måndag 3 juni 2019

Pantade konsumenter

Det går åt lika mycket energi att återvinna tjugo aluminiumburkar som det gör för att utvinna en burk ur bauxit i naturen. Jag köper väldigt sällan burkar eller flaskor med pant, men jag skulle absolut gå tillbaka med dem till butiken även om det inte vore pant på dem.

Tyvärr är det inte alla som tänker så. Ungefär var femte burk pantas inte. Tittar man i diket längs gång- och cykelbanor är jag förvånad ätt inte den siffran är ännu högre. Det ligger ju driver med skit där och inte minst aluminiumburkar.


Panten i Sverige ligger på 0,60-2 kr. Aluminiumburkspanten ligger på 1 kr. En enda blick i en skog eller dikesren är bevis nog för mig att den siffran är för låg. Höj till det tiodubbla så kanske till och med energidryckskonsumenterna fattar att det inte är okej att slänga burkarna vartsomhelst. Bryggerierna skulle gnälla en stund, men låt dem göra det då.

Och vad sägs om att smälla på med lite böter också? Nedskräpning kan ge en bot på 800 kr, men hur många får en sådan? Jag är helt övertygad om att polisen skulle kunna skriva ut böter tills de får ont i fingrarna, exempelvis på stora musik- och sportevenemang, men det gör de inte.


I en perfekt värld skulle det såklart inte behövas. Inte en enda aluminiumburk, glas- eller plastflaska borde hamna i naturen, men antingen sitter man och hoppas att det ska ske ett mirakel, att alla kampanjer plötsligt ska tränga in i folks hjärnor, eller också straffar man på det enda sättet som funkar – genom att se till att det kostar att göra fel.

26 kommentarer:

 1. Inte bara pantburkar. Plast i stora last.....

  Barnen får i uppdrag av skolan att städa i naturen en/två gånger om året. Detta gör att vi går runt vårt kvarter och plockar skräp till barnens förtjusning. Ca dussinet villor som vi går runt och plockar på utsidan mot cykelbanan. Brukar bli tre sopsäckar med plast (och senast en cykel.....ja faktiskt) som ligger i buskarna och dikena.

  Med risk för att låta gammelmodig ....lite mera hyffsat behövs!

  Eller om man cyniskt tittar på folks lathet....snabbt nedbrytningsbara förpackningar.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur tusan ser de ut i huvudet, de som slänger plast (och cyklar) i ett bostadsområde. Tar man med sig skit ut får man ta med sig skiten hem.

   Radera
 2. Gör som Singapore, sätt 6000kr i böter för nedskräpning. Har aldrig besökt en så ren stad, kändes som en dröm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite inne på det också, men det skulle nog räcka långt om de bötesbelopp vi redan har börjar tillämpas. Så länge det är större chans att vinna en miljon på lotto än att bötfällas för nedskräpning kommer nog ingen bry sig oavsett vad siffran är.

   Radera
  2. Kollade på google maps och du verkar ha rätt, hittar inte ens ett tuggummi på gatan när jag kikar i singapore haha. Precis som det ska vara! :D

   Radera
  3. Är nog också inne på Sparos svar här. 6.000 kr eller 800 kr blir ju båda 0 kr totalt om man kollar hur bra det implementerats i Sverige. Ganska övertygad om att 800 kr räcker väldigt långt om risken att åka dit inte är obetydlig.

   Radera
  4. Ja, jag (och förmodligen de flesta andra) hade ändå ingen aning om vad böterna låg på innan jag började kolla på detta. 6000 kr hade gjort mig förvånad, men det hade lätt kunnat vara 2-3000.

   Radera
  5. Mja, har besökt Singapore och även om där är mycket renare än övriga Asien och även här hemma, så visst ligger tuggummin på gatan. Det var ju något man verkligen kollade efter där.
   Sanna

   Radera
 3. Jag för loggbok över hur många % "rabatt" jag får genom att samla burkar när jag promenerar och sedan panta dem när jag handlar. Jag ligger på 2% "rabatt" genom att böja mig ner och ta en burk lite då och då. Mycket sällan att jag kommer hem från en promenad utan en burk. Det gör mig mycket ledsen när jag ser burkar i vattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig det. Själv går jag mest i skogen och tittar sällan ner, men när jag var ute och plockade nässlor tidigare i vår (https://sparosverige.blogspot.com/2019/05/nasslor.html) och höll blicken i backen fyllde jag en hel kasse med plast- och aluminiumburkar, mest energidryck.

