torsdag 6 juni 2019

Litet lånetillägg

I förra veckan skrev jag om ”Advisafamiljen” som ”sparade” pengar huvudsakligen genom att sänka amorteringstakten. Deras stora fel var såklart att de köpt rena leksaker på kredit, och inte vilken kredit som helst utan sådana med ränta på minst 25 procent. Efter det känns nästan alla förändringar som en förbättring.


Men här kommer ett fel jag tror att fler gör, även människor som inte är i behov av en förmyndare, nämligen att banka ihop lån i huslånet. Men är inte det smart? Jo, i teorin. Om man t ex vill ta ett billån så är de billigaste på runt 3 procent. Säg att snittet är 5 procent och snittet på huslånet är 1,5 procent (ja, jag gissar vilt, och för resonemanget spelar det inte så stor roll om jag har rätt). 1,5 är ju mindre än 5, alltså billigare.

Eller? Billånet ligger kanske på fem år medan huslånet återbetalas på 30. Om du väljer ”Advisa-lösningen”, att använda det frigjorda kapitalet till att köpa skit kommer du att betala mer pengar i ränta på bilen genom att låta lånet ätas upp av prisstegringen på ditt boende.


Om du istället väljer att investera mellanskillnaden för att på sikt döda en större del av bolånet i ett tidigare skede är det ett bra drag. Fast om du varit så smart kan du lika gärna löpa hela linan och välja det smartaste alternativet, att köpa en bil du har råd med utan att ta lån.

25 kommentarer:

 1. Helt bizzart med lånekarusellen. Jag tycker CSN och bolån är de enda motiverade lånen man kan ha. Samtidigt har jag själv lite pengar i lendify, 4spar och äger aktier i Collector, Resurs och TF bank. Känns bättre att vara på "andra sidan" Bil har inhandlats kontant och enda gången jag sålt en bil var när jag flyttade från Norge och behövde bli av med min norskregistrerade pärla. Annars har samtliga bilar slutat på skroten. Man märker att ju äldre man blir blir ekonomin starkare och starkare trots ett relativt lågbetalt jobb. Har vänner som tjänar mer men som lånat och lånat och inte längre har råd att åka på semester eller gå ut på restaurang. Sakta urholkas ekonomin och varefter tiden går försämras kreditbetyget. Pensionen kommer inte bli rolig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid roligare att vara på andra sidan när det kommer till banker och lån.

   Tror att det var Kavastu som nämnde att när kompisarna tog billån köpte han en begagnad bil för några tusen. Nu har han råd att köpa nya bilar kontant om han vill medan kompisarna fortfarande har lån på nya och gamla bilar.

   Radera
  2. Just bil tror jag ger minst mervärde att betala mer. Skillnaden mellan skrotbil som rullar och ingen bil är oerhört stor. Jämför man sedan ny fin bil med skrotbil som rullar ger den för mig mycket litet mervärde. Så länge den startar när den ska gör det i stort sett ingen skillnad. Sen känns det som man blir lurad i varje biltransaktion så ju mer sällan man byter bil desto bättre. För övrigt inte kul att sitta med lån på något man inte längre äger. I och för sig betalar jag av en mobil jag inte längre äger i mitt varannanår mobilarbitrage, men där är det istället vinst...

   Radera
  3. Beror lite på vad man har bilen till, om det är väldigt viktigt att den startar varje morgon kl 6 i -20 eller om man kan flytta resor efter väder och annat, men i princip håller jag med. Kommer man från A till B är det full pott oavsett om bilen kostade 4000 eller 400000.

   Radera
 2. Att ha bil kostar alltid. Ny bil är ok finansiellt om man servar den väl och behåller den länge, helst hela dess livslängd. Du vet vad du köper och du får full koll på historiken.

  Men pengarna ska fram. Att betala hälften kontant och andra hälften med huslån är rimligt om du ser till att den delen av lånet är återbetalat senast när du gör dig av med bilen. Att ha lån på något som du inte äger är inte sunt.
  //nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag gissar att det är ovanligt. När man utökar bolånet tänker man nog att den summan ska in snabbt, men så kommer det annat emellan och snart har man vant sig vid en lite högre månadskostnad som tickar på år efter år.

   Radera
 3. Jag undrar om målgruppen läser den här bloggen? Tror du det :)
  Fast jag ska i ärlighetens namn berätta att min första bil var betydligt dyrare än den borde vara. Fullkomligt idiotiskt, men man ska lära sig av misstagen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte, försöker inte tänka i termer av målgrupp och produkt, jag bara skriver. Kanske är det någon som får sig en tankeställare i tid, bevisligen är vi några som i alla fall försöker lära av våra misstag och ibland lyckas vi.

