fredag 16 november 2018

Godis hemma

Vi går in i årstiden när en massa människor tycker att man måste ha godis, kakor, hemgjord knäck och kola hemma. Jag kan inte det. Inte så att jag ser mig som missbrukare, men har jag en skål med sötsaker kommer den tömmas inom en dag i alla lägen. Inte för att jag ens är särskilt sugen, det bara händer.

Jag köper inte hem något av det där, men ibland bakar jag bullar om jag ska få gäster och då vill jag åtminstone fylla en plåt och dessutom göra en sats som gör slut på ett helt paket jäst för det kostar ju ändå två spänn. Så då bjuder jag på ett par bullar, resten hamnar i min mage och fort går det. Frys in, tänker ni. Mikrougn, svarar jag. Då har man en rykande varm kanelbulle till kaffet på en halv minut. Samma där, plötsligt ligger den bara där på ett fat, som en naturlag.


Nu är inte detta ett stort problem i mitt liv. Jag ser bara till att inte ha det hemma mer än vid enstaka tillfällen. Men kanske är det så här en del resonerar (eller rättare sagt låter bli att resonera) om pengar. Finns de så går de åt. Rätt som det är sitter man i tv-soffan med något märkligt snacks, två bingolotter och en dvärgschnauzer.

Som det kan bli!

Jag kan lätt hålla mig undan godis och söta bakverk. Pengar är värre, de går att handla för till och med när man inte har några eftersom det alltid finns något käckt sms-låneföretag som ställer upp och ”hjälper till”. Men försök att äta en Schwarzwald utan att ha den. Eller gör inte det, det kommer se dumt ut.

32 kommentarer:

 1. Jag tillhör den kategorin som har laster. Snus, lakrits och rött vin. Önskar att jag vore mer av en krigare (som Snålcoachen, vart tog hon vägen?) och kunde lägga av med snuset men jag har än bara lyckats trappa ner från "finsnus" till budgetsnus. Det övriga lämnar jag därhän då jag besöker frissan 1-2 gånger per år och inte har andra sånadär måsten som vissa kvinnor har (lösnaglar, fransar, bryntatuering och what not). Man får välja sina små synder vetja och stå för det. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att alla har laster. Är inte nikotinexpert och har aldrig snusat, men rökt, och tror att bästa sättet är att lägga av rakt av. Bäst att bara "riva plåstret".

   Snålcoachen tog en bloggpaus. Kanske kommer hon tillbaka, hoppas det. Kanske var bloggen hennes last.

   Tack detsamma!

   Radera
 2. Laster får man försöka begränsa. Här hemma funkar det ganska bra om vi ger fanken i att köpa hem chips, godis och kakor. Köps det hem äts det upp direkt. Vin gillar jag men magen säger stopp, så det dricks bara ibland. Är imponerad av de som kan vräka i sig en massa skit och må hur bra som helst. Efter några glas vin kommer halsbrännan några dagar senare med besked, inte kul. Kaffe begränsas även det till 1 kopp om dagen.

  har du märkt hur billigt kakor, godis och sånt är jämfört med mer nyttig mat? En påse söta fabriksbakade gifflar kostar ungefär lika mycket som en broccoli... Äpplen ligger på 30 kr/kg, ungefär samma som lösgodis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen någon över 30 vräka i sig vad som helst utan följdverkningar? Åtminstone kalorier kräver begränsningar för mig. Kaffe har jag begränsat ibland och alkohol ska vi bara inte tala om. "Några glas vin" ger huvudvärk och trötthet 100 procent av gångerna.

   Köper du äpplen över 17 kr/kg är det dags att byta butik, men du har delvis rätt även om man får rätt mycket vitkål för en påse gifflar.

   Radera
  2. Vet inte om de kan vräka i sig hur mycket som helst hur länge som helst. Min inneboende med dieten coca cola, godis, chips, köttbit, korv, vitt bröd, ostbågar, mer godis, cigarrer mår inte alls bra. För privat o lista alla problem.

   Radera
  3. Du får anmäla honom till "Du blir vad du äter" :-).

   Radera
  4. Har tyvärr inte så stor påverkan där. Människor måste vilja själva. Vill de inte är det rätt kört. Något jag lärt mig under alla år :) Alla får äta min mat, men tro mig, inte många köttätare som vill ha våra jättegoda vegorörör som faktiskt smakar något och är väldigt hälsosamma! Folk äter hellre sin trista pommes, köttbitar .. såå trist mat.

