torsdag 22 november 2018

Ny rekordhandel väntar

Framtidsoptimismen ökar i handeln. Man räknar med ökad försäljning under Black Friday i morgon, men också i hela julhandeln. Årets julklapp är enligt HUI ”det återvunna plagget”, men det är nog mer en förhoppning än fakta. Det kommer som vanligt bli något riktigt dumt och onödigt. Det brukar nämligen bli det.


Att kronan tycks falla fritt och att vi är på väg in i en lågkonjunktur med höjd ränta samtidigt som allt fler svenskar har en högre skuldkvot än någonsin är såklart inget skäl att sluta köpa all möjlig dynga.

Så jag tror att de får rätt. Det blir säkert rekordjulhandel i år igen. En del kommer att ta snabblån för att få en fröjdefull jul. Andra kommer bara att bränna sin buffert som de så väl hade behövt till något vettigare.


Jag är inte mycket för ett stort och påkostat julfirande, men jag förstår faktiskt inte hur någon kan gå så all-in i julen som de flesta verkar göra. Varför inte välja ut 2-3 rätter och ge barnen (och bara barnen!) 2-3 julklappar och sedan umgås med nära och kära?

Varje års julskyltning får mig att tänka på slutet av Adolphson & Falks Mer jul där de mixar ihop Kalle Ankas Jul med tomtar och julsånger till en kakafoni av oljud och så funderar jag på hur mycket grötigare rim och krimsigare krams det är möjligt att få.

60 kommentarer:

 1. Jag sitter och biter ihop när jag ser vilka högar av julklappar mina släktingars barn får. Mer än 20 stycken per barn. Fy fan! Barnen hinner knappt titta på vad de fått, än mindre säga tack. Off topic: Hoppas du hade kvar global gaming, önskar jag hade följt ditt exempel. Tydligen behåller ninjan sitt grepp om casinospelarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns ofta som att innehållet nästan kvittar. Det är paketen i sig som lockar, själva överraskningen. Men visst undrar man hur mycket mindre glada de blivit för tio klappar. Eller fem.

   Jodå, Global Gaming är ett tungt innehav, och ännu tyngre nu. Men även med oförändrad vinst hade aktien känts för billig. Återstår att se vad utdelningen blir, men gissningsvis minst 2 kr, vilket för nuvarande kurs är långt över 5 %.

   Radera
 2. Ska handla vinterskor imorgon. Behöver för artros i foten så fått slänga alla mina gamla vinterskor och behöver stl större.
  Annars är jag inte mkt för julfirade o slängt alla julsaker. Kanske var dumt nu när jag ska ha julbord.
  Är sjukt missnöjd med senaste Iphone. Alldeles för stor. Funkar inte alls bra o jobba med. Så köp inte om ni inte gillar otympliga saker. De har ej fått skal än heller, har ett "klossskal" nu .. tegelsten..
  Går även mkt pengar nu till all alternativ vård o kost för magen, sen vår resa, men tänker att nu har vi sparat rejält ett tag, behöver lite annat med, och vi kommer fortfarande kunna spara minst 300 000 per år! Minst. Tror jag räknat ut ca 42 000 månaden, men sålt en del aktier nu och tar det lugnt med inköpen pga nedgången. Fixar nog inte leva för asketiskt för länge, nån glamour måste man ha. Viktiga är väl att man fortfarande under spara till Fire kan spara. Alltså inte lägger av som nån dålig bantning eller tröttnar. Hoppas på de där 5-7 åren. Känns ju bra nu när min partner börjat lessna på sitt jobb med, är alldeles för mkt stress och dåligt organiserat. Så jag tror på detta med att ta sig ur den här djungeln av konsumtion, stress, sjukdomar, fetma...

  *Med slängas menas ges till Myrorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla måste handla ibland, och då kan man med fördel passa på att handla när priserna är som lägst. Det jag vänder mig emot är den där hysteriska handeln på den nedre bilden, då man inte ens verkar ställa sig frågor om vad och varför man konsumerar.

   Radera
  2. Du skulle se jularna hos min partners familj. Puh! Har aldrig sett sån konsumtionshets. Samtidigt kan jag bli lite avis för de är som drogande av lycka i sitt presentutdelande,ätande och firande. Helst skulle jag lixom ligga i sängen eller på en strand och ta det lugnt, och runt 20 000 på kvällen är jag helt slut, men då sätter de igång på riktigt :D.. Måste upplevas ..

