onsdag 28 november 2018

Vi kan inte ens gå längre!

GIH har gjort en stor undersökning om svenskars hälsa där man kommit fram till att 46 procent av yrkesverksamma svenskar i åldern 18-74 har ”hälsofarligt dålig kondition”. Det innebär att de inte ens klarar att gå en rask promenad på tio minuter. 1995 var det 27 procent som inte klarade det, vilket var nog så skrämmande, men nu är det alltså nästan dubbelt så illa.

Det här ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och en massa annat, förutom att det såklart sänker livskvaliteten även innan insjuknandet. Vi (som grupp, själv har jag klart bättre kondis nu än 1995) blir allt latare och undviker om möjligt fysiska aktiviteter.


I Finland, där utvecklingen är liknande, har man räknat ut att inaktiviteten kostar samhället miljarder och det lär det väl göra även i Sverige. Därför finns gott om incitament att öka skolidrotten osv.

Men har inte folk själva någon överlevnadsinstinkt, så att de slipper vänta på att bli räddade av politiker och myndigheter?! Nästan varannan vuxen svensk orkar alltså inte gå en kilometer utan att stanna och vila! Detta botas förslagsvis med att promenera några minuter varje lunchrast, ta trapporna istället för hiss och undvika stillasittande. Sluta ta bilen överallt!


Förutom att ett liv som rörelsehindrad (kan man inte gå i tio minuter är man det i mina ögon) blir sämre än ett rörligt liv kommer dessa människor dö i förtid och förlora en himla massa ränta-på-ränta-effekt. Alltså: Rör på er, och se till att era barn, andra släktingar, vänner och bekanta också gör det!

64 kommentarer:

 1. Och se till att bygga in det i vardagen. Cykla, ta trapporna, ta en lunchpromenad och om det går - träna lite då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen inte svårt. För att klara att gå tio minuter (men det tycker jag borde vara en miniminivå även för friska 90-åringar) skulle det räcka med att dagligen transportera sig med hjälp av egen energi.

   Radera
  2. Eller för att citera MMM: "Du kan inte gå i trapporna till jobbet för att du jobbar på 10:e våningen? I ENVY you! Fri träning på arbetstid!"

   Radera
  3. Jag har i stort sett aldrig haft jobb där jag fått möjlighet att gå mycket. Däremot har jag gått till och från jobbet, 4-5 km bort, och på den tiden gjorde det underverk för min kondition.

   Radera
 2. God morgon alla glada :)
  Jaså, är det så illa.. ajaj..
  Övervikt känns som ett problem med, galet vad folk missköter sina kroppar. Jag fattar inte. Alla vet vi mår bättre av träning, grönsaker, frukt och renare leverne..
  Jag håller ju nästan på o bota min kroniska sjukdom här men kosten. Inte haft ont på flera veckor nu. Fantastisk känsla. Finns en grupp Body Cleanse Sweden på FB jag rekommenderar. Fantastiskt grupp, man lär sig massor om hur man ska behålla hälsan. Är helt inspirerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, men jag tror att min hälsa gynnas av att helt undvika Facebook :-).

   Radera
  2. Aha, jag är med pga alla grupper som intresserar mig. Finns massor av intressegrupper även för ekonomi såklart. Om man är sjuk är det rena guldgruvan då man kan prata med andra i samma sits, jämföra medeciner, biverkningar, få tips m .m

   Radera
  3. Det finns såklart bra grejer med Facebook, men för mig övervägde nackdelarna. Och med tanke på en del "alternativmedicin"-tips man sett där är jag tveksam till om jag skulle våga lyssna på sjukvårdstips från okända människor i en Facebookgrupp.

