måndag 12 november 2018

If it ain't broken...

Pratade med en kompis på telefon när han berättade att han höll på att lägga bud på en Iphone på Tradera. Det var någon minut kvar på auktionstiden, så han var spänd på ifall hans bud skulle räcka, vilket det gjorde.

Är den gamla trasig?” frågade jag, fullt medveten om att han precis som nästan alla andra inte väntar tills den gamla telefonen säckat innan nästa införskaffas. Samtidigt slog det mig! Jag har haft mobiltelefon sedan tidigt 1990-tal, -91 kanske. Min första var en sån där klump på flera kilo med handtag och spiralsladd.


Nätet hette NMT 450 och om jag minns rätt kostade det 4-5 kr/minut att ringa kvällar och helger, annars dubbelt så mycket. Detta är den enda telefon jag inte bytt ut för att den var trasig utan för att det kom nya mobiltelefoner som gick att bära runt utan att det räknades som styrketräning.

De nästkommande telefonerna hade en antenn som stack upp på utsidan. De första antennerna drogs ut, sedan satt de fast för att så småningom byggas in helt. Den första var en Dancall och kan ha sett ut så här.


Det var just antennerna som fick dem att ge upp. Första gången man tappade den i golvet började den glappa. Till slut krävdes en meter eltejp för att hålla ihop den och när inte ens det räckte köptes en ny telefon.

Men efter sjukilosklumpen däruppe har jag inte en enda gång köpt en mobil utan att den gamla först slutat att fungera, och jag inser att detta förhållningssätt till telefoninköp nästan ger mig en plats på Tekniska Museet bredvid NMT-telefonen, ”Stofil, begagnad och med patina”.

I min kompis favör ska påpekas att det ju är mycket bättre att köpa en telefon i nyskick på Tradera för halva priset mot att köpa den ny. Eller – ännu värre – köpa den på avbetalning för totalt fem gånger så mycket.

33 kommentarer:

 1. Fördelen med telefonerna som endast ärtelefoner är att livslängden är i det närmaste oändlig. Android och Iphone verkar vara designade för att bli obrukbara efter ett tag. Bortsett från programvara som medvetet slöar ner telefonerna har min främsta orsak till mobilbyte varit att minnet tagit slut. Apparna tar större och större plats för att till slut inte få plats i arbetsminnet. Detta gör mig vansinnig då det egentligen inte skett någon funktionsförbättring utan bara känns uppblåst. Samma med en datorer. Är det egentligen någon skillnad att jobba i word nu jämfört med en 20 år gammal dator med dåtidens word? Datorn är otroligt mycket kraftfullare, men det känns som funktionerna knappt förändrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smartphones verkar dessutom väldigt bräckliga under sin livstid. Krånglar när det regnar, laddar ut när det är kallt osv.

   Datorexemplet känner jag igen mig i. Min första pc hade 16 MB arbetsminne, det var vad dåtidens Windows behövde. Drygt 25 år senare har jag samma behov som då - ordbehandling, kalkylblad, e-post, webbläsare och inte så mycket mer. Ändå krävs det mångdubbel kraft i burken för att klara av det.

   Radera
  2. kör linux istället.

   och lägg all ordbehandling på nätet och kör nån minimalistisk webbläsare.

   då kommer man undan med billiga(re) datorer

   Radera
  3. Har länge varit sugen på Linux, men de som hjälpt/hjälper mig med datorproblem har betackat sig, så då har jag inte vågat. Webbforum i all ära, men ibland behöver jag kunna ringa en kompis och ropa "Lös!". Kanske längre fram.

   Ordbehandling på nätet är jag mer tveksam till. Jag är typen som kör backup på extern hårddisk istället för att lita till något moln där jag inte har kontroll.

   Radera
  4. Du gör nog helt rätt som undviker Linux. Med all rätta vill man helst inte supportera det till nära och kära.

   Inget ont om linux men det fungerar dock väldigt dåligt för de flesta användare. Min åsikt är ungefär densamma om Apples OS X som många verkar avguda trots i princip likvärdiga problem.

   Linux är verkligen inget alternativ för den som inte är relativt teknkiskt kunnig då de mest simpla sakerna som t.ex lägga ikoner på skrivbord och få en USB-sticka att lira....BankID osv - alltid massvis med strul. Inte för att det inte fungerar men snarare för att det kräver betydligt mer av användaren än att bara "göra som vanligt".

