fredag 23 november 2018

Hemma hos!

Det tog 47 år, men äntligen har jag fått ge min första hemma-hos-intervju! Nej då, jag är inte bitter och har faktiskt tackat nej till dylika förslag tidigare.


Men när Miljonär innan 30 frågade kändes det inte som att lajva familjen Wahlgren, det var mer ett snack mellan bloggkollegor. Själva intervjun kan ni läsa här på Miljonärens blogg, men jag tänkte reflektera lite kring texten nu när jag ser det färdiga resultatet.

Jag hade läst tidigare fredagsintervjuer och var nog beredd på frågor om placeringar och börsstrategier, men anade samtidigt att det intressantaste, de frågor jag hade ställt mig själv, handlar om sparkvot och utgifter. Ändå var jag totalt oförberedd på frågan om vad jag skulle göra om jag vore tvungen att konsumera mer. Kanske borde jag skriva ett eget inlägg på temat, även om jag nog varit inne på det i femtio tidigare inlägg.


Miljonären skriver att min blogg får honom att känna sig normal, att hans sätt att leva kanske inte är så extremt ändå. Jag får väl säga tvärtom då. När jag läser hans reflektioner känner jag mig lite som ett ufo. Ingen smartphone, inget Netflix och månadskostnader lägre än Miljonär innan 30, känd för sitt sparsamma liv. Vad är det här för jävla gök? Jaha, just det, det är ju jag. Jag känner inte att jag kvalar in med ”Burk-Curt”, ”Hästmannen” eller Erik & Sigvard, men när jag läser om mig utifrån på det här sättet blir det ändå påtagligt att jag inte är Mr Medelsvensson heller.

Men skit detsamma! Jag gör aktiva val och har inga problem att stå för dem.
Intervjun avslutade vi med en löprunda. Även det lite udda för det hade aldrig GW eller Göran Greider gjort.

48 kommentarer:

 1. Det är bra att du får ned oss andra på jorden. Jag/vi lever jävligt snålt men ibland får man för sig någon tokighet att slänga pengar på. Då är det bara reflektera på något inlägg från dig och man får sig en rejäl funderare och avbryter oftast tankarna på den där skiten man var sugen på. Samtidig tycker jag i många fall att du inte är så extrem som många får det att låta som. Ingen TV tex känns ju inte så konstigt. Och 58kvm på en person låter nästan som ett slott tycker jag som bor 3 personer på samma yta, och vi lever inte trångt. Ska bli spännande att se vilket land du flyttar till sen. Blir det till solen eller är det andra faktorer som lockar mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 58 kvm är löjligt mycket plats för en person.

   Det är andra faktorer som lockar mer :-). Därmed inte sagt att jag har något emot sol. Särskilt inte i slutet av november då det snart är dags att skicka ut en efterlysning: "Var vid försvinnandet gul och rund..."

   Radera
  2. Det jag spontant tänkte när jag läste din intervju var att du borde gilla Fumio Sasakis "Hejdå saker". Han är en ensamstående man i Japan som gjort en minimalistisk resa och nu bor på 25 m2, som han tycker är för stort. Finns på bibblan. Bästa minimalistboken om du frågar mig, och rolig. (Sammanfattade den här: https://efficientbadass.blogspot.com/2018/02/jag-har-receptet-pa-lycka-klicka-fort.html)

   Radera
  3. Kul! Ska absolut läsa både din text och boken (som mycket riktigt finns på mitt bibliotek).

   Radera
 2. Vilken skön intervju! Nu blev jag glad, trots att jag bestämt mig för att vara sur hela dagen …

  Och kvoten "Medelsvensson" är redan fylld, liksom "Hej jag heter Jockiboi/Alexandra Pascalidou och har solglasögon på mig inomhus och gör allt möjligt galet på nätet och i teve och i spökskrivna böcker för att inte vara Medelsvensson trots att det mesta jag gör faller platt till marken men jag är i alla fall cool ett litet tag till innan alla glömmer bort mig"-gruppen.