   Radera
  4. Man gör precis som man vill :)
   Träffar en hel del riktig sjuka med stor övervikt som skulle må bra av kostomläggning, vitaminer&mineraler, mer motion etc. Jag är iaf superglad för nu kan jag JOBBA vilket är förutsättningen för att vi ska nå våra ekonomiska mål. Vågra också tro att jag kanske har ork att bygga upp ny verksamhet. Värderar min hälsa väldigt högt. Allt rasar om jag inte håller uppe ställningarna och ska vi få ihop 500 000-600 000 sparande per år är det jäkligt viktigt min kropp fungerar. Självklart måste man ta allt med en nypa salt - gäller överallt. Kommer också köra detox m.m och skulle jag klara av att sluta ta värktabletter, medeciner på sikt skulle jag bli överlycklig..
   För mig fungerar det iaf :)


   Radera
  5. Alla måste göra sina val och goda råd finns överallt. Så långt är vi överens. Kanske är det bara mina fördomar att det är mycket chemtrails och kolloidalt silver på Facebook.

   Radera
  6. Kolloidalt silver kommer jag nog inte våga testa. Är för dåligt insatt i vad det är. Jag proppar kroppen full med nyttigheter. Mår bättre än någonsin. Ingen svullnad, har gått ned några kilo, supersnygg kropp nu. Varje dag är en gåva utan smärtor :) Chemtrails vet jag ej vad det är..

   Min kost består av mestadelsiska frukter och grönsaker, tatt bort gluten, sen addat med massa gurkmeja, ingefära, samt en hel del till jag fått tips om på FB genom olika grupper. Vad som fungerar är oklart, men nåt gör det..
   Väntar på min blender nu. Sen blir det mer smoothies.
   Äter dessutom hela tiden ;) Så går mycket tid i köket, men det är rätt kul. Tror faktiskt jag kan tänka mig och jobba med kost och hälsa när vi blitt FI sen.
   Känner detta är såå inspirerande och har jag gått från att må så dåligt som jag mådde för några veckor sen till såhär bra är det ett under. Kan ju självklart bli tillbakafall, ska till vanlig sjukvård imorgon, men vet inte riktigt vad jag ska be dem om nu. Hade laddat för krav på remiss till smärtklinik, remiss till specialistenhet som jag ännu ej provat, en lista med värktabletter som tydligen ska vara bra ihop (alvedon, naproxen, ipreen fungerar ej), även diskutera på sikt vård utomlands, men nu vet jag inte..
   Känner mig villrådig..

   Radera
  7. Inte fel att ta inspiration, men jag skulle göra rätt omfattande research innan jag tar hälsoråd på Facebook som sanningar.

   Radera
 3. I undersökningen har man använt VO2max<32 som gräns för dålig kondition, för mig säger inte den siffran nånting egentligen. Kunde inte se att de menar att det är att likställa med att inte klara att promenera 1km?
  Hursomhelst tycker jag det låter orimligt. Att folks kondition minskar och att alla blir latare och latare är jag helt med på, men att varannan person man ser inte klarar att promenera i 10 min kan väl inte stämma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vem som ursprungligen gjort översättningen till "10 minuters rask promenad" som jag läst på flera ställen, men hälsoexperterna i podden Tyngre rubriker bekräftade det i sitt avsnitt 114 (http://tyngrerubriker.libsyn.com/avsnitt-114-ingen-effekt-frn-d-vitamin-och-omega-3-p-risken-fr-cancer-mm) och därför litar jag på det. 6 km/h är det som oftast räknas som raskt promenadtempo även om vi som är helt friska nog kan gå ganska mycket fortare. Sedan ska man komma ihåg att det är en uppskattning av VO2Max. En del kommer säkert längre, en del kortare.

   Jag tycker också att det låter orimligt, men studien har data från 354277 personer. Det låter som ett otroligt väldokumenterat underlag.

   Radera
  2. Svar på "men att varannan person man ser inte klarar att promenera i 10 min kan väl inte stämma"

   De du ser i din vardag är inte ett genomsnitt av befolkningen. Titta in i folks hem och på vårdcentraler så får du en annan bild.

   Radera
  3. Promenadtempo är knepigt. Jag själv klarar inte att gå mycket snabbare än 6 km/h, men jag springer lätt en halvmara i 5-minuterstempo. Så jag anser mig nog ha hyfsad kondition, men rent tekniskt klarar jag inte att gå särskilt raskt.

