torsdag 8 november 2018

När potatisen är dyr, ät chips?

Jag gillar potatis. Det är god, nyttig mat som går att variera i det oändliga – kokt, stekt i tärningar, klyftor, mos, gratäng, raggmunk, palt ...


Och så brukar den vara billig också. Inte alltid, men då och då sätts lockpris och i ett bra skafferi håller den länge förutom riktigt varma somrar. Men just pga föregående sommar är den inte billig i år. Det var ju lite torrt, som ni kanske minns. Jag minns, för jag gick miste om hela blåbärsskörden och fick inte särskilt mycket vinbär eller svamp heller.

Så vad gör man när potatispriset knappt kommer under 10 kr/kg ens om man köper säckvis? Sväljer förtreten? Det kan man göra för potatis är fortfarande billig mat, men själv äter jag mindre potatis än jag brukar. Istället blir det ris, bulgur, mathavre, mathavre och pasta. Det finns ju massor med alternativ.
Fast det är bara potatis som driver MacGyver-klockor.

Men rubriken var delvis allvarlig. Som jag förstått det påstår alla svenska chipstillverkare att de använder svensk potatis till sina chips trots att både OLW och Estrella numera har norska ägare. Så när råvaran blivit dubbelt så dyr, hur kommer det sig att chipsen kostar som vanligt? Det hör inte till vanligheterna att jag köper chips (eller andra helfabrikat som kräver hysteriska mängder löpning att förbränna), men när jag tittar på priserna idag känner jag att de stått ganska still i tiotals år.

Inte är det väl tillverkningsprocessen man betalar för? Maskiner som skivar, friterar och vakuumförpackar potatis kan väl inte vara särskilt dyra? ”Så varför står vi i den här djungeln?

17 kommentarer:

 1. Undrar hur långa ledtider chipstillverkarna har? Om chipsen vi äter i dag var en potatis som kom ur jorden förra året, som var billig då? Hm.

  Jag har studerat chipskonsumtionen i delar av Sveriges befolkning (min bror) = det blir allt fler chipssmulor med linser eller kikärtor som bas hemma i hans soffa. Det borde rimligen vara en betydligt billigare råvara än potatis, som man sedan kan kränga till ordinarie potatischipspris?

  Sedan ser jag också en trend i brorsans chipsskål med "lyxchips", som Estrellas och OLW:s "Limited Edition"-produkter, "Naturchips", "Västkustchips" och allt vad det heter.

  Själv håller jag mig till bourbon, det räcker fint för mig. Allra helst en skafferisval Maker's 46, och något bra att läsa till.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone kikärtor är nog rätt mycket dyrare än potatis. Dessutom nyttigare, och sånt brukar ju användas som argument för att höja priset. Men blir det poppis kanske det pressar priset på dillchips.

   Whisky funkar bra för att tvätta sår. Inte mycket annat ;-).

   Radera
  2. Nu föredrog Wien-Lars bourbon. ;)

   Radera
  3. Och bourbon klassas inte som whisky?

   Radera
  4. Nej, bourbon klassas som rengöringsmedel alternativt som färgförtunning och kan eventuellt gå att använda som bränsle i nödfall.

   Radera
  5. Jag förstår fortfarande inte. Det där är ju en perfekt beskrivning även på skotsk whisky :-).

   Radera
 2. Kilopriset för chips ligger väl runt 60:- Så priset för potatisen är inte så betydelsefullt, det är nog helt enkelt vinstmarginal man betalar för. Kunde producenterna höja priset hade de gjort det. Konkurrens, "nyttighetsvågen" och i viss mån att smärtgränsen är nådd gör att priserna ligger still tror jag. Men att det skulle stått still i tiotals år håller jag inte med om. Har för mig att jag köpte chips för runt 10:- som student för 20år sen, nu är det ju drygt 20:-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, chipsen har inte blivit billigare eller stått stilla direkt. I alla fall inte på senare år. För ett par, tre år sedan minskades mängden chips från 300 g till 275 g för normalpåsar. Priset sänktes då inte alls! Har köpt chips hyfsat regelbundet sedan slutet av 80-talet. Då vägde normalpåsen 200 g och kostade på ordinariepris 12-13 kr runt 1990. Kommer ihåg sådant eftersom jag med nöd och näppe kunde kunde köpa chips som lördagsgodis för min veckopeng på 15 kr. (Vilken chipsförtjust 15-åring idag skulle acceptera att inte kunna köpa 200 g chips för egen peng?)