   Radera
  3. .. Och ja, trots att vi sagt vi inget vill ha får vi mängder med saker som ska släpas hem på flyg, där tyvärr minst hälften kommer slängas. Känns ju jobbigt när vi sagt vi inget vill ha, när vi själva inget har med utom mat, samt lagar mat i dagar. Vad gör man? Finns lixom inte så mkt o göra.. le och säga tack.

   Radera
  4. Det där fenomenet är intressant, att det inte går att slippa undan presenter hur tydlig man än är.

   Radera
  5. haha nej man är körd :) Håller mig rätt mkt undan ALLT med firande då jag tycker det är helt onödigt. Nu låter jag supertrist, men går ju bara massa tid till allt, samt all denna mat och dryck som ofta är onyttigt. Inte konstigt så många i 40-års åldern har en rejäl kagge. Mitt drömliv är rätt konsumtionsfritt - man köper det man behöver - sen umgås man med vänner, bryr sig om varann på riktigt som Hur mår du? Har en vän som alltid tar ledigt flera dagar på sin födelsedag. Själv vet jag knappt när jag fyller år, men förstått allt detta är viktigt för andra så blivit lite bättre på att försöka passa in med åren. Som min partner&jag, vi köpte lite presenter första åren, sen hoppade vi det. Skulle min älskling vilja ha nåt så har vi 2 mkr snart att plocka från, men det händer väldigt sällan..

   Radera
  6. Ja, det är samma med mat som med presenter. Väljer man ut ett par rätter hinner man njuta av dem istället för att trycka i sig åtta rätter och knappt hinner känna smaken.

   Radera
  7. Maten brukar iofs vara rätt god men onyttig. Beror nog på hur man lagt om sina smaklökar. Skulle gärna se ett helt veganskt julbord. Är nåt sånt jag själv ska fixa..

   Radera
  8. Det tråkiga med veganska julbord är att man i så fall får börja från noll. Ingenting är ju vegetariskt på ett traditionellt julbord. När jag jobbade på julfester blev det ofta julmust och knäckebröd.

   Radera
  9. Är därför man står o lagar mat hos släkten när man besöker samtidigt som man förklarar att fisken är inte vegansk, den simmar i sjön, är ett djur, eller i den här grytan är det ett djur som heter ko som säger muuu, eller i lutfisksåsen är det också något som kommer från djuret.. djur, såna där med oftast 4 ben eller fenor som rör på sig..

   Hehe.. herregud.. hehe..

   Radera
  10. Illa om skillnaden mellan djur och växter måste förklaras :-).

   Radera
 3. I år ska jag nog köpa varsin julklapp till de tre syskonbarnen (som iofs får alldeles för många, men min får de åtminstone inte på julafton) och en julklapp i form av en upplevelse till lilla farmor som nyligen blev änka och behöver få komma ut på något roligt. Resten får fasen klara sig utan! Nu kommer jag visserligen inte fira jul med familjen utan kommer befinna mig i Sydney. Får väl se om jag lyckas ragga upp någon att fira med! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sunt! Men du skulle tagit med dig farmor till Sydney så hade hon fått sin upplevelse och du någon att fira jul med. Sedan hade ni kunnat gå runt på beachen och ragga på surfare :-).

   Radera
  2. Haha, farmor är 89 år och kan knappt gå, så tror tyvärr inte strandpromenader är någon bra idé ;)

   Radera
  3. Ajdå! Nej, varken rullator eller rullstol är riktigt lyckat i sand, så då får ni stanna i baren.

   Radera
  4. Där kommer vi göra succé! :D

   Radera
 4. Nu blir jag nyfiken Sparo, julpyntar du något alls? Jag har haft mina julpyntegrejer så länge jag kan minnas. Följer liksom inga trender vad det gäller jultomtar, adventsljusstakar och stjärnor. Inget nytt och modernt, det ska va som det alltid har varit. En del jular beroende på vad jag befinner mig, läses julevangeliet, bättre än Kalle anka.
  Dessutom blänger jag snett på oskicket att sätta upp stjärnor och stakar före första advent. Vurmar i det här fallet för kollektivismens samstämmighet i dessa individualistiska tider. Älskar det blinget när det lyser så fint i alla fönster, bara det inte drar åt red light district vulgärt eller a la amerikanskt vulgo.
  Jag ger bort två paket och får två, det behöver inte vara något dyrt men gärna tänkt på, så att det passar mottagaren. Att få öppna paket på julafton är ju så roligt./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort svar: Nej.

