fredag 14 juni 2019

Gör det själv! Försök åtminstone!

Å ena sidan har vi preppers som försöker tillverka sitt eget vatten. Å andra sidan har vi personer som är helt opraktiska. Och tydligen är det inte bara i Sverige vi blir mer och mer handfallna. En amerikansk undersökning har jämfört 40-talistpappors ”DIY-skills” med millenniepappors. Inte helt oväntat visar det sig att millennials varken kan eller vill göra enkla renoverings- och reparationsjobb själva.

De kan inte byta däck eller rensa ett avlopp, och även om de skulle vilja har de inte verktygen. Var tredje pappa i millenniegenerationen äger inte ens en hammare! Hur tusan är det möjligt att ha ett eget boende (för de har väl flyttat från pojkrummet när de börjat sätta barn till världen?) utan att äga en hammare, en fogsvans och några skruvmejslar?!


Det är helt okej att inte vara händig, att inte gilla att snickra, måla och reparera, men att kunna slå i en spik (och för det behövs en hammare) är banne mig grundläggande vuxenkunskap för både kvinnor och män. Jag pratade nyligen med en kompis (en gammal gubbe i min ålder) som berättade att han aldrig i hela sitt liv tapetserat ett rum, trots att han bott i villa i femton år, så då anar jag att han heller aldrig spacklat, satt upp en trälist eller lagt ett klickgolv. Jag tycker att det är ett svaghetsbevis.

Millenniepapporna menar att de prioriterar att umgås med familjen framför att göra lättare hantverksjobb själv, men har man barn är det ännu större skäl att visa omvärlden, och de egna barnen, att man kan ta hand om sig själv. Vad blir man för förebild om man inte ens kan sätta upp en tavla?


Jag är definitivt ingen Byggare Bob själv, men det får finnas gränser för hur slö man kan vara. Farbror Melker, den svenska rikstönten, slog sig på tummen, ramlade och klantade sig, men han försökte åtminstone. Visa lite värdighet, millenniefjollor!

34 kommentarer:

  1. Man kan ju också umgås med familjen och ha familjeprojekt. Typ tapetsera där alla hjälps åt, inkl kidsen.

    Visst det kan bli lite skevt nånstans men vad gör det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låt ungarna slipa, spackla, tvätta, maskera... Då kan man vid behov förbättra innan skarpt läge, så länge man håller dem borta från "ytskiktet".

      Radera
  2. Känns som om du missar en del här. 40 talisterna var inte föräldralediga, deras fruar jobbade inte heltid i samma utsträckning som det mer morderna samhället vi har idag. Jag menar vem tror du tog hand om barnen medan 40 talisten var händig? Som småbarnsförälder skulle jag aldrig välja att renovera själv då jag värdesätter den egentid jag har alldeles för mycket för att välja att göra något jag starkt ogillar och dessutom är rätt värdelös på. Sist fick jag hela min lägenhet omålad för 40Kkr (92kvm) med rot. Räknade att det hade tagit mig 100h plus färg/spackel/slippapper/skyddspapper/tejp osv, då hamnar jag på en arbetsinsats som är värd mig 200kr/h. Tjänar jag mer än 200kr/h? Japp! Var jag nöjd med resultatet av målarfirman? Sjukt nöjd? Antaget resultat av att ha gjort det själv? Retat mig till vansinne varje gång jag sett en skavank.. kommer jag anlita målare igen? Japp framför allt då jag förlorar pengar på att göra det själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du med "missar en del här" menar att jag inte skrivit en doktorsavhandling har du helt rätt ;-).

      Jag fattar att det finns tillfällen då man inte har tid att göra alla renoveringar själv, men jag snackar om människor som inte ens äger en hammare!