   /R, originalet

   Radera
  4. Och den kommentaren var alltså till Ano.

   R: Själv är jag tvärtom. Kan promenera en halvmara i 8 km/h, men skulle nog inte kunna springa en halvmara i i femminuterstempo.

   Radera
 4. Min lösning på problemet: inget körkort. Därmed ingen bil och inget alternativ till promenad eller kollektivt. Billigare och nyttigare på alla sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum lösning. Det är ju lite så jag gör med bakverk, ser till att inte ha möjligheten. När det kommer till är jag ändå för snål för att använda den i onödan. Om en stund ska jag lämna in ett Tradera-paket medelst löpning med ryggsäck. Bilen står bra där den står.

   Radera
 5. Man kan inte förebygga allt och det finns inga garantier för att man ska få vara frisk. Men jag tänker att jag vill vara självständig så länge som möjligt och göra vad jag kan för att vara det. Tror att allt det är snacket om träning och att det måste vara så avancerat, dyrt och ta alltför mycket tid gör att folk ger upp.
  Tycker att det för all del gäller mycket annat också som t ex matlagning, inredning, bakning eller vad det nu kan vara. Ta bara maten,ett recept kan ju innehålla sjuttioelva olika ingredienser och det ska vara så väldigt överdrivet, beror väl på tv, reklam och alla dessa livsstilsprogram som har florerat det senaste tjugofem åren. Det verkar vara allt eller inget som gäller, som gör att folk inte kan göra så enkla saker som att koka ärtsoppa eller steka pannkakor.
  För mig är det självklart att jag tar ansvar för min egen hälsa men jag väljer bort gym för det är tråkigt och dyrt. Går däremot med lätthet raska promenader på c a en timma och springer till bussen eftersom jag har en förmåga att vara sent ute./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Man kan få både lungcancer och KOL utan att röka eller leva ohälsosamt. Man väljer inte sina gener.

   Visst kan allt snack om avancerad träning och specialutrustning göra att folk ger upp, men jag tror också att en del väljer att ta det som ursäkt och tänker att det är dumt att börja springa eller simma "för jag vill ju varken springa maraton eller göra en Ironman".

   Jag väljer precis som du bort gym. Hade jag vid mina korta försök hittat kanonfolk som kunnat visa helt fantastiska övningar kanske jag tänkt annorlunda, men nu verkar det just bara dyrt och trist. Jag springer förbi gymmet och tänker "Stackars jävlar" om de som tränar där. Troligen tänker de samma sak om mig :-).

   Radera
 6. Har inte tid till en jätteutläggning...MEN

  Tror man kan dela upp studien och journalistens tolkning.


  Journalistens tolkning att 46% av befolkningen inte kan gå är som att vara upprörd över att 50% av befolkningen har lägre inkomst än den andra 50%......

  Till studien.
  Precis som de skriver. Konditionen per kg kroppsvikt har minskat ....detta är allvarligt....
  MEN den har minskat från 38 -> 35 så det är inte så att alla plötsligt blivit oförmögna att gå.

  När det gäller normalvärden är det arbetskrävande att genomföra sådana projekt, vilket ofta innebär att vad som anses normalt ofta är 20+ år gammalt.

  I detta fall om jag kommer ihåg rätt så är 32-46 normalt.
  24-32 lätt sänkt. När du börjar närma dig 24 så börjar nog promenaden bli jobbig
  <15 så är du klart handikappad av din kondition.

  Så att säga att översätta studieresultatet till att folk inte kan gå.....nja.....rubrik-lögneri

  Vart hittar vi "sparo" i detta då....springer mycket men jag har ingen koll på tider, skulle dock gissa på att de är mer än hyffsade. Så gissningsvis ca 55-65 dvs klart över normal kondition.
  Hade själv 66 när jag gjorde testet för .....år sedan (raderades när jag insåg hur länge sedan det var) men då cyklade jag 3+ mil om dagen i Göteborg (Bodde i Kortedala vilket det är en jäkla backe till när man skulle hem)


  Så konditionen har blivit sämre...men folk kan fortfarande gå.