   Radera
 3. Det var ett bra exempel med att folk kan känna samma sak om pengar som för sötsaker. Jag har också svårt att hålla mig från att äta upp det som finns hemma inom söta saker, men som tur är har jag inte alls samma ovana vad gäller pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller, så jag har svårt att veta hur jämförelsen håller, men det verkar ju nästan så - finns pengar måste de brännas.

   Radera
 4. Känner igen det där. Finns det godsaker hemma så går det åt fort. Frugan kan låta en påse med choklad hinna bli dålig. Men för mig är den slut inom några timmar, i bästa fall någon dag. Gäller vin och whisky också. Skulle gärna ha några fina flaskor whisky hemma, men en liten stänkare varje kväll kan man ju unna sig, så inom nån vecka är den där dina flaskan tom. Blir väldigt onyttigt och dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan choklad bli dålig :-)?!

   Skönt att höra att jag inte är ensam. Dåliga människor världen över - förenen eder (eller rättare sagt oss)!

   Radera
 5. Jag älskar att baka och umgås med likasinnade som har samma intresse. Så tyvärr innebär den här tiden på året att det ska bakas i parti och minut vilket gör att det alltid finns i frysen. Min lösning är att ta med till jobbet och skicka iväg någon burk till en gammal moster eller farmor. Men visst slinker det ner några kakor här och där, speciellt när de är nygjorda och lite varma. Mums! I helgen blir det tema saffran. Så nästa vecka får kollega njuta av nybakade kakor tills de storknar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni skulle sälja istället :-).

   Saffran tycker jag personligen är överskattat. Ett dyrt sätt att göra bullar torra. Annars har jag inga hämningar när det kommer till bakverk. Om de inte innehåller nötter. Eller ägg.

   Radera
  2. Det hade vi kunnat göra, men jag är rädd att det skapar rykten och snart får jag stå i köket hela dagarna! ;)

   Gillar du inte saffran?! Du är lite konstig. Vad har du emot ägg? Nästan alla kakor innehåller ägg, så inga kakor åt dig alltså.

   Radera
  3. Här vill jag dementera. Jag är inte lite konstig, jag är MYCKET konstig!

   I fallet saffran har jag objektivt rätt. Det torkar ut den saftigaste bullen. Vore det inte så dyrt hade man säkert kunnat driva ur fukt ur skor med det.

   Jag är laktovegetarian, så jag äter inte ägg. Andra får äta vad de vill, men hittills har jag stött på ytterst få recept där man inte enkelt kan byta ut ägget eller bara stryka det. Jag har ätit såväl sockerkaka som omelett utan ägg.

   Radera
  4. Nice. Så du är laktovegetarian :) Är ju billigare utan kött om man nu ser från ekonomiska sidan :) Samt all antibiotika i kött. Rött kött väldigt inflammatoriskt. Finns nån äggersättning jag aldrig testat, men kanske kollar på det inför julbaket nu.

   Radera
  5. Den vanligaste äggersättningen för mig är nog matolja, eller att helt sonika utesluta ägg ur receptet.

   Radera
 6. Minns grannungen som sparade lördagsgodiset i köksskåpet. Hans mamma ville väl lära mig något eller plåga mig när hon öppnade dörren för att visa mig godiset. Kunde inte förstå lördagsgodis äter man väl på lördagen. Han var sparsam, präktig och försiktigt, lite lillgammal medans jag var tvärtom. Jag var nog så hemsk så han fick sig en snyting ibland för att han var så ordentlig. Hur gick det sen...Jag kan fortfarande inte spara godis och köper därför inget alls. Han med sin fattiga ensamstående morsa i en hyrestvåa, gick det riktig bra för - egen redovisningsfirma i Stockholms innerstad och villa på Lidingö och snål. Brukar tänka på den där Marshmallowtesten när det gäller oss två:-)/ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du säger att han fick en snytning pga sin präktighet kommer jag att tänka på den här: https://youtu.be/fg1YR8JZTo8?t=45
   "Och han som läste av elmätaren slog han också. Ja, jag tror inte det var nån som inte slog den pôjken."

   Det verkar ju ha gått bra för er bägge. Så länge du precis som jag vet om att du inte kan spara godis och handlar därefter.