      Jag har precis motsatt erfarenhet av hantverkare. Visst tar det längre tid när jag gör det själv, mycket längre, men då blir resultatet perfekt. När hantverkare jobbat blir det bubblor i tapeterna, färg på fel ställen osv. Och precis som du retar jag mig då till vansinne. Om jag åtminstone gjort felet själv har jag lättare att acceptera det än om jag dessutom betalat proffs.

      Radera
    2. Arbetade på daghem under sjuttiotalet, dagarna var väldigt långa för barnen eftersom båda föräldrarna arbetade heltid. Det var vanligt att kvinnorna arbetade precis lika mycket som männen. Minns diskussioner om hur länge ungarna var på dagis under sjuttiotalet.
      Kanske det var skillnad på stad och landsbygd? I förortsvillaområdet till Stockholm hade barnen väldigt långa dagar. Minns feministen som läste Hertha och alltid hämtade sist, runt 17.30. Hon tyckte på ett föräldrar möte på fullaste allvar att jag som tjugoåring skulle dela moderskapet med henne, att det var min plikt, eftersom hon själv inte hade tid p g a karriär.
      Själv var jag nyckelbarn på sextiotalet, ingen utbyggd barnomsorg, fick vackert klara mig själv redan som sjuåring efter skolan, i en av Stockholms förorter. Fula gubbar fanns även då. Vi var fler i samma situation och tog hand om varandra, cykla,simma och åka skridskor och skidor har jag lärt mig av mina äldre barndomskompisar. Kom ifrån ämnet här, men det såg klart olika ut då, precis som det gör nu.

      Radera
    3. Skrev det inte men sjuttiotalistbarn hade för det mesta fyrtiotalistföräldrar.

      Radera
    4. Vet inte skillnaden på stad och landsbygd, men den finns säkert. Och det finns säkert undantag, mönsterföräldrar och skräckexempel både här och där. Jag är glad att jag själv inte tvingades till tiotimmarspass på dagis.

      Radera
  3. Håller helt med Sparo i detta men förstår triDave's invändning men jag tror man pratar om lite olika saker.

    Det jag tror ursprunget till att alla skall ha en hammare hemma och veta hur den fungerar är för att man måste själv kunna fixa lättare saker. Du måste veta hur huset/ bostaden fungerar i någon mån annars tar du inte det ansvar som behövs för ditt liv. Men det betyder inte att du måste göra allt själv.

    Som "gubbe" boende i hus så har jag förvandlats från "tummen mitt i handen" till att dotterns kompisars föräldrar tror att jag är snickare....Det går.

    Men som sagt du måste ha kunskapen nog för att veta vad du kan och skall göra själv och vad som skall betalas för.

    Det kommer alltid vara billigare att köpa ett matbord, bokhylla eller säng på närmsta IKEA varuhus än att tillverka dem själv......men det kräver att du har ett normalt behov och inga unika situationer.

    Som i mitt hus. Om man har en uterum som är smalare än vad som är praktiskt för de bord som finns att köpa på normala varuhus....och släkten stor som kommer på besök. Jag kollade. Det kostade femsiffriga belopp att få specialbyggda bord som passar. Så svårt är det inte att bygga kryssbord....och rejält snygga blev de också.

    Samma sak när familjen växer och man skall få in 4 sängar längs med en 335cm lång vägg i sommarstugan och de inte får sticka ut mer än 100cm. (250cm högt i tak). Finns inga sängar på IKEA som uppfyller de kriterierna....att bygga den sängen tog ~40h totalt sett med ritning (och omkonstruktion på plats) plus 5000kr i material (inklusive madrasser) tror jag, 3000 för själva sängen. Får ut ~12000 för 40h jobb så totalt med arbete plus material 15000kr. Då detta är ute på landet så blir det dessutom mkt transportkostnader om man skulle hyra hantverkare. Jag bodde ju kvar ;). Och ledig hade jag varit ändå...och barnen har skolplikt dagtid.

    Vet inte om projekt nr 2 går att räkna hem även om jag tror det. Lite osäker på om någon skulle ta sig an bygget på plats. Själva lösningen är relativt unik. Hittade inte mkt liknande på nätet...