  Ingen mening med att vara som alla andra. Jag är det inte, men visst är det inte alltid bekvämt. Det skiter jag i, som vi säger i Norrland.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen att sabba ditt surlöfte :-(.

   Sant, livet ska inte var för lätt.

   Radera
 3. jag har själv tänkt på Kambodja eller Indien när jag väl lämnar Sverige för Gott ( om allt går vägen) Vilka länder har du tänkt på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte utveckla det förrän jag bestämt mig. Bara genom att ställa frågan och tänka högt på bloggen fick jag sura mejl i flera veckor med käcka lyckönskningar som "Stick då om allt är så dåligt här, jävla svikare!".

   Radera
  2. Men det är ju helt underbart att du fick den reaktionen från folk som inte har modet att följa sina drömmar eftersom de tror att de är bundna av osynliga åtaganden som inte finns.
   Jag har aldrig förlorat en diskussion när det kommer till hur samhället är uppbyggt, dvs att den dödar individen genom att stjäla 8 timmar varje dag SAMT all den tid det tar att återhämta sig från jobbet, ta sig till jobbet, svara på alla jobbmejl under fritiden etc. Oftast när man tar upp denna skuggtid som ges obetalt åt jobbet så tystnar den som motsätter sig en.

   Radera
  3. Jag har ingen aning om hur det kom sig, men det är svårt att inte tänka i de banorna, att de mest är sura för att de själva valt andra vägar.

   Min senaste fasta anställning avslutades 2000. Internet fanns och visst besvarades en del mejl på fritiden, men inte alls på samma sätt som nu då det förväntas inte bara av välbetalda chefer.

   Radera
  4. Usch vad trist med jantelagare :( Kan inte folk bli inspirerade istället.. jag blir :)

   Radera
  5. Va, menar du att så många reagerade på det sättet? Verkligen tråkigt. Men landet jante..
   Jag minns inlägget du skrev om eventuell flytt för en tid sedan. Det var inga konstigheter alls, uten en uppriktig och läsvärd artikel.
   Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  6. Mrs D: Visst är det!

   Investeraren: Ja, jag blev förvånad själv. Tycker att jag skrivit med många fler pekpinnar och är då beredd på att få en smäll på den utstickande hakan, men den här gången kom det helt otippat. Har frågat andra bloggare som skrivit i samma ämne och ingen har fått samma reaktioner, så förhoppningsvis hade jag bara otur.

   Radera
 4. Med tanke på din tweet.. Vad har Mi30 (och du själv) för tid på milen egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han får svara för sig. Och eftersom jag bara tävlat på maratondistansen har jag egentligen inget eget svar. På träning har jag sprungit på 46.30, så med nummerlappseffekt och vettiga ryggar att följa borde jag väl åtminstone pressa mig under 45. Sub40 skulle jag aldrig klara även om jag verkligen skulle gå in för snabb miltid, vilket inte heller kommer hända.

   Radera
  2. Det lät ju lite mer normalt (men bra). Under 30 klarar väl bara världseliten...

   Radera
  3. Och möjligen Miljonär Innan 30 ;-). Jag får till mitt försvar anföra att jag inte sprungit en meter innan jag var 38 år och vid det laget hade nog möjligheten att springa snabbt redan försvunnit.

   Radera
  4. Jag har sprungit milen under 40 min några gånger men är tyvärr långt från den formen idag. Är nu skadefri men vågar inte springa mer än 1-2 gånger i veckan och hoppas kunna ta mig ner till kanske 42 minuter igen under 2019 med den träningsmängden.