   Radera
 7. Det betyder bara att du är människa.

  Neuropsykologi. Du skall stoppa i dig allt du kan när det finns möjlighet. Kroppen sköter det utan att blanda i medvetandet...det kanske kommer med invändningar.

  Det är precis som med pengar....men där har du blivit medveten om drifterna och kan bemästra dem. Din svaghet är bullar...men alla superhjältar har en svaghet ;)

  Men när du försöker förstå varför "slösa" aldrig har pengar kvar i slutet på månaden så beror det på precis samma sak. Kroppen har gjort saker för omedelbar njutning istället för att planera.

  Det är ju det marshmallows testet går ut på. Kan "du" resonera med dina drifter.

  Drifterna är starka. Det finns ett groteskt men fascinerande test där man installerar en liten stimulator i en råtthjärnas belöningscentrum och kopplar det till en knapp råttan själv kan aktivera.

  Råttan sitter och trycker på denna knapp tills den dör av törst. Trots vatten strax intill, inkl mat och en brunstig hona.

  Dessa drifter skyddar arten från att dö ut iinaturen. Men de är inte riktigt anpassade för vare sig arten (miljöförstöring pga konsumtion) eller individens liv i dagens samhälle.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, vad jobbigt det låter att vara mänsklig. Det där med superhjälte lät mycket bättre :-). Men det ligger nog mycket i det du skriver.

   Radera
 8. Årgångsviner och lagrad finwhisky står i skåpet orört men när frugan vill riktigt pigga upp mig så lägger hon fram ett paket ragusachoklad. Choklad är min last. I viss mån kakor. Pga fysisk arbete och gener så går jag inte så lätt upp i (över-)vikt. Har jag tillgång till chokladen äter jag upp det med en gång. Frugan måste gömma det och portionera ut enligt något outgrundligt system.
  Vi har också en tradition vi köper julkalendrar till varandra, hon får någon sminkkalender för tusen spänn medans jag får en chokladkalender(á~10 :-) av henne, jag tror jag är den som blir gladast!

  Off topic: funderar på att parkera pengar i omega healthcare ett par månader över nyår?

  /putte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alkohol har jag heller inga problem att låta stå. Har minst en flaska som följt med mig i tjugo år.

   Sminkkalender? Tänk vad de hittar på...

   Omega Healthcare - ingen åsikt. Någon annan?

   Radera
 9. Intressant! Som barn spelade jag på hela skalan. Kunde utan problem ha ett godisfritt år bara för att det var kul att testa. Och andra år kunde jag utan problem trycka i mig ett kilo Odense nougat på en (1) lördag, med en bunt vällästa svartvita Fantomen som biunderhållning. (Numera finns det väl bara kvartskilos i butikerna, om ens det.)

  Men för det mesta blev det en liten påse smågodis för ett par, tre kronor. Först på senare år förstår jag att kiosktanten måste ha haft ett enormt tålamod med oss. "Och en sådan där, den till vänster. Nej, andra hållet. Hur mycket är jag upp i nu? Vad kostar en sådan där grön? Då tar jag en sådan. Nej, förresten, den där blå jag valde först, jag skall nog ta något annat istället. En röd, är den god? OK. En sådan. Hur mycket har jag kvar att handla för? Kan jag få något liten trasig bit på köpet? Och en en gul supersuris. Slut? Hmmm. Kanske ett par geleråttor, men de måste vara röda. Om jag ska ha en geleorm, hur många godisbitar måste jag välja bort då?" Och så vidare …

  I dag väger väl de små barnens godispåsar minst halvkilot. Tror inte att de är så mycket lyckligare för det. Mer en vanlig gottekväll. Ack ja.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag känner så väl igen mig i det där "Hur mycket är jag uppe i, vad kostar en grön...?". Och ja, på den tiden redovisades godispriset i hekto eftersom ingen skulle få för sig att köpa mer än ett par hundra gram.