  Mvh
  Thz

  (som inte kör Vo2-cyklingar men kör vanliga arbetsprov på mitt extra-knäck)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I podden jag länkade till ovan är deltagarna inte journalister utan sjukgymnaster, forskare och läkare med lång erfarenhet av att granska forskarstudier och medias rapportering av dem. Så när de inte invänder mot det redovisade resultatet om 46 % och tio minuter gör inte jag det heller.

   Visst är min rubrik, att vi inte längre kan gå, väldigt tillspetsad. Men om runt 46 % inte kan gå en rask promenad på tio minuter är det riktigt illa. Och det tycker jag även om det hade varit tjugo minuter och 30 %.

   Jag har ingen koll på mitt VO2max, men i en befolkning där nästan hälften inte kan gå en kort promenad utan paus gissar jag också att jag ligger klart över medel.

   Radera
  2. Det här med träning, kondition och hälsa är svårt.

   Vi vet att om man är gravt otränad så har man sämre hälsa
   Vi vet om man är något mer vältränad en medel så har man bättre hälsa
   Vi vet att om man är elittränad så har man sämre hälsa (senare i livet)
   Vi vet att det är farligt med stillasittande arbete , ÄVEN om du är vältränad.

   Men vi vet inte hur man skall träna för att få bättre hälsa!
   Det finns flera studier som visar att hälsan klart försämras om du börjar hårdträna i högre (tyvärr redan 40 i studien) ålder.

   Så hypotetiskt kan det vara så att träning under hela livet är bra......eller att de som har bra hälsa orkar träna mer och att de som inte tränar har fått signaler från sin kropp att de inte skall träna....


   Vad jag tror (dvs min åsikt) är:
   Hårdträning på elitnivå: Klart skadligt
   Vardagsträning (cykla till jobbet/ affären, gå i trappor, jogga) Bra om du gjort det hela livet.
   Ingen träning alls: Klart skadligt
   Att börja träna. Ja men sannolikt så måste du för hälsovinster öka upp mycket sakta. Om du är soffpotatis nr1 (men normalviktig) så kanske vi pratar flera år innan du skall springa för fullt.

   Även vikt och viktnedgång är svårt att med säkerhet uttala sig om.
   Vi vet att fetma (30+ BMI) är farligt
   Vi vet att undervikt 17- BMI är farligt

   Tyvärr finns även här studier som visar på hälsoskador och överdödlighet vid viktminskning (eller höjning för de med låga vikter). Bekymret ligger i att det är svårt att särskilja de som gått ner i vikt av egen vilja och de som gått ner i vikt av sjukdomar.

   Men även efter försök att sortera ut dem som haft någon yttre faktor som resulterat i viktnedgång och som kan påverka hälsan negativt så kvarstår det faktum att viktförändring verkar vara hälsonegativt.....

   Vad jag tror (dvs min åsikt igen)
   Fetma är farligt
   Lättare övervikt kompinerat med en hyffsad kondition är nog inte så farligt

   Viktnedgång skall ske långsamt ....kanske 500g i månaden eller så...annars aktiverar du inflammatoriska processer i kroppen
   Dvs du skall inte gå upp i vikt först....


   Tyvärr är träning och kost något som allt för ofta liknar religion, dvs alla har sina åsikter och tolkar bibeln olika. Dvs i avsaknad på vetenskapligt underlag så kan du tycka som du vill. Inklusive att inte tro på mig ;)


   MEN studien har en VIKTIG poäng....vi rör oss för lite, men exakt hur vi skall röra på oss är inte klart ;) Sannolikt lagom under längre tid....


   Med vänlig hälsning
   THZ

   Radera
 7. "Men vi vet inte hur man skall träna för att få bättre hälsa!"

  Ingenting är skrivet i sten, men att den mycket stora grupp som rör sig väldigt lite skulle må bättre av att röra sig något mer kan vi väl nästan ta som en sanning?

  Att man inte ska ge sig ut och "tokspringa" om man aldrig gjort det och har BMI 30+ tycker jag också säger sig självt.

