fredag 7 juni 2019

Morgonen efter Camp Fi

Nej, inte så, jag drack vatten under gårdagens bejublade event, fast antagligen inte tillräckligt för efter bara några kilometers löpning hem (ja, jag sparade ju in busspengarna på det sättet) började jag bli rejält trött. Tröttare än jag borde ha varit även om det slet att behöva springa sicksack på Stockholms gator.

Det var nämligen otroligt mycket folk ute. Redan efter ett par hundra meter sprang jag ihop med kungen som kom åkande häst & vagn med sin familj, ett tjugotal clownryttare och ännu fler gapiga MC-poliser. Kungen hälsade på mig, så jag antar att han läser bloggen. Jag hälsade inte tillbaka för jag känner inte honom, jag betalar bara hans lön.


Hemma ägnade jag ett par timmar åt att dricka vatten. Liter på liter, vilket får mig att dra slutsatsen att kroppen nog blev uttorkad under löprundan. Så vi lämnar den och går tillbaka till eventet. Ett trettiotal spar- och börsintresserade människor hade samlats under ledning av FruEfficient Badass som hade styrt upp allt på ett föredömligt sätt.

Här hade jag gärna slängt in en bild från eventet, men allt ska ju vara så hemligt att jag inte vet om jag ens kan nämna några deltagare. Jo, Cosmonomics måste vara okej eftersom hon inte heller är anonym, men en majoritet av både bloggare och kommentatorer är det, av skäl jag aldrig kommer förstå.

Från vänster: Utdelningsräven, Fantastiska Farbror Börsfisk... Nej, skojar lite bara.

Jag hann inte prata med alla, men det var väldigt trevligt. Och så här i efterhand slår det mig att för att ha ekonomi och finansiellt oberoende som gemensamma intressen pratades det väldigt lite börs, sparande och pengar. Däremot sjukvård, Stockholms landsting, politik, EU, löpning, barn, litteratur och emigration.

Ibland har jag funderat på att göra Mensas IQ-test eftersom jag i mina självsäkraste perioder upplever att jag är en smart jävel som dessutom brukar få bra resultat i mindre seriösa IQ-tester. När jag känner mig mindre stöddig kan jag inte förstå hur jag tänkte, men det är inte det som hindrat mig från att testa utan att jag inte skulle vilja gå med i Mensa även om jag skulle få. Dels känner jag lite som Groucho Marx, att om en förening har det tvivelaktiga omdömet att låta mig vara med vill jag inte vara det, men också för att Mensa verkar rätt trista och enkelspåriga människor.


Det har jag aldrig känt när jag träffat ekonomiintresserade, bloggare och andra. Det är trevligt varje gång med både flams och trams och djupa diskussioner om högt och lågt. Så var det även denna gång, så förutom värmeslaget på hemvägen var det jättetrevligt! Och det säger jag inte bara för att ni som valde att inte komma ska känna att ni gått miste om något, men det gjorde ni.

35 kommentarer:

 1. Två observationer

  1.
  Intelligens...vad är det? Har gjort ett antal proffesionella IQ test som del i min utbildning om hjärnan och dess funktion eftersom det är en stor del av mitt arbete. Jag får 132 +/- någon poäng. Men vad säger det? Jag kommer aldrig ihåg folks namn eller födelsedagar (detta räddar hustrun mig med.....även om barnen blir lite trötta på mig när jag säger fel till dem....). Och för att inte tala om hur det går när jag skall handla.... plus att jag är helt Omusikalisk.
  Min slutsats är att allt ett IQ test säger egentligen, är att man har samma sorts intelligens som de som gjorde testet. Vilket även ses om man har fräckheten att titta på hur ett test utvecklat på en population får för resultat i en annan population......men sådan diskussion har en tendens till att leda högljudda diskussioner om ...ISMer. Men beror på att man inte forstått att tolka resultaten. (dvs att skillnaden ligger till stor del i testet....inte populationen)
  Ett högt IQ kan vara bra i vissa situationer....men det är långt ifrån det enda som behövs. Gör ett test om du tycker det är kul....men det definierar dig inte.

  2.
  Trevligt folk. Precis som IQ testen premierar folk som liknar de som gjorde testet så finns det många studier på att vi tycker folk som tycker/ tänker som vi upplevs som mycket trevligare.
  Så om du möter folk med samma funderingar om livet så är sannolikheten hög att du kommer tycka att de är trevliga....