   Däremot klarar man ju sig riktigt fint med en äldre dator i Linux utan allt "lull-lull" som Microsoft och Apple envisas med att slänga på till ingen nytta.

   Äldre mobiltelefon? Håller med dig om att jag gott hade klarat mig med en helt vanlig telefon då jag i princip inte använder min smartphone till något vettigt.

   Trots att jag jobbar med IT tillhör jag skalan som gärna hade haft kvar min Nokia 3310 och väntade extremt länge innan jag till slut blev tvungen att köpa en Samsung Galaxy S2. Men jisses vilken omställning det är än idag.

   Min åsikt är att här har verkligen utvecklingen gått bakåt och inte framåt. Visst dem är mer tekniskt invecklade men praktiskt är dem helt odugliga i många fall. T.ex om det regnar ute, fickringningar, två hands-fattning osv.

   Skönt att höra att någon också förespråkar en telefon för vad det är :)! Tack för en intressant reflektion!

   Radera
  5. Det som skrämmer mig förutom att supporten riskerar att vägra är att jag har en del udda text- och manusprogram som garanterat inte stöds av Linux. Jag pallar inte att krångla helt enkelt.

   Varje gång jag ser en människa försöka balansera på en trottoar samtidigt som han/hon har totalt fokus på sin telefon och inte ett dugg på verkligheten tänker jag så - är det här utveckling som gått framåt? Jag tycker inte det.

   Radera
 2. Min mamma byter telefon varannat år för att hon tycker det är roligt med den senaste trots att hon knappt använder hälften av vad de nya telefonerna erbjuder.
  Jag brukar alltid försynt fråga vad hon ska göra med sin gamla (superny utifrån mitt perspektiv) telefon , vilket hon säger att jag kan få den.
  Nu har jag två telefoner som backup ifall min gamla telefon går sönder. Min prognos är dock att den jag använder just nu går sönder om fem år, och då kommer jag ha ytterligare två telefoner som backup från mamma...

  Kan du slå det spartipset, Sparo :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej, här blev jag avundsjuk. Jag har flera gånger ärvt min mammas plånböcker, men hon tömmer dem innan jag får dem :-).

   Radera
 3. Jag ska köpa två nya telefoner och det svider som fan att köpa senaste Iphone som min kompis övertalade mig iaf för den ena som jag ska använda mest. Lagt beställning på den, men sitter man vid telefon,mailar, skriver, söker minst 5 timmar per dag och redan har förslitningsskador kanske det är motiverat? Han menade på att köper jag en 6:a (minns inte vilken modell jag har nu men nån av dem) tar det bara nåt år innan allt blir för gammalt, så ska det hålla måste man gå på nyare modellerna och han är tekniknörd så det heter duga.Menar också android är förkastligt och inte säkert, de plockar ens pengar bums..
  Kan väl iaf dra av en kanske två företaget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har alltså inte köpt nåt än så har nån bättre ideer sååå :D

   Radera
  2. Ingen idé att jag uttalar mig i teknikfrågor, men hur mycket längre håller tekniken för den senaste modellen? Om du skulle köpa något halvnytt skulle den säkerligen hålla tills priset på den senaste modellen halverats.

   Radera
  3. Nu är det här inte min blogg men jag fliker in och säger vad jag tycker ändå. Hoppas inte micke misstycker!

   Android vs IOS är lite som baken...delad. Problemet med Androiod är att det säljs mycket skit som knappt drar runt telefonens alla tekniska funktioner medan apple har valt att inte ha någon "billig skittelefon".

   Beträffande säkerhet så är det helt fel att påstå att IOS eller Android är säkrare eller osäkrare. Säkerhet är något jag konsultar dagligen och det är en allmän missuppfattning att Apples produkter är betydligt säkrare än Android.

   Faktum är att i relativt många attacker används Apples produkter eftersom dem anses vara säkrare så syns dem heller inte. Givetvis är det ju så att generellt sett så finns det betydligt fler "hot" från Android för en vanlig användare.