  Att elitidrott har negativa effekter känns också ganska självklart, men gissningsvis 99 procent av oss (och människorna i denna studie) är ju inte där, har aldrig varit och kommer aldrig vara, så i en sån här rapport får de ses som felmarginalen, på samma sätt som att den som ger sig ut och löptränar kan bli överkörd.

  SvaraRadera
 8. Vet inte hur jag ska få nära och kära att börja röra på sig. Man vill ju ha kvar sina föräldrar i livet ett bra tag till! Lyckades få med farsan på badminton några gånger. I övrigt verkar det svårt. Han tar ju bilen överallt. Bilen för att hämta pizza 500 meter bort. Har redan varnat om att han kan få en hjärtinfarkt när som helst. Men ingenting verkar bita. Inte ens att göra vad man kan för att se barnbarn växa upp verkar vara motivation nog. Oerhört tragiskt att vuxna människor lever som tv-tittande pensionärer redan i medelåldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med Minimalisten. Har också en drös sjuka överviktiga med alla möjliga problem runt mig. Samlar jag på sådana eller är det bara så folk är? Sen delar av släkten då..

   Nej, inte en jävel tror på nåt ;) Ingen som vill börja träna, ingen som vill ha bättre ekonomi, eller äta hälsosammare, nope..
   Men jag kör mitt race, har jag alltid gjort.
   Lärt mig en fin sak - vill inte folk så ska man inte försöka övertala dem ;-) Ingen ide att lägga sin energi där. Det jag tycker är tragiskt är bara när de kommer några år än sämre och nästan erkänner - du hade rätt.

   Radera
  2. Trist! Jag tror på övertalning medelst fakta och såväl morot som piska, men argumenten måste nog vara individuella. Barnbarns uppväxt trodde jag var en universalnyckel, men funkar inte den kanske ren skräckpropaganda kan funka. Statistik eller exempel på människor som det gått åt skogen för pga att de inte tagit riskerna på allvar.

   Jag vägrar att tro att Mrs Doubtfire har rätt i att en del är omöjliga att nå, men svårt är det.

   Radera
  3. Då har du inte träffat så envisa människor som jag gjort ;) Kan göra en lista.. Ja det är en tävling ;=)
   Tycker bara det är tragiskt..
   Kanske lät som alla var tjocka ovan men det är de inte, finns alla sorter. Har t o m jobbat med att ge folk energi, motivera dem, men vissa är tragiska fall, helt omöjliga. Tror det finns två sorter, en som är - Jaaaa, gud vad kul, det gör vi. Sen en som - Neeej, aldrig i livet, det går inte. Gissa vilken sort jag hör till?
   Vilken sort hör de flesta till? Antagligen nåt i mitten.
   Nej, mänskligheten är körd, eller så är jag körd..
   Nu ska jag iaf träffa en riktigt glad, energigivande peppande människa som cyklar 80 mil o sånt på semestern och är runt 55+... de finns också ;)


   Radera
  4. Jag vet bara att jag tillhört bägge grupperna, först "Aldrig i livet"-gruppen och nu gruppen som försöker motionera vettigt och leva hälsosamt, så loppet är aldrig kört även om det ser svårt ut.

   Radera
  5. Hur gammal var du när du satte igång med det? Vad fick dig att ändra dig?

   Radera
  6. 38 - rädd så in i helvete: https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/varldens-dummaste-utgift.html

   Radera
  7. Det var intressant. Så ofta måste det hända nåt ordentligt, sen kanske man ändrar sig. Tror iofs på det också.
   En hjärtinfarkt, diabetes eller nåt, sen kanske ändring..
   När man inser man inte längre är odödlig..

   Radera
  8. Ja, bara lite korkat att man trodde det från början :-).

