torsdag 29 november 2018

USB-dumheter

Jag och andra bloggare har gjort sig lustiga över all dynga som säljs på Black Friday och andra ”oumbärliga” bemärkelsedagar som Alla hjärtans dag och Kanelbullens dag.

En trogen läsare hade samma idé och föreslog att jag skulle göra ett inlägg med idiotikonsumtionstema. Vet inte om han vill vara anonym, så jag låter honom vara det och så får han avslöja sig i kommentarsfältet om han vill. Hans eget exempel var denna musmatta/handske med inbyggd värme, som man kopplar in i datorns usb-ingång.


Det där måste sakna marknad, säger du kanske. Mitt svar är att det i så fall inte skulle finnas flera varianter. Och det gör det.


Det finns så mycket dumheter i världen, så jag tänkte begränsa det just till sånt man kopplar in i usb:n. Vi börjar med något som bara är halvidiotiskt, en lampa.


Det dummaste här är inte produkten utan säljtexten:
Har du svårt för att se tangentbordet ordentligt när du sitter vid datorn i mörker? Då behöver du en lampa med ställbar arm som kopplas in i USB-porten!
För det första: Datorer har funnits ett tag nu. Den som inte lärt sig var tangenterna sitter och fortfarande kör pekfingervalsen istället för att skriva med korrekt fingersättning – skärp dig! För det andra: Tangentbordet på en laptop sitter en centimeter från skärmen. När datorn är igång lyser skärmen upp tangenterna tillräckligt även om rummet är beckmörkt. Denna lampa är alltså en icke-lösning på ett icke-problem. Och åtminstone på bilden är den ju i vägen för skärmen.

Men som sagt, lär dig var tangenterna sitter istället. Och lär dig skriva snabbt. Varför det? Inte för att det spar tid utan för att ju snabbare du skriver, desto snabbare dansar denna pole dancer.


Raskt vidare till nästa. Här kommer ett usb-akvarium med LED-ljus (förklätt till duschslang).


Storleken är i runda slängar 20x15x10 cm. Borträknat pennfacket i bakkant med plats för minst fem års förbrukning av pennor rymmer väl akvariet två liter eller så, och två guppyer om de är små (vilket guppyer i och för sig tenderar att vara). Webbutiken hävdar att den är utsåld, vilket jag tolkar som att någon medarbetare av barmhärtighet med tvångsmässiga shopaholics gått in på lagret och slagit sönder samtliga tre exemplar.

Låt oss gå vidare till denna 10 cm höga plastgran som knappt ens påminner om en riktig gran. För att säkerställa att ingen i dess närhet ska kunna ignorera fanskapet skiftar den i tre färger.


Men givetvis stoppar inte idiotin där. Det finns fläktar som inte är i närheten så effektiva som att vifta med ett vanligt A4-papper, USB-minnen som ser ut som tamponger, kylskåp med plats för en enda läskburk, luftfuktare, smörgåsgrillar... Kort sagt, finns det en produkt du inte behöver kan du ge dig fan på att den finns i USB-version.

Låt höra, vad är det dummaste du någonsin sett pluggas in i USB-porten? Du får vara anonym.

27 kommentarer:

 1. Visst finns det mycket dumheter. Men den där rosa musmattan ovan hade jag kunnat använda på förra jobbet, där orkade inte värmesystemet med på -20 dagar. Å andra sidan gick det lika bra med ett par tunna fingervantar.
  Lampa på tangentbordet är väl ganska bra? Jag skriver det mesta utan att titta på tangenterna men ibland behöver man en ' eller ^ eller # och då måste iallafall jag titta efter. Själv har jag en MacBook och den har inbyggd belysning i tangentbordet så jag klarar mig dock utan.

  Det dummaste jag sett är en kokplatta till kaffekoppen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det gick lika bra med tumvantar låter det som en bättre och enklare lösning.

   På bilden tycker jag att det ser ut som att lampan måste sitta precis ovanför tangentbordet för att funka och då skymmer den skärmen. Samma sak där, varför inte ta något man redan har och som funkar bättre, som en bordslampa.

   Ja, värmeplatta till kaffekoppen är ganska dumt. Kaffe ska man ju dricka upp så att man kan fylla på mer :-).

