onsdag 14 november 2018

Att ta sitt öde i egna händer

Har flera gången den senaste tiden gått förbi den här lappen som satts upp runtom i grannskapet:


Det är alltså en invandrare som söker jobb och kan tänka sig lite av varje. Språket är inte klockrent, men viljan är det inget fel på. Tyvärr har jag inget jobb att erbjuda, men jag hoppas att andra har det.

Man måste kunna ta sitt öde i egna händer”, säger Allan Edwalls karaktär Josef Bender i P&B, en annan invandrare med framåtanda. På en av mina gamla arbetsplatser började en tredje, en amerikan som inte kunde ett ord svenska. Att han dessutom suttit i amerikanskt fängelse de senaste tjugo åren var nog också ett litet hinder, men han gick från företag till företag och knackade på tills han fick en anställning och han har jobbat sedan dess.

Ändå hör man människor, både svenskar och invandrare, som har tusen skäl till varför de inte kan skaffa ett jobb (eller byta bort det jobb de redan har), trots att deras förutsättningar är mycket bättre än de här exemplen. Och ja, jag är medveten om att P&B är en påhittad spelfilm. Dessutom tycker jag att Edwall var bäst som singer-songwriter:

Det är både synd och skam
huru livet dundrar fram
över små och svaga.
Dom är att beklaga.

Kontakter är tydligen viktigt. Så hur ordnar man det då? Det lär ju inte flyga in ett kontaktnät och landa på huvudet. Rätt utbildning och kunskaper - samma där, de måste skaffas. Kanske på ett företag i den bransch man vill jobba, men då måste man fråga.

Hörde nyss en arbetsgivare berätta att för tio år sedan blev han uppringd av ungdomar som ville ha sommarjobb. Idag blir han uppringd av föräldrar som vill höra om det finns jobb till deras barn. Dessa föräldrar borde anställa invandraren med jobbannonsen ovan, så kan han lära ungarna hur man skaffar ett eget kontaktnät. Det kommer de behöva.

45 kommentarer:

 1. Hear hear! Just det sistnämnda hörde jag en vän göra alldeles nyligen för sin son som är 30. Han fick jobbet. Men tackade nej. Det var dock inget sommarjobb utan en fast tillsvidareanställning. Apokalypsen nalkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur i h-vete kan han få jobbet när han inte ens orkade söka själv?! Vad var det för typ av jobb, mimare på cirkus?

   Radera
  2. Det låter bedrövligt, men när man inte vet omständigheterna så kanske man inte ska vara för snabb att döma.
   Jag har ju själv råkat ut för exakt det; min mamma pratade med en väninna som har en son med egen firma. Tanterna tyckte ju att jag skulle kunna komma och jobba där så jag fick jobbet. Men tackade nej.
   Jag hade inte bett om hjälp och jag försörjer mig själv helt utan bidrag (fast på ett sätt som man inte gjorde på 40-talet så föräldrarna tycker inte jag har ett "riktigt" jobb).

   Radera
  3. Jojo, kasta ur sig en fråga till en kompis kan man ju alltid göra som förälder. Nu beskrev jag ju ett exempel där föräldrar aktivt ringde en arbetsgivare som de inte kände och fru EB skrev "Just det sistnämnda hörde jag en vän göra alldeles nyligen", så då utgick jag ifrån att situationen var likvärdig.

   Radera
  4. Det var mimare på cirkus, hur fan visste du?

   Radera
  5. Då är det helt okej att inte snacka innan man får jobbet. Då visar man att man tar karriären på allvar. Bra karriär också, för som alla vet: Mime is money!

   Radera
 2. Myntade länge att när hamstern är mätt springer den inte längre i hjulet. Är superglad här just nu för nu har jag&partner skaffat oss fyra jobb istället för tre som innan och roddade precis in min julbonus som vart massa osäkerhet med lång tid. Detta trots helvetessmärtorna som gör jag vill hoppa genom fönstret egentligen, men är tydligen smärtfri 7 dagar månaden så man får vara glad för det lilla :D Hur man skaffar kontakter? Man satsar högt. Sen gör man avvägning vilka kontakter som är bra att ha och de vårdar man ömt ungefär som en relation. Utöver försöker man vara trevlig, intresserad och le. Samt mitt bästa tips för att bli som mig (vilket verkar funka på jobbfronten iaf), man är sjukt engagerad på gränsen till manisk.. :D
  Engagemang gillar folk. Gäller rikta näsan åt rätt håll bara så man kör på rätt spår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är man inte förmögen att visa energi innan man fått jobbet lär man inte bli mer energisk (springa snabbare i hjulet) när jobbet väl är i hamn.