   Radera
 9. Det finns affärsmöjligheter i allt - om nu folk inte kan gå längre så kan de ju alltid åka, och då elektriskt naturligtvis: Voi som har elektriska sparkcykel (typ 10 kr i startavgift plus 1,50 kronor per minut, således billigare än tuben i så gott som hela Stockholms innerstad one-way). De dräller över hela stan, så det funkar väl fram till det blir snö och vi får känna på den stolta feministiska snöröjningen igen.
  Sen har staden försökt komplettera cykeluthyrningen med elcyklar, men det blev tydligen något trassel där så nu har alla cyklar dragits tillbaka och de speciella ställen som återfinns mest överallt ska monteras ner om jag förstår det rätt, för att kanske återkomma om några år eller så. Men du kan ju alltid ta med elcykeln på pendeltåget om batteriet inte räcker t.o.r märsta.
  Annars kan man ju alltid ringa efter taxi, det finns ju bolag som har elbilar som taxibilar. Tänk vad lite vi får höra om detta, trodde att elbilar skulle rädda klimatet, och även mer kollektivtrafik. Eftersom taxi anses vara kollektivtrafik borde de ju höjas till skyarna, taxibilarna som går på el.

  Inte behöver nasarna på stan oroas sig för att de som inte kan gå längre inte kan komma ner till nasarhaket, det har andra redan sett till att ordna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elektriska sparkcyklar är bara ytterligare än marknad jag inte alls förstår. Att ta till transportmedel för förflyttning inom innerstaden skulle aldrig falla mig in. Man går ju lätt från Södermalm till Norrtull och gratis är gott :-).

   Radera
  2. De står ju uppställda fritt här och var på trottoarerna och så kostar de ju tusentals kronor - vem som helst kan ta en under armen och "adoptera" eller bara för att "städa", eller "underlätta för gångtrafikanter".

   Tusenlappar som står obevakade ute på stan fram till hyfsat sent på kvällen, skulle tro att dessa elsparkcyklar kommer att bli ett mycket snabbt övergående problem. Med en skruvmejsel och en avbitartång så av-ordnas nog det där med ev GPS-spårning enkelt.

   Radera
  3. Jag kände en kille som var inblandad i ett av de första projekten med lånecyklar i en Stockholmskommun för ett par decennier sedan. Tror att de ställde ut ett hundratal cyklar för vem som helst att använda. Begränsningen var att man inte fick låsa fast den, ta hem den eller korsa kommungränsen. Det tog inte många veckor innan samtliga cyklar var borta. Folk är nog tyvärr inte ärligare än så.

   Radera
  4. Man kan ju undra om stålarna till cykelinköpen kom från kommunen från början - det är ju knappast en statshemlighet att cyklar stjäls i mängder och har så gjort i många årtionden.
   Se bara nu senast från BRÅ, tex
   "I den reguljära Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppger 6,9 procent av samtliga hushåll att de utsattes för cykelstöld under 2016, vilket motsvarar cirka 295 000 hushåll i Sverige"

   Ett enkelt överslag ger vid handen att samtliga hushåll efter 13 år summering har blivit av med en cykel - eller för att omformulera sig en smula: efter tretton år har lika många cyklar stulits som antal hushåll i Sverige.
   Applicerat på den du kände så har varje hushåll sedan projektet startat blivit av med två cyklar vardera.

   Det började med lås, sedan tog cykelägaren med sig sadeln, sedan sadeln och framhjulet. Sedan tog de med sig cykeln inomhus, ställde den tex i hallen eller monterade speciella cykelhållare på väggen i lägenheten. Allt för att få ha cykeln i fred.
   Vad gör man nuförtiden? Skaffar en så risig cykel som möjligt, ordentligt rostig, med trasig sadel och lösa ekrar som sticker ut? Vad tror du Sparo

   Radera
  5. Det var skattepengar, så det var bara att hämta in nya :-).

   Jag cyklar inte, men min granne bär alltid sin cykel tre trappor upp till lägenheten. Rent statistiskt är det nog en välbetald promenad.

   Radera
 10. Nyckeln till att få folk att röra sig ligger nog i att få barnen att röra sig....dvs vuxna är som grupp redan ett Lost case.

  Mer gymnastik i skolan, mer hopp och lek.