  Nu skall jag krypa tillbaka under min sten igen.....pseudoanonym som jag är ;)

  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är IQ bara en av massvis av faktorer som definierar en människa. Fast jag håller inte med om att det är helt värdelöst. Möjligen på ett individuellt plan, men en grupp med högre snitt kommer att tjäna mer och i högre grad få ett samhälle att funka. Det är t ex knappast en slump att inget enda land med en IQ-snitt under 90 har vad vi skulle kalla demokrati. Detta gör inte att IQ säger något om människovärde, att man skulle vara en vettig, balanserad människa som skänker glädje åt sin omgivning.

   Radera
  2. Jag vill slå ett slag för de med låg IQ.
   Enligt min erfarenhet verkar medelmåttorna och de under vara begåvade med ett större mått bondförnuft. Det krävs till exempel en hyfsad skopa intelligens för att låta sig förföras av avancerade ideologiska teoribyggen som tappar fästet från verkligheten.
   På engelska kallad en sådan person ibland Intellectual-yet-idiot.

   Till exempel bland våra svenska kåkstadsliberaler finns det uppenbarligen väldigt intelligenta människor som på allvar menar att alla inblandade får det bättre om vi släpper in stora mängder analfabeter med IQ ca 85 i landet.

   De flesta ur gruppen lågpannade kroppsarbetare, t.ex, skulle aldrig befatta sig med eller klara av den invecklade intellektuella akrobatik som krävs för att tro på sådant.

   I länder med snitt-IQ kring 85 skulle de bara skratta om någon föreslog att de skulle släppa in en hord av främmande folkslag och ta till vapen om det skedde. ”Man är väl inte dum, liksom”

   Radera
  3. Jag vill slå ett slag för vettiga individer i allmänhet. Man kan inte bygga ett samhälle utan att ha en viss spridning i kompetens och annat. Vad "kåkstadsliberaler" har för IQ eller ens vad det innebär vet jag inte, men det kanske säger mer om min intelligens :-).

   Radera
 2. Angående Mensas IQ-test, jag känner igen mig enormt mycket i ditt resonemang.

  Hur som helst, för ca 2.5-3 år sedan blev jag pushad av mina kompisar att göra Mensas "snabba test" på deras hemsida, och jag fick högsta betyg på nästan halva tiden. Det kom då upp som förslag att jag skulle göra det riktiga testet och av en slump skulle ett sånt test vara i min hemstad redan nästa vecka (testerna gick med ca 3 månaders mellanrum i min stad). Om jag hade behövt väntat ca 2 månader för testet skulle jag aldrig ha gjort det, men nu kända jag "Tja, varför inte"

  Gjorde testet och fick hem mitt certifikat på att jag får gå med i Mensa om jag ville – vilket jag gjorde i ett år. Kikade lite i deras forum och fick ett dåligt intryck av människorna där, alla satt på sina höga hästar och tyckte att dom var mycket bättre än pöbeln p.g.a. sitt höga IQ. Så deltog aldrig på något event och gick ur efter första året. (mindre bra spenderade ~500 spänn)

  Men såhär i efterhand tycker jag att det ändå var värt att göra testet. Det gav mig ändå en bekräftelse på att jag är en annorlunda person och att majoriteten inte tänker på samma sätt som mig.

  Har blivit lite självsäkrare då jag vet att jag kan "se saker" andra inte ser när jag analyserar större processer/system/problem. Det är ingen slump att jag kommit in på ett ledande teknologiskt företag med enbart en bachelor utbildning när alla andra har minst en master, men oftast en PhD. För att inte ens 2 år senare vara den som kan/förstår mest på avdelningen som blir befordrad till tekniskt ansvarig. Det ligger oerhört mycket hårt arbete bakom detta såklart, men mitt IQ har ju uppenbarligen hjälpt. (I min ålder har alltså master studenter precis börjat söka jobb)

  Nu låter jag kanske som en arrogant jäkel, som dom jag såg ned på i Mensas forum, men i själva verket är jag en jante person och jag har aldrig nämnt till någon jag känner att jag faktiskt får vara med i Mensa – även fast det skulle vara lockande att dra det kortet när man pratar med idioter i bland. De enda som vet om detta är de nära vänner som pushade mig till att ta testet.

  Så vad vill jag då säga med detta? Jo, även om du avskyr communityn "Mensa" , som mig, så kan det vara väldigt givande att få sitt IQ bekräftat – för sin egen skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att jag inte har helt fel i mina fördomar då.

   Och kanske skulle jag ändå bara få bekräftat att jag inte är smart.