   Radera
  2. Det funkar på jobbfronten iaf o vara väldigt på. Är väl enda jag är bra på o rodda in jobb. Ser möjligheter i allt på gott och ont :D Sen får man iofs bereda sig på att när man nått "toppen" kommer jantelagarna. Häften hatat o hälften älskad. Så ev kan det vara bra o vara tyst och inte sticka ut så mycket. Tror många håller tillbaka just för att inte bli utsatta för avundsjuka. Hör det så ofta. Det inspirerar knappast kreativa hjärnor att finna nya metoder för överlevnad.

   Radera
  3. Jag menar att de som inte orkar skaffa sig ett jobb förmodligen inte skulle orka jobba där. Den som har flera jobb har redan bevisat sig.

   Radera
  4. Jo så är det nog. Har inga bortskämda curlade barn som tur är :) Franska uppfostran verkar bra. Då sitter ungarna rakt vid bordet och äter fint och man får daska till dem på stjärten om de inte sköter sig.

   Radera
 3. .. och ja, precis som killen ovan, han har fattat att syns man inte så finns man inte och inte alls omöjligt hans jobbsökande kan leda till mycket bättre möjligheter. Bästa vore om man annonserade där det finns mycket förmögna människor eller iaf hyfsat förmögna. Var som en tjej som tiggde på t-banan igår, hon var jättesöt. Var nästan så jag kom mig för o fråga henne om hon behövde jobb, men ändrade mig i sista minut. Ibland är det bra och inte vara för spontan kanske. Eller som killen som flyttade saker till oss sist. Vi snackade massor. Eftersom han var väldigt öppen med att han sökte bostad och verkade väldigt trevlig gav jag honom mitt nummer utifall nuvarande inneboende flyttar ut. Även om jag tänkt man kanske skulle ha två fast blir trängre. Min partner var dock inte helt förtjust i att en 25-åring skulle flytta in, men visar bara att om man syns kommer möjligheterna även om det är i det lilla..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lappen satt i ett bostadsområde fullt av tiomiljonersvillor (och uppåt), så han kan ha tänkt i de banorna.

   Radera
  2. Smart :)

   Radera
  3. Ev skulle han kunna boosta lappen lite med bild, ev hemsida, skriva det finns referenser. Någon släkting eller två kan säkert vara referens. Sen bör man sätta lappar i områden med många äldre förmögna med.
   Östermalm är bra tips. Samt lägga till djurvakt, barnvakt, matlagning, assistent, tolk, m.m
   Kan bli en succe :D
   Snart är han o hans kompisar ett företag med hemassistans..

   Radera
  4. Jag gissar att det bor många äldre i alla områden med lyxvillor eftersom det kräver en livstid att samla ihop till handpenningen :-).

   Radera
 4. Jag tycker kontakter ofta är överskattade. Jag har fått flera jobb utan att ha kontakter på företaget. På samma sätt har jag fått förstahandskontrakt i städer där det uppenbarligen ”är omöjligt” att få lägenhet. På ett ställe hade jag plötsligt erbjudanden om två förstahandskontrakt och ett andrahandskontrakt. Jag har kontaktat företaget och när något har dykt upp så har de hört av sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått jobb både med och utan kontakter. Skadar väl aldrig, men är absolut inte ett måste.

   En kusin till mig ringde det kommunala bostadsbolaget varenda dag i ett par månader. Till slut gav de henne en lägenhet för att slippa svara :-).

   Radera
  2. Samma taktik som Icon Medislabs Johan von Holstein använde när han ville komma in på ekonomutbildningen på Stockholms Universitet - han gick varje dag i några månader i sträck upp till antagningsnämnden med fikabröd och sålde in sig själv som den trevliga kis han anser sig själv vara - och vips, en dag så var han antagen på utbildningen han ville gå. Inte hade han några betyg eller annat som gjorde att han kunde bli antagen på formella grunder.

   Informationen kommer från honom själv i den bok han skrivit och givit ut, om någon av läsarna här skulle vilja fördjupa sig i ämnet

   Radera
  3. Fast om han hade varit en trevlig kille som dessutom bjöd på fikabröd borde de inte vilja förlora honom till en utbildning. Har han aldrig tänkt tanken att TROTS att han bjöd på fika varje dag orkade de till slut inte med honom ;-)?

   Radera
  4. Jag har också uppmanat en kollega att ligga på varje dag för att komma in på en utbildning. Jag sade att han skulle komma in om han ringde varje dag i två veckor. Han följde instruktionen och kom in. Nu är han färdigutbilad. Han hade aldrig gjort så om jag inte uppmanat honom. Han menade att det var galenskap och att det inte kunde vara så det funkade. Han var så ung och blågd minsann...haha. Någon nytta har man tydligen gjort här i livet. /Eva

   Radera
  5. Ja, man blir ju inte mindre cynisk med åren :-).