   Men från ett rent tekniskt perspektiv så är Android säkrare om det används korrekt. Det påstående är rätt provocerande för det vi i branschen kallar för "apple-sekten" men apple följer inte många standarder och dokumenterar nästan ingenting officiellt vilket gör det nästan omöjligt för den icke insatte att ens veta vad som är säkert eller osäkert.

   Sant är dock att för många vanliga användare så får man som användare helt enkelt lita på apple och att dem sköter sig (dock finns mängder med bevis på att dem inte gör det) medan en Android användare förväntas ta egna individuella beslut som påverkar säkerheten.

   Vad föredrar du som användare?
   Rätt många gillar Apples approach att ta hand om saken åt dig....men det är väldigt naivt att tro att dem gör det bättre än Android rent säkerhetsmässigt.

   Apple gör hur mycket dumheter som helst som är av ren usel säkerhet men väldigt flexibelt för användaren själv. Android släpper mycket av detta till slutanvändaren på gott och ont.

   Google vs Apple? Vem hanterar din information säkrast?
   Spelar ingen roll vilket märke du väljer, de samlar in tonvis med info om ditt användande....personligen litar jag dock mer på Google i det avseendet att från ett rent tekniskt perspektiv är det säkrare. Betydligt säkrare.

   Mycket av min argumentation bygger dock på flera års erfarenhet inom säkerhet där Apple gång efter gång vägrar samarbeta och dokumentera hur dem hanterar bl.a information och tekniska lösningar.

   När jag konsultar brukar jag säga något i stil med "Någon form av egenansvar måste man ha som användare."

   Där är smaken som baken mellan Google eller Apple.
   De flesta vanliga användare förespråkar dock Apple för "enkelhetens skull".

   Enkelheten där är just säkerhetsbristen då du förlitar dig helt och hållet på din leverantör. Dem vill bara tjäna pengar på dig och du kan inte påverkar deras beslut ;-).

   Radera
  4. Tvärtom! Det här är bra om andra vädrar åsikter om, för själv har jag inga.

   Radera
 4. Vi kollade i affären och köper jag två 6:or modell minns ej som jag har nu kostade de ca 4000 styck men skulle enligt honom hålla kortare tid. Köpte jag senaste iphonen med fantastiska kamerafunktionen kostade den ca 10 000 och längre brukstid.
  Var inne på mellanmodellen också som han tyckte isåfall var mer prisvärd som kostade 7000 något. Tycker det är lite knepigt... som vad är en telefon, är det bara något att ringa med eller ett arbetsverktyg och vad är det isåfall värt? Ok, det diffar lite tusenlappar och rätt många beroende på om man köper billigaste eller dyraste, men med nya sparfilsosfin som förvisso fanns innan med men inte i samma grad svider alla kostnader numera :D Nån kan väl ge dem bara är filosofin mer, haha..
  Samtidigt blir jag supertrött på alla med sina riktigt gamla telefoner som inte har whatsapp, ser ikoner, inte kan jobba vid dem eller automatiskt drar upp sin telefon när man ska lokalisera sig med kartor..
  Blir alltid jag som ska vara kartläsare då och sen får man klagomål för att det inte hittas..
  Speciellt jobbigt utomlands.
  Även surt med de som inte ha swish..
  Gillar när det flyter..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den telefon min kompis köpte (den som föranledde den här texten) var en Iphone 8 och den kostade 4400 kr några månader begagnad. Skulle du köpa en sådan tills den inte längre går att använda skulle du säkert få den som nu kostar 10000 kr för halva priset.

   Mvh en som inte har Whatsapp, kartor eller Swish i mobilen :-)

   Radera
 5. Om det nu är så att man "måste" köpa nya telefoner varje år eller kanske var annat år, så kanske man kan köpa i den nedre delen av priskategorin. Så istället för att slanta upp 6000 kr på en telefon vartannat år så köper man en sprillans ny för kanske 2000 kr vartannat år.
  Eller är det andra skäl än teknisk utveckling som gör att man måste köpa nytt, måhända någon slags status (=få vara med i gruppen) med rätt märke, rätt modell ?

  För några år sedan var det ju vanligt att när Apple kom ut med en ny modell så råkade det vara så att många telefonägare råkade ut för olyckor och stölder så att de fick ut ersättning på försäkringen av sina då drygt ettåriga fd telefoner. Så var väl ungefär hälften av kostnaden för den nya telefonen kirrad, kanske mer. Om det fortfarande är så vet jag inte, men helt omöjligt är det väl inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger nog en del i det. Har länkat till den här tidigare: https://www.youtube.com/watch?v=2T8mIqQ0gKA

   Jag vet inte heller. Kan tänka mig att självrisken har gått upp i takt med telefonerna.