    (Ni kan väl försöka lista ut hur man får in 4 sängar med 85-90cm sitthöjd, längs med en vägg som är 335cm lång och 250cm hög. Får inte sticka ut mer än 100cm från väggen....Think outside the box ;) )

    Men detta är ju specialfall. Jag har låtit hantverkare fixa badrum och ommålning av huset. Det förstnämnda pga våtutrymmen, det sistnämnda för att jag är höjdrädd och arbetsinsatsen bedömdes högre än kostnaden i sommarvärmen.

    Men har en kompis som betalade några tusen för att sätta dit en liten skiva och list bredvid garderoben för att det inte skulle finnas en springa mellan vägg och garderob.....och som skulle ha hyrt in en hantverkare för att sätta upp rullgardinen om inte jag varit på besök och gjorde det på någon minut.

    Och det är här jag håller med och inte håller med triDave. Man måste titta på alternativkostnaden. Men även väga in att inte vara beroende av andra så fort något går sönder.

    Rum inomhus har jag låtit hantverkare fixa (vardagsrum) medan barnrummen målar vi själva då barnen vill byta färger medan de växer. Så tror jag är inne på 3 färglagret på äldsta. Gått från rosa till blått till numera "vitt". Kort sagt något som skall bestå kan det vara värt att betala, men skall det ändå bytas så gör det själv. Så svårt är det inte att måla. Tapetsera är mer farligt för förhållandet ........ ;)


    Långt och kanske delvis skrytsamt inlägg men kontentan är att du måste kunna lite. Det betyder inte att du behöver bygga huset själv med lösvirke men du skall kunna lite grann så att du inte är helt handfallen när man behöver göra mindre jobb och du har en möjlighet att avgöra vad du behöver hjälp med.

    Min kontakt med hantverkare har alltid blivit dyra, men jag tycker det gjort ett bra jobb.


    Med vänlig hälsning
    Thz (vars tumme under livet gått från en klart central position till en mer händig position)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi pratar definitivt om olika saker och egentligen tror jag att vi var relativt överens.

      Har man ingen hammare lär man inte bli händig, den saken är klar.

      Radera
    2. Thz: Man behöver inte sitthöjd i hela sängen, så alla sängar omlott med fotändar i mitten?


      Sparo: Som singel missar du en variabel. För mkt renovering leder till skilsmässor. Har endera parten gjort något tokigt kan det ältas. Har hantverkare gjort något fel så får man en gemensam fiende.

      Men visst bör man åtminstone testa. Jag sätter aldrig mer tapet. Däremot är jag en jävel på klickgolv.

      Sen så går utvecklingen mot allt mindre DIY. I min nästan nya bil (vet att det är som att svära i kyrkan, men jag gillar att veta att bilen startar) finns inte domkraft el fälgkors ens med bland tillhörande utrustning.

      Och viktigast, om man gör det själv får man inga RUT-bidrag! :-D (Ulla hälsar)


      Cheers,

      /P

      Radera
    3. Där har du en poäng, alla i bostaden bör vara överens om vad som ska göras innan man går loss.

      Själv kom jag på att gipsputsning tar ut tapetsering. Billigare, snyggare och enklare.

      Domkraft och fälgkors borde det banne mig vara lag på, på samma sätt som varningstriangel.

      Radera
  4. Vi väntar på att kvinnorna ska börja slå i spikar, lägga klickgolv och sätta upp trälister nu när vi börjat tvätta kläder, diska och natta barnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där är märkligt. Männen förväntas ta mer och mer ansvar hemma, men var är de där tjejerna som tvättar bilen och byter däck ;-)?