   Radera
  6. På min arbetsplats, som har praktikanter, tar vi ibland in sommarjobbare, mest som en social grej då vi egentligen inte har något behov. I år var det fler sökande än vanligt och en person stack ut ordentligt, inte nog med att hen överpresterade på allt under sin praktik, hen var dessutom beredd att göra alla möjliga sysslor bara hen fick jobbet. Kan väl bara säga att personen ligger rätt bra till :-)

   Radera
  7. För en utomstående är det beklagligt och lite skrämmande att den som är villig att ta i och jobba på arbetstid sticker ut. Borde inte alla göra det? Jag gjorde det på mina sommarjobb, inte för att jag räknade med att jobba där efter att jag slutat skolan (eller ens ville det) utan bara för att jag gärna vill jobba på jobbet istället för att sitta av tiden.

   Radera
 5. Man kan se det som att vissa är anställda av staten för att göra det enskilt viktigaste: att rösta rätt vart fjärde år. För det får de en sorts lön, bostad och sammanhang och bekräftelse i de sammanslutningar de valt att tillhöra.
  De är ju inte tillgängliga för den "andra" arbetsmarknaden - där de förutom att inte fritt kunna spendera all tid som egen även i en del fall även kommer att bidra till någon annans ekonomiska framgång, alternativt bidra till att genomföra ideologiska ideer som man bestämt tar avstånd från. Tyvärr är det den verklighet vi lever i idag, och det är svårt att se att förutsättningarna nämvärt kommer att ändras inom överskådlig tid. Det verkar snarare som att det kommer än mer cementeras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju inte arbetsgivare, men tycker att det låter som väldigt bra betalt för ett så enkelt jobb.

   Radera
  2. Och där har du svaret hur det kan komma sig att det är så många inom denna grupp......

   Radera
 6. Ny TV avgift- vad säger Sparo, ska FIREs betala noll kronor i avgift? Har man varken beskattningsbar förvärvsinkomst eller tar ut pension som betalar man alltså ingen avgift, eller har jag tolkat det fel..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen kommer betala tv-avgift, alla med beskattningsbar inkomst kommer betala en SVT-skatt. Sedan kan de kalla den vad de vill.

   Min lösning är att lägga ner SVT eller crowdfunda och se vad de intresserade vill betala. Därefter får de anpassa marknaden efter denna plånbok. Själv har jag ingen tv, tänker inte skaffa någon och har ingen lust att betala för en massa bakningsprogram och annan skit i statlig television.

   Radera
  2. Jag tittar begränsat, men behöver alltså inte betala. Känns underligt, men ska väl inte klaga..

   Radera
  3. Jag skulle klaga även om jag nolltaxerade och därmed slapp. Det finns inget allmänintresse i att föda ett företag vars syfte är att indoktrinera och fördumma. Och inte bara föda, vi ska ösa miljarder över dem. Nu ska det dessutom göras med en skatt man av grumliga orsaker kallar "avgift". Stalin och Mao hade varit stolta över Sverige 2018.

   Radera
  4. Haha, Micke! Dig vet man var man har iaf! Ser inte fram emot att behöva betala. Är TV-lös idag av snålhetsskäl, men kan lika gärna köpa en tv vid årsskiftet. Det misstänker jag att du inte avser göra...

   Radera
  5. Inga överraskningar i den frågan, jag är väldigt transparent. Nej, om jag hypotetiskt var tvungen att betala extra för att slippa ha en tv skulle jag överväga det.

   Radera
  6. Trevligt att ensamhushållet blev en mindre förlorare denna gång. +1100 SEK/år./frivilligpensionär

   Radera
  7. Kul att kunna glädja ;-).

   Radera
 7. Är du emot SVT? eller public service som idé?
  Det är ju en viss skillnad.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är stor skillnad. Jag är väldigt mycket emot SVT. PS som idé är jag bara ganska tveksam till, men i det utförande vi ser i Sverige är det katastrof.

   Radera
  2. Jag är också emot SVT och även emot Public Service i den form den existerar i Sverige. Nyhetsrapportering kan PS ta hand om, men där går gränsen. Bakningsprogrammen, underhållningen, all annan bullshit som SVT och SR ägnar sig åt... Låt marknaden sköta det.

   Radera
  3. Exakt! Om de fortfarande skulle kunna hitta någon som kan göra oberoende nyhetsrapportering kunde de ägna sig åt det, men absolut ingenting annat. SVT och SR i sin nuvarande form tappade sitt existensberättigande för minst tjugo år sedan.

   Radera
 8. Man blir lite glad ändå, när man ser att det även finns litegranna folk som kommer hit för att anstränga sig.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bara inte Migrationsverket hittar dem för då letar de väl upp en teknikalitet att utvisa dem på :-(.