   Radera
 2. Det här är verkligen Kina plast när det är som värst. Inte nog med att det är rent skit som ingen behöver och troligen tröttnar på direkt, det är dessutom elektriska prylar som troligen inte uppfyller svensk standard när det kommer till elsäkerhet. CE står i Kina för China Export och inte
  Conformité Européenne (som är den riktiga CE-märkningen). Massa Kina prylar brinner för fullt runtom i landet numera (ja jag arbetar i försäkringsbranschen). Usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi S-märker bulgariska tv-apparater!" (Rocky i "Jönssonligan & Dynamit-Harry")

   Radera
 3. Om man inte kan gå i tio minuter så kan det hända att blodcirkulationen är dålig och man börjar frysa lätt. Då kan det vara bra med en usb-vante vid datorn. Kroppstemperaturen är inte nog för att värma vanten förstår ni väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ändå svårt att tro att det inte ska funka med en vanlig vante, utan USB-värmning. Hur gör man annars utomhus - tar med sig en lång skarvsladd ;-)?

   Radera
 4. Intressanta prylar. Kan bidra med att man kan ladda sexleksaker via USB så är det mest extrema jag stoppat in iaf :)

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Inte format som en tupp och galandes när man tar ut det?

   Radera
 6. Jag besökte en kompis som jobbar inom webutveckling på hans företag en gång. Det var som ett skyltfönster för Coolstuff, eller vad nu butiken heter. Fanns många fjantiga USB-prylar där. Kommer ihåg att en person hade en kaffekopp som automagiskt rörde om kaffet med hjälp av en knapptryckning. Minns faktiskt inte om den laddades med USB-kabel. Men kan tillägga att personen i fråga drack sitt kaffe svart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! Det var ingen som berättade för honom att själva meningen med omrörning är ifall man har två eller flera komponenter att blanda ihop? Äh, han (eller hon, men jag tvivlar) var nog bortom räddning.

   Radera
 7. Så pass. Man skulle kanske kräva att instifta en speciell dag då all skit kan kritiseras :) Som motvikt till alla av årets specialkonsumtionsdagar alltså.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inskränka oss till en enda dag? Jag kritiserar det mesta för det mesta :-).

   Radera
 8. Jadu, jag håller mig till normala saker som USB-minnen, träningsklocka, mp3-spelare, högtalare...
  Men den här känns som nåt för dig: http://nerdist.com/wp-content/uploads/2011/03/USBtypewriter1.jpg ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suverän! Fast kräver den lika hårda nedslag som man behövde innan skrivmaskinerna blev elektrifierade skulle jag inte kunna skriva på den med någon större fart.

   Annars är det exakt grejerna på din lista jag också använder mig av. Antingen är jag inte så bakåtsträvande som jag trodde, eller också är det du som kommit upp i stofilåldern ;-).

   Radera
  2. Vem behöver fart när det finns den gamla hederliga pekfingervalsen?

   Haha, jag har fyllt 30 så skulle gissa att det räknas som stofilåldern ;) Jag är officiellt tant!

   Radera
  3. Där går gränsen för mig. Gud måste ha menat något med att ge oss tio fingrar istället för två.

   30 är ju det nya... Nej, du har rätt. 30 ÄR tant :-).

   Radera
  4. Det är sant, Gud hade nog tangentbordet i åtanke när han skapade de tio fingrarna.

   Tack för de värmande orden! ;)

   Radera
  5. Så lite så, vad gör man inte för sina medmänniskor. Välkommen till vuxenvärlden ;-)!

   Radera
  6. Helvete, ska jag låtsas vara vuxen nu också? Inte lätt att fylla 30 alltså! :P

   Radera
  7. Bara lugn! Ju äldre man blir desto bättre blir man på att låtsas.
   https://www.youtube.com/watch?v=EAchTUfqKDA

   Radera
  8. Åhh, älskar det programmet! Underbart! :D

   Radera
  9. Jag tänker att du inte borde komma ihåg det, eller också var jag sent utvecklad. Men det har kanske repriserats senare. Kalles Klätterträd gick säkert i tjugo år.

   Radera
  10. Jodå,det kommer jag väl ihåg! Skulle gissa att jag fick njuta av reprisen där på 90-talet.

   Radera
 9. Jag blev ju lite sugen på en pole-dancer. Men jag är ju också 30. Det nya GUBBE :-D

  // Utdelningssoftaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dålig koll på hur pole dancers ska se ut, men det där kan vara den plastigaste kvinnliga stereotyp jag någonsin sett :-).

   Radera