måndag 5 november 2018

Prutade i nätbutik

Jag behövde en dimmer, alltså en vanlig strömbrytare för 220 V med dimmerfunktion. Till saken hör att det satt tre dimmers i rummet, och även om den som skulle bytas satt på en egen vägg behövde den matcha de övriga skapligt.

Och det gör de ju aldrig. Vilken sort man än köpt kan man ge sig på att det är en som utgått eller ändrat utseende, det gäller allt. Så jag letade, funderade, letade och funderade.

Ingen under 40 kommer fatta bildreferensen.

Till slut lyckades jag i alla fall hitta den. Eller en som var så pass lik att det fick duga. Hos Malmbergs Elektriska. Fast där får man bara handla om man har ett företag med konto där. Nu driver ju inte jag riktigt en elbutik, så det har jag inte. Letade vidare och hittade två nätbutiker som hade den. På ena stället kostade den 110 kr, på det andra 116 kr. Billigt!

110-butiken hade fri frakt och bra recensioner, så jag började med den. Men nej, ”Av miljöskäl betjänar vi ej orders under 149:-”. Jaja, då fick det bli 116-butiken. Men nej, inte nog med att de tog betalt för frakt, den var dessutom dyr. Plötsligt blev 116-butiken en 175-butik. Någon måtta fick det vara.

Tillbaka till 110-butiken igen. Tänker att jag kan välja ett lite dyrare fraktalternativ än gratis. För 49 kr får jag snabb dörrleverans och då kommer jag ju upp över deras 149 kr-gräns. Nej, funkar inte ändå. Noterar att de har online-kundtjänst. Innan jag återger konversationen ska sägas att jag var på rätt dåligt humör redan innan jag började scanna internet efter dimmers. Okej, här kommer det.


Jag medger att jag inte ska ha pris som årets trevligaste kund, men tycker att mina invändningar är berättigade.
 1. Ska de ha ett lägsta orderbelopp borde det framgå innan man kommer till kassan.
 2. När frakten ingår i priset ska självklart totalsumman räknas som orderbelopp. Handlar jag för 159 kr handlar jag för mer än 149 kr.
 3. Kundtjänst-Johan är ärlig, man satte priset för att slippa dutta med småkunder. Det har man rätt till, men låtsas då inte som att det är en ansvarstagande miljöengagemang för det är det inte.
Är ändå lite imponerad att jag fick handla min dimmer till utsatt pris och slapp slänga på något jag inte behöver. Vilket jag förresten inte hade gjort. När jag tog kontakt med kundtjänst var jag minuter ifrån att betala 175 kr hos konkurrenten, och när kundtjänst dröjde med att svara var jag sekunder ifrån att göra det. Fullt medveten om att det hade blivit dyrare än att slänga på ett par halogenlampor extra på min 110 kr-order så att den precis pressat sig över 149 kr, men ibland är till och med snåljåpar som jag villiga att betala pengar för att visa en poäng.


Stort tack till Johan på Eldirekt.se. Men dagens spartips är egentligen inte att handla där utan att alltid ifrågasätta knepiga köpvillkor. Dels för att företag som har dem ska veta att de går miste om kritiska kunder vars pengar är värda lika mycket som andras, men också för att du faktiskt kan få din vilja igenom.

19 kommentarer:

 1. Professor Balthazar finns på DVD! Fyra säsonger, men den sista säsongen är bara att kasta i papperskorgen (helt märkligt dåligt tecknad). Bra att ha ett avsnitt tillhands när det känns så.

  Som Fantomen inte sade: "Stå på dig, annars gör någon annan det."

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en känsla av att många barndomsminnen skulle bli sämre om man tog upp dem till ytan. Dock positivt överraskad av Professor Drövel som jag såg nyligen.

   Radera
  2. Den vita stenen, Herkules Jonssons storverk, Kapten Zoom, Kråkguldet, Kullamannen, Pojken med guldbyxorna, Professor Balthazar, Sant och sånt … De håller rätt bra, än i dag. "Moderna" klassiker är Karatefylla, Morran och Tobias, Torkel i knipa, Äkta människor.

   Men visst borde vi litet till mans ifrågasätta mer. Numera köper jag själv inte särskilt mycket, än mindre på nätet, så tillfällena för mig att ifrågasätta har med tiden blivit starkt begränsade. Och det känns som för obekvämt att kontakta kundtjänst för att få bättre villkor … Borde gå att ordna till en prutskola?

   Wien-Lars

   Radera
  3. Herkules Jonssons storverk har jag en känsla av inte ens höll då. Kullamannen var väldigt spännande för en tioåring. För samma person 40+ var den inte så hemsk. Jag undrade mest varför Leif Lijeroth pratade på bruten svenska :-).

   Torkel i knipa är en höjdare. De övriga har jag knappt sett. Äkta människor försökte jag se från början, Morran och Tobias har jag inte sett alls.

   Svensken i allmänhet skulle nog behöva en prutskola. Risken är att de som behöver den mest inte skulle ha råd att betala för den :-).

