgång så är mellanskillnaden du får lägga till en fyra mindre, samtidigt så sponsrar Maggan med en flytt slant. Så det är endast när du byter tillgånsslag eller marknad du realiserar vinsten, resterande tid betalar du en straff avgift i form av ökad mellanskillnad och skatt.
SvaraRaderaPå börsen är de flesta av oss löpande nettosparare i form av månatligt sparande, utdelningar, premie och tjänstepension. En nedgång gynnar generellt de flesta i det långa perspektivet. Även för en swing trader är ju nedgången själva motorn i affären. En börs cementerad på ett högt PE tal gynnar endast de som skall realisera tillgångarna i det korta perspektivet.
// Jahadu
Nja, jag skulle byta ned mig var tanken för o få mer över till aktiepengar :) Till en liknande större förrorten så min inneboende kunde flytta med alt en 2:a men insåg vi tjänar ju inte så bra på det..
RaderaSjälv kommer jag nog byta ner mig på en annan marknad, så det blir liksom dubbelfel om den bostad jag har tappar i värde dessförinnan.
RaderaHåller med om att högt P/E-tal inte är långsiktigt hållbart, men det skulle ju också kunna sjunka genom höjda vinster. Men visst, inte heller det funkar i längden och då är jag okej med att aktierna faller, men jag ser fortfarande inte fördelen med det för andra än de som inte finns på börsen men är på väg dit.
Var ska du flytta? Spännande..
RaderaDet tar vi när det händer, men planerna börjar bli allt mer konkreta.
Radera