   Anders Lundin fick för många år sedan (tror att han var singel och barnlös) frågan om julpynt och berättade att han ställde en flaska julmust på bordet under december. Det skulle jag också kunna göra, men gör det inte.

   Inga klappar heller, varken in eller ut. Det finns inga barn i familjen och då faller - i mitt tycke - den grejen.

   Det enda som liknar en jultradition är att jag äter pizza på julafton, men inte ens det är jag särskilt noga med.

   Radera
  2. Vad läggs på den julpizzan? Eller är det köpepizza rent av!? Kan tänka mig att pizzeriorna kan ha det svårt under julhelgen och tar lägre pris då och du Sparo bunkrar och fryser in...?

   Radera
  3. Nej, inte köpepizza, jag tror aldrig pizzeriorna tar lägre pris. Jag har både elvisp och ugn hemma. Fyllning blir det som finns hemma (https://sparosverige.blogspot.com/2018/02/pizza.html), jag har ingen speciell rödbetssallad för julbruk.

   Radera
 5. Visst är det sjukt, men ändå tycker jag det är svårt att inte dras med. Särskilt när man har barn som faktiskt skulle uppskatta en rad olika saker och man själv uppskattar att handla saker till bra pris. Nyckeln är bara att inte låta sig köpa saker man inte behöver (dvs vinterskorna är okej), men det är ofta lättare sagt än gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar att det är lättare att dras med när man har barn. Gäller väl att försöka lägga det på en rimlig nivå.

   Radera
 6. Känns som om allt fler dagar blir en konsumtionens dag: Tulpanens dag, Alla hjärtans dag, Mors dag, Kanelbullens dag, sommarrea, skolstart, höstrea, Halloween, Black Friday, Baby shower-dagar, Fars dag, julafton, mellandagsrean, januarirean och andra dopade shoppinghögtider. Vi måste vara ett olyckligt folk, som söker efter så många skäl att köpa oss lyckliga.

  Tänk, hemska tanke, om det är tvärtom så att vi blir lyckligare av att konsumera mindre, och skapa mer?

  Men missa inte semikolonets dag; den 6 februari nästa år samlas vi i ett hemligt sällskap och berättar om forna tiders svårigheter. Till exempel krävdes det hela tre (3) tangentnedslag på en hederlig skrivmaskin för att få till det, och vi offrar valfri medhavd dator i åminnelse av Aldo Manuizo, mannen bakom vårt favorittecken.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och nästan alla av dessa dagar är ju ren skit påhittat av någon som vill sälja sina varor. Om konsumtionshögtiderna skapade lycka borde vi vara lyckligare än någonsin, så det ligger nog något i din spaning.

   Nu när du säger det, jag hade glömt bort att semikolon krävde tre nedslag. Vad bökigt det var att skriva ironiska smileys med bockskägg på den tiden ;-)>

   Radera
  2. Fast idag är det faktiskt wienerbrödets dag. Något som i mitt fall ofta återkommer flera gånger i veckan, men just idag är världen överens med mig. Och när det gäller wienerbröd är jag av den fasta övertygelsen att jag blir lycklig av att konsumera mer. Men det är kanske bara jag?

   Festlig blogg för övrigt. Hittade hit alldeles nyligen och gillar.

   Radera
  3. Nej, det är nog inte bara du som hittar lycka i wienerbröd. Själv gör jag det inte. Lite osäker på om jag ens kan äta wienerbröd utan att börja äta ägg.

   Tack, kul att höra!

   Radera
 7. Hur ska man göra om man har en sambo som inte är "on the sam page" vad gäller att spara och inte bränna på saker och ting?

  Varje gång jag tar upp det så slutar det med att vi blir lite irriterade på varandra.
  Min ekonomi är inte optimal nu. Vad hade du gjort , Sparo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålt sambon :-)?