   Radera
 5. Själv lever jag på 9800 kr/m och har både bil och hund samt sparar en slant de månader som inte läkaren, bilverkstaden, optikern eller tandläkaren vill ha mina pengar. Jag bor i en trea på 65 kvm för 4126 kr/ m knappa 5 km från tätorten och har ingen TV men en gammal iMac och en iPhone 4. Är mycket nöjd, men kan stundtals få lite ångest över allt jag äger, mitt hem är möblerat och välfyllt trots en rejäl "dödstädning" för några år sedan.
  Skulle trivas i en etta med bara det allra nödvändigaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lutar åt det hållet själv. Känns som att det är med ägodelar som med vikt, mycket lättare att bygga på sig än att banta ner.

   Radera
 6. Nu läste jag intervjun. Vad kul. Spännande att du ska flytta så småningom. Misstänker billiga länder som Asien? Vad ser du för fördelar med att flytta helt och bryta allt med Sverge gentemot att inte göra det? Har också lekt med den tanken, men inte riktigt kommit fram till fördelar&nackdelar ännu..
  Sen osäker på om man kan flytta tillbaka t ex på ålderdomen om man brutit allt och ångrar sig? Lagarna kan ju ändras? Kanske allmänt feg bara, men ingen direkt och diskutera detta med heller som satt sig in i allt ordentligt.
  Blir inspirerad av din livsstil.. samt snyggt bord :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte Asien, men vill inte utveckla mer än så.

   Fördelen med att bryta helt är att man inte riskerar att bli skattepliktig i Sverige. Reglerna är ganska luddiga och godtyckliga, så för att vara på den säkra sidan skulle jag inte våga äga något eller ha åtaganden som styrelseuppdrag i Sverige.

   Tack! Jag gillar verkligen bordet, men har full förståelse för dem som tycker sig ha råd att köpa möbler istället för att tillverka egna :-).

   Radera
  2. Jag har läst det där argumentet på andra ställen också. Att man inte får ha "väsentlig anknytning" till Sverige. Men jag har aldrig förstått vilka skatter som Sverige tycker sig ha rätt till? Känns verkligen märkligt om Sverige ska ha inkomstskatt från XX bara för att man äger en stuga i Lappland t.ex...

   Radera
  3. Det är mycket som är märkligt i Sverige. Det enda man vet säkert är att om Skatteverket bestämmer sig för att sätta klorna i en har man rätt lite att sätta emot. Vart vänder man sig om de bestämmer sig för att beskatta en utlandssvensk? Det svenska rättsväsendet där svenska politiker (=lagstiftare) bestämmer om deras partier vill eller inte vill ha mina pengar?

   Hur som helst har jag inget behov av att lämna lösa trådar. Det känns rimligt att driva företag där man bor och inte där man bott.

   Radera
  4. Nope man är körd mot SKV, ligger på en själv o bevisa att de de säger inte är sant. Kan ta åratal o advokatkostnader. Många orkar inte o betalar istället.

   Tack för svar. Spännande.

   Bordet är supertrendigt o snyggt. Hur gjorde du det?

   Radera
  5. Kommer du sluta blogga sen när du flyttat eller fortsätta?
   Är osäker på var vi vill bo eller om vi bara vill resa runt. Älskar värmen iaf, men insett det är inte så dumt med Spanien-klimat heller vissa kallare månader.
   Min partner är inte såå förtjust i värme, har lite solallergi (röda prickar) så lite oklart var det blir eller om det fungerar med en stor täckt veranda o air-conditon o solstol där. Fast alla vill ju inte till värmen heller, finns andra spännande länder..

   Radera
  6. Bordet är ju i botten en halvpall med två pallkragar. Skivan är en kupig bräda delad i fyra bitar fastspikade i två reglar. Jobbet bestod i att "sunka" ner det. Pallen och kragarna gned jag oregelbundet in med mörkbrun bets. Skivan är målad med järnvitriol för att den ska se gammal ut, sedan lackad med vanligt golvlack för att den ska tåla användning.

   Ingen aning. Jag kanske slutar blogga i morgon, eller om tio år.

   Ja, lite enformigt vore det helt utan årstider.

   Radera
  7. Cooolt. Du har talang!