   Radera
  2. Jag tror ett bra test att se om någon "är smart" eller har ett högt IQ, vilket inte är samma sak, är att se om personen ifrågasätter saker, ifrågasätter system, mönster osv

   De som ifrågasätter har troligen en bra förmåga i att se mönster, orsak/konsekvens o.s.v. Om dessa personer dessutom väljer att leva annorlunda på grund av vad de ser i "systemet" så ses dessa ofta som idioter, men har troligen ett mycket högre IQ än de flesta.

   Så med tanke på din blogg så ligger du nog bra till när det gäller IQ

   Sen är ju inte ett högt IQ något att hänga i granen, det är mer ett mått på hög potential, om man inte utnyttjar det så är det ju en annan sak.

   Tror det är vanligt att inte utnyttja sin potential, man kan se en viss meningslöshet i livet/världen och blir därför deprimerad och/eller vänder sig till droger/alkohol, alternativt isolerar sig själv.

   Radera
  3. Jag tror inte nödvändigtvis att man behöver ha högt IQ för att bli ifrågasättande. Det tror jag har mycket med uppfostran att göra också, om man uppmuntras att tänka självständigt.

   Radera
 3. De med pengar vill alltså lämna landet :) Vem kunde ana det? Här måste nog vår kära regering fokusera hårt på att stoppa detta? Argbiggan jobbar nog redan på det, tror du inte det?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stopp nu! Det skrev jag inte alls att de ville. Osäker på om jag hörde en enda säga det faktiskt.

   Radera
  2. Betänk att det redan, inom partiet, har luftat(s) tankar om flyttskatt. Alla medel är tillåtna, enligt vi(s)sa.

   Radera
  3. Visst, att det förekommer är jag helt med på, men inte specifikt i detta sammanhang, det tror jag inte.

   Radera
  4. Har man väl blivit FIRE, tror jag det faller sig rätt naturligt att som ett nästa steg kika på var i världen man kan få ett så bra liv som möjligt. Inget land är ju bäst för alla tänkbara scenarion, så då blir det ju väldigt intressant att höra andras framtidsplaner och hur klimat, politik, ekonomi osv. påverkas ens val.

   Radera
 4. Kul sammanfattning av Camp FI. Hade dessvärre ingen möjlighet att bege mig till Hufvudstaden 60 mil bort från vårat krypin, men det var ett mycket trevligt initiativ (och vädret kan man ju inte klaga på heller).

  Håller inte med dig om din kritik kring kungahuset. Av allt onödig mög som skattepengar går till har jag inga problem med att låta några miljoner går till att hålla liv i kungahuset och all historia kring detta (inklusive clown!?ryttarna). Sen kan man ju tycka att löner etc till kungafamiljen borde vara lite mer transparenta. Jag har enbart hört positiva kommentarer från utländska vänner om kungahuset, så det är god reklam för Sverige. Vi är ju extremt dåliga på att vara nationalistiska i detta land, det går liksom inte att klappa sig på axeln och säga "fy f-n vad Sverige gjorde detta bra", utom möjligtvis i sportsammanhang. Nationaldagsfirandet på SVT tycker jag blev ett enda hopkok av "en kvart med kungen" och "Allsång på Skansen". Inte mycket prat om vad Sverige har uppnått (mer än rösträtten för 100 år sen) och absolut ingenting om framtida ambitioner och mål. Om det är någon dag på året man ska sträcka på sig lite extra och våga vara en stolt svensk så är det väl på Nationaldagen? Uppskattade dock Arméns musikkår och folkdräkterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid klaga på vädret. 10 grader kallare hade varit att föredra.

   Hur alla statsmedel används borde vara transparent, men jag nöjer mig inte där. Jag vill ha demokrati istället för monarki. Att dessa skulle gå att förena får jag inte ihop.

   Beträffande vad kungen gör för Sverige i utlandet (och Örebro) kan man ha olika åsikter om. Tydligen :-). Att SVT skulle ägna tid åt att säga något bra om Sverige lär du få vänta på.

   Radera
 5. Jag blev lite starstruck, så jag vågade inte prata med dig... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starstruck?! Då blandade du nog ihop mig med någon annan :-).

   Radera
  2. Näe. :-P Jag blir sådär ibland när jag träffar nån jag läst mycket av. Tror det skulle blivit likadant med Fru EB om jag inte mailat med henne en del innan. Men nästa gång vågar jag nog prata med dig. :-)

   Radera
  3. Jag är dock väldigt glad att jag tog mod till mig och snackade lite! Måste säga att det kommer bli om möjligt ännu roligare att följa bloggen nu när man har ett ansikte kopplat till skribenten (ja, jag vet att du inte var anonym innan, men ändå).

