onsdag 26 juni 2019

Länge leve OS-förlusten!

Av någon för mig okänd anledning hade Stockholm ansökt om att få arrangera vinter-OS 2026, men det sprack i måndags när det visade sig att Cortina hade mutat bättre den här gången. Det var väl skönt!

Endast två olympiska spel i modern tid har gått med vinst, Los Angeles 1984 och Salt Lake City 2002. Att lilla Sverige skulle piska upp det intresset för en vinterolympiad trodde inte ens våra politiker. Men OS skulle vi ha ändå, bestämde de. Jag har sett tre kategorier av människor positiva till den svenska OS-ansökan: vinteridrottare, politiker och journalister.

God afton och välkomna till kvällens program!

Att de aktiva idrottarna ville ha det fattar jag. Journalisterna också, eftersom majoriteten av politiker var för, det är ju deras kompisar. Ja, varför inte elda upp skattepengar, de är ju ändå inte deras. Men vad har Stockholm, som inte säkert ens har snö eller minusgrader i februari, för framtida behov av arenor för rodel och skeleton, sporter med ett försvinnande lågt antal svenska utövare (inga deltagare alls 2018)?

Argumenten var därefter. ”Vad har ni emot folkfester?” och ”Ska vi vara med får vi ta ansvar och arrangera också”. Så OS är plötsligt ett solidaritetsprojekt vi ska arrangera för att ha rätt att titta och heja på svenska deltagare? Min favorit var som så ofta Aftonbladets Anders Lindberg:


Allt Lindberg inte fattar får inte plats i en tweet, men jag är ändå avundsjuk på hans sinne för humor. Jag tycker att vårdköerna är långa som de är. Vi har inte råd med poliser, försvar, lärare eller kommunal service, men en rodelbana måste man bejaka, annars är man en dystergök. Jag kan leva med det. Och utan rodel.

22 kommentarer:

 1. För att vara korrekt, bob, rodel och skeleton skulle ha körts i Sigulda, Lettland där det finns en befintlig anläggning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, alpint i Åre och pulka i ett annat land... Jag börjar ana att det inte bara var den moderata skönsången som gjorde att Stockholm tappade detta.

   Radera
 2. Håller med,håller dubbelt med.

  Tur vi slapp os.

  Anders Lindberg är en s.k. Idiot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har han definitivt kallats, och med rätta :-).

   Radera
 3. Har kommenterat denna skandalansökan på Lundaluppens blogg. Jag menar för den som vill läsa mer. Finansborgarrådet Jerlmyrs sångövningar är på en nivå som man tror knappt det är sant.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ha varit länge sedan. Jag hittar inte ens hans inlägg.

   Jag är förmodligen en av få svenskar som inte hört sångövningen. Känns inte som något jag vill höra, det räcker med att se andras reaktioner.

   Radera
 4. I SR intervjuades en bitter ledare (oklart vem) som menade att svenska folkets mindre positiva syn (50% för) till ett OS jämfört med Italien (80% för) bidragit och att detta var felgrundat då risken för underskott var minimal med de nya (OS)reglerna. Skulle det trots allt bli ett underskott så hade Sveriges näringsliv gått med på att de skulle betala det. Låter som en saga men i politikens värld kan allt hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att IOK bryr sig om vad folket tycker, såvida det inte skulle ha varit på en sådan nivå att man kunde misstänka att vi går till handgripliga sabotage för att protestera.

   Att det skulle ha blivit ett underskott är jag fullständigt övertygad om, men allt beror på hur man räknar. De som säger att det skulle gå med vinst räknar t ex resultatet som +/-0 nu när vi inte fick det, men i verkligheten har vi såklart betalat massor för kampanjen, politikerresor mm.

   Radera
  2. Absolut, skulle gärna se en sammanställning på alla kampanjutgifter och VEM som betalar dessa. Troligen inte IOK eller politikerna personligen!

   Radera
  3. Knappast. Jag tror att det är den där Någon Annan som i vanlig ordning plockar upp notan :-(.

   Radera
 5. Saker jag inte fattar: Anders Lindberg.