  Skriver jag sittandes med min mobil. (Men jag har precis cyklat hem från jobbet)

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte grupper som behöver räddas, det är individer :-).

   Bara lugn, vi kan inte hoppa och leka jämt.

   Radera
  2. Har du inte barnasinnet kvar, Micke? Vad hindrar dig från att hoppa och leka varje dag? Man kan leka och dansa med dammsugaren, hoppa på väg med soppåsen till sopnedkastet/tunnan osv. Man kan bestämma att en viss trist hushållssyssla får ta den tid det tar att spela fem favoritlåtar. Sedan är uppgiften automatiskt klar. Hela livet kan göras till hopp och lek, det handlar om mindset. /Eva

   Radera
  3. Nej, inte mycket till barnasinne är jag rädd, och att jag leker och hoppar är mycket sagt, men jag har som mål att varje dag antingen springa eller ta en långpromenad. Idag har jag dessutom bytt däck, med Sparpodden i öronen.

   Radera
 11. Ja det där är fascinerande. Räcker ju att gå 7 km om dagen för att klara dagsbehovet. Om man räknar bort alla småsträckor, ta trappor osv är det bara 3-4 km kvar vilket egentligen inte är mycket alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? Jag har ingen aning, men om man bara ser till att ta de chanser till motion vardagen ger har man kommit långt.

   Radera
 12. Kan bara instämma, det är groteskt hur samhällsutvecklingen går åt helt fel håll. Det finns definitivt ett samband mellan att vi rör oss för lite och att vi mår allt sämre, både fysiskt och psykiskt. Även bristen på att vara ute i naturen, där evolutionen säger att vi mår bra, påverkar oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det märkligaste är att vi vet allt det här. Dels för att det finns forskning, men kanske främst för att nästan alla som testat att röra oss och vara ute i naturen märker att vi mår bättre av det. Ändå sitter vi framför skärmar i lådor av betong eller tegel.

   Radera
 13. Men Micke, tänk på att alla har faktiskt inte haft "turen" att födas med din smärta kropp. Du får inte diskriminera de som fötts med kraftig benstomme... För de har såklart inget eget ansvar över hur de ser ut ;).

  // Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du bara visste hur mycket jag har fått slita för att få denna smärta (eller klena och lite småplufsiga) kropp :-).

   Radera
  2. Iofs läst om de som har genetiska fel och pga det är överviktiga. Syftar aldrig på de när jag skriver tjockisar, utan tjockisar är de som äter fel, vägrar träna, magen och rumpan växer, de är lata helt enkelt, har 200 anledningar att hålla sig undan gymmet.
   Tycker det är rent sorgligt för man ser kommande hjärtinfarkter och diabetes, m.m. Kan lixom räkna, jaha där är det max 10 år kvar, smask smask i chipspåsen och coca colan..
   Generellt har jag inget emot fett, ser det inte som äckligt, bara väldigt obekvämt och rörelsehindrande.
   Tycker man i 40-års ålden ska kunna skrapa i duschen med en vanlig skrapa, inte behöva stång med handtag..
   Hur kommer det vara i 50 och 60 års ålden då?
   Läst sån där statistik vad vi dör av, hjärtinfarkter toppar högt.


   Radera
  3. Håller med. För övrigt måste väl gruppen överviktiga utan egen förskyllan vara extremt marginell.

   Radera
  4. Har några rejält överviktiga på gymmet. De är mina idoler. Krävs en del för att våga träna bland alla mer eller mindre vältränade. Mer sådant och att de som verkligen ska vara på gymmet vågar komma. Fattar det är jobbigt, men inget blir bättre av att sitta hemma. Tror alla tänker så att fan vad modigt.

   Radera
  5. Exakt! Och jag hör ofta överviktiga löpare säga att de tänker att andra ska se ner på dem. Jag tror precis tvärtom. De har ett problem och har tagit tag i det - bra gjort!