   Radera
 10. För mig spelar det ingen roll. Godis eller bullar hemma, då äts det upp rätt omgående. Ungefär tvärtom mot pengar :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 11. Rätt som det är sitter man i tv-soffan med något märkligt snacks, två bingolotter och en dvärgschnauzer.

  haha, sweeet :D

  Har inflammatorisk sjukdom så nu lagt om kosten till 80% ekologiskt. Grönsaker, kornbröd o inget vete, havreyoghurt, havremjök (drack innan iofs) quinoa, ekologisk sötpotatis etc..
  Sen springer jag på akupunktur 2 ggr/v nu men osäkert om det blir bättre, samt köpt ett te av akupunktören för 150 kr påsen som ska kokas 6 ggr. VET att när jag 2012 la om kosten till något liknande som ovan blev jag bättre, men var sen tvungen o åka utomlands och då föll allt. Nu har iofs sjukdomen blivit sämre, men hoppas på lite resultat ändå. Kunde vara striktare, men bra början iaf, ska finslipa sen..

  20% står för den andra maten jag äter med jobbet. Är fisk o vitt ris, bröd, potatis, såser (gillar inte ens gräddsser o dyl men utbudet är inte fantastiskt vanliga restauranger), sen tvingas man äta någon äcklig efterrätt ibland. Sen har vi alkoholen då, men kan inte vara bakis 3 ggr/v så numera smuttar jag bara på glas vitt vin..

  Utöver det har vi vår inneboende som lever uteslutande på godis, chips, ostbågar, coca cola, pommes, korv o nån köttbit. Där finns en stor godislåda i köket som jag tyvärr nallar av nån gång, men nu blivit lättare o undvika när man lagt om kosten.

  Slutar man äta socker minskar behovet, så blir såå mycket enklare o stå över godis, choklad, etc. Håller man ut tillräckligt länge o förfinar sin rening av mat blir det äckligt.

  Trots sjukdomar och just nu för trasig för o träna ordentligt (men blir några ggr/v ändå) är det viktigt för mig o ha en kropp jag trivs med utseendemässigt. Gillar inte övervikt på mig själv, gillar o ha platt mage, känna mig fräsch o tränad, etc..
  Sen blir det såå mycket lättare o hitta kläder om inte allt putar ut o sväller. Vilket faktiskt också är en ekonomisk fråga!! Har man ok kropp ser kläder för några hundra snygga ut på en.

  Har väl tyvärr lite nikotinberoende, ej cigaretter. Slutat med kaffet nu o blir bara örtte.

  Min dröm är en liten ekologisk by med veganmat i värmen där jag kan bo hela livet i harmoni :)  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller 90% hemlagat och 10% mat ute är nog fördelningen mer vid närmare eftertanke. Försöker verkligen undvika mat ute, men förklara för chef eller många andra att man inte kan äta viss mat. Folk fattar inte sånt där när de ätit sin biff o feta gräddsåser i åratal. Veckan efter är det glömt. Tyvärr är mat/dryck en social grej i många sammanhang som t ex jobb. Finns ett fåtal vegoställen jag kan gå till i stan för att hålla kosten, eller en grön Smoothie på NK, men är ingen som vill gå dit utom någon hälsomedveten väninna möjligen samt min partner. Undviker även tofu och soja nu. Tofu innehåller fytoöstrogen som göder inflammationer, men om jag ska välja nåt ute jag verkligen tycker är gott är det isåfall vego ramen med tyvärr tofu :)

   Radera
  2. Att lägga om kosten av pga sjukdom är intressant. Det verkar gå att göra väldigt mycket på det viset istället för att trycka i sig medicin. Synd om det ska kosta en massa. Själv har jag bara uteslutit saker, så då har det inte kostat något alls.

   Visst är det synd att det är så ont om bra vegomat ute. Antar att gruppen är köpsvag (jag bidrar till den bilden).

   Radera
  3. Det finns massor jämfört med för 25-30 år sen.
   Fast all vegomat är inte nyttigt om man är ute efter ej inflammatorisk mat (speciellt utan östrogen), och är man som jag då ute efter en ännu mer speciell kost utan vete, tofu, soja, vitt ris, vanlig pasta etc blir det lite svårare :)

   Jag tror på att göra allt för sin hälsa man kan speciellt om man blir sjuk. Fast visst, nikotinet är lite svårare, sen en viss svaghet för goda drinkar o vin, men bullar - näää. Fast ska se om man kan baka lite nyttigt inför jul ändå utan vete o massa sånt. Ska ha julbord såå..

   Radera
  4. Det finns mycket onyttig vegomat, och särskilt om man försöker få ihop det med lågkolhydratskost får man jobba :-).

   Radera