   Det där är himla knepigt. Det är svårt att inte komma med pekpinnar, men för att det ska funka tror jag att man på något vis måste visa fördelarna med att dra ner på konsumtionen. Har ni gemensam ekonomi borde inte kompromissen vara att ni gör som hon vill, så kanske kan du föra in några stråk av ditt tänk och få henne (märker att jag utgår ifrån att den konsumerande parten är kvinna) att uppskatta lite mindre.

   Radera
  2. Tack för ditt svar :)

   Jag ska försöka lösa det. Annars kanske får jag bli singel om det inte går att lösa!

   Radera
  3. Är det så illa är det ännu viktigare att få fram din syn utan att det blir bråk så fort ämnet kommer på tal. Lycka till!

   Radera
  4. New life, har du visat ränta på ränta kalkylen t ex på rika tillsammans? Vad blir reaktionen då? Annars kanske man måste måla upp en ljus framtid så det finns ett verkligt mål att längta till. Som häromdan, min partner skickade ett sms från jobbet, det var sjukt tungt för tillfället, nästan gråten i halsen känslan på vägen till utbrändhet och förstå då att min partner är en väldigt stark människa som är extremt omtyckt på jobbet. Är inte det utan att situationen på jobbet blivit så försämrad.
   Så mycket ansvar över andras liv som kan braka vilken sekund som helst, och min partner är inte ens utbildad inom vissa av de sakerna men förväntas ändå ta ansvar och sköta allt. Iaf, jag skickade såklart uppmuntrande ord men sen också nåt i stil med: om 5-7 år är vi fria! Kan jobba halvtid eller vad vi vill.. (troligen blir det halvtid men är väl fantastiskt ändå).. det muntrar ju upp! Man ser målet framför sig. Jag har också den bilden framför mig med ljumma nätter utomlands, yoga, värme på vintern istället för kyla eller vad man nu drömmer om.
   Vad drömmer din sambo om?
   Ta reda på det först, sen är det bara o coatcha åt det hållet. Tror definitivt man får vara coach eller att ofta en är det i en relation. Jag är det i våran..

   Radera
  5. Tänker också såhär att den finaste presenten man kan ge någon är väl att kunna dra ned på jobbet och få mer tid för sina intressen och ta hand om hälsan. Är så mycket bättre än presenter, lyxiga middagar ute, även om man kan ha lite av det med utifall det är viktigt för den andra.
   Är lite det tänket vi också har i vår relation.
   Annars får man nog kompromissa lite, men jag tror på att höja planerna ovan taket :D Lixom se möjligheterna istället för bara det runt om. Tänka stort. Är en fantastisk känsla när man har en del sparat och din sambo kanske kan få in det tänket med, som att ni tillsammans kan bli värsta teamet och oövervinnerliga :DD
   Som att fan vad vi är bra, vi är så jäkla duktiga, WOW.
   Så sjukt bra. Jobbar på. Nu kör vi o tjänar pengar och sen spar vi. Vi är värda det. Sen blir det värmen och morotsdrinkar i solen, eller vad vi vill.
   Är sånt jag gaggar på om på dagarna ;) Det funkar..
   Man bildar en teamkänsla, bästa mål vi haft eller jag haft med NÅN partner iaf..
   Fast tror också att en del behöver man unna sig, fast kanske inte allt eller lika mycket. Även fördel om man kan höja inkomsterna till mer än bara två medan man jobbar på. Vi har 6 nu :) Har gått av bara farten efter att jag kom på detta ska vi göra, detta är vårt mål. Tror alltså det är viktigt att bilda teamkänsla, se familjen som ett företag, stark enhet ..

   Radera
 8. Nya rekord i slöseri med pengar varje år. :) Kul att det verkar gå bra för Sverige i alla fall. Den här hysterin driver landet. Tänk vad moms vi får in på all julhandel. Själv köper jag såklart julklappar till de närmaste men jag äter god mat (inte julmat) hela året. Ändrar i princip inget pga julen. Alltså varför ska jag äta speciell mat pga att Jesus föddes? ;)

  // Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju kännas lite festligt med annorlunda mat, men åtminstone rätter som dopp i grytan och lutfisk, som inte en jävel hade ätit frivilligt andra tider på året, borde lyftas bort.