   Radera
  8. Det tror jag inte, men ibland får jag en bra idé och jag är en envis jävel när det kommer till genomförandet.

   Radera
 7. Kul intervju. Snart kan du ge dyra kurser i hur man lever utan TV, Netflix och Smartphone. Jag pratade med en kompis igår, hårt jobbande bankanställd - han hade satt upp ett mål att leva en vecka utan TV, Netflix och smartphone fick bara användas till Spotify, förutom samtal. Fast ett TV program hade han gjort undantag för, det fick inte missas..

  Får se om han klarar veckan, annars ber jag honom höra av sig för en kurs hos dig. Ditt sätt känns lite som det nya svarta:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med - nya svarta var bra uttryckt :) Tycker det är coolt att klara av och leva på lite. Är ju det jag delvis(utom med nyttiga maten och möjligtvis nyare telefoner samt kanske en bekväm säng) strävar efter..
   Sen är det väl lättare om man jobbar hemifrån med något där man varken behöver ta hänsyn till andra, gå på luncher o se snygg ut, springa på Stureplan och äta middagar, jadajada. Som ikväll, ska äta middag med jobbet på fancy restaurant, inte kan jag komma i jumpaskor som jag helst skulle vilja (även om jag starkt överväger det)..
   Alla andra kvinns kommer vara uppfixade och ha supersnygga kläder och jag skulle gärna se ut som en lodis - om jag visste jag skulle behålla lönen ;)Men sen sååå..


   Radera
  2. Behöver man avvänja sig för att klara ens en vecka utan tv tror jag att det är bra om man gör något åt sitt beroende.

   Netflix och smartphone har jag aldrig använt så då finns inte behovet. Alltså kan jag inte uttala mig om hur det är att bygga sitt liv runt dessa, men jag skulle föreslå att man försöker hitta andra saker. Jag lyssnar nog på poddar lika mycket som andra ser på tv.

   Det där med kläder har jag aldrig riktigt förstått även om jag hört argumenten. Jag har ju ändå kläder när jag jobbar hemma. Visst ökar väl behovet av dyrare kläder om man har många möten där man behöver se representativ ut, men även när jag hade det hade jag inte ett särskilt dyrt klädkonto.

   Radera
  3. Beror nog på vad man jobbar med, om man är man, kvinna samt vilka miljöer och människor man vistas i? Jag rör mig i top notch ligan av snygga fixade människor som går på lyxiga ställen, och kräver en del utseendemässigt, stilmässigt och klädmässigt. Sen kan man fuska mycket med billigare märken, kvaliteer etc såklart, men är mkt jobb och leta upp plagg som ser ut som lyx fast är budget. Frågan är om det är värt det, eller bättre o läga pengarna på lyxet så länge man jobbar, sen skära ned det totalt när man inte längre behöver springa på Stureplan..

   Radera
  4. Män har väl generellt mindre kostnader för utseende också.
   Det är faktiskt rätt orättvist om man nu ska se från sparfunktion. Men men.. jag hade klarat mig bättre som snubbe iaf. Köpt 2-4 snygga kostymer, 8 skjortor, 4 slipsar, 2-3 skor, 10 kalsonger, några linnen, 1 rock sommaren, 1 rock vintern. Sen klippning 1 ggr månaden.
   Ja det var väl det för o passa in på den typen av jobb jag har nu. Nån parfym med är bra. Möjligen vissa snubbar kör med peeling, nån hudkräm med, kanske brun utan sol, men det ovan är rena budget mot att vara kvinna o passa in i samma miljö, SAMT jag tror mäns kläder håller längre?
   Visst är det så? För att män förväntas inte springa runt o shoppa jämnt..

   Radera
  5. Så du tror inte att man behövde Armani för att bli tagen på allvar på ledningsgruppsmöten i sågverksindustrin ;-)?

