söndag 30 juni 2019

Utländska bärplockare

Det är väl bra om det kommer hit asiatiska bärplockare som tar de bär ”vi” inte orkar. Hur de orkar plocka de ton de gör övergår mitt förstånd, men det krävs väl för att det ska löna sig med resa och uppehälle.


Själv plockar jag de bär jag konsumerar. Det är nyttig motion, jag gillar konceptet gratis, jag gillar blåbär och jag bor ett par minuter från en skog full av bär. Men jag ser nästan aldrig någon annan plockare. De flesta åker nog till affären och köper istället, för att sedan ondgöra sig över alla onödiga transporter.

I år har 6000 thailändska bärplockare sökt arbetstillstånd. Från och med nästa år ska de skattas så hårt att bäruppköparna tror att den här verksamheten dödas och övertas av andra europeiska länder. Vi får väl se hur det blir med både skatten och reaktionen.


Men varför kan inte svenskar själva plocka bär? Eller som ett instegsjobb för invandrare, kanske i kombination med en kurs i svenska. Det finns ju arbetslösa och det finns arbete, hur svårt kan det vara? Ändå måste asiater komma hit för att plocka de blåbär, lingon och hjortron vi ska äta. Min gissning är att thailändarna snart beskattas bort och åker till andra länder istället, att Sverige kommer importera rårörda bär och lämna skogarna orörda.

14 kommentarer:

 1. Ja, myndigheterna har väl redan kört bort bärplockare, under arga tillrop från facken?
  Och bättre att skänka ut bidrag till våra invandrare, för inte ska vi väl kräva att de tar "enkla jobb" och gör rätt för sig?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske bäst att tillägga att jag själv arbetade som bärplockare (jordgubbar) under något sommarlov. Det var ganska hårt arbete, men på den tiden tyckte man ju det var grova pengar in :)
   Förmodligen går det inte att förmå dagens ungdom att ta dessa jobb?

   Radera
  2. Ja, utvisningarna är tydligen redan igång på jordgubbsplantagen. De andra bären har väl inte riktigt kommit igång än, så det kan bli stökigt även där.

   Det är antagligen riktigt hårt jobb. Själv är jag helt slut efter att i bästa fall ha plockat fyra liter på ett par timmar. Jag kan bara föreställa mig hur det känns att plocka i åtta timmar och sedan fortsätta nästa morgon.

   Radera
 2. Alla människor som fyr från krig, fattigdom, misär, svält, utsatta, utan boende i åratal och som fått Sverige som fristad, eller önskar så. Ja alla de hundra-tusentals - är de och plockar bär ( och kottar och svamp)? Någon procentandel av alla dessa borde ju rimligen vara intresserade av att driva företag, att komma in i företagsverksamhet, att komma in i någon affärsbransch såsom denna - speciellt med tanke på den misär och fattigdom man flytt från. Det verkar dock som intresset minst sagt är minimalt, men det beror kanske på att de flesta av dem är hjärnkirurger och raketforskare (enligt uppgift från politiker bla Löfvén) och därför inte kan plocka bär. Varför, rent praktiskt, är en gåta - för även en arbetslös hjärnkirurg har väl två fungerande händer och ett par ögon. Men det är väl kanske något det beror på, något som övergår mitt förstånd, och kanske de allra flestas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är uppfattningen att alla flyr från från krig, fattigdom, misär, svält, utsatthet och bostadslöshet. En stor andel gör inte det och har passerat 10-20 säkra länder på vägen för att nå Sverige och betalt ansenliga belopp till flyktingsmugglare som "lovat" gratis hus, bil, livstids försörjning, blond flickvän osv. I det läget är knappast motivationen att börja plocka bär i skogen så stor.

   Radera
  2. Jag gissar att naturen i deras hemländer ofta är förknippad med stora faror, antingen farliga reptiler och rovdjur eller nog så giftiga trampminor, vilket gör att skogspromenader inte är den naturligaste hobbyn när de kommer hit.

   Huruvida de skulle gå att övertala om man gav dem idén vet jag inte, för jag tror ingen har försökt. Simkursen för flyktingar verkar mer regel än undantag, men även annat:
   "Hälsofrämjande aktiviteter, som cykling, simning, matlagning" (https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/villkor-for-invandrarkvinnor-och-deras-barn_GR02Ub394). Svamp- och bärplockning har jag aldrig sett försök/förslag på.

   Radera
  3. Sparo, din länk refererar främst till kvinnor och barn, men från länder där många av de många hundratusentals kommer ifrån - och håll i dig nu - är det av kulturella (?) skäl mannen (också det den definition som används i de flesta av dessa länder) som arbetar. Därför borde - återigen, håll i dig nu - skogsaktiviteterna inriktas just på männen. Och eftersom mångkultur är inskriven i svenska grundlagen sedan många årtionden tillbaka så borde s.k. insatser riktade till just den gruppen vara mer än legitima.
   Och vad gäller yrkesarbete är det just det, och inte en hobby.