   Tyckte löpsteget såg förvånansvärt lätt ut också, nästan så man blir sugen att fråga om ett löppass tillsammans. :)

   Radera
  4. Ja, det var kul att träffas.

   Det där löpsteget blev avsevärt tyngre efter hand. Jag har kommit på att jag nog inte brukar stå i fyra timmar i streck innan ett långpass. Är det sedan +30 grader ute gör det inte saken bättre. Jag minns inte när jag senast var så trött. Kan vara efter EG-omröstningen 1994 :-).

   Radera
 6. Tack för igår, var superkul att ses :) Grymt jobbat med att springa hem i värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Ja, den biten var ingen lek. Jag hade fått nog när jag nådde Birger Jarlsgatan.

   Radera
 7. Hahaha! Världsklass Sparo!

  "Han hälsade på mig så jag antar att han läser bloggen"


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ser ingen annan förklaring. Sedan kom det en vagn till strax bakom. Troligen med andra familjemedlemmar, men jag orkade inte titta upp. Det är ungefär på den nivån mitt intresse av kungafamiljen ligger, men det vore en klart förmildrande omständighet om kungen läser bloggen.

   Radera
  2. Ja jag kan inte heller se någon annan förklaring och om de inte läser så borde de göra det!

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Kungen ska bara vända blad i boken han läser nu, sedan blir det ekonomibloggar för hela kronan.

   Radera
 8. Kungahuset & IQ, du smäller på rejält rakt in i den svenska baksmällan. Jag är fortfarande starstruck av din mobil. Kan man spela Snake på den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snacka om att sprida ämnena när man pratar om IQ OCH kungahuset i ett och samma inlägg.

   Yes, den har Snake. Lite underskattat spel, kan jag tycka :-).

   Radera
 9. När jag började läsa ditt inlägg trodde jag att det skulle ta riktningen att det visade sig finnas minst en bloggare som definitivt inte platsar i Mensa. Istället avslutade du med att det var trevligt och att folk som inte deltog gick miste om något, det var ju desto trevligare.

  Känner igen Fri2032s starstruck-het, du är ju närmast en legend ändå. Funderade lite på att be om att få ta en bild med dig att skryta med inför vännerna, men insåg att nog ingen skulle ha fattat varför det vore häftigt. Ungefär som när jag i grundskolan tog Fredrik Reinfeldts autograf och var jättestolt, men så visade det sig att ingen av mina kompisar visste vem det var...


  Till deras försvar var det innan han blev statsminister. Inte mindre surt för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kopplingen Mensa och FI var kanske långsökt, men det här är det närmaste livsstilsförening jag varit med i och slås av att det alltid är intressant att träffa ekonomifolk.

   Legend? För att ha bloggat i tre år? Själv blev jag starstruck när jag jobbade ihop med Claes-Göran Hederström (googla, ungdomar). Jag skulle i bästa fall bli igenkänd av några tiotal bloggläsare. Inte precis paparazzivarning :-). Nästa gång får vi ta den där bilden!

   Radera
  2. "Det börjar likna kärlek banne mig." Behövde inte ens googla, men så är jag gammal också.
   Du har kärleksfulla beundrare Sparo. Själv har jag kommit på att jag inte är tillräckligt smart och därför inte förstått att jag borde bli starstruck av dig.Men du förtjänar all beundran och respekt.
   Apropå din mobil, du är inte den enda som har Snake, vi är minst två.

   Radera
  3. Jag var inte ens född när Hederström (eller "Classe" då) sjöng i ESC, men det är ju den klart bästa låten genom tiderna:
   https://www.youtube.com/watch?v=RrAFwIoY_z0

   Starstruck behöver man definitivt inte bli. Inte av att träffa mig i alla fall. Inte behöver man beundra heller, men får jag lite respekt är jag glad och tacksam. Och det är fantastiskt att höra när någon säger sig läsa min blogg regelbundet och faktiskt uppskatta den. När jag sitter vid datorn kan jag rodna av det och andas djupt, men när man står mittemot någon som säger det är det riktigt stort.

   Snake har allt! Tempo, taktik, adrenalin. Jag borde spela det oftare, jag är inte mycket till gamer :-).

   Radera
 10. Förstår nu att detta samkväm gick mig förbi, överväger att börja blogga om detta är kriteriet för framtida deltagande.......
  Firade nationaldagen med att bygga ett virkesupplag i sommarstugan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, det räckte med att ha läst om evenemanget på någon av bloggarna.

   Virkesupplag är inte heller fel.

   Radera