   Ja, lite bättre förspänt som man. Jag har t ex inte lagt mer än några hundringar på hårvård i vuxen ålder. Och det är klart våra kläder håller längre. Vi använder dem ju tills de är utnötta istället för att köpa, använda en gång och sedan hänga på en galge i tio år :-).

   Radera
  6. Var sån innan - hängde plagget galge eller gav bort..
   Nu har jag/vi slängt 50% så. Vete sjutton hur smart det var. Saknar endast en del av kläderna och skorna. Kallt nu. Men ville bli mer minimalistiska vilket vi blivit. Så ungefär 50% av hemmet och kläderna samt allt runt om åkte. Ser fram emot när jag 100% av tiden - om jag vill - kan mysa runt i morgonrock, myskläder, koka nyttiga hälsobrygder, aldrig mer behöva tänka på att se snygg ut - om jag inte vill. Ser som att allt är yta, vi representerar eller säljer olika saker, men mitt hjärta är mer i någon slags mys-yoga-värme-morotsjuice-vegan-alternativ-kollektiv-anda.

   Radera
  7. Jag är ingen mysklädsmänniska oavsett vem som ser mig, och morotsjuice och kollektivanda låter helt vidrigt :-). Tur att folk är olika.

   Radera
  8. Haha :D Det är lugnt..

   Radera
 8. Bra intervju och tycker det är kul du bjuder på dig själv som du gör. Nu väntar vi bara på reportage i svensk damtidning och Allers! 😉 Hur kommer det sig att så många ekonomibloggare är anonyma tror du? I många fall är du själv mer kontroversiell (enligt mig oftastpå ett bra sätt) än de flesta bloggarna och ändå är det du som inte är anonym. Har du upplevt något negativt med att skylta med vem du är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allers dröjer nog :-).

   I vissa fall handlar nog anonymiteten om att man har som mål att sluta jobba och vill inte outa det för sin arbetsgivare, och kanske blir det lättare att prata om exakt hur mycket pengar man har om man är anonym. Men i många fall tror jag att folk är överkänsliga och tror att det de skriver på bloggen ska läsas av alla grannar och vänner - det händer inte.

   För mig var anonymitet aldrig ett alternativ och har nog mest sett fördelar. Både för att det blir lite ärligare på något sätt och för att jag måste tänka igenom vad jag skriver och bete mig schysst. Jag tycker i och för sig att jag är en rätt schysst människa, men vore jag anonym på nätet tror jag att det skulle påverka mitt beteende negativt.

   Radera
 9. Bra du lever som du gör Sparo, får mig att känna att jag är nog inte är så annorlunda eller att jag är det, men det är ok. Gillar ditt vardagsrum, snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, någon måste ta på sig rollen som riks-ufo :-).

   Tack! Se sent som i veckan fick jag beröm från en proffssnickare, så jag börjar bli smått mallig över det bygget.

   Radera
 10. Trevlig intervju! Och spännande cliffhanger med flytten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vet inte hur mycket till cliffhanger det är. Risken är att du blir besviken.

   Radera
  2. Men kul nyhet för visste inte att du också går i flyttankar! Känns som att du lika gärna skulle kunna flytta till Estland som Portugal.

   Radera
  3. Gör inte alla det? Som jag skrev här: https://sparosverige.blogspot.com/2016/08/tecken-pa-samhallskollaps.html
   "Människor i min egen omgivning som jag trodde skulle leva hela sina liv i Sverige har nu handfasta planer på att ta sig härifrån. Häromdagen hörde jag en intervju med den gamle piratpartisten/anarkisten Rick Falkvinge. Han sa ungefär likadant: 'Alla jag känner har antingen redan flyttat eller är på väg att flytta. Det pågår redan en brain drain från Sverige av enorma mått.'"

   Radera
 11. Spännande! Tycker det låter underbart att vara utan smartphone, men inbillar mig att när det gäller just mig så bara måste jag tyvärr ha en...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig känns det helt klart som en befrielse.

   Radera