   Radera
  4. Jag är medveten om att den gällde kvinnor, men det finns även projekt som riktar sig till bägge könen. Och ja, i arabiska länder är det främst män som håller till på arbetsmarknaden, men nu är vi ju i Sverige och när det kommer till såväl svenska som asiatiska bärplockare här verkar det väldigt jämställt så ingenting hindrar att även kvinnor jobbar med detta.

   Radera
  5. Bilmek, det är inget jag hört eller läst i de vanliga stora dominerande kanalerna. Det jag däremot hört är att statsministern sagt att de är högutbildade i genomsnitt samt att de har bättre utbildning än de som bor i Sverige sedan tidigare. Jag väljer att tro på Sveriges statsminister, varför skulle han fara med osanning?

   Radera
  6. Ha ha, hur som helst måste incitamenten ändras. Minns själv att jag plockade en hel del bär i yngre år.

   Varför? Jo, det var nästan enda sättet att som ungdom få lite extra fickpengar. Kanske finns det andra sätt idag eller "pappa/mamma betalar".

   Radera
 3. Det finns mängder med jobb som arbetslösa svenskar och invandrare kan utföra som inte kräver vare sig språkkunskaper eller någon större kompetens, men varför skulle de göra detta? Gå ut i skogen 8 timmar och plocka bär, slitsamt för ryggen, myggor, huggormar, jordgetingar och ett jäkla slit. Bättre sitta hemma, på torget eller på SFI och fika med sina landsmän. Det finns inget som helst incitament till att göra det du skriver om, Sverige är inte uppbyggt på detta sätt, till skillnad från många andra länder som faktiskt vågar ställa lite krav.
  Skräpplockning är en annan utmärkt sysselsättning för ovan grupp, då de faktiskt får betalt från samhället borde vara intresserade av att ge tillbaka något. Men så länge ingen faktiskt tvingar ut dem, ja då blir det som det blir.

  Frågar du Stefan Löfven och hans följeslagare är ju merparten av invandrarna raketforskare, sjuksköterskor, läkare och lärare och ska rädda välfärden, då kan de ju inte syssla med såna triviala arbetsuppgifter som att plocka bär? Det fanns ju några sunt tänkande människor som lyfte synpunkter kring hur dessa människor skulle kunna få jobb, men allt som inte var pro-invandring sablades effektivt ner av Cirkus Löfven.

  Jag har länge undrat om flertalet politiker är på allvar riktigt dumma i huvudet eller om de vet exakt vad de gör. Det kan väl t.ex. inte gå någon sunt tänkande människa förbi att merparten av de flyktingar från Mellanöstern som kommer till Sverige, ett land väldigt långt bort, med ett språk och en kultur som är helt olikt den där hemma, kommer för att de behöver enbart skydd från krigets fasor? De kommer för att de ska få det så bra som möjligt helt enkelt, och de asylregler som finns uppmuntrar detta. Det finns gott om andra länder i Mellanöstern där de hade kunnat integreras mycket enklare, utan vare sig kulturella eller språkliga barriärer och där inga kulor viner. Var hade jag helst åkt om det var krig i Sverige, Kina eller Norge? För mig är valet enkelt om syftet är en enkel resa, att leva i fred och att enkelt fortsätta leva som vanligt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Jag tänker att reglerna borde kräva detta. Som företagare finansierar jag min egen ledighet. Ska jag inte jobba en dag får jag se till att ha råd med det, oavsett om det är en vanlig tisdag eller nyårsdagen. Lever man på bidrag borde man inte äga rätten att välja ledighet.

   Att säga att en person är för välutbildad för att utföra ett visst jobb vittnar om ett obehagligt människoförakt. Om du just nu inte kan jobba med det du är utbildad till (för att det saknas arbete, du behöver komplettera kunskaperna eller vad som helst) borde det vara ett bra alternativ att jobba med något som behövs. Jag får inte ihop att vare sig svenskar eller invandrare ska gå långtidsarbetslösa medan thailändare flygs in för att plocka våra bär.

   Radera
  2. Långtidsarbetslösa har rösträtt i Sverige, i samtliga val. Om man varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd så har man rösträtt i kommunalvalet.
   Thailändare däremot har ingen rösträtt i Sverige.

   Men biter inte den hand som föder en.

   Demokrati samt därtill hörande röstmaximerande då majoriteten bestämmer kan spela in i sammanhanget.

   Radera
  3. Kan det vara så utstuderat eländigt? Ja, kanske.

   Radera