   Radera
  2. Vana? Har kört Iphone nu hela tiden för jag fattar den nya och tar inte 2-3 dagar som med allt annat man inte haft innan..

   Sen att min kompistekniknörden envist printat in att Iphone är enda som är säkert. Samt att han kan dem så blir det strul med nåt får jag hjälp. Kan väl erkänna att efter att ha sparat på här nu ett bra tag känner jag en osedvanlig lust efter mitt gamla jag o spendera igen.. planerar ju resa nu med feb, har inte haft semester med partner på.. flera år?
   Vi ska ju spara så mycket och så länge ändå så tänker det kanske inte gör så mycket med lite shopping? "smile"... :DD
   Fast är nog hjärntvättat av samhället med på stausprylar - TYVÄRR. Märker min hjärna blir mer upphetsad av det jag finner attraktivt än inte.. aj aj känner detta kommer bli jobbigt o jag kommer falla o sen kommer jag hata mig själv lite att vi tar så mycket från sparbössan, men försöka rättfärdiga det med jag behöver det för jobb och inre frid..

   Radera
 6. Några reflektioner.

  Mobiltelefontillverkarna måste vara skitskraja. De riskerar att gå mot en "brödrost ekonomi" dvs har du en behöver du inte en ny.

  Datorerna har kommit dit om du inte behöver dem för ngt speciellt.

  Bilarna är nog där också.

  Då måste firmorna sälja på känslor och inte på fakta. Se bara på bilannonser och mobilannoser. Köp vår pryl och bli lycklig!


  Tack till Frihetviautdelning. Din insider information stämmer med min teknikintresserade lekmannasyn. Nämligen att skillnaden ligger i att primärt ingen budget iPhone.

  Bytte senast mobil när jobbet tog bort de fasta telefonerna och gav oss mobiler som inte fungerade (kostade 100kr ST enligt Prisjakt). Använde först hustruns gamla Eriksson, men bytte sedan till en mobil med två simkort så jag slapp en telefon. Nödvändigt...nja. men mycket mer praktiskt så jag slapp släpa på två apparater. Att få jobbet att köpa in bättre gick inte....(landstinget tänker annorlunda än privata aktörer tror jag).

  När det gäller med doubtfire. Om man söker på iPhone och iOS version så brukar det finnas en sida som visar vilken version som fortfarande stödjer senaste iOS versionen. Tror (länge sedan jag tittade) att det är iPhone 5 eller 5s som är äldsta. Dvs en 6a borde stödjas 2-3år till? Vilket nog kan vara medelhållbarheten hos en mobil dessa dagar. Så ingen mening att köpa iPhone 10 för hållbarhet....det är bara firmans rädsla att man skall märka att det nog inte skiljer så mkt längre....

  Ursäkta långt inlägg

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar tycka att det är jobbigt att inte förstå, men när det gäller telefoner är det befrielse.

   Radera
  2. Tack för tips Thz, byter inte mobiler pga statusgrej utan annat som jag inte kan skriva om på nätet tror jag.

   Radera
  3. Thz, vilka mobiler kan man ha två simkort till? Jag har jobbmobil o privat mobil men skulle vara superduperskönt o slippa släpa på två. Hur gör man för o växla? Är inte helt teknisk idiot men nästan så är det knepigt hoppar jag hellre..

   Radera
 7. Jag kör på min gamla Nokia C5 som väl är ehh... typ ca 8 år gammal nu. Den fungerar fin fint som telefon, skicka sms med och som alarmklocka - sen använder jag även anteckningsfunktionen för t ex inköpslista när jag ska gå och handla. Har tappat den ett otal gånger men ett gummiband om håller batteriluckan på plats. Har en Nokia 3310 som backup ifall denna skulle lägga av. Har en smartphone på jobb som typ bara används på jobb - förutom att jag kollar vädret på den och har som väckarklocka de morgnar jag tror jag behöver 2 mobiler att väcka mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter som jag, förutom att din Nokia är mycket nyare än min. Och som väckarklocka kör jag en klockradio som jag hittade i soprummet. Funkar "klockrent" och kan väcka döda (vilket ibland är ungefär vad som behövs).