      Radera
    2. Jag körde faktiskt själv bilen till biltvätten och däckbytet. :-) Sen sålde jag skiten. Om jag inte hade sålt bilen hade jag övergått till att byta själv efter att det visade sig att bilfirman inte dragit åt bultarna ordentligt och jag hade en person som kom fram till mig och sa att de sett mina bakdäck vobbla. Enda anledning till att jag tog dem till verkstad var för jag var orolig att jag inte skulle orka dra år dom ordentligt. Hela slutade med att jag drog åt däcken själv och skrev ett argt mail till verkstaden som skickade mig gratis biltvättar för en lång tid framåt.

      Förresten äger jag också två hammare, skruvdragare och slagborr. Plus lite ytterligare verktyg. Dock har jag kommit fram till att jag nog inte målar väggar i framtiden för jag irriterar mig på resultatet av mitt jobb. Tapetsering har jag inte tålamod med. Därav är icke existerande renoveringsbehov krav vid inköp av bostad.

      Radera
    3. Nackdelen (förutom risken att de inte gör vad de ska) med att låta bilmeken dra åt bultarna är att det är snudd på omöjligt att få lös dem med handkraft och man kanske inte har kompressor med sig när man får punktering ute i skogen.

      Skit i tapetsering - gipsputsa:

      https://www.youtube.com/watch?v=zf38gsGc0bc

      https://1.bp.blogspot.com/-nWnaiLR-EY4/V0hUIfuZoYI/AAAAAAAAAaI/P5H1I_k-pwIkX5XtMSaJQtM6TXmexZ-XwCLcB/s320/e10.jpg

      Radera
    4. Jag har fräscha väggar så det blev målarfärg för att åtgärda de vita väggarna. Nu tänker jag inte göra något på ett bra tag förutom möjligtvis fixa ett tak som behöver målas om eftersom det fick en del grå färg när väggarna målades. Sannolikheten är större att jag säljer lägenheten än att jag gör något åt det.

      Radera
    5. Jag är i samma läge, har gått in i bevarings-mode.

      Just det där hände mig när jag fick in hantverkare för att tapetsera om ett rum (försäkringsgrej, så jag varken betalade eller valde hantverkare). De lyckades skada taket så att jag gjorde en deal med entreprenören - "Jag köper och målar om taket om du betalar färgen och garanterar att de där jävla klåparna aldrig mer kommer i närheten av min bostad."

      Mitt enda tips är att köpa dyr färg av känt märke, Beckers eller Nordsjö. Då lyckas takmålning varje gång, och när man köper färg på Lidl blir resultatet alltid skit.

      Radera
    6. Jag hade faktiskt ett superbra målarföretag i min gamla lägenhet men denna hade vita och släta väggar så jag beslöt för att måla själv. Inget billigt skit i målarfärg för mig. Problemet är snarare den höga takhöjden.

      I min förra lägenhet hade den förra ägaren använt ngn billig skitfärg för att styla lägenheten. När möblerna togs bort blev det väldigt uppenbart att allt lös igenom så jag tog in en målarfirma som hör och häpna skrev anbud som jag ville ha det, föreslog saker som jag inte tänkt på och utförde jobbet inom angiven tid. En av de andra som jag bokat in för att ge anbud blev sjuk men meddelade. Det tredje visste inte varför jag ville träffa dem, skickade anbud fel och ej enligt önskemål. Dessutom kunde de inte garantera att de blev klara till inflytt men de kunde börja genom att ta bort en målare från annat jobb. Prismässigt låg de i samma härad som seriösa firman. Vem anlitar sådana oseriösa aktörer?

      Radera
    7. Svaret på din sista fråga är tyvärr: Väldigt många. Även om de åtminstone brukar kunna ståta med låga priser, men vad hjälper det om de inte gör vad de ska :-(.

      Radera
    8. Att tänka på när man byter däck är att aluminiumfälgar behöver efterdras efter ett tag. Tror knappast att det ingår i priset så man måste ju ändå göra en del själv. Sen tar det ju bara en timma att byta själv. Köp en momentnyckel så vet man att man dragit tillräckligt. Finns billiga på biltema

      Radera
    9. Att tänka på när man köper bil är att den ska ha hjul av plåt och ingen jävla lättmetall ;-).