   Och Micke, du behöver inte vara orolig för mitt chipsintag under uppväxten, jag drack läsk endast på jul, påsk och midsommar, max fyra köpeglassar per sommar, snask för max 15 kr och enbart på lördagar. Och blev aldrig skjutsad någonstans, det var att gå eller ta cykel som gällde. Var smal som en sticka. Nu har jag rättfärdigat mitt chipsätande i ungdomen tillräckligt. /Eva

   Radera
  2. Mitt minne är att chipspåsarna gick på runt 15 kr för tjugo år sedan, men den stora skillnaden tror jag är just påsstorleken. Som Eva är inne på var de 200 gram som var normalstorlek förr. Nu tror jag knappt att det går att hitta påsar under 250 gram, men 300 är nog vanligare (det som förr kallades "festpåse") och det finns även 500 gram.

   På Willys kostar OLW:s 275-grammare 18,90 kr, vilket jag tycker är inom felmarginalen samma pris (om jag minns rätt med 15 kr för 200 gram) för tjugo år sedan. Eldorado tar 9,90 kr för 250 gram.

   Det är lugnt, Eva, det lät helt balanserat i mina öron :-).

   Radera
 3. Ingen aning men kan vara hur långa kontrakt på råvaran eller om de kör nån form av försäkring.

  Nu har jag dålig koll på vad som brukar stå på påsarna då ingen stor konsument..

  Svensk råvara i chips, gäller det all potatis 100% eller räcker det med det land som har högst %?

  SvaraRadera
 4. Skär tunna skivor, lägg på bakplåtspapper på plåt. Pensla på olivolja och salta ovansidan. Sätt ugnen på 175 C, in med skiten och vänta tills skivorna är lätt gyllenbruna! Du kan vända på skivorna i halvtid om du orkar, men det blir bra ändå.

  Två potatisar räcker för att åtminstone jag ska bli nöjd. Dock går man miste om sin dos av maltodextrin, jästextrakt, druvsocker och solrosolja, men det kanske man kan överleva :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort egna chips någon gång och minns dem som helt okej även utan maltodextrin mm. Men numera föredrar jag att äta potatis i form av riktig mat, så då steker jag hellre större bitar, i stekpanna eller ugn.

   Radera
  2. Haha, riktig mat?! Du kan göra som jag, första måltiden i första lägenheten var falukorv i ugn med värmda dillchips. Hade lite otur då mamma precis kom förbi och såg eländet. "Jaha, nu passar hon på minsann, när hon flyttat hemifrån. Äter chips som vore det mat." Jag försvarade mig med att det inte var värre än pommes frites. Min skam avslöjade vem som hade rätt. Det hände faktiskt aldrig igen. Men idag är det korven jag ratar. /Eva

   Radera
  3. Ja, jag kanske verkar kinkig men håller med din mamma om att falukorv med dillchips inte riktigt klassar in som en fullgod måltid :-).

   Korv hade jag också ratat, om jag ätit kött. Hörde en dietist som jobbat på slakteri. Han var väldigt tydlig med att eftersom han visste vad korv innehåller var det inget han ville stoppa i kroppen.

   Radera
 5. Det köps väl in utsorterad potatis, sånt som inte går att sälja i butik.
  Vild gissning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle åtminstone förklara varför chipspriset inte korrelerar med potatispriset.

   Radera