   Radera
  2. Oj anonym 18.50, det där låter som jag med! Kör med finfin Nokia C2 och har Nokia 3310 som backup. Killarna på Teknikmagasinet skrattade så mycket när jag köpte nytt batteri till den sistnämnda. (De skulle säkert ha skrattat åt den andra också.) Att man kan glädja så, ja det är ju för vackert! När jag har jobb har jag smartphone och kör dubbla väckarklockor och kollar bara vädret... (Ja men vad är du för en trevlig person som är som jag?!)

   Micke, du är för rolig, inte ett spår av skam över "hittade i soprummet". Har visserligen hittat ett och annat där jag med, flätade korgar, porslin, glas, fina korkunderlägg, hörlurar och tomburkar i mängd. Soprummet är en resurs även när man behöver stora papperskassar, oftast finns där fräscha nya, bara att hälla ut alla tidningar och ta med. Till en sådan som du kan man komma med sådan pinsam information. Tänk vad du tjänar som psykologiskt stöd för skamfyllda snålisar! Och inte alla har en klocka som kan uppväcka folk från det döda! ;D

   /Eva

   Radera
  3. Inte minsta skam nej :-). Nu ska tilläggas att det här är ett fräscht rum bara för elsopor, så jag behöver inte gräva i mögliga matrester med en klädnypa runt näsan. Tänk dig en hylla på Elgiganten, men med tre år gamla grejer och där var fjärde grej inte bara är utdaterad utan också trasig. När jag ändå är där och slänger egna grejer (som ÄR trasiga) kan jag ibland få med mig något hem.

   Radera
 8. Köpa telefon på Tradera? Hur mycket av det där är troligen stöldgods?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 9. Det är populärt i "utlandet" att ha ett simkort för surf och ett för telefon.

  Kolla på telefoner som Huawei, oneplus och andra kinesiska märken.

  Jag har en oneplus 3t.

  Sök på dual Sims.

  Jag slår numret och har sedan två gröna knappar "gröna lurar" att trycka på. En som heter privat och en som heter jobb.

  När någon ringer så har jag olika ringsignal på de olika simkorten så jag hör om det är privat eller jobb. Kan lätta stänga av jobbet på kvällen om jag önskar.

  Vid sms så har jag en liten ikon som visar en 1a eller en 2a och byter mellan dessa om jag trycker på ikonen. Det avgör om jag skickar smset från jobbet eller privat.

  En nackdel är att om jag pratar med det ena som kortet och någon annan försöker ringa till det andra så får de meddelade om att telefonen inte går att nå. Hade hellre haft det så att det tittade upptaget. Men värt besväret att slippa ha två enheter.

  Tror att man kan ha ett simkort med olika nummer och betalning, men då måste man aktivt skriva in koder för vilket man vill ringa med. Dtula sims är smidigare.

  Nästan säker på att iPhone har dual sims också men inte för svensk marknad. Dvs man får beställa från utlandet.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för utförligt svar :D

   Radera
  2. Spännande att höra om hur du stänger av ljudet på jobbsimkortet då jag ocksåhar en OP3t. Letat efter det men inte lyckats.

   /anders

   Radera
  3. Tänk om era chefer läser det här :-).

   Radera
  4. Stänga av ljudet! Mardröm...hehe. satt på kongress när jag inte kunde komma på hur jag gjorde.....sedan kom jag ihåg ....pinsamt enkelt.

   Det är slide-knappen på vänstra sidan, längst upp på telefonen som växlar mellan normalt ljud, stör ej och ljudlös. För inne i ljudvolym kan du inte stänga av helt.

   Förutom att det var pinsamt just då så tycker jag nog lösningen är bättre än att du kan stänga av ljudet av misstag när du sänker det. (Inte bra när primärjour inte får tag på bakjour ben för att iPhones stäng av ljudet helt knapp kan tryckas på av misstag)


   Chefen läser: inga problem, har tydligt räknat på hur mycket skattebetalarna fick betala för mobiler som inte gick att använda. Hade varit mycket enklare att använda BYOD Bring your own device.

   Mvh
   Thz

   Radera