   Radera
 9. Du har ofta blivit irriterad över talet om "allas lika värde", men jag kan inte komma ihåg att du förklarat vad du verkligen menar. Det är ju en självklarhet att vi människor rent praktiskt värderar människor efter hur vi gillar dem, kanske till och med efter hur lika de är oss själva. Det är inte annat än mänskligt, om än ett uttryck för en sorts begränsning av generositeten. Men menar du att vissa människor rent "objektivt" har lägre värde än andra? Att till exempel du har ett högre värde än vissa personer i allmänhet? Att du har ett högre värde inför dig själv än vad andra människor har, är inte så konstigt. Det är ju bara vanlig självbevarelsedrift. Eller tycker du det tramsiga är att överhuvudtaget nämna detta med allas (allmänna) lika värde, då det inte i praktisk mening spelar så stor roll? Vi behandlar ändå inte människor som om de hade lika värde. Vi favoriserar ständigt. Det är nog bara i lagtext som vi framstår som lika värda.

  Idag tänker man mer på värde som något som bestäms av dem som värderar. Annars kan man också tänka sig att värdet av något är konstant oavsett andras värdering. Är det inte det sistnämnda som ivrare som far med "allas lika värde" vill påminna om? Och varför gör det dig så upprörd? Förklara gärna, kanske i egen bloggpost. :) /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ingen egen bloggpost eftersom ämnet är för långt från ekonomi för den här bloggen, men jag ska försöka förklara.

   Till att börja med tycker jag inte att bevisbördan ligger på mig. Hittills har jag inte hört någon enda människa som använder uttrycket själv kunna förklara vad som menas med "allas lika värde", som ju från början är en felöversättning av engelskans dignity. Det är något man bara slänger ur sig och frågar man "Vad exakt menar du med allas lika värde" får man oftast till svar att man är nazist eller idiot som ens frågar.

   Det är för övrigt en intressant ståndpunkt. "Du har en avvikande åsikt, alltså står du inte för allas lika värde och ska därmed behandlas annorlunda" (säger den som nyss sa sig vilja behandla alla i hela världen exakt lika).

   Men om jag ska tolka användarna menar de ofta att alla människor har rätt till samma resultat i sitt liv oavsett den egna insatsen. Alla har rätt till samma lön, en bostad och ett liv där de så önskar, så länge det finns andra som har det så.

   Det finns inget objektivt värde av människor. Jag tycker själv att ett självuppoffrande helgon är värd mer än t ex Hitler och Stalin, eller Akilov och Breivik för att ta moderna exempel, men det är min subjektiva åsikt. Vidare är min familj värd mer för mig än en familj på andra sidan jorden.

   Jag tycker inte att jag blir särskilt upprörd. Jag är bara less på att människor svänger sig med en felöversatt floskel de blivit itutade och tror låter bra.

   Radera
  2. Okej, jag är mycket nöjd med ditt förtydligande. Du tycker att det själuppoffrande helgonet har högre värde än Hitler och att objektivt värde inte finns. Intressant.

   Själv anser jag att Hitler och Stalin har samma värde som helgonet. Värdet har inget med gärningar eller attityd att göra. MEN "lika värde" ger ingen som helst "rätt till samma resultat i sitt liv oavsett den egna insatsen", inte heller "rätt till samma lön" eller "ett liv där de så önskar". Dessa saker ser jag som helt separata. Att se vissa människor som mindre värda, t ex massmördare, tror jag gör att vi i mindre utsträckning ser vårt eget mörker. Vi är ju kapabla till samma mörker. Vi hade kunnat befinna oss i liknade situationer om vi hade liknande omständigheter. Med det sagt så ger de dem inte mindre ansvar för sina handlingar. Det är återigen separata saker. Inte ens dödsstraff behöver ses om orimligt även om man anser att alla har lika värde, som sagt, det är olika saker.

   Det vanliga i vänsterkretsar är väl att anse att alla har lika värde och därmed kommer med den märkliga slutsatsen att alla då har rätt till samma goda liv som andra på jorden. Då har man blandat ihop saker.

   Värde lika med rätt = FEL & ORÄTTVISA!

   Det här passar utmärkt på ekonomiblogg, fördelning av resurser, politik...tycker du inte? Tack för att du alltid ger god återkoppling. :)

   /Eva

   Radera
  3. "Du tycker att det själuppoffrande helgonet har högre värde än Hitler och att objektivt värde inte finns. Intressant."

   Ja, för det är min subjektiva bedömning. Någon annan tycker att Hitler var bäst i världshistorien och då får det stå för honom/henne.

   "Vi hade kunnat befinna oss i liknade situationer om vi hade liknande omständigheter."

   Men det gör vi inte eftersom vi valt att ta andra beslut.

   "Det här passar utmärkt på ekonomiblogg, fördelning av resurser, politik..."

   Nja, bara tillräckligt för att snudda vid ämnet, tycker jag.

   Radera