   Radera
  4. Helgen är räddad! Bänka dig framför skärmen Sparo,

   Den vita stenen, finns 13 avsnitt på svts öppet arkiv:
   https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Den%20vita%20stenen/?sida=2&sort=tid_stigande

   Herkules Jonssons storverk, finns 25 avsnitt på svts öppet arkiv:
   https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Herkules_Jonssons_storverk/

   Kapten Zoom, finns 6 avsnitt från 1976 på svts öppet arkiv:
   https://www.oppetarkiv.se/sok/?q=kapten+zoom&sida=2

   Kråkguldet, finns 6 avsnitt på svts öppet arkiv:
   https://www.oppetarkiv.se/sok/?q=Kra%CC%8Akguldet

   Kullamannen, finns 7 avsnitt på svts öppet arkiv:
   https://www.oppetarkiv.se/sok/?q=Kullamannen

   Pojken med guldbyxorna, verkar hålla hårt på allt vad upphovsrätt heter med tanke på hur lite som finns av rörlig bild från serien från 70-talet tillgängligt och lätt sökbart på nätet

   Professor Balthazar, finns på youtube och på DVD som Wien-Lars påpekar ovan, en mindre internationell stjärna vad det verkar

   Sant och sånt finns 3 avsnitt på youtube:
   https://www.youtube.com/watch?v=cnmQwuMf_FE&start_radio=1&list=RDcnmQwuMf_FE

   Radera
  5. Haha! Det var ju fantastiskt.

   Vita stenen tror jag inte mycket på, minns den som seg. Men i vuxen ålder har jag sålt sågspån till Hampus som sadlade om till byggindustrin efter skådespelarkarriären :-).

   Kullamannen har jag som sagt gett en senare chans och den föll inte så väl ut. Övriga skulle jag gärna jämföra med mina barndomsminnen för att se om de får mig att känna mig ung eller gammal :-).

   Radera
 2. Haha, ja det är förvånansvärt många som kör med "hållbarhet", "miljö" och annat pynt numera. Förmodligen eftersom det funkar så pass bra mot många tomtar.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter bra att säga att man har dåliga villkor "av miljöskäl" när det i själva verket handlar om den egna ekonomin.

   Radera
 3. Kalles klätterträd, Fablernas värld, Sesam, Björnen Paddington, Drutten och Gena, Rädda Joppe, Skrotnisse, Lillstrumpa och Syster Yster, Hajk, Barnjournalen.... inte är det konstigt att man kan bli nostalgisk. Mycket var så oskuldsfullt förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalles klätterträd och Fablernas värld är jag övertygad om skulle funka lika bra idag, för vuxna.

   Skrotnisse har jag sett som vuxen, kanon! Jag blir mer och mer lik Bertil Enstöring för varje dag.

   Paddington, Drutten och Gena är jag nog för ung för att minnas, Lillstrumpa snarare för gammal. Hajk tror jag inte funkar för vuxna även om det var ett bra program. Barnjournalen... Jag är nog snarare redo för Barnbarnjournalen: https://www.youtube.com/watch?v=14-x2KgeZiY

   Radera
 4. Svar
  1. Jajamen! Och Vic-20 dessförinnan. Med bandstation :-).

   Radera
 5. hehe, ska också bli ifrågasättande pensionär :) Det är ju så nice o pruta lite. Sen är det skillnad på vad man prutar på. Skulle aldrig pruta på en tjänst tex massage, hår, naglar. Produkter känns däremot ok. Speciellt allt med banken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har heller aldrig prutat på massage, hår eller naglar :-).

   Radera
 6. Fem myror är fler än fyra elfanter - minns med nostalgisk glädje.
  Vilse i pannkakan - minns med traumatisk fasa.

  Prutar sällan.
  När jag väl bestämt mig för en produkt ska köpet gå snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fem myror är för jävla tjatigt att se som vuxen, men det är lätt att se varför det funkade.

   Vilse i pannkakan är obegriplig på alla sätt. Storpotäten är dock inte alls lika skrämmande som Staffan Westerberg längre.

   Få köp tar särskilt mycket längre tid av prutandet. Jag prutar själv bara när det finns tydliga skäl, t ex om butiken ska sälja ett skyltexemplar utan kartong. I exemplet ovan prutade jag ju egentligen inte. Jag bara ifrågasatte varför jag inte fick köpa varan till priset den utannonserades för, och jag hade inte räknat med att det skulle gå utan ville nog mest berätta att jag tyckte att det var skit att de påstod att de angav miljöskäl.

   Radera
 7. Petimetern skulle ställa frågan varför du vill köpa en strömbrytare för 220V när alla strömbrytare sedan många år tillbaka är märkta med märkströmmen 230V?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkspänningen naturligtvis och inget annat......

   Radera
  2. Jaja, drygt 200 :-). El är inte min grej. Risken är att kvarteret blir strömlöst när jag installerar den.

   Radera