  Sparo, säg att samtliga tidigare OS hade gått med stora överskott, hade du då ändrat uppfattning?
  Eller är det inte statens uppgift att bedriva större evenemang likt denna, utan istället fokusera på kärnverksamheten, oavsett hur lönsamt ett OS skulle kunna vara?
  Ja, det blev en hypotetisk fråga, men ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är vi två :-).

   Intressant fråga! Om det hade känts rimligt att ett OS gått med vinst (och för det skulle det nog krävas att i alla fall de flesta tidigare gjort det) skulle jag tycka att det vore helt okej. Men nu är det ju en garanterad förlust.

   Radera
 6. Självklart vill journalister annordna os, för de är ju själva experter på att leva på andras pengar. Så de fattar förstås inte alls varför alla andra vill se pengarna gå till basbehoven istället. Finns det en orimlighet, sign me up är det som gäller.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så också. Jag tänker nog mer att man lyder partiet med samma ideologi, som Lindberg i Aftonbladet. Kan inte minnas att han någonsin ifrågasatt Partiet. Nu kan han kanske muttra över Juholt, men så länge han var partiledare var han helgonförklarad, precis som Löfven nu.

   Radera
  2. Jag tycker IOK är värd en blomma, när de följde halva befolkningens vilja.

   Radera
  3. Fast (om de nu gjorde det, har sett siffran men ingen har frågat mig) om det var 50/50 kunde de inte misslyckas.

   Radera
 7. Kritiskt tänkande är ju inte Lindbergs starkaste gren s a s...
  Tur för honom heller ingen OS-gren utan han kan säkert utveckla en talang i rodel & kvalificera sig.
  Denna vurm för OS som skattebetalare ska finansiera är stundtals löjeväckande. Känsloargument kryddade med "beräkningar" som visar hur lönsamt det blir när alla indirekta... intäkter medräknas (för om Sverige nämns i OS-sändningar i Indonesien kommer det såklart innebära att Indonesien väljer JAS-plan vid nästa upphandling av stridsflygplan. Det kommer innebära 1000 fler jobb på Saab för att inte tala om alla 10 000-tals jobb det kommer skapa hos Saabs alla underleverantörer...). Slutsats: Får Sverige OS kommer Sverige sälja 200 Jas-plan till Indonesien. OS i Sverige kommer således skapa 11 000 jobb i försvarsindustrin. Det är nu en sanning och självklarhet som inte kan ifrågasättas. Vidare så kommer alla svenskar bli extra glada & stolta över att vara värd för OS. Stolthet kan ju inte mätas MEN vi kan ändå anta att produktiviteten och BNP kommer stiga 5-10 % som ett resultat av denna stolthet. Finns säkert någon nationalekonom som vill synas i rampljuset en stund som kan verifiera att det förhåller sig så med några grova antaganden & generaliseringar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då köper de Jas direkt, för att inte tala om att alla indonesier kommer att åka till Sverige på semester de nästkommande tio åren.

   Det verkar faktiskt vara exakt så där det går till. PR-effekter som håller i sig långt före och efter varje mästerskap, men som ingen människa kan bevisa.

   Radera
  2. :-) Och trots genomskinlig och anekdotisk bevisföring så presenteras det som "fakta" vilket man flinkt då kan bygga vidare på... De gamla (som inte får mat efter kl.17 pga besparingar när all ordn vårdpersonal går hem kl.17.30) jublar såklart över att få bidra med den skatt de betalt in under ett yrkesliv istället går till konfetti och bjudluncher.

   Radera
  3. Det gör de säkert! Lite liggsår får man väl stå ut med för att Sverige ska få spela OS-bandy på hemmaplan.

   Radera
 8. Jag håller med. Skönt att vi slapp OS 2026. Men vi lär väl få betala EU för att EU ska samla ihop sig och rädda Italien vid nästa finanskris så. Och hur djupt de än hamnar i kris så ska det satsas hejvilt på ett glittrande OS. Så nej så lätt kommer vi inte undan slutnotan för ett OS. Vi vanligt folk får betala oavsett på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu tror jag (trots OS-kostnaden) mer på italiensk än svensk ekonomi, men det återstår att se.

   Radera