   Radera
 4. när det gäller lån har jag en regel. man får låna till utbildning, boende och i nödfall bil. utbildning och boende säger sig själv, men när det gäller bil så ska det vara till en bil som startar på morgonen för att ta sig till arbetet. ingen onödig lyx utan en vanlig standardmodell.

  däremot har några kollegor pratat en del om att leasa bil. gick in och kollade hos vw för att de vad det kostar.
  helt ny vw golf enklaste modellen de hade: 3180:-/månad (38160:- per år). leasingtid 36 månader.
  då inkluderar det vad jag kan hitta: bilen och en standardservice. inte skatt eller försäkring.

  som en jämförelse så hade jag en vw polo förr som köptes helt ny för 140000:- inklusive inbyte. fick 24500:- för den 8 år senare.
  140000-24500=115500/8år/12månader= ca1200:- i månaden. säg att en service kostade 4000:- så blir det ca 1500:- i månaden i service+värdeminskning.

  är det värt dubbla priset att slippa lägga ut pengarna på en gång eller för den som fått ett nytt jobb och måste pendla? kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt tveksam till privatleasing:
   https://sparosverige.blogspot.com/2019/01/privatleasing-av-bil.html

   Men okej, vi prioriterar olika i livet och tycker man att en ny bil ger så mycket högre livskvalitet kanske det finns lägen för det.

   Radera
  2. Srednq;
   Bostad kan jag väl motvilligt förstå att man bör behöva låna till om man inte är född med silversked i munnen. Har själv lån till bostad. Men varför ska man låna till utbildning? Jag har gått i högskola och inte behövt låna eller tagit en krona i bidrag. Har inte levt på mina föräldrar heller. Jag har arbetat vid sidan om. Har aldrig lånat eller leasat bil. Däremot har jag gjort vinst på bilaffärer.

   Att leasa bil vore det sista jag gjorde. Alternativet är inte en bil för 140000 eller leasa. Alternativet är bil för 10000 kr, cykla/gå, åka kollektivt, åka med grannar/vänner, gå med i en bilpool, flytta närmare eller byta jobb.

   Radera
  3. Född med silversked i mun eller snål. Jag känner andra som gjort som jag, gjort några hundår och sparat stora delar av sin lön för att sedan köpa sin bostadsrätt.

   Jag kan förstå studielån och ser inga konstigheter med dem även om det såklart är bra om man slipper.

   Håller med om att man inte måste köpa en bil för flera hundratusen. Samtidigt har jag haft den diskussionen med kompisar som tycker att en bil som är äldre än tre år helt enkelt inte går att köpa.

   Radera
  4. Helt rätt. Hade jag gjort smartare val i min ungdom hade jag ju köpt min villa kontant minst tio år innan jag tog lån för villan. Jag jobbade mig fördärvad, saknade ett stabilt kontaktnät och blev djupt nedstämd (ej sjukskriven) i mina yngre dagar. Under ett år gick jag från extremt sparsam till att slösa bort pengar på utekvällar, alkohol, cigarretter, dyra mobilräkningar, skräpmat, osund konsumtion och på otacksamma vänner. Jag är dock tacksam för att jag stannade upp när mitt livs första och största besparing genom hårt arbete var som bortblåst. Jag tappade livsgnistan ett tag. Men det lärde mig att min största fiende är jag själv och jag hittade sedan bra strategier som skyddade mig mot mig själv.

   De kommer troligtvis att vara nöjda med valet av tre års gräns för ett köp av bil under resten av sina liv så låt dem förbli det.

   Radera
 5. Idag håller jag med dig, förutom sista meningen.
  Ett lån ska ALLTID betalas av i minst samma takt som den investering det finansierat. Därför är ökning av huslån tveksamt.
  Däremot tycker jag att bil är ett fullt acceptabelt objekt att låna till. Givetvis under förutsättning att man följer ovanstående.
  Att betala av värdeminskningen i förskott genom att först spara ihop pengarna ser jag ingen större vinst med.

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vore inte du om du plötsligt skulle börja hålla med mig :-).

   Skillnaden mellan hus och bil är att hus kan vara en investering. Bilar är aldrig det, åtminstone om det inte är en hundra år gammal Rolls.

   Så när du säger att det är okej att låna till bil om man betalar av investeringen i rätt takt får jag inte ihop det. Att köpa en någorlunda ny bil är aldrig en investering, det är konsumtion. Och konsumtion lånar man inte till.

   Radera
  2. Man kan diskutera betydelsen av ordet investering. Byt ut det mot objekt istället.
   ...så har jag rätt :D

   //Krusse

   Radera
  3. Eller åtminstone mindre fel ;-).

   Radera
 6. Ett lån är dumt oavsett lån. Men en bostad måste man ha (annars drar frun med halva familjeinkomsten).