   Radera
  2. Häda inte. Lutfisk är ju vrålgott.

   Radera
  3. Nu är det visserligen över 30 år sedan jag åt lutfisk, men minns det som helt smaklöst. Hade lika gärna kunnat sleva i mig sås.

   Radera
  4. Visst gillar jag förändringar men jag låter ingen religiös högtid bestämma vad jag ska äta! (Ja, det kan vara så att jag har ett visst problem med auktoriteter men det kommer jag aldrig erkänna! ;))

   // Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  5. Håller i princip med dig. Samtidigt låter det lite som Folkpartiet när Björklund säger att han inte ska låta SD påverka hur han ska tycka, och sedan låter han SD påverka exakt vartenda beslut han tar :-).

   Radera
 9. Jag gillar julen. Gillar ljusen under den här mörka tiden av året. Gillar att ha ledigt och tid för att umgås med de man tycker om. Gillar barnens förväntningar och sånger och lekar. Gillar maten och drycken. Gillar tiden för reflektion. Det jag har svårt för är konsumtionshetsen, julklappsbergen, ångesten folk får från alla påtvingade "måsten", överflödet som rubbar många helt ur balans. Förstår och respekterar helt människor som tar helt avstånd från julen, själv vill jag njuta av den på mitt sätt och skala bort det jag inte vill veta av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inget av det där är ju fel i måttliga mängder. Det är just överdrifterna som känns jobbiga, eller i alla fall som att de inte bidrar till något positivt.

   Radera
 10. Kan inte förstå varför någon vill ge sig ut sådana dagar.

  För X år sedan så började vår gamla tjock-TV visa gröna bilder och började ryka. Detta var den 26e december. Mediamarkt i mellandagsrean....usch

  Förra året lämnade diskmaskinen in på torsdag kväll....dagen innan Black Friday....fortfarande usch....men det var betydlligt lugnare på hushållsavdelningen på elgiganten än på teknik/ pryl sidan....

  TVn vete f..n om den var billigare för att det var mellandagsrea men diskmaskinen fick jag bra pris på. Hade dock gärna sluppit att slåss med alla "zombier"

  På jul köper vi till barnen men i övrigt så har vi en lista som lottas. Person X köper bara till person Y och ingen annan. SÅ alla får några klappar men man måste inte hitta klappar till alla. Mycket lugnare så.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något jag behöver må det vara hänt, men jag skulle inte ställa mig och köa i timmar. Tror att jag ska vara en lydig konsument i morgon faktiskt.

   Vettigare att få ner siffran än att alla ska köpa till alla, men jag tycker fortfarande att julklappar är något man ger barn. Eller kanske till några barn medan något blir utan, så lär de sig att världen inte är rättvis :-).

   Radera
 11. Det finns en facebook-grupp som heter nåt i stil med "kvinnor som gillar aktier och privatekonomi". Den har varit ganska bra, men på senare tid har det kommit nya medlemmar som gärna ställer frågor liknande "varför står det så här på mitt Avanzakonto?" eller "Hur köper man en aktie".
  Nåväl, det kan vara ganska underhållande ibland att läsa (men egentligen missar du ingenting, Sparo). För nån vecka sen dök den luddiga frågan "hur mycket lägger ni på julklappar?" upp. Ja, hur långt är ett snöre?

  Svaren var lite... avskräckande! De kan delas upp i två kategorier: 1. De som laddar upp hela året och köper för massor till alla avlägsna släktingar de kan komma på (typ kusinbarnbarn och alla marsvinen). 2. De som säger "ingen borde köpa nåt, för tänk på jordens resurser och vi ska bara ge bort en vidbränd grytlapp".

  Vad däremot ca 80% av de som skrivit har nämnt är något som tydligen kallas för julklappsleken. Jag har aldrig hört talas om det förut (och jag bor inte under en sten) men det går tydigen ut på att man köper en, eller två, eller tre saker för en liten summa, eller en större summa (typ 500 spänn) och så byter man på nåt vis mellan alla vuxna. För de vuxna måste också ha julklappar! Och det är tydligen jättebra.
  Men jag fattar inte grejen! Varför ska man köpa saker till andra vuxna? Saker de inte önskat sig eller behöver? Och är de nåt de behöver så har de banne mig råd att skaffa det själva! Så riskerar de inte heller att få den där boken de redan har eller några allergiframkallande doftljus.