      Ja, räknar man in kötid, resa och eventuell bokning är det nog få som sparar tid på att inte byta däck själv.

      Jag har ett vanligt gammalt fälgkors och har aldrig upplevt det som svårt att dra lagom hårt. Jag drar fast dem utan att dra så det smakar blod i munnen för då blir det bökigt när de ska av. Efter första resan går jag runt och känner att alla bultar sitter fast. Hittills har jag aldrig blivit omkörd av mina egna hjul.

      Radera
    10. Haha tänk på bensinförbrukningen, låg vikt speciellt roterande massa är av yttersta vikt (ja det var meningen). Men helt klart så räcker det med fälgkors.

      Radera
    11. Jag har haft kromfälgar med plåtmuttrar närmast bulten så att de inte behövde efterdras i tid och otid, men det var säkert för användarvänligt för att finnas på dagens bilar.

      Radera
  5. Det finns en stor glädje i att kunna göra saker själv, och inte ständigt vara beroende av att någon annan gör jobbet. Och att sitta och räkna på alternativinkomster för nedlagd egen hantverkstid är bara löjligt, såvida man inte förvärvsarbetar 16 timmar/dag och sover de andra åtta timmarna, varje dag i veckan hela året runt.

    För den som inte vet hur man gör finns det 40 000 miljarder sajter och videos på YouTube med allt som behövs.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Att titta på en perfekt list man satt själv (eller bara veta att den finns där, bakom gardinen) går inte att värdera i pengar.

      Radera
  6. Känns tveksamt att skylla på "spendera tid med barnen" också. Jag vågar påstå att ingen spenderar all fritid i hemmet med sina barn. Det handlar nog mer om slösurf tid... Personligen känner jag att det ofta är rätt skönt att få lite egentid, varesig det handlar om diska (med nån podd) eller nåt byggrelaterat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite som när jag pratar med människor som säger att de aldrig har tid att läsa. TV då, frågar jag, och visst tittar de på Game of Thrones, Chernobyl, Aktuellt, Rapport, Let's Dance och fjorton program till, men böcker hinns inte med i deras stressade liv.

      Radera
  7. Ha, ha gud vad töntigt att börja räkna på "alternativ lönetid". Säg bara som det är, du är för slö och stå sedan för den saken. Jag är kanske inte heller en super-duper hantverkare, men det står jag för. Och, jag har bestämt mig för att ändra på den saken, att göra vissa saker själv.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man behöver ju inte göra allt själv, men har man ändå skaffat ett hem kan man ju passa på att göra saker i det ibland.

      Radera
  8. Nu kommer negativa jag med mina tankar. Du skriver att (någon sa) de som inte snickrar hemma, de med familj, de prioriterar umgänge med familjen... Pyttsan, de prioriterar egen tid med mobilen, instagrammar, sitter på facebook och allt annat som jag räknar till kategorin vuxendagis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står i artikeln, "Sixty-one percent would rather hang out with their children than spend that time on DIY", som att det finns en motsättning.

      Jag tror precis som du att motsättningen snarare ligger mellan umgänge och skärmtid, både föräldrarnas och barnens. Jag har ljusa barndomsminnen från när jag var med föräldrarna och slog i spik och målade. Jag blev inte hantverkare för det, men jag kände att jag hade föräldrar som brydde sig om mig.

      Radera
  9. Eftersom min fru är ingenjör och älskar att meka och böka så får hon ta det ansvaret. Hon är karln i huset med sina 152cm. Nu ska jag springa ner till tvättstugan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte fel att dela upp arbetet, men jag hoppas att hon kan tvätta och att du kan byta däck, skruva upp en list osv. Åtminstone i teorin.

      Radera