   Radera
  2. Ibland hittar men en halvdrucken energidryck. Jag blir så fylld av förundran över hur man kan betala mycket dyrt för en förvisso god sörja + pant och sedan slänga hälften. Vi är alla olika! Själv gillar jag Willys kort datum hylla, halva priset för hela varan istället för dubbla priset + pant för halva varan. =)

   Radera
  3. Ja, en del människor är nästan FÖR olika ;-).

   Radera
 4. Sparo, markera på en karta med några kryss och ge kartan till någon av de "arbetssökande EU-medborgarna" (SVT-benämning) som frekventerar gator och torg. "Utmaningen" (politikerspråk) med skräp som har pant övergår till lösning, men andra biverkningar kan istället introduceras. Det är dock sånt som alltid funnits i Sverige (politikerspråk).

  SvaraRadera
  Svar
  1. SÅ mycket pengar att det lönar sig att gå på skattjakt tror jag sällan att det är. Däremot skulle man nog (som en i kommentarsfältet berättat) kunna tjäna en del om man ändå är ute.

   Radera
 5. Sen jag skaffade hundvalp som tyvärr gillar att "dammsuga" marken så har insikten om att folk skräpar ner så in i h*e ökat markant. Små plastbitar överallt, krossat glas, fimpar i drivor m.m.

  Höga böter nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höga böter förutsätter - poliser. Och att detta prioriteras bland alla de uppgifter polisen översvämmas med.
   Stefan Thelenius, hur ofta ser du själv poliser och av dessa, hur många har du träffat på gator och torg, eller för den delen på grönområden eller stadsnära skog? I skogen är väl bara polisen om Missing People har dragit igång ett sökande. Eller om någon politiker är på grönbete, men då är det väl mer SÄPO och de befattar sig ju knappast med bötesblocket.

   Radera
  2. Jag skulle gärna se fler närpoliser men rimligen är nedskräpning låg prio oavsett.

   En vild spontan tanke är kanske att utöka parkeringsvakters befogenhet till att omfatta även nedskräpning?

   Radera
  3. Fimpar är också ett otyg, men på något vis har jag ändå mer förståelse för det (även om det såklart inte är okej). Fimpar är äckliga, man vill inte stoppa dem i fickan eller bära runt på dem. En burk eller ett tomt cigarettpaket förstår jag inte alls hur man kan slänga i naturen.

   Jag skulle gärna se denna befogenhet hos p-vakter, men jag undrar om de skulle vilja ha jobbet. Riskerar man att bli fysiskt attackerad vill man ha utbildning, högre lön och batong.

   Radera
  4. Inför pant på cigaretter, dvs återlämning av fimparna fås panten åter. Det måste vara ett väldigt legitimt sätt att höja priset på cigaretterna, dvs förutom den redan införda koldioxidskatten som ligger separat redan nu (?). Attans, nu gav jag staten ytterligare möjlighet att utöka skattebasen....

   Radera
  5. Smart idé, men jag misstänker att det kommer att göra den nya yrkesgruppen fimpsamlare till Sveriges bäst betalda :-).

   Radera
  6. Hundskit är också mycket vanligt förekommande i alla fall i de norra delarna av landet där snö täcker marken delar av året. Med våren kommer även allt skit fram så man går ofta i en alle av skit. Undrar varför man skaffar hund om man nu inte är beredd på att plocka skit.

   Radera
  7. Jag håller med. Har hundägande vänner som nog skulle kunna tänka sig att döda de hundägare som inte tar upp efter sina hundar. Det drar ju alla hundägare i smutsen (förutom att en del hundar har ett i vårt tycke lite... skruvat förhållande till andra hundars skit, vilket drabbar deras ägare mer bokstavligt).

   Radera
 6. Här i Malmö är det inte ovanligt att man plockar upp efter sin hund men sen slänger man hela påsen i naturen!! Förstår inte hur man kan komma något så dumt. Ännu konstigare att det är många som gör så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som riktigt hål i huvudet. Innesluten i plast lär komposteringen gå sådär, och jag kan ana att det inte luktar hallon när väl något djur pickat hål på påsen.

   Radera
 7. På den tiden som min mormor rökte hade hon alltid en liten rund askkopp med lock med sig i fickan. Där la hon alla fimpar och tömde den sedan i soporna. Hur svårt kan det vara egentligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går helt klart, men jag har ändå förståelse för att det slängs fimpar. När det kommer till cigarettpaket, snusdosor och burkar har jag inte det.

   Radera