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt med svagt modererade forum att få det på en vettig nivå, det gäller nog oavsett kön. Även om den där julklappsgrejen låter lite som Familjeliv :-).

   Jag hörde också talas om julklappsleken ganska nyligen. Visserligen bor jag under en sten, men även här letar sig nyheter in.

   Radera
  2. Julklappsleken är sjukt kul (det bästa på hela julafton) och kan varmt rekommenderas. I vår familj spelas den bara bland vuxna och vi har då köpt ett paket per person för ca 100 kr. Läs mer här så förstår ni hur det funkar: https://www.expressen.se/leva-och-bo/jul/julklappstips/julklappsleken-har-ar-de-ratta-reglerna/
   Tror iofs att alla familjer kör på egna regler, men det där är ett sätt :)

   Radera
  3. "Här är de rätta reglerna", kan det bli mer Expressen än så :-)?

   Radera
  4. Det har min partners familj också men EFTER att flera ton av julklappar delats ut på flera ställen innan. Julklapsspelet sätter igång kl 21 00 typ medan julsångerna spelar trancetempo och ungarna skriker av glädje..
   Tänk julafton a thailändsk tecno...

   Tror faktiskt det skapades för att man INTE skulle köpa för mer än 100 kr till varann, som en liten traditionsgrej (och slippa känslan av att man ska ta halva lönen för köpa julklappar), men vissa lägger till det som en x-tra möjlighet att ge varann ÄNNU MER saker :D

   Radera
  5. Det går alltid att använda sånt här till att köpa ännu mer grejer :-).

   Radera
 12. Att det blir rekordhandel i princip varje år är inte så konstigt. Prishöjningar och löneökningar gör ju att även om en konstant andel av disponibel inkomst spenderas så ökar försäljningen. Det skulle behövas en rejäl lågkonjunktur (och den ska redan ha inträffat, enbart risken hjälper inte) för att handeln ska krympa ett enskilt år.

  Själv bojkottar jag julen. Ingen får några klappar av mig, inte ens barnen. Sniket att inte köpa till ungar ens kanske ni tycker, men de drunknar ju nästan i paket ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är inte heller särskilt förvånad även om jag önskar att mänskligheten någon gång blev klokare än tidigare, inte alltid dummare.

   Radera
 13. I min familj finns inga barn så vi köper inga presenter men vi kör vad vi kallar ”återvinningsjul”. Det går ut på att man ger bort saker man har hemma som man vill bli av med och som man tror att någon annan kan ha bättre nytta av. Ibland är det riktigt bra grejer som äntligen får rätt ägare och ibland jäklas vi bara med varandra (typ ger tillbaka något som man en gång lånat). Omslagspapper får man inte använda nytt utan ska vara tidningspapper eller nåt annat återvunnet. Låter kanske miserabelt enligt en del men vi har ganska mycket humor i min familj och brukar skratta gott åt alla knasiga presenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé på flera sätt! Inte miserabelt alls.

   Radera
 14. Julklappsleken är kul. Vi har 2* 50 kr som belopp. Brukar vara bra och knasiga saker som man sedan tävlar om. Betydligt bättre än att ge klappar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är väl ändå julklappar, bara det att man inte vet vem som får vad?

   Radera
 15. Tänk vad förvånade alla blir i år då, när det tydligen är återvunna kläder som är grejen till årets julklapp. Man tager det sämsta i garderoben och packeterar det :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det är bra för miljön kommer alla att älska det. Eller inte :-).

   Radera
 16. Jag hoppas mina vuxna barn blir överlyckliga över sina nya fina blanka ... Investoraktier. Hur slår man in en aktie? Går den att byta till en annan storlek?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns två Investorstorlekar, A och B. Inslagning av julklappsaktier tog jag faktiskt upp för två jular sedan: https://sparosverige.blogspot.com/2016/12/julklappsaktier.html. Antar att bankerna inte fixat detta ännu, vilket är synd för jag tror att de skulle tjäna pengar på att sätta en praktikant på att ta fram ett standardiserat aktiebevis för julklappsbruk.

   Radera