   Radera
 14. Som redan några kloka varit inne på, så är undvika bilen ett genidrag på många sätt. I alla fall för oss som bor i storstan och har en grandios kollektivtrafik. Jaja, vissa dagar är den lite sur och funkar inte men jag tycker överlag att den är toppen. Och det blir en promenad här, en promenad där. Har en tid över kan promenaden förlängas, är det mer brådis får det vänta tills nästa dag. Och korta sträckor går ofta fortare att gå än att vänta på bussen. Små myrstegsförändringar ger förvånande effekt. Tänk inte träning, tänk rörelse. Träning kan tyckas vara för de där triatlonhurtiga mellancheferna på för dyra cyklar. Men rörelsen tillhör alla!

  Och tänk på hur mycket träning som kan göras hemma, utan dyra kläder och redskap, eller någon usel dyr PT. Kanske en begagnad kettlebell och några gummiband? Finns massa toppenfilmer på Youtube om hemmaträning. Höj favoritmusiken, på med sköna kläder och kör. Känns övningarna svåra och komplicerade? Gör något som du blir andfådd av. Lägg dig på golvet och ställ dig upp 20 ggr. Sätt dig på en stol och ställ dig upp. Något lagom som känns stärkande. Heja heja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, SL (Sakta Lunk) har gett mig många härliga promenader genom åren, när jag insett att det är lika bra att jag börjar gå så att jag håller värmen i väntan på den där bussj-veln som aldrig kommer.

   Men i möjligaste mån väljer jag att springa/gå hela sträckan åt bägge håll, så slipper jag betala.

   Ja, styrketräning går utmärkt att göra hemma helt utan träningsredskap, eller på ett gratis utegym. Det ska bara bli av också. Det är den grejen som brukar krångla lite för mig ;-).

   Radera
  2. Den som kommer på ett piller som gör att träning blir av behöver nog aldrig jobba en dag till i sitt liv.

   För mig funkar inte belöning efteråt som motivation, utan jag bara går till gymmet. Utan att tänka så mycket. Jag bara gör det. Träningsdagbok kan vara en gratis motivator. Måttband och våg lika så.

   Radera
  3. Om du inte ser minsta glädje i träningen tror jag att du borde testa annan träning. Ändå inte mycket förlora om det värsta som kan hända är att det också är tråkigt.

   Radera
 15. Jag "måste" ofta ha snygga skor på jobbet. Kan inte ha jumpaskor. Samt har artros i ena foten. Sk hallux rigidus. Problem nu bara att hitta vinterskor. Andra skor med jag kan gå i. Jobbar på det. Så jag är inte jättesugen på att gå mkt i mina fina skor, sabba fötterna mer, ha ont, börja halta. Däremot i jumpaskor trampar jag gärna på och snabbt. Tränar även i snitt 2,5 ggr/v och gjort hela livet i princip. Skulle absolut kunna träna mer, men lite latare med åren. Får se om det bli ny kortisonspruta foten igen. Hjälpte bra förra gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du försökt med ortopedisk verkstad för att hitta inlägg eller skor som funkar? De kommer nog inte plocka fram pumps med 10 cm klackar, men det borde finnas andra skor än gympaskor som skulle funka.

   Radera
  2. Ja, de har en sula där jag testade i somras som var helt fantastisk. Har köpt ett par vinterkängor nu, ska gå dit med dem nån dag, se om sulan passar, hur det känns. Annars söker jag främst fodrade jumpaskor för vintern?! Om det finns. Har köpt massa skor, lämnat tillbaka, slängt o gett bort en hel del. Har även så att jag rör mig till t-bana, bussar, etc med jumpaskor, sen har ombytesskor i väskan.
   Fast skorna på sån där Ortopedaffär, alltså jag gråter desigmässigt.. Är inte 85 år än och går med kryckor och stödvagn..

   Radera
  3. Lämna dina snygga skor på jobbet, eller ta med dem i en väska.

   Radera
  4. Ja det är så jag gör. Kan inte gå i dem längre sträckor längre :)Vanligt bland amerikanarna, undrar varför inte vi anammat detta mer i Sverige? Känns mer fotriktigt att knata runt med jumpaskor..

   Radera