  En bil på avbetalning är ingen investering. Vad händer om du blir arbetslös eller sjukskriven och plötsligt snabbt måste göra dig av med bilen i otid innan du tjänat in din ”investering”? Eller om nåt annat händer. Din ”investering” kostar försäkringar, underhåll, skatt, ränta, bränsle, tid, huvudvärk, och annat. Utan lånet slipper du otroliga kostnader - att inte ta ett billån är däremot en smart investering så smart att vi inte tänker på det. En bil på avbetalning är en dyr lyxvara och ingenting annat. En cykel däremot kan vara en investering - om du inte behöver ta ett lån och försäkringar till den.

  Det man måste fråga sig är om man kan använda sina pengar på ett bättre sätt. Och lånade pengar kan aldrig bli dina pengar vad du än ”investerar” dem i.

  Om du sparar 100 kronor istället för att låna 100 kr så är värdet på ditt beslut minst 200 kr. Lägg sen till avgifter, räntor, mm. Lägg sen till oron att bli sjuk, arbetslös, mm som gör att du för att vara trygg med lånekostnaden gör att du måste skaffa extra försäkringar. Lägg sen till att du kommer kämpa för att höja lönen för att få mer pengar varje månad. Du skaffar dig CSN-lån för att höja kompetensen. Du får längre till nya jobbet i stan eftersom det är där jobbet finns som kräver din specialkompetens och skaffar dyrare vanor (snygg kostym, ny telefon, gymkort, mm) för att kunna mäta dig med kollegorna på nya jobbet. Du lånar till bostad i fina kvarteren och skaffar hemlarm trots att du bara är ett skuldvrak och bara har en massa saker på leasingavtal. Huset går upp i värde och du åker på greklandssemestrar och skaffar Volvo och vovve. Sen spinner det på.

  Jag känner flera som skaffar sig CSN-lån för att få ett finare jobb och höja lönen för att kunna låna pengar. Varför inte göra tvärtom. Det är bara att dra ner på utgifterna istället.

  Nej. Hur trist det än låter - spara 100 kr och gläd dig åt att du har 200-3000 kr mer än om du behövt låna 100 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, men eftersom man som sagt måste ha en bostad och eftersom det är svårt för många att köpa den kontant har jag svårt att kalla bolån dumt. Möjligen olyckligt.

   Radera
 7. Någon gång i den grå stenåldern (mer än 30 år sen) minns jag att jag tog ett litet pyttelån för att skaffa lite bohag när jag flyttade hemifrån. Betalade det på (tror jag) 2 år.

  Köpte ju min lägenhet kontant (runt 20 år sen) så har aldrig haft någon bolån.

  Så måste erkänna att det var en konstig känsla när jag förra året tog mitt första lån på över 30 år.
  Jag kraschade ju med bilen och fick en utgift jag inte hade buffert till. Tog ett billån till 4,2% ränta och ska betala av det på ett år.
  Tyckte att när det nu var en engångshändelse (förhoppningsvis) och jag behövde bilen i jobbet var det befogat med ett lån.
  Men det är för mig en mycket ovan och udda känsla att ha en skuld till någon. Överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig haft lån (mer än småslantar till släkt och vänner), så jag förstår att det känns udda.

   Men lån för bohag? Jag fick gamla skitmöbler och kantstött porslin av föräldrar och andra och bytte ut efter hand. Nu hade jag satsat på Blocket.

   Radera
 8. Nja, mina föräldrar var inte heller några direkta överkonsumenter. Möbler som byttes ut var färdiga för vedpannan. Kantstött porslin blev snabbt husdjursskålar. Tjocka släkten på många mils avstånd.
  Och som sagt. Stenåldern. Över 10 år innan blocket grundades.

  Men okej, jag erkänner. Hade bränt det mesta av "flyttahemifrånpengar" på en motorcykel året före. Lite kul måste man ju ha. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns det som att de flesta av startmöblerna tog jag med mig från pojkrummet. Första egna bostaden var ändå inte så mycket större.

   Radera
 9. Jag uteblev jag med. Detta för att jag trycker på anonymiteten ett tag till. Det finns säkert folk som jagar investerare/bloggare med skumma deals. Jag vill landa i min person som bloggare ett tag till.

  Med det sagt så innebär detta inte att jag ALDRIG kommer att dyka upp, men det kanske kommer framöver.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att din kommentar rör inlägget om Camp Fi.

   Kan lugna (eller stressa, beroende på hur du ser det) med att det säkert var tio anonyma bloggare där och alla är lika anonyma nu. Ja, vi som var där vet numera hur de ser ut och möjligen vad de heter i förnamn (tror en och annan behöll även det för sig själva), men vi tiger.

   Radera